Jullie ervaring gevraagd met volgende gisten

Geupdate 4 dagen geleden in Gist vragen
21 6 dagen geleden

De laatste tijd gebruik ik steeds de Still Pure gist in een suikerwash daar deze neutrale oplevert van voldoende hoge kwaliteit, na enkelvoudige stook in de T500. Ben begonnen met de Classic 8 maar vereist een 2de stook.

Hebben jullie ervaring met deze 3 gisten en kunnen jullie aangeven of deze een beter/gelijkaardig/slechter resultaat oplevert dan Pure van Still? Of raden jullie andere gisten aan die gemiddeld zo’n 14 à 15% ABV kunnen opleveren?

Thanks!

 
  • Geliked door
Antwoord
0 6 dagen geleden

Of gewoon gist zelf maken / oogsten .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 6 dagen geleden

Bedankt. Zal deze bestellen en uitproberen.

Verder ben ik ook benieuwd naar de ervaringen van de 3 geposte gisten, daar deze verkrijgbaar zijn via Stookwinkel.

Gist zelf maken staat ook gepland. Even wachten tot de zomermaanden wanneer het wat rustiger is op het werk.

Forum Lid
6 dagen geleden

De mangrove jack cider zal je zeker bevallen .
Ik ben denk ik een van de meest kritische hier betreft gist. ik heb ook omdat ik wel eens makkelijk wil diverse fabrieks gisten geprobeerd . Maar ik ben Inmiddels wel van mening alles waar turbo opstaat is valse hoop en waar vodka gist op pakje Hmmmm ?? tja je zou toch neutraler verwachten.
Maar deze mangrove jack cider en de west coast yeast kan ik niets op aanmerken .👌

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 5 dagen geleden

Als het echt gaat over het maken van neutrale alcohol ben ik heel erg fan van de Pure gist met vloeibare kool. Ik merk wel dat het resultaat met gewoon suiker veel slechter is dan dextrose. Daarna natuurlijk even klaren. Hierna gewoon even laten luchten en nog een keer filteren over actieve kool geeft voor mij een heel goed resultaat!

Forum Lid
5 dagen geleden

Dan is het dus geen neutrale gist als je met kool nog moet na corrigeren .
Actief kool is een correctie middel . Een goede vergisting heeft nooit kool in wat voor vorm nodig .
Een distillaat na corrigeren met kool betekent dat het beslag niet goed was of de ketel inrichting niet afdoende om de alcohol goed uit te distileren .
Daarnaast neem eens een hap kool .
Kool is niet geheel smaak of geur vrij .
Kool laat altijd residuen .

Forum Lid
5 dagen geleden

Daarnaast neem eens een hap kool.Van Robbert

Ennnn   …   veel goedkoper dan Norit!

 

Forum Lid
5 dagen geleden

En wat is de reden dat dextrose beter is dan suiker?

Forum Lid
5 dagen geleden

i d.d. 😅😅 laat residu 😅😅

Forum Lid
5 dagen geleden

Dus als je een dom blondje ziet met zwarte tanden dan denkt ze dat ze een actieve koolstof filtering heeft in plaats van een beugel…
Dextrose (druivensuiker) is makkelijker vergistbaar, geeft een neutraler resultaat.
Toch Robbert??

Forum Lid
5 dagen geleden

Kopt helemaal Nimrax .
Sucrose ( gewone suiker) bestaat uit 2 monosachariden glucose en fructose .
Dextrose is 1 monosacharide glucose .
Gist gaat in principe eerst de sucrose opdelen en dan verwerken . Bij een invert suiker hoeft hij die bewerking niet eerst te doen .
Dus zal gist omdat het makkelijker vergist ook minder bijproducten uitstoten .

Forum Lid
5 dagen geleden

Indd daarom maak ik mijn suiker water ook als invert suiker. Nimrax vertelde me nog, je moet het je gist zo “makkelijk” mogelijk maken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 5 dagen geleden

De Vodkastar van Alcotec wordt verkocht als ‘turbo’, maar is een prima gist voor neutrale alcohol. Na experimenten met verse (bakkers)gist, Bruggeman korrelgist, 24 en 48 uur turbo gisten is dit – voor mij althans – een prima gist voor neutraal. Suiker inverteren is niet nodig – gewoon de gist rustig zijn werk laten doen – zeker een week of zo.
Daarna een weekje goed laten klaren (eventueel in de koelkast ), en je hebt een prima stookwijn. Geen klaringsmiddel nodig!
Je kunt er wat ‘van vinden’ omdat er ‘Turbo’ op het pakje staat, maar ja …. voor een objectief oordeel telt alleen je eigen smaak.
Heb met reflux-kolom (voor neutraal) en potstill (voor smaak) afgestookt, en beiden een prima resultaat.

(Oh ja … ik heb geen winkel of enig belang bij deze gist – die in diverse winkels/webshops in Nederland te koop is – en andere gisten zijn misschien wel net zo goed of zelfs beter – maar daar ben ik nog naar op zoek ;))

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 5 dagen geleden

Hier een voorstander van keep it simple.

Indien je neutrale alco wenst en indien je omgevingstemperatuur constant de 24 graden haalt

birdwatchers mash, bakkersgist en geduld.

Niet hebberig zijn en turbo spullen kopen om toch te proberen om net iets meer alco te hebben.  Kwantiteit gaat steeds ten koste van kwaliteit.  Hetzelfde is geldig voor de speciale gisten die zogezegd een breder smaakpallet geven.  Zeker aan te bevelen voor bier en wijn waar ze van levensbelang zijn.  Echter verwaarloosbaar voor neutrale alco

Voila, mijn heel bescheiden mening.

 

PS

Ik geef toe dat ik momenteel op heel bescheiden schaal experimenteer met verschillende gisten van Lalvin die actief zouden zijn op lagere temperaturen.  Resultaat is echter eerder een tegenvaller.

Ditto voor zelfgemaakte gisten.

 

 

 

 

Forum Lid
5 dagen geleden

psycat Wanneer je met gist bezig bent te experimenteren let je wel op hardheid van water en zuurtegraad .
Probeer ook met U.V ( of black light) De gist te stimuleren in groei .
I.d.d. de kwaliteit gaat ten onder tegenover de kwaliteit .
Maar de een is minder kieskeurig dan de ander.
Kwaliteit van de alcohol na distillatie veranderd na dagen.
Het kan zijn dat het meteen na distillatie goed smaakt maar na rust en oxidatie aan zuurstof wat gebeurt .(rijping.)
zal smaak beter of verslechteren .
Bij verfijnde likeuren is het mogelijk dat de bijsmaken van de gist terug komen en niet meer blenden in achtergrond.Vaak al in de basis
b.v.b. door met die goedkopere of snellere “chemische gemanipuleerd ” gisten te werken.

Je kunt echt met ouderwets zelf gemaakte gist zeker betere resultaten krijgen .
Alleen je werkt met iets meer volume aan vloeistof maar uit b.v. 6 kilo haal je zelfde hoeveelheid alcohol .

geïnverteerde suikers of gewoon suiker zal in hoeveelheid alcohol weinig verschillen maar de gist produceert naast de ethyl en co2 ook andere bijproducten .
Bij gewoon suiker zijn de bijproducten zeker hoger dan bij inverte suikers .
Wanneer je ze beide naast elkaar identiek verwerkt zal je tijdens het gisten al verschil ruiken . ( invert ruikt frisser )
Na distillatie heb je meer voorloop en naloop wat je verwijderd bij gewoon suiker.
Je kunt het bij alcoholen naast elkaar ook zeker ruiken en proeven als je een beetje geoefende neus en smaak hebt al helemaal
Daarnaast je kunt op diverse methodes ook bepalen , meten of zien dat er meer acetaten , zuren , sulfaten en andere alcoholen aanwezig zijn na suiker vergisting dan bij geïnverteerd .

Vreemd blijf ik nog steeds vinden dat welk basis recept je hier ook tegenkomt ( o.a. birdwatchers ) iedereen voorbij loopt aan het feit dat voor ELKE vergisting en gist PH waarde van belang is voor kwaliteit van vergisting .
Citroenzuur , gistvoedingen en wat gebruik je verder in het beslag ?
(Tomaten puree b.v. zoals in birdwatchers verhoogd ook nog eens PH .)
’t is niet alleen temperatuur die invloed heeft op vergisting maar ook gist milieu .
Als je altijd zelfde producten gebruikt zal je in begin PH waardes testen en daarna op ervaring weten hoe te doen .
Maar in ALLE basis en zeker als je steeds wisselt in product is van belang te zorgen dat het gist milieu volstaat zoals hardheid van water en zeker Het PH !
Wanneer je dit niet doet kun je geen objectief vergelijk maken tussen gisten .

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik dacht dat de PH van een tomaat rond de 4 a 4.5 is en die van de blikjes zelfs nog wat lager. Voor mij wel vreemd dat de PH daarmee dan verhoogd wordt? Heb ook altijd gedacht dat een lage PH (onder 7) betekent dat een oplossing ‘zuur’ is.

Zal maar weer eens in de boeken duiken om weer wat theorie op te halen 😉

 

Forum Lid
5 dagen geleden
Probeer ook met U.V ( of black light) De gist te stimuleren in groei Van Robbert
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 5 dagen geleden

Voor neutraal gebruik ik Alcotec Vodkastar. Een zakje gebruik ik voor 50 liter. Het vergisten duurt wat langer. Ik wil voor de BBQ wel wat neutraal meenemen. Dan kunnen we eens vergelijken.

 

Forum Lid
5 dagen geleden

Klopt RikVanBeusichem PH van tomaat zit rond 4,7 .
Maar wat voeg je verder toe ?
Citroenzuur , wat voor andere voedingen ? en wat is PH van het gebuikte water . ( kraanwater ) bij mij rond 8
Het is een optelsom als het ware .
Te hoog even als te laag PH heeft invloed op gist werking .
Tijdens Gisten veranderd ook het PH van het beslag dus als begin waardes wat krap zijn zal in verloop van vergisting dus ook de vergisting verslechteren .

Forum Lid
5 dagen geleden

Maar als dat klopt, dan gaat de zuurgraad omhoog en daarmee de PH toch omlaag, als je tomaten puree toe voegt, zoals in het ‘birdwatchers” recept – en niet omhoog – zoals hierboven word gemeld?

Nou ja .. maakt mij ook eigenlijk niet uit. Tomaat is voor de pizza, bakkergist voor brood. En bij al dat lekkers smaakt een zelfgestookte borrel meer dan prima.

Forum Lid
5 dagen geleden

Hangt van beginwaarde af wat er gebeurt met toevoeging van een kalk of tomaten puree of citroen of andere producten . Omdat het een optelsom of aftrek is bij wat je toevoegt samen met het water kun je daarom het beste altijd de PH testen en die zondig aanpassen .

Forum Lid
4 dagen geleden

Tja wat zal ik er op zeggen,heb eens een paar zakjes turbo gist van Nimrax gekregen.was niet veel sneller dan mijn natte bakkersgist en opbrengst ook niet veel meer,maar ik stook fruit,nu gebruik ik bij druiven helemaal geen gist meer,laat gewoon de natuur zijn werk doen.alleen bij mais gebruik ik natte bakkersgist.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren