In welke dranken en producten zit het bekende Absinthealsem

Geupdate op 24 juni 2017 in Spirits
0 op 24 juni 2017
Absint of Alsem, Artemisia absinthium, is een tot 1½ mtr. hoog, overblijvend kruid met zilvergroene, behaarde bladeren en lichtgele bloemen.
Het behoort tot de
asteraceae familie, een plantenfamilie met wereldwijd ruim 250 soorten.
Tot deze familie behoren eveneens Bijvoet, Davana en Dragon. In onze streken zijn dit belangrijke waardplanten voor veel vlindersoorten.

Absintalsem komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee. De geur is sterk aromatisch, de smaak zeer bitter. Het kruid wordt nu op grote schaal gekweekt in Centraal- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en de USSR.

De familienaam Artemisia stamt waarschijnlijk van de Carische koningin, Artemisia, de zuster van de perzische koning Mausolus van Carië. Ook wordt wel eens aangenomen dat de naam afkomstig is van Artemis, de godin van de jacht.
Het griekse
absinthium betekent ongenoegen wat waarschijnlijk wijst op de bittere smaak.

Absint etherische olie is een goede insectenverdrijver
foto Pixaby.com

Het gebruik en de werking van Aalst werd reeds beschreven door Plinius de Oude en Dioscorides.
In de historische kruidengeneeskunde werd het bloeiende kruid vooral gebruikt als digestief tonicum bij slechte eetlust.

Absint speelde in de oudheid een belangrijke rol. In het antieke Egypte werd het aanbevolen als middel tegen wormen.
In het oude Rome werd een Alsemtak aangeboden aan de winnaars van wagenrennen en kregen zij een Alsemdrank te drinken.

In de voorchristelijke tijd werd het kruid veelvuldig toegepast als middel om de menstruatie te bevorderen en om abortus te plegen, bij dit laatste werd het vaak gecombineerd met Bijvoet.
Ook werd Absint genomen om de bevalling te bespoedigen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Absint naast het stimuleren van de menstruatie ook van grote invloed is op de vruchtbaarheid van mens en dier en onvruchtbaarheid veroorzaakt. *


De volkstraditie ziet Alsem als kruid om de koorts te verlagen en wormen te verdrijven. Vroeger werd het gebruikt als middel tegen epilepsie en als aromatisch strooikruid om vlooien te bestrijden. Ook werd het samen met Lavendel en Pepermunt gedroogd en tussen de kleren gehangen om schadelijke insecten te verdrijven. *
Een sterk extract moest ziekenhuisvloeren ontsmetten.

Naast andere planten gepoot, weert het insektenvraat.

De volksgeneeskunde past Absint toe bij de behandeling van slechthelende wonden en insectensteken. Door de in het kruid aanwezige bitterstoffen wordt een aftreksel gedronken bij spijsverteringsproblemen en krampen.
*

Uit de bladeren en bloemtoppen wordt een etherische olie met een zoet kruidige geur gedestilleerd. 100-200 kilo plantenmateriaal leveren 1 kilo olie. De olie wordt hoofdzakelijk in de USA geproduceerd.
Ondanks zijn giftigheid, veroorzaakt door de aanwezigheid van
thujon en thujol, wordt de olie in grote hoeveelheden gebruikt door de levensmiddelen industrie en toegepast in alcoholische dranken en kruidenbitters.

Ook in Vermouth en Beerenburg zit Absintalsem maar in een ongevaarlijke lage dosis. Vooral in gebak, desserts, frisdranken en diverse andere levensmiddelen wordt de essentiële olie als smaakstof gebruikt.
Alsemolie wordt eveneens gebruikt in huidprikkelende farmaceutische producten en als geurcomponent in cosmetica, parfums en toiletartikelen.
Soms wordt door oplosextractie ook een absolue geproduceerd.

 
  • Geliked door
Antwoord