Italiaan die zelf gist maakt – filmpje

Geupdate op 4 mei 2020 in Gist vragen
65 op 29 april 2020

Meestal lees ik hier alleen, maar dit vond ik nu echt iets om hier te delen:

 
  • Geliked door
  • DeWitteLinde
  • Alchemist
  • Arak
Antwoord
0 op 29 april 2020

tja zo simpel is het .
Maar het cellen getal moet nog wel omhoog !
Beetje opkweken em versterken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 30 april 2020

Hallo

Forum Lid
op 1 mei 2020

In het begin stond er nog maar 1 vinger om hoog maar die foto heb ik maar niet gepost.

Forum Lid
op 1 mei 2020

@rumo was dat het type ” fuck you ” gist . ?? ūüėāūüėāūü§£ Werkt alleen op dagen dat het zin heeft ,ūü§£ūü§£

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
26 op 30 april 2020

Ik zou de kleine flesjes ook als gist starter gebruiken. Klein beetje gistvoeding er bij, in de zon zetten(uv-licht) en regelmatig schudden(zuurstof). Dan alleen wat folie over de opening in plaats van de ballon. Dan rijs je brood zo tot aan het plafon.

Forum Lid
op 30 april 2020

Kijk daar hou ik van

Forum Lid
op 1 mei 2020

Dat het met de rozijnen niet werkt is niet zo raar, die zijn meesstal gezwaveld.

Forum Lid
op 1 mei 2020

Geld ook voor gedroogde pruimen , abrikozen , dadels en o.a. perzik .
Ook dat wordt wel gezwafeld .

Forum Lid
op 2 mei 2020

UV-licht zal eerder cellen doden dan stimuleren. Dat zon de gisting zou stimuleren komt eerder door het infrarood licht (warmtestraling)

Forum Lid
op 2 mei 2020

Uv licht wordt just gebruik om gist groei te stimuleren !
Maar ook black light en infrarood .
Net als ook bij mensen zorgt uv voor o.a. opnamen van voedingstoffen en vitamine zoals o.a. d3 en ook b opname staat onder invloed van UV .
(Te hoog UVA is de kanker verwekker )

Forum Lid
op 2 mei 2020

 Desinfectie lampen UV-C (TUV lamp)

PHILIPS UV-C lamp geeft een korte golf UV-straling met een piek op 253,7 (UV-C) voor sterilisatie werking. Vaak gebruikt voor algendoding en doden van schadelijke bacterien in vijvers.

Uitermate geschikt voor het doden of inactiveren van bacteria, viri en primitieve organismen in :

РUV lamp vijver voor algendoding (zweefalg). UV lamp vijver
Рvoedingsmiddelenindustrie, zoals bij zuivelbedrijven, desinfectie van drinkwater
– zwembadwater, water van airconditioningsystemen, en diverse fotochemische processen

– Bakkerijen (steriel maken van brood)

En gistcellen krijg je er ook mee kapot.

Forum Lid
op 2 mei 2020

En daarom moet je dus geen UV-C maar UV-A of UV-B lampen gebruiken. In zonlicht zit ook uv-a en uv-b maar uv-c komt niet door de atmosfeer heen.

Forum Lid
op 2 mei 2020

WAARSCHUWING: Gevaarlijke Ultraviolette UV-B Lamp. Alleen voor gespecialiseerde handel en professionele eindgebruikers.

PHILIPS UV-B. Piek tussen 305 and 315 nm met een piek op 311 nm. Fototherapie behandeling van ziekten zoals psoriasis en vitiligo. UV-B lampen

Philips PL-L 36W/01/4P UV-B

‚ā¨¬†59,00
 

ex.btw
‚ā¨¬†71,39¬†incl.btw
 
Philips
8711500868893
Beschikbaarheid: In voorraad
 
 

Forum Lid
op 2 mei 2020

T lijkt mij een beetje logisch dat je niet een uv desinfectie lamp kiest !
Met weinig zoeken vind je info over welke wel of niet bruikbaar zijn .
een breedspectrum daglicht lamp , of een lamp die wordt gebruik bij daglicht therapie.
grow lamps voor ” indoor tuinieren ”
Maar zeer geschikt zijn juist de uv lampen die gebruikt worden voor reptielen terraria .

Maar hou er wel rekening mee dat de lampen na 8 mnd branden al weinig of geen UV meer geven en vervangen moeten worden.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Jij hoef geen uv licht te gebruiken, dan kweek je de gist in het donker. Maar professionele gist kwekers gebruiken uv licht.

Forum Lid
op 2 mei 2020

ik neem ook aan dat je het gist niet in je eigen woon of zit ruimte gaat opkweken !
Je moet ook rekening houden van afstand dat je de cultuur ervan afzet . Een high radiation Reptielen lamp geeft ook veel hitte en kan het verbranden en je moet ervoor zorgen dat er direct licht op de cultuur is en niet door glas .
Het zijn juist de breedspectrum daglicht lampen met u.v. die gebruikt worden bij industri√ęle opkweken van gisten .
voor huis tuin en keuken kweek komen de reptielen lampen het best in de buurt .
Maar let op ! Omdat vaak lampen hoog zitten en dieren daaronder gaan zonnebaden zijnde lampen vrij sterk dus kleinere wattage in kweek kast gebruiken .
( De om bot vorming , calcium , fosfor opname te reguleren is D3 nodig Reptielen krijgen dit door UV uit zonlicht ( anders zijn ze snel dood ) vandaar dat reptielen lampen zeer goede verhoudingen in straling hebben waarbij ook de slechte worden geminiseerd )

Forum Lid
op 2 mei 2020

En uv-c wordt gebruikt in insectenvallen om insecten te lokken. En Hoe zou het gelopen zijn met rumo zijn experiment?

Forum Lid
op 2 mei 2020

Ik weet niet met rumo zijn expirimenten maar ik gebruik al vanaf dat ik begon meestal zelf gemaakte gisten , simpel weg omdat het meer aangepast is aan de te maken dranken. En geeft gewoon beter resultaat.
Zelf maak ik gebruik van dag licht en reptielen lampen en ook blacklight bij opkweken .
Er staan hier op site een paar filmpjes hoe fel die werken en ook qua percentage bereik is 14 – 15 % normaal .
En omdat het verse gisten zijn nooit problemen met starten of aan de gang houden .

Forum Lid
op 2 mei 2020

Stierk,e je werk toch niet toevallig bij Philips haha. Ik denk dat de lamp uit de advertenties voor een andere doel groep zijn. Het experimentje staat even op een laag pitje. Ik ben niet verder gekomen dan een klein uv-b reptiel lampje die niet te dicht bij en niet door glas mag schijnen. Ik had wat moeite om het verschil aan te tonen, de gist was goed en bleef ook goed. Zoals gezegd als jij tevreden ben over je gist vorming zonder uv licht moet je daar mee door gaan. Maar uv-c en een insectenval is misschien ook wel wat, ik heb namelijk nog wel eens last van fruitvliegjes. 

Forum Lid
op 4 mei 2020

A b of c Het ligt hem aan de golflengte van het licht. Ook de intensiteit. En een misser van mijn kant (weeral) het is UV-A die gebruikt wordt voor insectenvallen. Ook Black-light’s zijn UV-A lichtbronnen met een filter om zoveel mogelijk zichtbaar licht uit te filteren. En nergens op google vind ik een artikel over het gebruik van uv-licht in de gistkweek. Heeft iemand een link naar zo een artikel? Liefst wetenschappelijk onderbouwd.

 

Forum Lid
op 4 mei 2020

Je kunt het best even in bakkers vakbladen even terug zoeken .
Daar vind je diverse artikelen .

Forum Lid
op 4 mei 2020

Zoals? Zelf vind ik vind er niets over.

Forum Lid
op 4 mei 2020

Dat is ook lastig .
Een link weet ik zo niet ik ben niet zo thuis op google en gebruik het zelden .
ik denk dat je dan even naar bibliotheek moet en kijken of je daar ook wat vakbladen vind of studie boeken .
Producenten sturen dat soort product info vaak naar grotere bakkerijen en afnemers .
Ik heb misschien nog wel volgens mij wat liggen maar is uit jaren 80 – 90 ergens . .
Dat is ook de tijd dat de nieuwere high performance gisten meer intrede deden .
De Destileerderijen begonnen ook meer met modernisering en effici√ęntie .
En uitbesteden van maken van grondstoffen.
( Toen kwam ook de Dynamite gist op de markt dar was een van de voorlopers van de moderne gemanipuleerde performance gisten .)
Voor Nederland waren het voornamelijk de duitse en franse producenten .

Ik kan zien of er nog wat ligt ergens tussen de rommel op zolder .

Forum Lid
op 4 mei 2020

Wat ik wel vind:

wat u nodig heeft voor het¬†opkweken¬†van¬†gist: 1 set … Optimale duisternis: belangrijk omdat¬†licht, en in het bijzonder¬†UV-stralen, een funeste invloed hebben op¬†…

Forum Lid
op 4 mei 2020

Hangt af van spectrum.en dosering.
Bepaalde stralen moeten gefilterd

Forum Lid
op 4 mei 2020

Net als fe uv lampen voor vijvers diev vernietigen alles

Forum Lid
op 4 mei 2020

( en ook type gist dat je wil kweken trouwens)

Forum Lid
op 4 mei 2020

Voor mij blijft het een broodje aap verhaal tot het tegendeel bewezen is.

Forum Lid
op 4 mei 2020

Ik doe het al bijna 40 j gist maken .en met succes .ik heb het geleerd in de distilleerderij zelf waar ik gewerkt heb .
Mij eigen gemaakt gist komt ook rond 14 % door het opkweken .
Je kunt ook hier en daar in filmpjes zien hoe het werkt .
Waarom koop je niet een lamp en ga je zelf even aan de slag om gist te kweken pas dan kun je oordelen of het een broodje aap verhaal is .
Neem anders contact op met producten en vraag daar info of ga naar bibliotheek .

Forum Lid
op 4 mei 2020

Producenten

Forum Lid
op 4 mei 2020

Het enige dat ik zou kunnen bedenken is dat de gist meer UV bestendig is dan schadelijke bacteri√ęn en aldus de gistcellen een voorsprong krijgen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 april 2020

Thanks voor de tip

Staat boordevol recepten bovendien

Forum Lid
op 30 april 2020

Nou, ik heb direct geabonneerd! Die Pitina staat nu bovenaan mijn verlanglijstje.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 mei 2020

Prachtig!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 2 mei 2020

Omdat het druilerig weer is en ik wat tijd over had, toch maar eens een poging gewaagd om vanuit appels een fermenterend goedje te krijgen. Eventueel voor een cider of anders eens om brood mee te bakken.

 

 

Gemaakt van 5 Granny Smith appels, iets meer dan een halve liter (foto vertekend de hoeveelheid een beetje). Wel heb ik een kleine toevoeging gedaan, een tabletje aminozuren.

Zoals de foto laat zien is het hier allesbehalve 30 graden zoals in het filmpje, maar eens afwachten of er iets gebeurd.

 

Forum Lid
op 2 mei 2020

Buiten op tuintafel gaat het beter dan achter glas.
Ondanks iets koeler .

Forum Lid
op 2 mei 2020

Scheelt zich 10 graden denk ik op het ogenblik, zal binnen een 21 graden zijn. Bij 10 graden kan ik nog wat verwachten?

Forum Lid
op 2 mei 2020

In fles zal zon zeker de boel wat opwarmen Nick

Forum Lid
op 2 mei 2020

Nog wat veel wolken maar zal een zonnig plekje zoeken voor het flesje, het enige wat tot nu toe gebeurd is dat het bruin is gekleurd. Ik weet het, ben te ongeduldig.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Met wat ascorbinezuur (vit C) verkleurt het veel minder rap.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Ja laat dit maar eens gaan, staat voorlopig buiten en in t ergste geval heb ik 2 euro weggegooid. Wordt t niks, doe ik dat de volgende keer.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Alchemist, ik zie dat jij ook zonder uv licht werk. Probeer het volgende week nog eens dan is het zeker mooi weer.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Alle eerste proeven zijn simpel, zonnetje schijnt redelijk nu. Is om te kijken of dit aan de gang wil, kan uiteindelijk nog in de gootsteen eindigen zelfs als t wel opstart.
Meer tegen de verveling dan het nodig hebben.

Forum Lid
op 2 mei 2020

En vergeet niet af en toe voorzichtig te schudden(draaien), krijgen je nieuwe vriendjes wat lucht.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Was ik inderdaad mee bezig, had de aminozuurpil er heel ingegooid dus moet af en toe zwenken zodat het oplost.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 2 mei 2020

Het is mooi te zien dat mensen openstaan en ook met de boven staande Italiaanse manier willen gist maken .
Maar denk er wel om dat als je hier 6 kilo suiker bij 25 liter op stort je niet meer dan 4,5 a 5 % alcohol kan verwachten .
Je zal eerst toch moeten het cellen getal opkweken en cultuur maken .

Forum Lid
op 2 mei 2020

Precies Robbert, ik begin net zoals de italiaan een klein beetje gist op te kweken. Daarna maak ik er een sterke cultuur van met water en meel, daarna een giststarter. En dan pas een stookwijn. Dan hoop ik op 10 a 12 % want dat is denk ik toch wel de ideale sterkte, maar het is ook wel eens wat minder hoor.

Maar het blijft een leuke bezigheid, ik had ook een paar van die flessen staan. En Alchemist als het niet lukt probeer het eens met yoghurt, succes verzekert. 

Forum Lid
op 2 mei 2020

Wat ik aan mijn stookwijn toevoeg noem ik overigens geen wilde vergisting. Het is in een gecondoleerde omgeving met gecondoleerde ingredi√ęnten op een gecontroleerde manier uitgevoerd. Dus behoorlijk gecultiveerd.¬†

Forum Lid
op 2 mei 2020

Nog een aanbeveling voor welke yoghurt? Dat gaat later dit jaar van belang worden als ik m’n eerste poging Ierse Whiskey ga ondernemen. Het gekke is dat er weinig op het internet te vinden is over melkzuurvergisting t.b.v. alcohol. Een artikel wat ik nog geprint heb liggen hier, doet Lactobaccilus nog steeds aanwijzen voor smaken i.p.v. volledige vergisting.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Gecondoleerde ingredi√ęnten klinkt meteen weer zo neerslachtig. De vergisting is toch een feestje?

Forum Lid
op 2 mei 2020

spelling kontrole¬† zughtt….

Bio yoghurt

Forum Lid
op 2 mei 2020

Haha prima, bedankt.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Magere yoghurt het kan bio maar ook zelfgemaakt.
Ook kefir kun je daarvoor inzetten

Forum Lid
op 2 mei 2020

Magere Bio Yoghurt dus, ik heb een milde lactose allergie dus zelf maken wordt het niet. Kan er ook nog iets aan toegevoegd worden zoals jeneverbessen?

Forum Lid
op 2 mei 2020

Wel raar  dat er niet veel over melkzuurvergisting te vinden is, want volgens mij gebruiken bijna al provisionele stokerijen  dit, en dit is vaak nog de zelfde gist ook. Gelukkig is variatie steeds meer in opkomst.

En volledige vergisting kan je ook sturen met je SG, want rond de 10% of minder vinden ze genoeg.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Er kan van als toe gevoeg worden zelfs brandnetel en nog veel meer. Maar ik begin meestal met chinesekool, werkt heel goed en in onze keuken altijd voor handen.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Als je begint te zoeken op Whisk(e)y en Lactobacilli als zoektermen, kom je eigenlijk uit op sites over Schotse Whisky en hoe dit bijdraagt aan smaak na de vergisting met ja, gist. Het niet koken van de mout, gebruik van houten vergistingstanks etc.

Dan ga je zoeken op fermentation lactobaccilus en tsja, alcohol wordt niet genoemd of azijnzuur achtige dingen.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Denk aan oma’s zuurkool .witte kool in reepjes en ongepasteuriseerde karnemelk of magere yoghurt .
Iets van eiwitten of aminozuren erbij voor extra voeding .
Het vocht kun je apart als vloeibaar gist gebruiken .
je kunt het ook een nieuwe voedings bodem geven.
Uv , mineralen en voeding geven .
Cellen vermenigvuldigen door knop vorming .
Hiervoor is zuurtstof nodig dus niet alleen wegzetten en tijd nemen ook doorroeren . Korsten verweideren en vers vocht geven water bevat zuurstof.
Maar verzuip en verdun het niet te veel ?

Forum Lid
op 2 mei 2020

Heeft het ook nog zin om iets mee te geven van voedingsbodem waar het uiteindelijk mee gaat werken? Moutextract in poedervorm bijvoorbeeld, dat zou de aminozuren of eiwitten leveren dan.

Dan zou het witte kool in reepjes, karnemelk (neem aan die uit de koeling van de supermarkt volstaat?), moutextract in poedervorm, water en eventueel de jeneverbessen gekneusd toevoegen, worden.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Als het uit supermarkt maar niet te veel zout bevat .
Mout extra ( zelfs corona ,,ūüėā bier ) is zeker een voedings bodem .
Bessen en ook Jenever bessen bevatten ook iets aan voedingsstoffen . Denk erop dat de bessen smaak niet overheersend wordt en past in toekomstige product .
Avocado en zeewier bevatten plantaardige eiwitten en aminozuren en zijn zeer goed bruikbaar

Forum Lid
op 2 mei 2020

Haha, Corona Bier en Avocado doen niet heel erg Iers aan. Het kruidige, bosachtige wat in de Whisky met turfmout en jeneverbessen gekomen is, beviel mij erg goed moet ik zeggen.

De Ierse Whisky wordt een stort van gelijke delen pilsmout, speltmout, haver, gierst en ma√Įs. Maischschema wordt wat jij had voorgesteld een aantal weken terug (laptop even niet bij de hand).

Ik mag nog even aanklooien met Ierse Whisky want ik ken ze eigenlijk niet ūüėÖ

Forum Lid
op 2 mei 2020

Je avocado en corona bevatten aminozuren . Ik gaf het als voorbeeld je kunt ook gewoon eiwit erbij gooien maar dan is er meer kans of schimmels .
Er zijn veel alternatieven .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 mei 2020

Meestal lees ik alleen mee maar de gist is hier ook bijna op de bon…. steeds uitverkocht! vandaar dat mijn aandacht getrokken werd. Robert “het cellen getal opkweken en cultuur maken” is dit alleen een kwestie van geduld en in mijn geval mooi weer? Groet Slokje!

Forum Lid
op 2 mei 2020

Kijk maar eens in de topic van Robbert “zelf gist maken” kom je wel op gang.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 mei 2020

@stierke er is zelfs bij bier wat te vinden .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren