hulp nodig bij het berekenen van de hoeveelheden alcohol!

Geupdate op 6 januari 2019 in Stookforum
43 op 27 december 2018

Vraagje.. ik heb Rhum nodig van 75,5% om de zuckerhut te verzadigen en zo de suiker te karameliseren door deze in brand te steken. Dit drupt dan in mijn glühwein die hierdoor een speciale smaak krijgt. Gezien zulke rum vrij duur is om enkel daarvoor te gebruiken raadde de verkoper van de drankwinkel me aan om Rum die goed afsmaakt aan te lengen met alcohol van 94%. Alleen had hij het dan gewoon over 50% van elks te gebruiken. Maar hoe reken ik nu uit hoeveel ik van elks gebruik om zo aan 75,5% te komen? (De reden waarom het zo hoog moet zijn is omdat de suiker anders smelt ipv te karameliseren  en dat doet echt afbreuk aan de smaak die ik wil bekomen. Ik heb in totaal 500ml in totaal nodig die ik dus moet opsplitsen in enerzijds de rum van 40% en anderzijds de alcohol van 94%.

Hoe bereken ik dit nu best?

 
  • Geliked door
Antwoord
8 op 27 december 2018

Deze link https://homedistiller.org/index.php/dilute?mn=calcs&pg=dilute van de US site kan jou verder helpen.

Is Stroh rum van 80% ABV niet eenvoudiger om de smaak te behouden? 

Forum Lid
op 27 december 2018

hey Lambiek ! die site had ik al gevonden maar ik kan er niet aan uit hoe ik dan de beide alcohol percentage in moet vullen om te weten te komen hoeveel ik van elk moet toevoegen in de 500ml om zo aan 75,5% te komen. 
Ik denk dat ik het weer moeilijker maak dan het is 😀

 

Forum Lid
op 27 december 2018

Tris,

je start met rum van 40% en wil die met zuivere alcohol van 94% aansterken tot 75,5%? Het volume na het mengen moet 500ml zijn? Is het datgene wat je bedoelt?

Forum Lid
op 27 december 2018

YEPS!! dat bedoel ik (en ja idd ik zou STROH rum 80 kunnen gebruiken maar dan heb ik de andere zaken in huis gehaald om in de kast te laten staan en dat is dan ook weer jammer niet?) Trouwens na mijn avondje van zondag zal het merendeel wel op zijn dus dan kan ik de volgende keer gewoon van Stroh rum vertrekken 😀

Weet jij dan hoe ik dat moet berekenen? (ik ben echt een kluns op dat gebied :-/)

Alvast bedankt!!

Forum Lid
op 27 december 2018

Verdunningen kan je berekenen met het Pearson Square, of er een stelsel van maken.  Ik heb dat laatste als volgt gebruikt:

x ml * 94% + y ml * 40% = 500 ml * 75,5%

x + y = 500 ml

Bij benadering: als je 172ml van 40% mengt met 328ml van 94% verkrijg je 500ml aan 75,5%

Misschien kan iemand anders deze vraag simpeler, duidelijker oplossen?

cheers

 

Forum Lid
op 27 december 2018

Correct me if I’m wrong:

2 vergelijkingen met 2 onbekenden:

x X 40+ y X 94 = 500 X 75,5

x + y = 500

Uit de onderste vergelijking volgt x = 500-y . Als je dit in de bovenste formule invult en oplost vind je y is 322,7 ml (alcohol) en x is bijgevolg 177,3 ml (rum)

Smakelijk!

Forum Lid
op 27 december 2018

 Crispi,

onze identieke oplossingen verschillen met 5ml – vanwaar dit (verwaarloosbaar) verschil?  Heb je volumecontracties meegerekend? 🙂

L

Forum Lid
op 27 december 2018

 Crispi,

onze identieke oplossingen verschillen met 5ml – vanwaar dit (verwaarloosbaar) verschil?  Heb je volumecontracties meegerekend? 🙂

L

Forum Lid
op 27 december 2018

Toch niet. Misschien met snel zijn, telfoutje gemaakt of zo. Het verschil is inderdaad verwaarloosbaar en de berekening duidelijk genoeg dus nevermind…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 december 2018
Forum Lid
op 27 december 2018

Hey Robbert,

fijne formule uit ‘t boekje.  Wil je Tris met een voorbeeld tonen hoe je haar vraag hiermee kan oplossen?

L

Forum Lid
op 31 december 2018

Wauw dat is goed uitgelegd ! Zelfs ik versta dat 😀

Maar ‘k ben wel blij dat jullie dat uitrekenden voor mij :-p

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 december 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 december 2018

Respect voor diegenen die dit met een formule berekenen.

Een optie is ook om het programma AlcoDens te gebruiken. Daar kun je van twee soorten verschillend alcohol, een meng verhouding laten uitrekenen.

Forum Lid
op 28 december 2018

Vroeger moest alles present in geheugen zijn Wat ik nu even niet zeker weet sla ik na in boeken .
en in dit geval was een voorbeeld fotootje makkelijker en sneller te vinden in de boekjes en gemaakt dan een computer van zolder halen , die aansluiten een link te vinden naar een voorbeeld en die hier te plaatsen .
Wat je hebt hoef je niet te zoeken 😅

Forum Lid
op 28 december 2018

Hey Robbert,

mooi uitgewerkt voorbeeld voor Tris.  Ik hoop dat ze met al deze info de juiste verdunning kan maken.

L

Forum Lid
op 28 december 2018

Die formules zijn vaak wat onoverzichtelijk en lastig daarom heb ik op klad even geprobeerd het zichtbaar te maken om te versimpelen .
Er zitten vaak kleine afwijkingen in deze reken schema’s maar dat komt door afrondingen .
’t gaat vast lukken . anders geeft ze maar een gil . kijken we samen opnieuw .

Gr. Robbert .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 december 2018

Jezus jongens het begint wel werk te lijken. 

 

overigens respect zo komen we ergens

Forum Lid
op 28 december 2018

Ik zie het meer als spelen Lummel .
Of net als klaverjas .
Eerst lijkt het ingewikkeld maar dan leer je hoe het werk en ken je de regels en is het dan te doen daarna krijg je de routine en is het ineens leuk . 😅😅

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 28 december 2018

De bovenstaande aanpak wordt gebruikt in de levensmiddelenindustrie om de juiste hoeveelheden te berekenen. 

Ik heb hem volledig uitgeschreven voor de mensen die er interesse in hebben.

Groet Thijs  

Forum Lid
op 28 december 2018

Van pure alcohol krijg ik hoofdpijn van,

Forum Lid
op 29 december 2018

Een mooie en volledig uitgewerkte voorstelling van een oplossing van een stelsel met twee onbekenden. Dat maakt mijn eerder getoonde oplossing heel wat saaier 😉

Forum Lid
op 29 december 2018
Een mooie en volledig uitgewerkte voorstelling van een oplossing van een stelsel met twee onbekenden.Van Lambiek

Lambiek, dat is een tegeltje!

Forum Lid
op 29 december 2018

Nimrax, eerder een vloertegel om die hoeveelheid woorden erop te krijgen 🙂

Forum Lid
op 4 januari 2019

Hallo Thijs, prima en duidelijke uitwerking. Maar bij het mengen van alcohol en water treed contractie op, 1000 ml pure alcohol gemengd met 1000 ml puur water geeft een mengsel van slechts 1921 ml, géén 2000 ml. En die contractie is ook niet constant maar afhankelijk van de (eind)concentratie om het makkelijk te maken 🙂 Als je hetzelfde voorbeeld neemt kom je (met contractie) tot 323.4 ml van 94 % plus 181.3 ml van 40 % om 500 ml te krijgen van 75,5 %. Het is geen heel groot verschil, maar waarom niet in één keer goed doen ? Ik heb er een makkelijk bruikbare excel spreadsheet voor gemaakt (bevat ook berekeningen voor verdunnen met water). Indien interesse stuur me je mailadres via een persoonlijk bericht. 

Forum Lid
op 5 januari 2019

Piet,

Wie heeft er thuis het materiaal om exact 323,4 ml af te meten bij een omgevings- temperatuur van 20 graden Celsius en een luchtdruk van 1013 hPa?  Wij werken eerder artisanaal en niet in een labo, hoor 😉

Kan je de berekeningen achter de excel-sheet eens in het algemeen tonen, zodat de geïnteresseerden kunnen begrijpen hoe de vork aan de steel zit? 

L

Forum Lid
op 5 januari 2019

Hallo Lambiek, als je me een privé bericht stuurt met je mailadres stuur ik je de spreadsheet, de berekeningen en de bron staan in de spreadsheet. Maar hier een uitleg (je vroeg erom hoor 🙂  : Bron is een tabel van een alcohol producent (zie http://www.itecref.com/pdf/Ethyl_Alcohol_Conversion_Table_(ITEC).pdf ) hierin vind je ongeveer per half % volume van 0 tot 100 % het soortelijk gewicht (specific gravity) en ook het gewichts % alcohol. Als je mengt en je krijgt contractie verandert dat niets aan de gewichten van water en alcohol dus de gewicht %, je raakt geen grammen kwijt of krijgt ze erbij. Van elk mensel in % vol alcohol is dus ook het gewicht % bekend. Dus als je twee alcoholmengsels mengt breng je van de beiden een hoeveelheid grammen alcohol en een aantal grammen water in het nieuwe mengsel en je weet dan dus het gewicht % alcohol van het nieuwe mengsel en in de tabel zoek je er dan makkelijk het % volume erbij. Ik heb alle getallen in excel ingevoerd, grafieken gemaakt, excel een polynoom trendlijn laten berekenen (4e macht en 5e macht) met een correlatiecoëfficiënt van precies 1 (maximale precisie), vergelijking in de grafiek gezet. Door deze formules toe te passen in excel en de invoer makkelijk te maken kan ik nu alles uitrekenen. Waarschijnlijk voor de meeste mensen een beetje abracadabra maar eigenlijk algebra :), als je in de spreadsheet op de tab achtergrond kijkt is het misschien wat duidelijker.

groeten,

Piet

Forum Lid
op 5 januari 2019

O ja , dat getal achter de komma heb ik zo gedaan voor het geval iemand 8,5 liter wil invoeren ipv 8500 ml

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 28 december 2018

WOW!! Sorry had wat drukke dagen .. 
Maar oh! ik ga dat even allemaal rustig doorlezen maar ik ben zo blij dat jullie dat zo mooi hebben uitgerekend voor mij 😀

DANK JULLIE WEL!! 

Zondag maak ik de gluhwein en ik laat weten of het gelukt is!

Driedubbele dikke mercie <3

Ik kijk er al naar uit :-p

Forum Lid
op 29 december 2018

Tris, namens allen graag gedaan mag ik vast wel zeggen en laat even weten in een PM’mmetje waar, wanneer en hoe laat er gekeurd kan worden… Ik heb als stookforum reporter een enorme verantwoordelijke en vooral zeer zware taak.haha
Cheers! en geniet ervan!! 😉

Forum Lid
op 29 december 2018

😀 lol ik denk er even over na :-p

Forum Lid
op 29 december 2018

Tris, zo te merken (je bent wel heel erg stil), heb je het uitstekend gedaan,haha
Cheers girl! 😉

Forum Lid
op 31 december 2018

Stil? Mijn god je wil niet weten wat ik de afgelopen dagen heb gedaan! Laatste stuk van de verbouwingen die nog moesten gebeuren voor het einde van het jaar en volk over de vloer krijgen terwijl je huis vol met stof ligt :-/
Maar goed.. het bezoek belde dan nog last minute af dus kon ik verder poetsen en kan ik straks de lekkerste gluhwein ooit maken! :-p

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 december 2018
Van pure alcohol krijg ik hoofdpijn van,Van ChrisV

Of van al die rekensommen 

Forum Lid
op 29 december 2018

:Alleen had hij het dan gewoon over 50% van elks te gebruiken.

 

Dan kun je toch niets uitrekenen,  50% Rum en 50% Pure Alcohol dat is dan toch een vaste waarde !

40% + 95% = 135 /2 = 67,5 % Alc bij welke gelijke hoeveelheid dan ook.

Het kan dus nooit 50/50 worden. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 december 2018

Het is allemaal al eens uitgerekend en in een programma gestopt. Voer in wat je weet, en je antwoord rolt eruit zonder moeite. Dan kun je weer door. Hoewel, de uitgewerkte aanpak van Thijs wel het beste antwoord is.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 januari 2019

Hallo Tris, ik heb een excel spreadsheet gemaakt waarmee je heel makkelijk kan berekenen hoe je alcohol met water verdund of hoe je uit twee alcohol-oplossingen van verschillende sterkte (bv 94 % en 40 %) een derde kan maken op een gewenste sterkte (bv 75,5 %). In deze spreadsheet wordt rekening gehouden met contractie, wat niet gedaan wordt bij de andere berekeningen / tooltjes die ik als antwoord zag. Ik kan de spreadsheet niet sturen via de site (enkel foto’s of links) maar als je me een prive berichtje stuurt met een mailadres kan ik die via mail naar je versturen.

groeten,

Piet Wagenaar

Forum Lid
op 6 januari 2019

hey PiWa.. ik moest niet met water verdunnen maar alcohol van 94% en 40% op een gemeenschappelijk niveau van 75,5 brengen.
Ik heb dat dus gedaan volgens de manier van Thijs.. die had dat zo mooi met die kleurtjes weergegeven  😀

En zo dus heb ik die hoeveelheden aangehouden. De Zuckerhutten zijn niet volledig opgebrand maaaaaaar toch wel tot de helft en mijn gluhwein was SUPERLEKKER! Door de caramelachtige smaak en de rum die nog goed proefbaar was, was dit zeker voor herhaling vatbaar!

Merciekes aan jullie allemaal want ik heb weer een paar overtuigden van deze lekkere feestelijke drank. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 4 januari 2019

Piet , via Tris haar foto klikken , en je hebt een E-mail mogelijkheid. Overigens van iedereen is dit mogelijk

Forum Lid
op 4 januari 2019

Bedankt maar was me al duidelijk William, maar misschien interessante spreadsheet voor meer mensen, vandaar deze manier gekozen.

Forum Lid
op 4 januari 2019

Ik heb eigenlijk ook wel interesse…

Forum Lid
op 5 januari 2019

Ja, ik ook wel.

Forum Lid
op 6 januari 2019

Dank je wel PiWa!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren