4 op 27 januari 2019

Hoi,

zal me eerst even voorstellen. Ben al een tijdje bezig met het maken van voornamelijk Wiskey. Natuurlijk speur je het internet af maar heb ook hier veel dingen gelezen. Een leuke hobby waar je genoeg tijd in kan steken en experimenteren. Ga er ook mee verder natuurlijk.  ik heb ook meteen een vraag.

Ik hobby met een koperen ketel waar ik ruim 40 liter masch in kan verwerken en een kolom van ongeveer 80 cm hoog en uiteraard een koelhuis. Hoeft natuurlijk niet maar meestal doe ik het met de helft. (20 liter) Daarin zit een Verwarmingselement en heb ik er een temperatuurregelaar op zitten. Na de voorloop zet ik deze op 79 graden.

wat mij opvalt is dat het eindresultaat uit 40 liter masch (gerstemout na vergisting 14%) amper 2 liter is van ongeveer 60%. Ben dan wel gestopt toen het product een percentage van 40% alcohol bereikte. 

Mijn vraag is of dit een normale hoeveelheid is of dat iemand wellicht een tip heeft wat anders moet.

groeten

henk

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 28 januari 2019

Moeilijk om op afstand te zeggen wat je nu precies doet. Ik lees iets van een kolom, is dat een refluxkolom? 

40 Liter mash, hoe maak je die? Wat voor gerstemout is dat en hoe meet je het percentage van je mash? Welke gist gebruik je en hoe vergist je e.e.a.?

Verder lees ik dat je een temperatuurregelaar hebt die je op 79ºC zet. Waar gemeten? Laat je deze op 79ºC staan geurende het hele stookproces?

 

Theoretisch zit er in 40 liter mash van 14%, 5,6 liter pure alcohol. Dus wanneer je amper 2 liter van 40% overhoudt dan gaat er ergens iets goed mis.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 januari 2019

Hoi Munckerik,

dank voor je reactie. Het is zeker moeilijk op afstand maar probeer het toch even op een rijtje te zetten.

– de kolom is ongeveer 80 cm hoog. Ik meet helemaal bovenin voor de bocht waar de afvoer van dampen naar de koeler is de temperatuur die voor het geheel proces op 79 graden is ingesteld. De voorloop staat ingesteld op 65 graden.

– masch en alcohol percentage meet ik met een refractometer en was de laatste keer 14% en is gemaakt in dit geval van pilsmout, gemalen en gekookt volgens een recept tot 65 graden, bepaalde tijd laten staan om daarna snel af te koelen naar 24 graden d.m.v. een platenwisselaar. Vervolgens gist erbij, op temperatuur gehouden van ongeveer 25 graden en ongeveer 12 dagen laten gisten. Resultaat was naar mijn idee prima, immers 14%. 

– de ketel verliest geen dampen en is dicht

Bij het stoken van water, suiker en gist ken ik dit probleem van weinig opbrengst niet.

Maar, iets waar ik later wel aan dacht was het volgende. Na deze stook met water, suiker en gist, heb ik in de kolom, bijna van boven tot onder,  een koperen gaas/matje geklemd die voor refluctie zou moeten zorgen. Ik twijfel of dit een oorzaak kan zijn? Ga dit in ieder geval in de volgende stook verwijderen en kijken wat dan de uitkomst zal zijn. 

Een ander iets waar ik over twijfel; tussen het verwijderen van het Verwarmingselement tijdens gisten en de daadwerkelijke stook heeft twee dagen gezeten. M.a.w. De masch is toen afgekoeld naar lage temperatuur wat naar mijn idee alleen maar het gistingsproces beëindigd. Na de overheveling naar de ketel heb ik de 14% gemeten.

Wordt vervolgd. 

 

 

Crew member
op 28 januari 2019

Hoi Henk,

 

whisky zou ik niet met een kolom stoken maar met een alambiek. Maar ik heb niet veel verstand van kolommen anders dan de T500.

 

Het meten en instellen van een temperatuur en op temperatuur stoken is m.i. ook niet de methode. Als ik met een alambiek stook loopt gaandeweg het proces de temperatuur op. Ik regel de stook dan ook op vermogen i.p.v. op temperatuur.

 

Het meten van alcohol met een refractometer….. welke refractometer? Een stookwijn is niet te meten met een alcohol refractometer. Wanneer je je stookwijn meet met een SG-refractometer kun je eigenlijk alleen ongestraft je start SG meten. Zodra de vergisting gaande is kun je niet zonder meer de waardes van de refractometer gebruiken maar moet je een correctiefactor gebruiken om het resultaat te meten. Gaandeweg kun je wel met een hydrometer het juiste SG bepalen.

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 januari 2019

Bedankt,

zijn waardevolle tips om over na te denken en anders uit te voeren.

Ga er zeker mee aan de slag.  Groeten en tot snel. Ik laat de resultaten tot zeker weten.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren