Houtsoorten Het hoe en wat

Geupdate 1 dag geleden in Stookforum
33 op 13 maart 2019

Beste (onrust)stokers.
ik heb een vraag over hout en google schijnt mij niet te kunnen helpen.

welke soorten hout kan ik gebruiken voor het rijpen van drank.

en hoe deze te behandelen/ desinfecteren/ toasten/ branden/”unkown unknown”

ik weet van appel- kastanje en kersenhout
eik schijnt de meest voorkomende houtsoort te zijn
er zijn echter tamenlijk wat soorten eik (alsmede alle andere boomtypen hierboven) in de wereld. zijn deze allemaal geschikt (ervan uitgaande dat ze allemaal ongetwijfeld een ander smaakprofief hebben).

alle info is heel erg welkom aangezien ik met kleine batches werk en niet de ruimte heb met 100 verschillende houtsoorten te experimenteren
ik stook op een 10 liter alambiek meerdere dingen geprobeerd met goed succes
cheers !
groeten niels

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 13 maart 2019

Ik heb een stuk Frans eiken vloerhout, onbehandeld natuurlijk, in staafjes gezaagd en op 4  niveaus gebrand mbv een verfbrander. Dit ook met een stuk Amerikaans eiken en daar m’n roggebrood whiskey op laten rijpen zo ook m’n rietsuikermelasse rum. Ik vind t erg goed werken. In een glazen fles kan je het proces goed volgen. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 maart 2019

keuze van hout hangt af wat je erin wil opslaan of welk accent je mee wil geven .
Meest algemeen is eiken .
Dat is zowel voor wijnen als likeur / sterke dranken bruikbaar .
Er zijn diverse methoden van ontsmetting simpelste is vullen met water en sulfiet tabletten hierna goed spoelen .
ook kun je vat zwavelen en hierna flink uitspoelen .
Oude of eerder gebruikte vaten kun je openen en uitschrapen waardoor ze een nieuw leven krijgen .
ook kun je ze roasten voor ontsmetten .
Het roasten of branden word meestal gedaan om accenten te geven aan dranken .
Het is op zich niet moeilijk alleen vergt enige handigheid anders zit je met een lek vat .
Wanneer je een houten kraan in vat gebruikt kun je deze het beste bij elke reconditie of nieuw in gebruik nemen vervangen.
Beter om dat even voor gedaan te krijgen door iemand die het eerder heeft gedaan .
Lekkages op naad kun je eenvoudig verhelpen door spijkertjes / naalden naast naad te slaan
Wanneer je gaat lageren is het beste om een vat in donker / schaduw te zetten 11- 12 graden en luchtvochtigheid 70 -75% .

Een vat kun je voor gebruik het best even vullen en buiten om vochtige doeken leggen om dicht te trekken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 maart 2019

@markb

ik heb met verschillende type “eiken” vloerplank gewerkt echter geeft dit voor mij vaak een dropsmaak lichtelijk salmiakig,
niet slecht maar ook niet per see fantastisch  hoelang en op welke temperatuur toast je het en of hoe behandel je het.

@ Robbert
ooit als ik mijn woonboerderij heb ga ik dingen in vaten opslaan, helaas centrum amsterdam laat niet meer toe dan een tiental flesjes in de voorraadkast. geld het desinfecteren ook voor hout “lageren”op drank ?
bedankt voor de reacties
cheers!

 

Forum Lid
op 13 maart 2019

je bedoelt hout wat je toevoegt in stokjes of schilfers ?
Roast ontsmet maar geeft ook roast smaak .
Je kunt hout
afspoelen en minuutje in magnetron of
30 sec in 80 gr water .
Of even stomen .
maar simpelste is paar dagen in vriezer .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 maart 2019

Het toasten deed ik op kleur van licht naar donker. Ik kan morgen wel wat foto’s maken met daglicht als je wil. In een glazen carboy van 5 liter gooide ik dan van elke toasting 1 of 2 staafjes ook van het Amerikaans eiken. Ik vind t vooral voor de rum erg goed werken. Wel regelmatig proeven en eruit halen als je de smaak goed vind en als je te ver bent gegaan beetje aanlengen met blanke rum/whiskey. Met echte graan based whiskey heb ik nog geen ervaring maar dat gaat snel komen. Succes er mee

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019

kan ik elk gedeelte van een eiken boom gebruiken?
en hie oud moet de doom zijn??

iemand ervaring met appel ksrsen of kastanje hout??

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019

Ik gebruik eiken en appelhout. Appelhout komt van een eigen boom welke 5 jaar lag te drogen. Eik komt reststukken van dikke onbehandelende balken van een timmerman.

 

Appel heeft een plezantere smaak vind ik zelf.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 maart 2019

Bij de Aveve verkopen ze zakjes met eikenhouten snippers afkomstig van afgekeurde Jack Daniels vaten. Wel vrij prijzig (ik dacht een 12-13 Euro) en eigenlijk bedoeld om te gebruiken in een hout-barbecue. Veel van de snippers vertonen al een stuk getoast/verkoold materiaal van de binnenzijde. Heb zo’n zakje gekocht maar nog niet getest. Ik veronderstel dat deze snippers niet extra behandeld zijn en goed bruikbaar?

Forum Lid
op 14 maart 2019

dat kun je zo gebruiken Crispi.
Eiken dat onbewerkt is b.v.b uit de stelling van de timmerman of meubelmaker haal je met schaaf of schuur papier buitenste laagje af en de rest kun je gelijk gebruiken verder schaafsel van maken of zo .
Eikenhout wat verlijmd is geweest of geolied , gebeitst niet gebruiken ! stukken eikenhout dat te vochtig heeft gelegen kunnen schimmels in zitten . niet zo gebruiken . eerst met sulfiet behandelen , roasten , stomen of vriezen

Eikenbomen vers gekapt moet eerst een paar maanden in water liggen om uit te loogen daarna minimaal een jaar gedroogd en is dan pas geschikt . .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 maart 2019

Kers of eik of vijgen hout hebben mijn voorkeur. Vijg toasten met een gasbrander en dan in een weckpot met drank weg zetten. Vijg geeft een heerlijke zoete smaak echt vijg achtige smaak krijg je er in terug

Forum Lid
op 14 maart 2019

En waar vind je dan vijg?

Forum Lid
op 14 maart 2019

Das een hele goeie. Ik had een paar stammetjes van familie gekregen. Die weer van een ander. De hele familie is actief vlees roker. Geen idee waar ze het vandaan scharrelen, weet alleen dat het erg lekker op de whisky is

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019

Zelf gebruik ik eiken vat en kersenhout vaatjes .
Ook gebruik ik eiken schaafsel en vrij regelmatig de doppen van walnoten .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019

Ik heb Frans eiken gebruikt, was niet te pruimen. Heb het nu een paar keer gekookt om de harde tanine’s kwijt te raken. Zo doen de Russen het ook. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 14 maart 2019

tannine bijsmaak verdwijnt meestal deels na langer lageren .
Wanneer een drank als b.v. whiskey , bourbon , e.d. te veel bijsmaak van de looizuur / tannine heeft kun je wat eiwit aan de drank toevoegen .
De eiwit vlokt uit en slaat neer deze kun je simpel uitfilteren en hiermee verdwijnt ook grotendeels ook de looizuur smaak . eventuele troebeling verdwijnt ook hiermee .

Forum Lid
2 dagen geleden

Hoi Robbert. Gewoon een kippenei scheiden en dan erbij doen? Hoeveel eiwit op drie liter?

Forum Lid
2 dagen geleden

ongeveer 1/10 deel van het eiwit van 1 ei opkloppen . neem hiervan het schuim ongeveer 1/10hiervan en roer dat door een glas van de drank . na oplossen alles door de drank roeren . en na bezinken afhevelen of foor filter

Forum Lid
2 dagen geleden

Woow zo weinig? 1/10 van een eiwit is 3 gram. Daar 1/10 van maakt 0,3 gram eiwit op 3 liter whiskey. Natuurlijk twijfel ik niet aan je Robbert, maar klopt dit?

Forum Lid
2 dagen geleden

opgeschuimde eiwit heeft meer volume maar het klopt i.d.d . in hoeveelheid .
voor gewoon klaren van drank gebruik je per liter minder .
Je kunt wanneer je niet voldoende werking vind beter bijvoegen dan overdaad te gebruiken .

voor normaal klaren gebruik je :
eiwit : neem een 1/20ste deel van eiwit van een ei , klopt dit tot schuim en neem hiervan 1/20 deel roer dit door een borrelglas van de drank en daarna dit door de rest . snel ontstaan vlokken die de vertroebeling laat neerslaan .hierna filteren .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 15 maart 2019

Ik heb gekloofd Hollands eikenhout gebruikt voor in de rum en werkte perfect . Het eikenhout gekloofd in stokjes van 1,5 cm en gebakken in de oven half uur op 180 graden vervolgens in de rum 85% af en toe proeven en binnen  4 weken klaar terug mengen naar 40%.

Forum Lid
6 dagen geleden

Had toevallig net m’n bijl geslepen voor andere doeleinden, maar dan ga ik vanmiddag maar even het bos in om een stuk eik te kappen. 

Forum Lid
6 dagen geleden

vers gekapt eiken is niet gelijk bruikbaar en kans is groot dat je de drank verknalt .
Eerst moet het gewaterd worden en daarna gedroogd .
eiken bevat veel looizuur .
Daarnaast Vers eiken kan diverse wormen , larven , Mikroben , schimmels ,eitjes van insecten enz .

Alleen nieuw hout even in oven is niet afdoende .

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik laat het zoiezo 1 jaar minimaal drogen en daarna wss ook nog koken, dan zullen de meeste organismen het hoekje wel om zijn. 

Forum Lid
5 dagen geleden

wanneer je hout kapt voor gebruik bij dranken kun je die beter meteen even op heer water zetten en hierna drogen

Forum Lid
5 dagen geleden

heet water.

Forum Lid
1 dag geleden

Je bak het hout toch in de oven dus je hoef niet te koken en geen levendwezen overleeft 80% alc

Forum Lid
1 dag geleden

Je moet toch ook het looizuur kwijt . en je gebruikt niet altijd getoast hout .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 5 dagen geleden

Net gekregen van schoondochter . 😅😅👍👍
Dit is een goed bruikbaar product om op te lageren . 👍👌

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 5 dagen geleden

beste leden dank en dank nogmaals voor de overvloed aan informatie

laat ik de vraag “voor de grap” eens omdraaien
zijn er houtsoorten waar niet op gelagerd kan worden?
en waarom?
ben bezig met een mooie verzameling hout en dit allemaal op dezelfde manier toasten en behandelen . in eenzelfe alcohol gooien . als het klaar is deel ik de bevindingen . thx!

Forum Lid
5 dagen geleden

Prunus serotina, Amerikaanse vogelkers. Als je een stuk afbreekt, ruik je waarom, doe je het zonder handschoenen, weet je het ,3 dagen later, ook nog. Overigens zijn de bessen eet- en vergistbaar. 🙂 🙂

Daar staat acacia tegenover, waarvan je denkt dat het ook niet kan, maar dit snelgroeiend hardhout, zorgt voor een zachte vanille smaak. Niet verwarren met Robinia Pseudoacacia, (andere houtsoort) daarvan zijn alleen de bloemen niet giftig. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 3 dagen geleden
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 3 dagen geleden

walnoten kersen eik en peer .
zowel getoast als geroast
de smaakbevi dingen komen eraan .
thx voor de info!!!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 3 dagen geleden

Benieuwd naar je bevindingen!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren