Hulp bij ontwerp kruidenmandje

Geupdate op 6 oktober 2020 in Mijn installatie
11 op 4 oktober 2020

Ik ben begonnen om zelf een kruidenmandje te maken. Nu lukt dit vrij aardig, alleen zit ik met de hoed ervan in de knoop. Is het beter voor de flow om die net als de onderkant een trompetvorm te geven, of is het beter om de bovenkant plat te houden zodat er nog wat op condenseert en weer op de kruiden valt en daardoor meer smaak meeneemt?

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 4 oktober 2020
Forum Lid
op 4 oktober 2020

Nee condensatie is daar niet goed .
Maak een roostertje erin en een afneembaar deksel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 oktober 2020

Dit is de binnenkant. Rooster zit meegesoldeerd, daarom is de soldering niet helemaal netjes. 3 losse delen tegelijk solderen is lastig, maar niet onmogelijk.

Hoe zou jij het deksel maken? Ik dacht zelf ook een trompetvorm en dan een knelkoppeling erop solderen. Het mandje word nog wat verlaagd dus zou je het zo schoon kunnen spoelen denk ik. Dan zit ik ook niet met een afdichting te rommelen en de knelkoppeling is 35mm. Groot genoeg voor een borsteltje om te reinigen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 oktober 2020

Lijkt me vrij gecompliceerd op deze manier. Wat ik zelf doe: Kruiden in een stuk kaasdoek geknoopt. Koperen draad (uit electriciteitsdraad) gebruik ik om buideltje met kruiden op te hangen in de ketel, net boven de bodem. In de helm van de ketel ligt dan een koperen pijpje met platgeslagen uiteinden waaraan het spul hangt, omdat ik geen zin had om een haakje in de helm te solderen…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 oktober 2020

Of koop bij Ali ipv kaasdoek een rvs fijnmazig net. Je kan ze in alle maasmaten vinden en heeft wat meer flow dan een kaasdoek.

Forum Lid
op 5 oktober 2020

Je kunt ook wanneer je een brede opening hebt een kruiden bol er in hangen . Die koop je bij een kook winkel .ook kun je een klein secondair vat gebruiken die als kruiden box tussen brug en koeler komt .
Diverse mogelijkheden .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 oktober 2020

Agh, ik ben meer van het knutselen dan met kaasdoeken aan de gang. Die gaan toch stuk bij mij

Forum Lid
op 5 oktober 2020

Jou kruiden box gaat prima werken .
Mooi conisch bovenkant / deksel en komt gied6

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 oktober 2020

Ikzelf gebruik een soort groot Thee ei die gebruikt wordt om bouquet garni in een grote soeppan te hangen. Zeker erg makkelijk want die kun je zo dus ook kwijt in de ketel.

Je soldeerwerk, tja hoe zeg ik dit diplomatiek, vindt ik erg “interessant”. Maar voor je inzet krijg je van mij een dikke 10! 

Ik denk dat je het jezelf erg moeilijk hebt gemaakt. Maar ik heb makkelijk praten, ik beschik over een berg gereedschappen en heb bovendien een vader die als het mij niet lukt, maakt wat ik zelf niet kan.

Een byzonder wijze les die ik ooit van hem heb geleerd is “keep it stupid simple” . Hoe minder soldeernaden hoe makkelijker en minder kans op lekkages. Ga uit van eenvoudige vormen als dit mogelijk is.. In dit geval had je het jezelf een stuk makkelijker kunnen maken. Maar dit betekend dat je dan uit moet gaan van bestaande uitgangsmaterialen en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.. 

Nogmaals, voor je inzet een dikke 10. Ik heb respect voor mensen die niet alles kopen maar eerder zelf aan de slag willen gaan.

Ga zo door.

 

Forum Lid
op 6 oktober 2020

Dankjewel. De soldeernaden zijn zeker stevig en dicht. Daar hoef ik niks meer aan te doen de rest van me leven. Helaas zijn ze ook foeilelijk inderdaad. Maar agh, ik ben van het huisvlijt. En alles kopen is makkelijk. Zelf maken is leuk 🙂

Forum Lid
op 6 oktober 2020

En zo is het!

Nogmaals respect voor je werk. Dit lukt zeker niet iedereen.

Er is niets in de wereld zo mooi dan het maken van mooie dingen van koper! (jajaja en stoken van prachtige drankjes natuurlijk!)  Ik kan echt helemaal lyrisch worden van Koperen ketels en soldeerwerk. Ik ben gezegend met een waanzinnig kundige vader en wil binnenkort nog een nieuwe ketel gaan bouwen met hem nu het nog kan. Want eerlijk is eerlijk, dit soort dingen leren ze je niet meer op school tegenwoordig en de kennis van vorige generaties verdwijnt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren