IJken Thermometer

Geupdate op 11 mei 2017 in Stooktips
2 op 10 mei 2017

Zodan….gisteravond kon ik bij de buren mijn (lab)thermometer ophalen.

Ik dacht laat ik eens meten wat de thermo aangeeft op een paar (bijna) vaste meetpunten.

Dus…pannetje water gekookt. Tijdens het koken de thermometer erin, ik meet maar liefst 104 gr.C. Da’s interessant, want ik verwacht dat het water zo’n 100 gr. C. is. (Voor de liefhebber…nee ik heb niet de heersende luchtdruk opgenomen om te bepalen wat de werkelijke kooktemperatuur bij de huidige luchtdruk is. Ik gok erop dat zo vlak bij zee-niveau (regio Den Haag) de kooktemperatuur de 100 gr. C. benaderd.

Dan ook maar even ijswater verzorgd. Klontjes ijs in een bakje water in de koelkast. na een uur of 2 geeft de thermometer 2 gr. C. aan.

Nu gebruik ik die thermometer voornamelijk om te kijken of een beslag al genoeg is afgekoeld om de gist erbij te mikken, dus een graadje meer of minder maakt niet zo veel uit. Ik neem gewoon een paar graden veiligheid aan….mijn gist moet nog niet dood.

Maar voor een pseudo-techneut die ik ben: Het ijken van je thermometer is toch wel van belang.

 

Ik kom voor mijn thermo meter vooralsnog tot de volgende formule:

Twerkelijk = 0,98 * Tgemeten – 1.96

(Dit alles in graden celcius)

 

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jullie ervaringen, en wellicht belangrijker…maak ik een denk- en.of meetfout. Vooral dat laatste..,kan iemand mij wat aanvullen of verbeteren.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 11 mei 2017

Ik heb er 2 want ze vallen nog wel eens kapot en in kokend water verschillen ze 4 graden. Maar ja ze kosten ook geen drol. En inderdaad het komt niet zo nauw met de temperatuur. Als ik 30 graden zie gooi ik de gist erbij en ik weet echt niet welke meter ik op dat moment in mijn hand heb. 

Forum Lid
op 11 mei 2017

🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren