Jeruzalem, artisjokken en flatulentie

Geupdate op 14 oktober 2020 in Recepten
34 op 25 november 2019

Peace !

Ik die dacht dat na de mispels het gedaan was met verwerken van de vruchten der tuin, sloeg de bal volledig verkeerd.

Blijkt dat Aardperen (Topinambours, familie zonnebloem) inulin bevatten en dat die kan omgezet worden in fructose die dan vergist kan worden.  het juiste ervan ken ik niet maar blijkt nu dat de Duitsers die in 40-45 steenkool omtoverden in diesel, deze planten verwerken tot een schnaps.

Heeft er hier iemand ervaring mee ?

De tuin staat vol van die aardperen.  Een experiment voor het kweken van vergeten groenten dat ooit bijna mijn dood door verstikking in bed met methaan veroorzaakt heeft. 

Salaam

 
  • Geliked door
Antwoord
10 op 25 november 2019

Sorry psy dat ik reageer en op deze mooie maandag jou dag misschien verstier .
Wilde kastanjes en aardpeer stinken als de ziekte maar …..
Je kun van beide apart maar ook in combinatie verdomde leuke dingen doen .
Heerlijke vodka maar ook wat men poteen noemde .
Aardpeer kun je ook met walnoten erbij vergisten .
Met een beetje geluk heb je maar paar dagen een tering lucht in huis maar na stoken staat de buurvrouw en haar vriendinnen met wijnglazen klaar op je stoep..

Forum Lid
op 25 november 2019

Wacht zo lang mogelijk trouwens met de aardperen te rooien . Liefst na de winter !
Dan bevatten ze meest inuline .
Na het rooien wassen en goed naspoelen
Last ze daarna een nacht weken met wat sulfiet.
Flink fijnprakken .
Bij aardpeer , knollen en ook tulpenbollen komt de ph wel vrij sicuur.
hou die op 4.7- 5 .
Alleen dan werkt het eigen enzym . ( Inulaze enzym ) .
Zet ze op ruim water . 23 -25 graden en voeg dan gist toe . (Broodgist , neutraal biergist , bakkers gist .)
de vergisting gaat vrij vlot .
Na gisten geld wel meteen afstoken !
Aardpeer ,, tulpenbollen e.d. willen snel schimmelen / geïnfecteerd raken .
De duitse drank tompinamboer is op hoog alcohol .
48 – 50% drinksterkte .
Het smaakt wat naar zoete aardappel vodka .
Als je walnoten ook heb kun je die in een blender even ruw malen .
Deze kun je mee vergisten .
Veel werk al die pokke noten maar je heb de eikel ervaring dus je bent wel wat gewend inmiddels 😁.

Wat erg bijzonder smaakt is Een glas aardperen vodka met daarin een truffel . ( Kost een beetje maar puur genot . Kaasplankje erbij !)

Forum Lid
op 25 november 2019

klopt robbert hier noemt dat Quitten ze zijn nu nog beenhard maar je kan er een lekkere snaps van maken en als ik in de snapsbrennerei kijk is deze snaps meestal de duurste ! hier betaal je €18 per liter en voor andere snaps maar rond de €10 per liter ik heb ook een grote Quittenstruik staan 

maar spijtig dit jaar van alles veel te weinig fruit 

gr erik

Forum Lid
op 25 november 2019

Ik weet niet waar jij woont, maar Quitten is Duits voor kweeperen. Dat zijn gele, appel- tot peervormige vruchten die aan bomen hangen, inderdaad keihard. Daarvan is heel goed een mooie schnaps of eau de vie te stoken.

Aardperen zijn ondergrondse knollen van hoge planten (tot wel 2 m hoog), waar in mooie jaren gele bloemen in komen. Ze woekeren nogal en worden door veel mensen beschouwd als lastig onkruid. Ik vind ze zelf heel smerig, maar er zijn mensen die ze lekker vinden en inderdaad wordt er in bijvoorbeeld Oostenrijk ook wel schnaps van gebrand.

Forum Lid
op 25 november 2019

sorry kees jij heb gelijk ik had even wat verward maar aardperen ken ik niet 

Forum Lid
op 25 november 2019

en ik woon in de hunsruck buurt  bernkastel en traben trarbach

Forum Lid
op 26 november 2019

Hello Robbert

Even las ik poteend.  Een magret de canard met appelsien. HEERLIJK

Blijkt dus fout en poteen of poitin te zijn.  Iers.  Je leert hier dagelijks bij. 

Ga ik zeker proberen Robbert, maar ik moet dus blijkbaar wachten tot januari of zo ?

Noten heb ik in overvloed.  Ik verwerk die echter nooit in een blender.  Dan warmen die op en dat gaat gepaard met smaakverlies.  Ik gebruik daarvoor een handmolen of een vijzel.  Ik heb ook zo een ammikalu van kerala en dat werkt heel goed

Kan me die aardpeer wodka met truffel en kaasplank zo voorstellen !  Fuuuuck, dat op een koude decemberavond aan het haardvuur met….daar gaar mijn fantasie opnieuw richting schapevacht, massage, kaarslicht en brigitte bardot toen ze 18 was

LOL

Thanks Robbert

PS Vanaf nu krijg je van me de eretitel Robbert Nostradamus voor al je heerlijke voorspellingen en recepten

 

Forum Lid
op 26 november 2019

Een eend in een pot in wat wijn gegaart zou ook zeker lekker zijn 😁.

De aardperen moeten echt tot ver in januari zitten en eventueel beetje in de gate houden wat de natuur heb gedaan ( soms zijn ze wat eerder en soms later rooibaar ) .

Dus even wachten nog .
( Bij vergisten niet ketel in woonkamer , keuken of slaapkamer zetten . Het stinkt vreselijk alsof je een huis vol honden hebt die allen te gelijk een scheet laten . Of oud stadsgas fabriek .)

Als je tijdens het wachten iets wil proberen en je hebt een overvloed aan noten kun daarvan een likeur of een noten palinka Maken .

De 18 ,jarige madam Bardot mag de 18 jarige Jane Fonda ook wel bij aanschuiven op mijn kleedje .
😁

Nostradamus klinkt wat luxer dan het ouwe druïde wat ik vaker voor ben uitgemaakt 😁😁 .

Forum Lid
op 26 november 2019

Jane Fonda OK als ze haar vriendin Jane Birkin mag meebrengen 🙂

 

Forum Lid
op 26 november 2019

En dan ” Mon amour ” op het kleedje kreunen ? 😋

Forum Lid
op 26 november 2019

Ik heb ook flink wat aardperen staan. Ik had begrepen dat je die enzymen niet nodig had voor de omzetting . Koken zou het ook voor elkaar krijgen. Hoop alleen dat schoon maken een beetje meevalt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 november 2019

Ben ik nou de enige die graag wil weten wat het verhaal achter de methaanverstikking is?

@ psycat, wellicht is Canna Edulis ook een plantje voor jou als je van bloemen en verg’eten’ groenten houdt.

Shalom Chaverim Catnip

 

Forum Lid
op 26 november 2019

Shalom Chaverim, Hebreeuws of Hindi, of een andere taal? Dat zou ik dan weer graag weten.  Methaanvergiftiging van groente, lijkt mij koliek. (bij paarden heet dat zo). Gasophoping in de darmen, door een overactief of slechtwerkend darmflora.

Sköll William

Forum Lid
op 26 november 2019

Das leuk zeg dat plantje wil ik volgend jaar ook wel in mijn moestuin.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 november 2019

Kapara Aleichem Catnip

Ah de methaan vergiftiging, nazi bezetting, inuline en aarpeer.

Welnu, in 43,44 en 45, tijdens de bezetting van Belgie waren er plagen van coloradokevers. Al dan niet bio warfare van onze overzeese vrienden. Resultaat waren plagen van coloradokevers die de patatten om zeep hielden. Kinderen moesten na schooltijd emmers kevers plukken die dan verbrand werden. Boter aan de galg want de kever plant zich sneller voort dan ijverige kinderhanden kunnen plukken.

Een ramp voor een zwaar ondervoede bevolking.

1 plant, familie zonebloem, weerstond aan de kever en leverde eetbare knollen die een redding waren voor de burgerbevolking : de aardpeer of Jeruzalem Artichoke. Begin 1600 was die vanuit de nieuwe wereld ingevoerd in Europa, snel vergeten en werd dan maar noodgedwongen opnieuw bovengehaald in de hongerjaren van de oorlog. Lees eens wolkers over de hongerjaren van de oorlog en je krijgt een idee hoe blij men was met de aardpeer.

 

Vervolg

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 november 2019

 

Na de oorlog, met de invoering van pesticides, werd komaf gemaakt met de kever en werd de aardpeer opnieuw vergeten. Tot een paar jaar geleden enkele trendy tv koks het als mirakelgroente bovenhaalden.

Nu de inuline. Welnu deze stof kan niet door de mens afgebroken worden en verteerd. Wel door bacterien in de colon die de inuline metaboliseren. Resultaat : overdadige methaanvorming die ergens naartoe moet. We begrijpen elkaar ?

Na het eten in de avond van een aardpeersoep, dien je 1 : slaapkamer goed te ventileren 2 : te slapen met een gasmasker …

Maar genoeg hierover, aarperen hebben niets met kweeperen te maken (sidonia oblonga) smaken lekker naar hazelnoot, licht zoet. Het kweekt als onkruid.

Plus : het kan je helpen het volkslied te spelen door scheten te laten. Lees 

over de man die daar in slaagde. (Joseph Pujol)

Salaam !

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 november 2019

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Pujol

Lees hier dus over le petomane

De man die de brabanconne, wilhelmus en marseillaise kon spelen door flatulentie .

 

En nu terug naar stoken en alco !

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 november 2019

Psycat de stemming zit er in . 😅

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 november 2019

Ha, cirkel is rond.  Dit nummer werd oorspronkelijk gebracht door ………La Brigitte Bardot

 

 

 

Forum Lid
op 26 november 2019

👌👌

Forum Lid
op 26 november 2019

Zo! Ik ben dan wat jonger…. maar die Brigitte Bardot wat een knappe vrouw. Die zou ik wel eens voor de kamera willen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 november 2019

18 jarige Berkin, 18 jarige Bardot, 18 jarige Fonda, ben ik nu de enige sukkel, die denkt, “Niks 18 jaar, Catharine Deneuve ziet er sinds 19 stillekes nog steeds hot uit” 

Forum Lid
op 26 november 2019

Mijn favoriet blijft toch Jane Seymour en Linds Crisel en Ursula Andres

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 november 2019

Todah Psycat.

Dit topic wordt echt een rare mix van indrukwekkende, druk opwekkende , winderige en opwindende informatie.  Maar ik blijf het volgen, 

@william, Hebreeuws, vanwege de Jerusalem Artichoke. Meer Hebreeuws zit er bij mij niet in.

groeten Catnip

Forum Lid
op 26 november 2019

Dus dat wordt een rufterig drankje.🤔

Forum Lid
op 26 november 2019

@Catnip Enige wat nog mist in dit topic is een aternatief pilaf recept maar dan met lamsvlees om het compleet maken .
Waarom zou je zeggen , simpel op het ruften na komen allerlei heerlijkheden voorbij .
En ik heb er trek in .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 november 2019

Niet mist, maar ontbreekt!

Interessante informatie wordt hier gedeeld. Benevens fraaie dames. Ikzelf ben een liefhebber van Tatjana. BB schijnt inmiddels een verzuurd, xenofoob stuk chagrijn te zijn geworden.

Ik weet nog wel dat wij (mijn broers en zussen) in mijn jeugd (de jaren ’50 en ’60) coloradokevers moesten verzamelen in het veld aardappelen. Ik meen zelfs dat we een dubbeltje of zo per emmer kregen van ons vader. Die kevers trapten we dan gezamenlijk dood. Dat was in de Meijerij in Noord-Brabant, niet ver van België.

Maar aardpeer hebben we gelukkig nooit verbouwd. Dat is echt een terecht vergeten groente. Er is weinig wat ik echt niet lust, maar dit soort spul hoort er wel bij!

De aardpeer (ken Uw vijanden) is familie van de zonnebloem en inderdaad afkomstig uit Noord-Amerika, meer in het bijzonder het gebied dat nu onder de VSvA valt.

Overigens, Catnip, ik was ook wel benieuwd naar die methaanvergiftiging.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 november 2019

Jaren ’70 Coloradokevers vangen ,in de achtertuin/moestuin. Gif spuiten aan de achterdeur werd nog net niet gedaan. Dit was in het hart van het oude Brabant. Die van Hertog Jan. I,II,en III. Daarom ben ik als Hollander nog steeds trouw aan  onze Hertogin van Brabant. (just a title) Elisabeth , van België, noemen ze haar ook. En hier in de straat staan de Aardperen nog steeds in bloei, dus Ja Januari, ze zijn nog steeds in de groei.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 november 2019

Salaam William

Verbazend. 

Hier (franse grens) zijn de stengels van de aardperen na de eerste vorst volledig verdord en afgestorven.  Heeft het bij jullie nog niet gevroren ?

Maar als Robbert Nostradamus zegt :  Behold !  De aardperen moeten in de grond blijven.  Dan doen we dat maar.

Ik heb er al wel van gegeten in een stoofpotje met kalkoengebraad.  Niet slecht.  Ook een paar in plakjes gesneden en goudbruin opgebakken.  Overgoten met olijfolie.  Beetje hazelnootsmaak.  Doenbaar.

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 27 november 2019

Behold and be amazed , 😁
Des te langer de aardpeer in grond zit des te meer inuline en ook inulaze .
Dus meer suikers betere vergisting meer opbrengst en betere smaak .

de aardperen na rooien schoon wassen Doorsnijden even kook erover met een charlotje erbij . ( Niet gaar ! , )
Hierna de aardperen uitlekken en beetje droog deppen . Op die boter op bakplaat en smeer met gesmolten boter de aardperen in .
Zet de aardperen in oven en rooster ze gaar .
Besprenkel met wat citroensap en zout .

De zeewolf filet leg je op een beboterde aluminium folie . Strooi subtiel basilicum , Roosmarijn , venkel en thijm peterselie en snufje zout over filet .
Neem wat partjes abrikoos en verdeel deze over filet vouw het folie dicht en gaar dit in oven .

Serveer de zeewolf en aardpeer met een fruitsalade of tomaat met komkommer en,ui salade.

een chardonnay , pinot noir of een semilion wijntje erbij

Michelle Pfeiffer of Jane Seymour als tafel gezelschap .

Ik ben voor !!

Forum Lid
op 27 november 2019

En gaat het dekbed s’avonds dan niet vliegen?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 oktober 2020

Ik heb een t 500 van stookwinkel en omdat ik aardperen als windkering heb en dus ruim voldoende +_ 200 kg over (zoveel eet ik er ook weer niet )
Staat er ook weer niet beschreven wat ik moet doen
Bovenin het forum typ ik in aardpeer kom ik niet eens op dit topic uit ???? Wel via google Werkt die zoekfunctie eigenlijk wel
Hoe vergist ik die krengen ( de enige opmerking is van robbert die iets zinnigs zegt erover )
Maar wat moet ik nu doen om vergisting mogelijk te maken om inuline om te zetten in alcohol

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Inuline is een koolhydraad dwz een keten van polysachariden ( gebonden suikers )en evenals zetmeel kun je die vrijmaken door enzym te gebruiken of b.v. een kook vries methode.
Simpelste is aan de aardperen een 1/10 deel diastatisch mout toe te voegen en 40 a 60 min te verwarmen op 67 graden . ( Simpel maischen )
Ook kun je de aardperen koken waarbij de cellen zich volzuigen met vocht waarna je het in de vriezer zet . Hierdoor knappen de cellen en komen de suikers vrij waarna je de aardperen met een bakkers gist of b.v. fermentis c70 kunt vergisten .

Let wel op bij het stoken je min 2 x overhalen het beste kunt werken en dat de voorloop en naloop vrij groot wordt gehouden in 2e overhaal anders krijg je een vrij muffe smaak .

Zelf zou ik adviezeren een diastatisch tarwe mout te gebruiken i.v.m. smaak zodat de aardpeer zijn karakter houd .
Je kunt ook een

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Je kunt ook een vrij mooie vodka ervan maken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren