kersen likeur volgens recepten 1936

Geupdate op 9 augustus 2020 in Recepten
3 op 1 november 2019

gewoon zoals het vroeger werd omschreven .

 
  • Geliked door
  • bartjeunhomme
Antwoord
2 op 8 augustus 2020

Dit recept uit 1936 trok mijn aandacht en het leek mij leuk om deze eens te gaan maken, alleen miste ik het meest belangrijke ingrediënt namelijk geduld. Ik heb er wel heel veel van geleerd en inmiddels een eigen ‘recept’ voor kersenlikeur.

Om de zeer rijpe kersen te plukken had ik dus geen geduld zodat ik gewoon rijpe kersen heb geplukt, een stenen mortier had ik ook al niet, dan maar de pitten er uit en de kersen fijnknijpen. De vruchtenpulp bijna 2 dagen laten staan en daarna het sap uitgeperst, de keuken schoongemaakt en de vloer gedweild. 😉 Daarna volgens recept water toegevoegd en laten opkoken en na het afkoelen de alcohol toegevoegd, geen amandeltinctuur want die had ik nog niet. Via Google een recept gevonden om amandeltinctuur te maken en na 5 weken kon ik dan uiteindelijk die amandeltinctuur toevoegen. Resultaat: 9 flessen a 70 cl. heerlijke kersenlikeur.

Volgend jaar nogmaals het recept uit 1936 uitproberen maar dan met geduld.

Forum Lid
op 8 augustus 2020

kersen verwerk tot kersen likeur is heel simpel .
Er zijn diverse oude recepten nog te vinden . Meestal doe ik het heel simpel om zoveel mogelijk smaak te krijgen .
Ik haal stelen eraf . ( Deze bevatten enorm veel looizuur dat geeft een bittere smaak dus verwijderen ) stamp ze tot pulp vul aan met water dat de kersen net onder water staan ,
Verwarm ze even en onder het roeren komen de meeste pitten wel te voorschijn drijven en verwijder ze zoveel mogelijk
Dan wat zeer belangrijk is bij kersen ! breng ph naar 3,5 met wat fosforzuur of zwavelzuur .
Laat ze dan vergisten .

Kersen geven nihil aan methyl dus minimale voorloop . En naloop komt wanneer je op ongeveer 50% nog maar krijgt dus moment van bitterheid dus dan scheiden.
Nooit doorstoken boven 94 graden !

Forum Lid
op 9 augustus 2020

Ik heb het nog simpeler gedaan, met dit warme weer ben ik een beetje lui. Ik heb bij de Xenos een apparaatje gekocht waar je de pit mee uit de kers druk(heel handig). Zoals ik  wel vaker fruitdrankjes maak ben ik  begonnen om een fles voor 1/5 te vullen met suiker. De suiker daarna in een pannetje  met een klein beetje water en wat citroenzuur 20 min  gekookt. Daarna de fles voor 1/5 gevuld met de pit loze kersen. De warme suiker over de kersen gegoten en dit 1 uur laten staan. Meestal vul ik de fles dan met sterke alcohol zodat ik op ongeveer 40% uit kom, maar dat had ik niet. Ik heb dus de pruimen snaps van 40% genomen. De fles zet ik nu voor een week of 6 weg. Daarna filteren en nog wat glycerine er bij.

Ik weet meestal laat je  het fruit macereren in de alcohol maar dit werk ook heel goed. Ik maak zo veel fruit drankjes.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren