Houtsnippers en eikenvaten

Geupdate op 18 februari 2019 in Stooktips
5 op 26 december 2017

Zijn de eiken vaten van de stookwinkel gebrand of getoast?

Om er whisky in te laten rijpen zou dat zo moeten zijn toch?

 

Admin
op 26 december 2017

Dag Mick,

 

De vaatjes zijn getoast aan de binnenkant.

 

 

Forum Lid
op 27 december 2017

Als ik aan whisky begin maar eens kijken hoe ik dat ga aanpakken.

Ik had het idee om een 10l vat te kopen, vol te stoken en dan elk jaar 3 liter te vervangen door een nieuwe batch. Maa rik geloof dat het dan wat erg houtig gaat gaat worden de eerste paar jaar.

Nog maar evens dtuderen of ik tzt een vat koop of snippers.

Brouwmaat
op 27 december 2017

Je kunt ook een kleiner vat kopen bv 5 liter. Dat vul je met je gestookte whisky en als je hem goed vindt bottel je deze en vult hem met een nieuwe stook. Zo doe ik het ook.

 

Forum Lid
op 28 december 2017

Ik zal een s een paar batches met snippers proberen en dan nog eens denken over een vat. Ik denk dat een vat van 5 l binnen een half jaar leeggemaakt met worden omdat het anders gaat overheersen en dan ben ik nog niet klaar voor de volgende batch. Kun je het half vol laten staan of droogt hij dan voor de helft uit?

Brouwmaat
op 28 december 2017

Ik heb mijn eerste batch (Barrel 674) eerst met houtsnippers laten trekken en daarna ruim een jaar op een nieuw 5 liter vat gehad. Ik vind dat er geen overheersende houtsmaak aan zit maar juist een erg lekkere. Mijn vat zat ook niet helemaal vol. en het  droogt niet uit wanneer het half vol is. Je kunt het ook steeds een stukje draaien zodat het steeds vochtig blijft.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 2 januari 2018

Zijn er al stokers die ervaring hebben met BBQ-snippers in whisky?
Deze lijken me bv een mooie optie om eens wat whisky mee te laten rijpen:

https://www.rookovens-online.nl/a-44602247/eik/jim-beam-eiken-rook-chips/

 

Forum Lid
op 2 januari 2018

Ik heb rooksnippers geprobeerd in bijvoorbeeld Rum en Whiskey.

dit waren snippers van oude whiskey vaten, hoewel de snippers heerlijk naar whiskey ruiken vond ik het effect erg tegenvallen.

als ik bijvoorbeeld medium roast Amerikaans eiken snippers neem dan vind ik dat effect veel lekkerder en sterker.

ik kan mij voorstellen dat de vaten versnipperd worden als ze oud en op zijn, dat hout zal niet tot in de eeuwigheid een smaak afgeven, wellicht dat het daarom tegenviel.

Ik doe ze in ieder geval niet meer in mijn drank

 

Brouwmaat
op 2 januari 2018

ik kan mij voorstellen dat de vaten versnipperd worden als ze oud en op zijn, dat hout zal niet tot in de eeuwigheid een smaak afgeven, wellicht dat het daarom tegenviel.

Van Fastback

Dat is precies wat ze doen; vat is niet bruikbaar meer dus versnipperen. Voor de rookoven nog prima te gebruiken.

Forum Lid
op 2 januari 2018

Dan die maar niet bestellen dus, bedankt voor het delen van de ervaring!

Voor bourbon wordt “charred” eiken gebruikt, dat is nog wat sterker geroosterd dan heavy toast of zit ik er dan naast?

 

 

Brouwmaat
op 2 januari 2018

Charred is gebrand. De binnenkant van het vat wordt met vuur gebrand.

https://www.youtube.com/watch?v=JqopSMvCXv0

 

Kun je ook zelf doen

https://www.youtube.com/watch?v=HgKD6hA-_5c

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 januari 2018

Ik ben van het makkelijke. Ik woon in de Fryske Wâlden en daar is eikenhout zat. Je kunt vast aan één of twee blokjes eiken openhaardhout komen. Maak je mooie staafjes van met bijl of zaag, daarna flamberen met een gasflam of een tijdje in een hete oven (200 graden of zo). Dan die staafjes in een weckfles, schone alcohol iets sterker dan drinksterkte (ik doe meestal 42%), wegzetten, vergeten en wanneer je er weer aan denkt ga je proeven. Te sterk, prima, mik je er schone alcohol op drinksterkte bij tot het lekker is. Te slap, weckfles dicht, wegzetten en weer vergeten. Herhaal proces.

Forum Lid
op 17 februari 2018
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 september 2018

Het is niet goedkoper om een oude hout vat te kopen in Portugal het zijn Frans oud Eik hout.
Voorbeeld  250l +- 30kg ; https://www.olx.pt/anuncio/pipas-250l-IDAgTED.html#bd1117c6e3 
Nieuwe; https://www.olx.pt/anuncio/pipos-pipas-barril-barricas-IDBfk3d.html#dee90841f2;promoted

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 februari 2019

Hoy,

Ik zou willen beginnen met drank op eiken vaten te willen zetten/ lageren enz.

Bij wat een temperatuur moet je dat zetten, ik zie dat ze op de foto’s van jan die hier en daar passeren in de woonkamer staan.

moet dat op kamer temperatuur, of mag dat ook kouder staan in de kelder bv, of staan ze het beste bij temperatuurs schommelingen ( woonkamer), of buiten beschut tegen regen.

Ik zou willen beginnen met n’en portwijn van mijn kersen ( zoete), en mijn pruimen van deze zomer.

grts.

 

Forum Lid
op 16 februari 2019

Alleen voor sier zet je een vat in de kamer .
Wanneer een vat ook langdurig ongebruikt heeft gestaan moet ook binnenkant controleren op schimmels .
Die kunnen door lang in wisselende lucht vochtigheid te staan aangetast worden.
Zeker wanneer een vat eerder gebruikt is .
Een nieuw vat kun je simpel vullen en met natte dweilen erom even dicht laten trekken .
In gebruik is het beste dat een vat in een donkere ruimte staat .
luchtvochtigheid 70 – 75 %
Temperatuur 11 – 12 graden .
wanneer je wijnen opslaat boven 17 gr kunnen deze verzuren .
Wanneer wijnen verzuurt zijn in een vat zal je zeker voordat je deze opnieuw gaat gebruiken moeten openen en uitschrapen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 februari 2019

Koud tot maximaal 15 graden in een vochtige omgeving is het beste, maar gewoon rond 18 graden in huis , zal voor een korte periode, (één jaar) niet echt een probleem zijn. Zorgen dat de buitenkant niet uitdroogt is het advies. Dat de engelen hun deel opeisen, (angels share) is normaal, maar ze moeten nu ook weer niet beschonken de zaak op stelten zetten. Overigens giet ik van elke stook een klein beetje buiten op het grind, ik ben niet bijgelovig, maar ieder zijn deel. En ja van het hart van de stook.

Forum Lid
op 17 februari 2019

Mooi ritueel telkens op je grindpad, ik ga het opvolgen alleen kieper ik dat telkens iets in het water ivm Mn woonboot…

Forum Lid
op 17 februari 2019

Wij gooien de laatste druppel uit het glas op de grond,traditie a la Roemenie,beetje voor God.(meeste voor mij zelf😇)

Forum Lid
op 17 februari 2019

Ik mik voorloop , naloop en de uitgestookte restanten , de kruiden en fruit resten tussen de struiken .
Het barst daar van de wormen .
De ” worm goden ” zullen mij wel dankbaar zijn . Voor andere goden hoef ik het niet te doen . Het zal toch aan het drankbuffet met de van duivel zijn waar ik mijn toost zal moeten doen

Forum Lid
op 18 februari 2019

Ik denk dat vele hier toch wel naar het drankbuffet van de Duivel willen gaan. Bij de godvrezende zal ik me toch niet echt thuis voelen. Misschien dat ze vast een schrijnwerker voor ons kunnen regelen, zodat er een deurtje gemaakt kan worden, zodat wij braverikken op zijn tijd even naar de onderburen kunnen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren