Houtsnippers en eikenvaten

Geupdate op 18 februari 2019 in Stooktips
140 op 30 november 2016

Beste medeforummensch-en Je ziet in veel webshops houtsnippers die verkocht worden om geur smaak en kleur aan je drank te geven Dit zelfde geld voor eiken vaten. Mijn vraag is echter hoe gaan jullie er mee om !? Ik zelf ben met name bezig om likeurtjes in elkaar te Flanzen Ik zoek dan ook naar mensen die wel eens likeur hebben gemaakt met houtsnippers of een eikenhouten vat

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 1 december 2016

Goedemorgen, 

Aangezien er nog niemand heeft gereageerd zal ik mijn bevindingen met je delen. 

Ik gooi per fles zo’n twee eetlepels snippers in de fles en laat het zo rijpen. je ziet na een week al duidelijk kleurverschil. 

ik heb 3 soorten hout gekocht om mee te proberen. de amerikaanse eik kwam het beste uit de test (terwijl ik van smokey whisky’s hou)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 december 2016

+ dat de smaak duidelijk veranderd! hoe langer je hem bewaar, des te fijner wordt de smaak.

*lageren: moleculaire samensmelting van de smaakstoffen heet dat als ik het goed heb begrepen. Na mate je de drank langer laat rusten wordt de smaak beter. 

Leuk dat je mee ga naar de rondleiding. Ik stuur je binnenkort een mail met meer informatie

Forum Lid
op 30 december 2016

Er zijn ook vloeibare essences te koop bij Brouwmarkt. Bij de Gamma liggen ook Whiskysnippers voor op de BBQ. Zien en ruiken prima. Niet geprobeerd, maar zeker de moeite waard om een te proberen lijkt mij.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 december 2016

goei avond ik heb ln de buurt een hout zagerij en daar haal ik wat eiken afval dat sla ik op en laat het drogen ik gebruik het bij div. Dranken ik vin dat de drank er veel zachter door gaat smaken en lekkerder word nieuw hout niet te lang laten zitten nieuw vat eerste keer 3mnd. Gr.chris v .de hoed

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 december 2016

Als jullie zelf met eikenstokjes of hout wat jullie van de plaatselijke hout handel halen ..bezig zijn ,,

Gooien jullie deze gewoon in de alcohol , wassen jullie het hout nog .
Of leggen jullie het eerst in de los glas met water en daarn pas in de alcohol !?

Groetjes !

Forum Lid
op 5 december 2016

Ikzelf zaag dunne plakjes van twee centimeter van een stuk gekloven eikenhout en laat die een jaartje liggen.
Wanneer ik deze plakjes nodig heb,  leg ik ze eerst een paar dagen in 70% alcohol om te desinfecteren.
Pas daarna gebruik ik dat eikenhout in mijn drank (van 35%) om te lageren.
Ik doe zo’n 10 liter drank in een keer in een kunststof vaatje, anders is het de moeite niet.
De whisky of gin krijgen er wel een kleurtje van.

Brouwmaat
op 5 december 2016

Ik gebruik open haard eikenhout dat 4 jaar gedroogd heeft. Hier maak ik snippers van en spreidt ze uit op een stukje aluminiumfolie, vouw dit dicht, prik er gaatjes in en leg het een uur (of naar gelang de gewenste “toasting” aard langer) in een oven van 150 graden. Het hout is dan geroosterd zoals ook de eiken chips die je in de bekende zakjes kunt kopen. Deze smaak komt weer terug in je drank. In de oven is eea al gedesinfecteerd dus kan zo de whisky of brandy in. Whisky heb ik in een eikenhouten vaatje zitten en dit zou na een maand of drie al goed moeten zijn maar ik laat het er langer in zitten. Vanwege de ratio oppervlakte volume hoeft het er geen jaren in te zitten.
Eikenhout gebruik ik niet in likeuren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 december 2016

Ik heb wel eens van die snippers gekocht. Het zouden snippers van eikenhout moeten zijn, waar eerst een ton van gemaakt was om sherry in te lageren, waarna er whisky in gelagerd werd, waarna het dus versnipperd werd.

Ik gebruikte dat om wat kraak of smaak te geven aan een brouwsel dat bekend staat onder de naam Uncle Jesse’s Single Sour Mash.

Dat is van zichzelf al niet te zuipen.
Als je het rijpen met die houtsnippers erin dan krijgt het niet de mooie goudgele kleur van wisky uit de slijterij. In plaats daarvan krijgt het een poepkleur. Zo smaakt het ook.

Ik ben er wel klaar mee, met die houtsnippers. Mijn producten zien er beter uit, en smaken ook beter zonder die meuk.

Forum Lid
op 26 december 2016

Quirijn gebruik gewoon een stukje eikenhout hou daar de brander op en het komt goed,ik krijg die kleur ook maar ik filter het daarna door keukenrolpapier met er tussen wc papier,kleur word weer mooi,en smaak is ook goed,ik heb nu zo palinka staan,en ik heb dat zo vaker gedaan,ik denk dat het mischien aan je houtsnippers gelegen heeft.anders probeer een keer uit met een fles.is de moeite waard.gr?Chris.v

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 7 december 2016

Hoy,

Heeft er iemand ervaringen mee om de neutrale alcool + 70% op hout te lageren ( vaten of schips)

en er dan likeuren van te maken ( goede en slechte ervaringen).

groetjes

Forum Lid
op 7 december 2016

Likeuren worden NOOIT op eikenhout gelagerd!

Admin
op 7 december 2016

onzin
drambui is een Likeur!!! gemaakt van schotse whisky.
en je mag iets pas schotse whisky noemen als het 3j op eikenhout heeft gelegen.

hij zegt ook overigens niet dat hij Likeur lagert, hij zegt dat hij gelagerde alcohol wil gebruiken om daar likeur van te maken.

Forum Lid
op 7 december 2016

Zo lust ik er ook nog een paar.
Whisky is geen likeur en is vanzelfsprekend op eikenhout gelagerd.
Maar maak je daar een likeur van dan is na de mix géén lagering meer nodig.
Zie hier “Drambui”:
Na 250 jaar verborgen te zijn geweest op het Isle of Skye werd Drambuie eind 19e eeuw lokaal bekend als “an dram buidheach”, wat in het Gaelisch betekent “the drink that satisfies”. In 1893 werd de drank geregistreerd als Drambuie. Een complexe drank met kruidige, pittige en zoete honingsmaken, geïntegreerd in een diepe body van malt whisky. Een smaaksensatie die zorgt voor een aantrekkelijke, lange afdronk.

Admin
op 7 december 2016

Drambuie is ook geen whisky, maar een likeur GEMAAKT van whisky.
in whisky MOGEN namelijk GEEN toevoegingen zitten als honing en kruiden. Dan MAG je het namelijk GEEN whisky meer noemen volgens de schotse wetgeving.

De enige toevoeging die het mag bevatten is de kleurstof Caramel E150A

dus als je je kop nou eens uit je kont haalt en de hele website eens leest vanwaar je kopieert en plakt. Dan staat Drambui onder de LIKEUREN op de website van Gall en Gall

Sterker nog, Drambui schrijft op hun EIGEN website dat het een Liqueur is.

Forum Lid
op 7 december 2016

Jellaahh

Forum Lid
op 7 december 2016
swreijders schreef:

dus als je je kop nou eens uit je kont haalt en de hele website eens leest vanwaar je kopieert en plakt”
Sorry, maar op een dergelijk laag nivo wens ik niet met jou te communiceren

Admin
op 7 december 2016

begin er dan niet mee

Forum Lid
op 7 december 2016

Mensen toch,

Dat was de bedoeling nu ook weer niet van mijn vraag, dat ieder zijn gedacht neer pent, zonder verwijten naar elkander te smijten en ik moet er voor mij het beste maar proberen uit te halen.

groetjes

Admin
op 7 december 2016

nee sorry, in eerste instantie probeer ik gewoon antwoord te geven op je vraag.
Maar de betweter verdraait altijd je woorden en het is altijd geen waar wat je zegt. Dus dan ben je dat weleens beu 🙂

no hard feelings voor jou,
en als antwoord op jouw vraag.
nee ik heb er zelf geen likeur van gemaakt, ja commercieel is er genoeg te krijgen in als bv Drambuie of WhiskyCream of Jack Daniels Honey of Fireball Whiskey (wat geen whiskey mag heten) en noem al die varianten maar op.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 december 2016

Ik zeg ! Bijna kerst !!! Lief zijn

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 7 december 2016

Maakt toch een hoop los bij de mens, dat stoken!

Forum Lid
op 7 december 2016

Stoken in een goed huwelijk ??

Forum Lid
op 7 december 2016

Je zou het bijna denken

Forum Lid
op 7 december 2016

Haha..,.

Admin
op 7 december 2016

laat het Mrs SW maar niet horen 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 28 december 2016

Zo zo, om weer even terug ‘on topic’ te gaan 😛

Ik zit te twijfelen om mijn ‘Whisky’ op een klein eikenhouten vaatje te leggen, na mijn stook sessies ben ik toch weer 8 maanden het land uiten kan die tijd net zo goed im mijn voordeel laten werken (Daarbij als ik t niet op vat zet zuipt mij pa het vast en zeker op 😉 )

Nu is mijn vraag; is er een merkbaar verschil tussen een vat gerijpte drank en een met spaanders er in,  ik weet dat de moleculaire samensmelting behoord te veranderen door tijd op vat. Maar wat is jullie ervaring

Forum Lid
op 29 december 2016

Bram spaanders en planken worden gebruikt om de kosten te sparen ,een paar eikenplanken zijn goedkoper dan een vat,ook de profs.gebruiken deze.als je vaatje nieuw is dan adviseren ze het de eerste keer niet langer dan 3 mnd.te gebruiken ivm.de sterkere afgifte van het vat.gr.?Chris.v

 

Forum Lid
op 29 december 2016

Dank je wel ChrisV,
In dat geval ga ik toch maar geen vaatje halen,  laatste wat ik wil is dat al mijn harde werk teniet word gedaan door een te sterke afgifte van het vat. daarbij had ik echt flink moeten door stoken om bij 10 liter cask strength whiskey te komen 😉

Forum Lid
op 29 december 2016

Tot slot let op pa,sucses in het buitenland en kom gezond terug zodat je van die 10 ltr.kunt genieten.gr.?Chris.v

Forum Lid
op 21 maart 2017

Oke heb nu 2 lieter van +/- 70% whisky staan en stook vandaag (mijn laatste stookdag, 7 liter 40%wijn voor de e2 keer.

Heb de whisky al staan met Frans eiken snippers, viel me op dat de dosering op het zakje echt heel laag was. (5-30 gram op 10 liter, voor 2 tot 20 weken)    

Gezien ik 7 maanden weg blijf het ik er per fles 5 snippers in gegooid en ik ga het in november wel merken. Als ik meer smaak nodig heb ik ik er altijd nog een hand ingooien en wachten tot december.  

Forum Lid
op 21 maart 2017

p.s. de grote vraag is natuurlijk of er nog iets over is nadat het 7 maanden in de opslag bij mijn vader staat. Ach, volgens mij is hij zelf druk bezig met een lekkere Jenever, dus dat moet wel goed komen.   

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2017

Ik heb n.a.v. dit topic snippers gekocht en een handje in mijn perenmoonshine gedaan. Nu na een week is de kleur flink veranderd en de smaak ook! Ik vind t niet verkeerd.

 

ik heb denk ik iets teveel houtsnip gebruikt ( of ik had het er eerder uit moeten halen)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2017

 

aanvulling: ik overweeg om wat niet houtgerijpte perenzooi erbij te mikken. Het is zeer goed te drinken maarnu iets teveel eikensmaak

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2017

Hoy,

uw handje in wat een hoeveelheid van uwe peren moonschine was dat?

Ik zou ook houtschips willen bestellen, en een probeersel doen, ik maak al lang likeuren maar nog nooit met chips gewerkt.

Mvg

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2017

In ca 0.6 liter deed ik een eetlepel of 3

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 januari 2017

http://www.stookwinkel.nl/product/test-hoeveelheid-eikenhout-chips/

Deze is lekker en ideaal voor kleinere hoeveelheden, het komt uit zweden, is niet van oude vaten gemaakt maar gewoon puur eikenhout in de oven geroosterd.

in de omschrijving staat dat het voldoende is voor 2 a 3 liter, maar ik heb het zelf gebruikt voor een whisky in een 8 Liter Kilner pot (zo’n weckpot met kraantje) en het was ruim voldoende voor een goede smaak en kleur,

Ik heb eerder snippers van een concurent gebruikt, maar dat gaf een soort vanille smaak. Ik heb ook gelezen dat meer mensen daar zo over denken, ik houd daar niet zo van.

Een zakje kost 3 euro, de smaak is uitstekend.

 

 

 

Forum Lid
op 20 januari 2017

Die eikenhout chips is dat voor eenmalig gebruik of kun je die meerdere malen gebruiken

mvg

 

Brouwmaat
op 20 januari 2017

Eenmalig gebruik

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 januari 2017

Ik heb net een eiken bureaublad op maat gezaagd en opgehangen voor moeders de vrouw. Ik denk dat ik de restjes bewaar en zelf ga snipperen.

 

ik vind de snippers smaak net te overheersend. De verduntruc werkt wel. Gelukkig had ik mn brouwsel gesplitst. ( ik heb n 5 literketeltje en kan niet zoveel tegelijk maken)

Admin
op 21 januari 2017

Dit kan natuurlijk prima, maar weet wel zeker dat het hout niet bewerkt is. Een bureaublad is vast niet helemaal van puur eikenhout. (ik heb het over lak, olie etccc)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 januari 2017

Heb dit eerder gehoord. Hoorde ook dat een “brok” eikenhout subieler is dan snippers. Ik ga eens kijken of ik eikenhouten staafjes kan (laten) maken. Dan kan ik ze gemakkenlijk in een fles laten zakken, en er uit Halen als ik de smaak ok vind.

Forum Lid
op 20 januari 2017

Bram, waarom lager je niet in een weckpot van 3 of 5 liter.

Ik zaag iedere keer een plakje eikenhout af van zo’n 2 á 3 cm dik en hak hem met een beitel in hapklare brokken die in de weckpot passen.

Je kunt die stukken meerdere malen gebruiken.

Forum Lid
op 21 januari 2017

Hi Betweter,

Is inderdaad een beter idee. Probleem is echter dat ik twee weken later alweer op weg ben naar zuid Europa. En ik heb geen zin om daar te gaan klooien met weckpotten e.d. denk dat een paar flessen (jonge) whisky dus makkelijker zijn in vervoer.   

In bijna alle andere gevallen zullen weckpotten idd. een stuk makkelijker zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 januari 2017

Je kunt ook een hoeveelheid eiken snippers in een fles doen met een hoog percentage alcohol.  Enkele weken laten intrekken filteren en en deze alcohol met eikensmaak toevoegen aan je drank. Je kunt dan per ml toevoegen en naar smaak

Forum Lid
op 21 januari 2017

Heb je dat al gedaan met n’en neutrale alcool +70%, werkt het.

Kun je diene alcool met eikensmaak voor een langere tijd bewaren.

Mvg

Brouwmaat
op 21 januari 2017

Alcohol van 70% kun je heel lang bewaren

Forum Lid
op 23 december 2017

Munckerik meer dan 100 jr 40 %kun je 100 jr bewaren ik heb wijn gedronken van 30 jr oud en was geen 40 %.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 4 januari 2018

Ik had gehoord in Roemenie om drank op moerbei hout te leggen,daar kun je ook vaatjes van kopen daar,het resultaat na 3 mnd laten liggen.niet de moeite waard beter op houtsnippers.weer wat geleerd.gelukkig geen vaatje gekocht maar een paar stukken hout van daar mee genomen.gr.?Chris.V

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2017

Dat idee van Ger lijkt me slim!

 

Je hoeft niet proefondervindelijk te bepalen hoe lang t rijpen duurt

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2017
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 februari 2017

zouden de houtsnippers ook lekker zijn op slivovic?

 

Forum Lid
op 8 februari 2017

Hoedje van papier ik gooi inderdaat houtsnippers bij de palinka,slivovic,smaakt goed.gr?Chris.V

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 11 februari 2017

Hoy,

Kun je een eiken vat voor verschillende dranken  gebruiken, bv voor een wiskey, voor n’en eau de vie, voor een jenever.

of moet je voor iedere drank een vat hebben.

Mvg.

Brouwmaat
op 11 februari 2017

Wanneer je niet alles tegelijk in een vat gooit zal het weinig uitmaken 😉

Whisky wordt ook in sherry- of bordeauxvaten gedaan.

Forum Lid
op 11 februari 2017

Ja maar hierdoor krijg je een whiskey met een sherry smaakje (en kleurtje), dus let op welke smaken je mengt

Brouwmaat
op 11 februari 2017

Zelf zou ik ook enkel whisky in mijn whiskyvat doen en b.v. calvados in een eigen vat laten rijpen. Dat er een klein beetje een sherry smaakje aan de whisky komt die in sherryvaten heeft gerijpt klopt (de smaak wordt complexer), het kleurtje dan weer niet want het kleurtje komt van  de tannine in het hout en niet van de sherry.

 

Forum Lid
op 8 juni 2017

Iemand al eens  met andere houtsoorten dan eiken iets geprobeerd ??

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 1 juli 2017

In Schotland liggen whiskyvaten te slapen in een vochtig en constant klimaat.

Het nefaste gevolg van dit klimaat is dat er veel whisky verdampt en ontsnapt en in de hemel belandt. Men noemt dit ontsnappen van alcohol het deel wat aan de engelen toebehoord, de angel’s share.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 juni 2017

Hoy, @Chris.

Ik heb zondag twee eiken  blokjes van U die daar nog lagen meegenomen naar huis, rooster jij die ook zoals @pino voor je ze in uwe drank gebruikt, of doe je er iets anders mee ???

Grts

Forum Lid
op 21 juni 2017

Hai Dumo,ik ga daar even met de gasbrander overheen,eiken vaten worden ook eerst met een brander aan de binnenzijden aangebrand.gr.?Chris.V

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 juni 2017

Hoi hoi,
Ik pak gewoon een stuk eiken brandhout uit mn houthok, zaag er strookjes van en stop ze in Weckpotten van Ikea.
Van Amerikaans eikenhout kleurt de drank niet zo snel als inlands eiken.
De smaak moet je elke keer proeven?
Gr, @ndré

Forum Lid
op 21 juni 2017

Ik heb nu een fles met eikensnippers( heb ik gekregen) van 5 ltr buiten in de zon staan kleurt heel snel,als het eiken gaat overheersen dan verdun ik hem,ben benieuwd.gr.?Chris.V

Forum Lid
op 22 juni 2017

hoy,

met snippers moet je oppassen niet te veel in doen want anders gaat de houtsmaak overheersen.

ik weet niet of je de whiskey van mij geproefd hebt op de BBQ, dat was 3 gram / liter 14 dagen laten trekken, voor echte whiskey liefhebbers mag dat meer zijn, voor ons is dat meer dan genoeg.

 

Grts. 

Forum Lid
op 22 juni 2017

Dumo als de houtsmaak overheerst dan verdun ik hem weer,probleem is dan opgelost,maar ik vind die houtsmaak niet verkeerd.gr?Chris.V

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2017

@ndre heb je het hout in de oven gebakken dan kleurt het donkerder en ben je met een week klaar je heb er net zo veel hout in als ik vervolgens verdunnen en na 3 dagen wordt hij al lekker zacht ,ik zit er nu aan te nippen mmmmmm.  ps ik had hem ook 1 dag in de zon staan en onder het afdak lekker warm voordat ik hem verdunde naar 42%

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 21 juni 2017

Hoi Pinodestoker,
Ik gebruik het hout meerdere malen, maar inderdaad word het er steeds beter van.
De kleur is maar bijzaak vind ik, de smaak het belangrijkste.
Als ik genoeg heb verouder ik het ook nog in een weck ketel.
Het word alsmaar kekkerderderderdeederder.
Proost.
Gr, @ndré

Forum Lid
op 21 juni 2017

En zo is dat, proost!

Forum Lid
op 22 juni 2017

Helaas om dat het zo lekker word is het zo vlug op,heb maar weer 5 liter op eiken gezet,heb over 2 wkn weer een feestje.ik hoop dat ik met 10 ltr.uit kom,leven is hard.gr.??Chris.V

Forum Lid
op 22 juni 2017

@ndre je kunt het ook meerderemalen gebruiken werkt goed . Ik heb een tip gekregen  als je het vers gebakken eikenhout  een week laat drenken in port en vervolgens laat drogen het later weer een heerlijke smaak afgeeft in de whisky ore what ever .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juni 2017

Zijn er hier toevallig mensen die nog ondere bestanddelen toevoegen dan alleen eikenhout ?

dus een goed recept voor “spiced rum” ?

ik heb ondertussen al wat in potjes staan met diverse kruiden, even afwachten wat dat gaat worden.

Ik had nog een zak eikenhouten rook snippers voor mn BBQ liggen, dat zou van whiskey vaten komen, dat rook ook inderdaad naar whiskey, deze door de rum gedaan en dat lijkt heel goed te werken, ruikt heerlijk

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
21 op 22 juni 2017

Volgens moonshiner Jim Tom zou een handje rogge in je ton garant staan voor good shine…
Of het echt zo is?

 

Forum Lid
op 22 juni 2017

Marvin “Popcorn” Sutton’s life was covered in a documentary on the Discovery Channel called “Moonshiners”. The legendary bootlegger once said that the malt ( a combination of corn, barley, rye) is what makes the basic moonshine recipe work.

 

Werd Jim Tom niet de master van bourbon genoemd wanneer hij werd uitgenodigd door Mike en Eric? Is al even geleden dus ik kan fout zijn maar bourbon is rogge en mais (+51%) in elk geval

Forum Lid
op 23 juni 2017

Ik heb gisteren mijn druiven stooksel op eiken snippers geproefd,net cognac,ben er zeer tevreden over,ik heb nu ongeveer 20 liter op deze wijze gemaakt,dus kan ik een paar een tijdje laten liggen,ik geef het bezoek wel die zonder eiken,ik had de snippers ook niet afgewogen,als ik de kleur en de reuk goed vond overgeheveld in flessen en de snippers weer gebruikt resultaat ?,die ik meegenomen had op het treffen had ik niet zo lang op eiken gelegd,deze is nu voller van smaak dus nu nog laten rusten,gr.?Chris.V.

Forum Lid
op 28 juni 2017

Hoi Chris, 

Waar haal Jij toch die partijen met druiven en dergelijke vandaan?

Groet, @ndré?

Forum Lid
op 28 juni 2017

@ndre ik heb het geluk dat ik iemand ken op de veiling bij mij in de buurt ,als die fruit hebben staan,dat niet meer voor de verkoop geschikt is kan ik dat voor een prikje of voor niets hebben,soms 500 kg.daarbij heb ik nog een vriend waar ik vorig jr 150 kg appels van gekregen heb,leverd mij dit jr.weer en peren.zo kun je wel goedkoop stoken.ik weet niet of je in de buurt van Venlo woont anders wat ik te veel heb kun je van mij krijgen.en anders probeer eens of er een groente veiling bij jou in de buurt is,is mischien wat te regelen.gr?Chris.V.

Forum Lid
op 28 juni 2017

Mijn nieuwe eikenhouten vat geeft heel veel smaak af aan alleen al het water wat ik heb gebruikt om het vat te dichten. Ga daar voorlopig mijn dure rum niet aan wagen en gooi een paar maanden neutrale alcohol van 92% in het vat. Althans ben ik van plan. Is dat wijsheid? 

Forum Lid
op 28 juni 2017

Hoi Chris,

Bedankt voor je reactie?

ik woon in Twente en hier is volgens mij geen veiling of zo in de buurt.

ik was laatst in wellerlooi daar hadden ze bij de kassen wel containers staan met tomaten.

zelf heb ik wel een grote appelboom, pruimenboom en 2 druivenstruiken, maar daar eten de vogels ook van.

Ik zal wel eens kijken waar ik fruit en dergelijke kan krijgen (kopen) om te verstoken.

Ik blijf rondkijken.

Groet, @ndré?

 

Forum Lid
op 28 juni 2017

Mijn nieuwe eikenhouten vat geeft heel veel smaak af aan alleen al het water wat ik heb gebruikt om het vat te dichten. Ga daar voorlopig mijn dure rum niet aan wagen en gooi een paar maanden neutrale alcohol van 92% in het vat. Althans ben ik van plan. Is dat wijsheid? 

Van Lummel

Geen 92% erin gooien maar 65%, nadien ook de rum op 65% op het vat steken.

Verschillende smaken komen vrij per %

 

Ikzelf zou de rum direct op vat steken voor 2 weken om te starten dan proeven, week rusten dan proeven,…

Brouwmaat
op 28 juni 2017

Ik zou precies hetzelfde doen als John. Het is zonde om die mooie houtsmaken aan neutrale alcohol te geven, wat moet je dan met die alcohol? Proeven tot je hem lekker vindt en dan op fles. 

Forum Lid
op 29 juni 2017

Het advies is de eerste keer op vat max 3 mnd.ivm sterke afgave van het vat,ik zou een gedeelte ven mijn stooksel achter de hand houden als het teveel van het vat opgenomen heeft dan kan ik nog altijd verdunnen.zo doe ik het altijd.gr.?Chris.V.

Forum Lid
op 30 juni 2017

Ik zou precies hetzelfde doen als John. Het is zonde om die mooie houtsmaken aan neutrale alcohol te geven, wat moet je dan met die alcohol? Proeven tot je hem lekker vindt en dan op fles. 

Van Munckerik

En dat was ik juist niet van plan. Ik wil hem laten rijpen op het vat tot de rum op is. Kan jaren duren. Daarom heb ik net toch pure alcohol in het vat gegooid en laat dat minstens een week staan voor ik er rum in doe. Misschien stom maar teveel hout vind ik niet lekker. 

Brouwmaat
op 30 juni 2017

Over smaak valt niet te twisten 😉

Ik houd juist van veel houtsmaak ook in wijn. Zo staat mijn whisky nu bijna een jaar op een nieuw vat en hij is nu erg lekker. 

Maar wat ga je met die pure alcohol doen die je uit het vat haalt? Opnieuw stoken?

 

Forum Lid
op 30 juni 2017

Munckerik ik zou hem verdunnen tot 40%, ik denk als je hem opnieuw stookt de houtsmaak weg is.gr.?Chris.V.

 

Brouwmaat
op 30 juni 2017

Chris, dat is een mogelijkheid maar dan heb je dus neutrale alcohol met houtsmaak en Lummel vindt houtsmaak niet zo lekker.

 

Forum Lid
op 1 juli 2017

Mischien nog iets anders bij doen,bv kaneelstokje,maar als hij niet van houtsmaak houd,nog een keer stoken.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 1 juli 2017

Het heeft er ook mee te maken dat ik mijn dure rum niet gelijk in het diepe gooi. Dus blijf nu elke dag proeven en de kleur bekijken van de t500 alcohol. Deugt het niet stook ik het inderdaad weer op. Als dat bij de rum zou gebeuren zou ik gaan huilen. 

Brouwmaat
op 1 juli 2017

Je kunt toch ook je rum iedere dag in de gaten houden, is dat niet makkelijker?

 

Forum Lid
op 1 juli 2017

Ik ga de rum niet op fles leggen, ik wil de ruim laten liggen in het vat tot hij op is. En dat duurt wel een paar jaar. Vandaar dat ik het hele nieuwe van het vat eraf wil hebben. Of het verstandig is zal de tijd leren. 

Brouwmaat
op 1 juli 2017

Dat verduidelijkt het. Wanneer er teveel houtsmaak aan komt dan wil ik hem wel opdrinken 😉

 

Forum Lid
op 1 juli 2017

Hahaha, dat geloof ik maar ik zorg er wel voor dat hij lekker voor me blijft. Als het echt niet anders kan gaat hij op de fles. maar liever niet. Overigens met 100 liter melasse is nog maar de vraag of ik het vat vol krijg met rum van ongeveer 80%. 

 

Maar ik heb ook wel degelijk naar jullie geluisterd en ik denk wel dat ik de rum ga verdunnen tot 60%. Ga ik met de t500 water voor distilleren. Heeft iemand dat overigens al wel eens gedaan? Zal wel niet hahaha. 

Forum Lid
op 1 juli 2017

Jawel hoor, gaat traag en water komt er warm uit. Vergeet de packing er niet uit te halen 😉

Forum Lid
op 1 juli 2017

Met de packing bedoel je die ringen in de kolom toch? Dat had ik tenminste gelezen en moet je ook nog wat aan de temperatuur doen, was al op you tube aan het kijken want kon de gebruiksaanwijzing zoals gewoonlijk weer niet  vinden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 2 juli 2017

Handleiding T500

Ja de RVS ringen en koperen zadels.En zoals Dumo in het andere topic zei, reflux uitschakelen. Heel simpel hoor staat uitgelegd op pagina 9 van de handleiding

Forum Lid
op 2 juli 2017

Er zit een droogkook beveiliging op. Als die inschakelt gaat de ketel uit. Je moet dan de schakelaar onderop de bodem indrukken, anders kun je hem niet meer aanzetten ?

Van Stookforum

Betekent dat ik hem met een gerust hart kan laten droogkoken of toch maar liever niet? En het pannetje maar gebruik voor de laatste liters om het residu te bekijken. 

Forum Lid
op 2 juli 2017

Bedankt voor de handleiding Ik ga zo water distilleren, zie net filmpjes op you tube wat er achter blijft. Ik had Nimrax daar ook al eens eens over gehoord.  

In ieder geval mag de ketel niet droogkoken want dan is hij kapot toch? Of is deze gewoon beveiligd. Ik probeer dat maar niet uit. Dus kan ik feitelijk nooit het residu zien. Klopt dat? Was wel benieuwd. 

Admin
op 2 juli 2017

Er zit een droogkook beveiliging op. Als die inschakelt gaat de ketel uit. Je moet dan de schakelaar onderop de bodem indrukken, anders kun je hem niet meer aanzetten ?

Forum Lid
op 2 juli 2017

En dat laatste heb ik al in de handleiding gevonden, niet droog koken anders is er een kleine kans dat tie kapot is. Moet er niet aan denken. Dus ik kan geen ( eventueel ) residu  terugvinden. 

Forum Lid
op 2 juli 2017

@Lummel..

Als je het residu wil zien giet je de laatste liters toch even in een gewone pan en kook je die bijna droog…weet zeker dat je dan wel een beeld hebt van de “dingen”in je niet gedestilleerde water….

 

Forum Lid
op 2 juli 2017

Zo simpel kan inderdaad het leven zijn. 

 

Forum Lid
op 2 juli 2017

Ok leuk experimentje voor vandaag nu nog effe dat ding aan de praat krijgen voor water distillatie want vanaf de tekening snap ik er nog niet veel van. Ben wel benieuwd hoe goor het kraanwater hier is.  

 

Admin
op 2 juli 2017

Het onderwerp water distilleren wordt voortgezet via dit topic: https://www.stookforum.nl/thread/water-distilleren/

 

Dan kan het huidige topic nu weer worden voortgezet over Houtsnippers en eiken vaten.

Forum Lid
op 2 juli 2017

Net weer geproefd en nu weet ik het niet meer, het vat geeft toch minder smaak al af als ik dacht.

Voor degene die het niet gevolgd hebben.

Dus nieuw vat, 92% alcohol gedurende 2 dagen ( 3 kan ook) heel goed te zuipen, numaen het dronk als een goede whiskey, zeg ik niet, een goede klant van me die normaal Jack Daniels drinkt.  Wie o wie heeft  goede raad. 

Forum Lid
op 2 juli 2017

Normaal heb ik nog een paar minuten om fouten te herstellen van een post maar het lukt nu niet. Ben ik dronken, ja wel degelijk, ik denk dat de lezer,het wel snapt. Ik weet ondertussen niet mer welke fouten ik wilde herstellen. Effe dooby brothers long train running hard!

 

Brouwmaat
op 2 juli 2017

Hoe groot is je vat?

 

Forum Lid
op 3 juli 2017

30 liter en het smaakt ( met neutrale alcohol) al echt heel lekker, veel milder dan ik had gedacht, de rum gaat er deze week in. Moet nog een paar stripruns draaien en nog een keer overhalen dan is het rumproject ten einde.

 

Was hartstikke leuk om te doen. Heel veel geleerd.  Pino nog bedankt daarvoor. Maar nu ga ik kirsch maken zal zo even bellen of er nog 50 liter sap beschikbaar is. 

Forum Lid
op 3 juli 2017

2 of 3 dagen is dan ook niet erg veel he

 

Maar 30liter is een goede hoeveelheid, relatief weinig contact tov de inhoud

Forum Lid
op 3 juli 2017

Klopt maar wel 92%. De rum ga ik op advies van dit forum, weet even niet meer van wie sorry, verdunnen tot. 60 of 65%. Dus durf het aan nu ik dit geproefd heb. 30 liter rum verknallen is ook zo wat toch? Als ik dat haal overigens.  

 

Forum Lid
op 3 juli 2017

Het % heeft geen invloed hoeveel smaak eruit het vat komt, maar wel welke smaak bv 53-55% geeft meer vanille smaken vrij terwijl van 40-49% meer suiker smaken vrij komen,…

 

Daarom heb ik aangeraden om dezelfde % neutraal als rum op je vat te steken, de 65%. Alleen omdat je graag die neutrale op vat wou steken hoor, ik zou nog steeds aanraden direct rum op vat. Maar met je neutrale doe je niets slecht en ja beter neutrale op je vat dan je vat leeg te laten staan 

Forum Lid
op 3 juli 2017

En dat laatste is een waarheid als een koe. Sterker, het zou een schande zijn. Zit alleen nog te bedenken of ik ga fietsen of verder ga met de stripruns rum. Des te eerder kan de rum op het vat. Moeilijk laat ik eerst maar eens gaan douchen, komt tijd komt raad. 

Admin
op 3 juli 2017

Je kunt ook je vrouw laten fietsen en jij aan de rum. Een prima compromis 🙂

Forum Lid
op 3 juli 2017

Dat is standaard in ons huwelijk. Daar is ze op geselecteerd. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 december 2017

Hoy jan,

 

Die test zakjes eikenhouten snippers wat voor een soort van eiken snippers is dat.

 

groetjes

Admin
op 22 december 2017

Dat was Zweeds eiken medium toasted. Op het moment heb ik andere omdat de zweeds eiken op is maar die komt wel weer terug hoor. Die ik nu heb is dark roast nederlands eiken.

Forum Lid
op 22 december 2017

de smaak van de verschillende eiken ( amerikaanse, franse, enz…) zou dat veel verschil geven in den drank, of is het meer het roosteren dat de smaken ontwikkeld.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 22 december 2017

Quercus Rubra (Amerikaanse eik) is een ander ras als de Quercus Robur (zomereik)

 of Quercus Petraea (wintereik). Verschil tussen zomer en wintereik is voor de leek, niet te herkennen in winter tijd. de Amerikaanse eik is een snel groeiende boom, die totaal anders is wat betreft opbouw. En na ik aanneem smaak.

De Europese eiken verschillen wel natuurlijk door zon en ondergrond.

Brouwmaat
op 22 december 2017

Dit is wel een leuk stuk om te lezen:

http://www.vindom.nl/evenementenennieuws/frans-eiken-vs-amerikaans-eiken-welk-effect-hebben-vaten-op-wijn/

 

Het smaakeffect geldt ook voor whisky of andere dranken.

Forum Lid
op 23 december 2017

Ik heb van een medestoker Marcel een zakje houtsnippers gekregen en op mijn druiven stooksel gegooid,resultaat een hele mooie cognac,het heeft wel met smaak te maken ik heb altijd van donker rode wijn gehouden met een hout smaak.dus dat doe ik nu ook met mijn cognac,mijn vrinden vinden dat het een mixsmaak heeft cognac wisky.maar iedereen vind hem lekker.veel snippers vollere smaak van hout en op 5 ltr gooi ik een zakje vanille suiker.gr.??Chris.V.

 

Forum Lid
op 23 december 2017

hoy Chris,

die chips waren dat er gewoon van den eik van den bos, of waren dat gekochte geroosterde.

Ik,heb hier in den topic van de rum en / of deze topic ( denk ik) gelezen dat er zijn, ik denk jij  onder andere, en pino  ik heb zijne rum met eiken blok geproefd op den BBQ die gewoon met eiken blokken werken en zelf branden, met dern brander of den oven zoals ze doen met de vaten.

grts.

Forum Lid
op 24 december 2017

Dumo dat waren gekochte chips,ik heb ze gebruikt om cognac van te maken,is heel goed gelukt.ik gooi dadelijk weer chips op 20 ltr,word echt lekker.ik heb gisteren weer 100 kg zoete witte druiven in het vat gegooid vergist ik zonder suiker en stook ze twee keer,stook normaal een keer maar tweee keer word hij zachter zeker voor cognac.die leg ik ook weer op snippers.en gooi er op 5 ltr een zakje vanillesuiker in.sippers zijn er in div.soorten.gr?Chris.V.en mooie feestdagen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren