kersen vergisten vraag!

Geupdate 2 dagen geleden in Recepten
100 op 15 juli 2019

Hallo mede stokers brouwers etc.
Ik kan aan een mooie partij kersen komen. Deze wil ik gaan vergisten. Nu ben ik op zoek naar een recept of werkwijze. Leng ik aan met water? Of niet? Stel ik ga even van 20 kilo uit. Ga ik suikers toevoegen zoja welke soort en in welke verhouding. Graag wat kennis. Heb nu alleen ervaring in het maken van mede. Ga ik de pitten eruit halen (veel werk) of haal ik ze er na de gist uit etc

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 15 juli 2019

Even het SG van je kersen meten, is dat te laag dan kun je overwegen om suiker toe te voegen. Glucose is erg mooi om toe te voegen.

Forum Lid
op 15 juli 2019

suikergehalte neem ik aan? ik ben nieuw in de business hey ;-).hier zal ik een meter voor moeten aanschaffen neem ik aan

 

Crew member
op 15 juli 2019

Suikergehalte inderdaad 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 15 juli 2019

@kroon

 ik doe gewoon de kersen met gist in de ton en laten vergisten de pitten gaan toch naar de bodem

Forum Lid
op 15 juli 2019

oke. nou las ik alleen dat je uit pitten en stelen het giftige ”pectolose”? krijgt.

als ik ze laat zitten moet ik hier dus iets mee.ik lees dat na het vergissen wat voorloop weg word gegooid.

nu is het zo dat als ik mede maak ik elke dag mijn vat schud om goed de suikers en het gist te mengen.als hij uitgegist is heb ik smurrie onderin die ik er eerst uitzeef.

daar na dan weer laten bezinken en onderin via het krantje voorloop wegnemen?

 

Crew member
op 15 juli 2019

Schudden, ook bij mede, is niet nodig, het gist weet de suikers feilloos te vinden. Het enige wat je ermee bewerkstelligt is dat alle dode gistcellen weer door je vloeistof gaat dwarrelen.

Forum Lid
op 15 juli 2019

oke. ik had eens begrepen dat je dan alles lekker mengt en daardoor wat minder restsuikers over houd. en dus meer vergist voor een wat hoger persentage

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

maar betreft de pecto…  die bezinkt naar de bodem? en tap je af?ook als je kraantje wat centimeters boven de bodem zit?

Crew member
op 15 juli 2019

Wat Munckerik zegt klopt, je denkt dat de boel opleeft en dat het : “optimaliseert”.
In werkelijkheid roer je alle residu door je mooie vloeistof waarbij je zelfs de inhoud van je ton kunt besmetten (wilde gisten en dergelijke in zuurstof). Dus na gist toevoegen afsluiten en na een week een meting doen of smaaktest. Cheers alvast man!

Forum Lid
op 15 juli 2019

oke thnx.

wat betreft je keuze voor gist.voor fruitvergisting.

zit er veel verschil in resultaat?

ik gebruik voor mijn mede degene op de foto

 

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

foto lukt even niet  word vervolgd

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

Is  de foto groter dan 2mb? Dat levert een probleem op.

Crew member
op 15 juli 2019

(Vaak zijn foto’s te groot en wil de forumsoftware niet meewerken)
En ja, gist soorten uitproberen. Mijn tip:  niet bezuinigen en een kwaliteitsgist als MangroveJack of iets dergelijks uit de stookwinkel. Hobby mag best iets kosten.

Forum Lid
op 15 juli 2019

ik gebruik wyeast liquid yeast for cider en mead
in de omschrijving in de webshop stond dat ie ook geschikt is voor fruitsoorten.

Crew member
op 15 juli 2019

oke thnx.

wat betreft je keuze voor gist.voor fruitvergisting.

zit er veel verschil in resultaat?

Van Kroon

 

Gist is een door velen ondergeschikt ingredient maar voor het uiteindelijke resultaat is het een van de belangrijkste ingrediënten. 

Vergist maar eens mout met een champagnegist.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 15 juli 2019

Aan hoeveel kersen kan je komen. Ik ben ook in onderhandeling over 150 kilo. Moet 100 liter sap opleveren volgens Chris. Maar is toch niet makkelijk deze hoeveelheden. Zelfs iet in de Betuwe en het kost godver een vermogen. Ik ga morgen kijken naar een boom wijnkersen maar ga wel eerst suiker meten. 

Als je ooit een keer vergist kersensap zonder suiker hebt geproefd ben je verslaafd. Ik koop toch wel wat ze ook vragen. Dus zet je pers maar klaar Jan. Maar als ik een boom koop laat ik ze wel lang mogelijk hangen. Maar de boerin zei: er zijn volgels en ze zijn lastig.

 Kom erop terug. 

Forum Lid
op 15 juli 2019

het zijn gekneusde beschadigde die niet goed verkocht kunnen worden.

2euro de kilo. weet niet of dit duur is maar in de winkel zijn ze aanzienlijk duurder iig.

wilde veertig kilo halen.meer kan ik niet verwerken.zal nog wel kijken of er iets aan de prijs te doen is uiteraard maar dat moet nog blijken.

Forum Lid
op 15 juli 2019

2,00 de kilo is een schappelijke prijs. Ik zit nu op 2,75 ( goeie dus niet aangevreten of geneusd) als ik 150 kilo afneem. Morgen weer eens effe onderhandelen. Maar duur is het. Kan ik niet ontkennen. 

Forum Lid
op 16 juli 2019
Als je ooit een keer vergist kersensap zonder suiker hebt geproefd ben je verslaafdVan Lummel

Dat is inderdaad zeer lekker, ik maak dit ook ieder jaar en ik maak ook nog een deel met 40% vers appelsap erbij.

Ik haal mijn kersen wel van bij mijn oom, kost me niets

Forum Lid
op 16 juli 2019

Dan heb je heel veel geluk. Ik ga straks meten bij de boer in de Betuwe en onderhandelen. Misschien dat ik dan morgen of overmorgen kan persen. Goedkoop gaat het in ieder geval niet worden. Maar dan heb je wel iets heel erg lekkers. 

 

Forum Lid
op 24 juli 2019

de kersen zijn binnen en ze zien er erg goed uit voor “afgekeurde gekneusde etc” elke keer als mijn dochter voorbij de keuken loopt ben ik er een paar lichter:-/

en dat voor die 2eurie de kilo

Forum Lid
op 24 juli 2019

Goed zo dat ze gekneust zijn maak niets uit,daar maken ze ook jam van.en nu aan het werk😂

Forum Lid
op 24 juli 2019

Pfff alles is verwerkt. Best een werkje. En dat in die hitte. Gister na werktijd gekoeld opgehaald en vandaag zaten er al beschimmelde plekken bij de kneuzingen. Kilootje verlies. Had niet langer moeten duren. Alle steeltjes geplukt en daarna dacht ik steeds een paar kilo kapot te mixen met een speciemixer in de boormachine. DE mixer was echter met ronde stangen dus alles gleed Ervan af. Ook een geïmproviseerde stamper was het niet. Uiteindelijk de hele batch met mijn handen verpulvert😊. Met als gevolg twee dagen rode handpalmen denk ik hahah. Fotootjes volgen. Op mijn mobiel krijg ik het niet voor elkaar.

Forum Lid
op 24 juli 2019

In ieder geval genoeg toewijding,  met de handen persen. Telefoon foto’s zijn vaak groter dan 2mb, kunt ze naar jezelf mailen en zo comprimeren naar gemiddelde grootte.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Ja klopt zo doe ik het op de laptop. Maar ik kan hier heel de functie niet vinden. Weet niet hoe ik de desktop versie aan krijg in mijn iPhone 😋

Forum Lid
op 24 juli 2019

Ahhh, ik ben niet zo’n fruit man, Apple ken ik helaas niet goed genoeg om je te helpen.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Ik ook nie….

Forum Lid
op 24 juli 2019

word vervolgd😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 16 juli 2019

Jan als ik zo aan kersen kan komen, want ze moeten eraf voor de vogels. Nou snap ik ook waarom ze ze duur zijn die mensen staan de hele dag kersen te keren.

Hoe laat moet je uiterlijk weten dat je de pers kan versturen zodat ik hem morgen heb? Want dan mogen ze wat mij betreft zonder steeltjes plukken dat is sneller of anders pluk ik zelf. Maar dan zijn ze sneller kapot dus dan moet ik de echt dag kunnen persen. Ben trouwens benieuwd hoe dat gaat. Volgens mij als de brandweer als ik dat zo met die appels zag vorig jaar. 

Admin
op 16 juli 2019

Lummel, ik ben hier sowieso tot een uur of 14.00. Hij staat klaar dus ik kan hem gewoon versturen.

Hoe het gaat hangt ook van de rijpheid af natuurlijk, en hoe het gaat met pitten er in weet ik ook niet, maar denk dat het prima gaat hoor. Zoek anders even op YouTube naar Speidel Hydropers en dan kersen. Zoektermen in het duits vind je bij speidel de meeste hits denk ik.

Admin
op 16 juli 2019

In de filmpjes die ik kan vinden zijn ze allemaal ontpit of geplet. 

Forum Lid
op 16 juli 2019

Net even gezocht maar je vindt vooral filmpjes over appels, blijkbaar zijn die Duitse rakkers gek op appelsap.

https://www.youtube.com/watch?v=4fGThYg5jdI 

 

Maar dit gaat op een andere manier.

Forum Lid
op 16 juli 2019

Uit de handleiding;

Intended use:
The Hydro Press is designed and manufactured for pressing (juice extraction) of pitted
and ground or crushed fruit, such as grapes, apples, or pears. The press is only suitable for pressing with water pressure (do not use air pressure).

Als druiven okay zijn, kersen toch ook? 

 

 

Admin
op 16 juli 2019

Dat ziet er ook handig uit. Ik heb dit gedaan met druiven. 

Lummel, heb jij een whirlpool paddle? (Van de Grainfather?) Die steek je zo door een deksel van je fermenter heen en je ramt alles kapot. Daarna kan het eventueel alsnog de pers in. Ik vind het ideaal!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 juli 2019
Admin
op 16 juli 2019

De druiven hingen toen nog aan trossen. En weet je wat zo mooi was, de takjes wikkelden zich om de whirlpool paddle en de druiven lagen gecrushed zonder takjes netjes in de emmer 🙂 En doordat het deksel op de emmer blijft heb je geen spatje zooi.

Forum Lid
op 16 juli 2019

We gaan het zien Jan. Ik ga zo de Betuwe in. Je hoort van me of het prijstechnisch uitkomt. Het moet wel leuk blijven toch? Die pers moet lukken weet ik zeker anders zou ik geen 150 kilo kopen. Ander puntje van zorg. Doe mij eens een suggestie voor topgist voor wijn. Ik kan 90 liter vergisten in de cooler denk op 15 graden want probeer er eerst wijn van te maken. Stoken kan altijd nog. 

 

Anders doe ik het gewoon met wodkagist. Maar een suggestie is welkom. 

Admin
op 16 juli 2019

Mangrove Jacks SN9 word veel gebruikt voor rood fruit. 15 graden is wel erg koel, zou rond de 20 aanhouden.

Forum Lid
op 16 juli 2019

Om 150 kg op die manier te doen duurt lang,pak een stuk beton ijzer splijt dat aan de voorkant of las er een strip op zet die op het boormachine,in 1.5 uur kersen klaar zo werk ik ook met druiven en pruimen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 17 juli 2019

jan, de boer heeft ze nog niet geplukt. Waarschijnlijk kan ik vanavond na zessen gaan persen. Kon me toch niet inhouden en heb anderhalve kilo kersen in de pers gegooid en het gaat perfect. Ik heb het doek niet gebruikt want dat zou enorm verkleuren. Maar is niet nodig. Het gaat perfect, alsof hij voor kersen gemaakt is, 

Admin
op 17 juli 2019

Mooi! Maar het doek mag verkleuren, kan ook gewoon in de wasmachine. Het is gemaakt om gebruikt te worden. Fijn dat het goed werkt!

Crew member
op 17 juli 2019

Lummel wind er gewoon geen doekjes om…

Forum Lid
op 17 juli 2019

Is er al video materiaal ?

Forum Lid
op 17 juli 2019

Als het doek maar niet valt😂😂😂

Admin
op 17 juli 2019

Video wordt aan gewerkt 🙂 morgen gaat Lummel verder met persen begreep ik..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 juli 2019

Het lijkt erop dat ik uit 80 kilo 60 liter sap heb, klopt nagenoeg wat Chris zei. 1.3 kilo is een liter. Hoe precies weet ik ook nog niet maar heb nu 60 liter staan te vergisten. Morgen 40 erbij en dan zijn we weer rond en kunnen we aan het werk. En dat is makkelijker dan dit gedoe hahaha. Maar dat lach ik t.z.t. vast wel weg bij een kirsch of wijntje. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 18 juli 2019

Even terugkomen op die zogenaamde pectolose. Gevalletje klok en klepel, dus maar even rechtzetten. Ik hou het simpel!

Pectine is een stof waarmee celwanden opgebouwd worden. Bij verwerking door ons mensen wordt zij (ging ik toch bijna zelf de fout in!) geleiachtig en ze kan dus goed gebruikt worden in jam en zo. Daar wordt ze ook vaak aan toegevoegd.

Om precies die reden is de stof ongewenst in wijn en dan voegt men juist vaak een pectine-afbrekend enzym, pectolase, toe. Overigens wordt bij het rijpen van vruchten ook al pectine afgebroken: daardoor wordt het vruchtvlees zachter en zoeter. Dat is fijn voor de consumenten (vogels, insecten, muizen, mensen).

Bij het maken van wijn proberen we meestal blad, stelen en hout uit de most te houden, want die geven verkeerde smaken en bevatten inderdaad veel pectine. Pitten bevatten waarschijnlijk ook veel pectine, maar die zijn bijna onaantastbaar, tenminste de pitten van steenvruchten.

Pitten kunnen wel relatief voor blauwzuur bevatten, dus het is zaak ze heel te laten en eventueel te verwijderen. Zoals al gezegd is: steenvruchtpitten zakken na het gisten vanzelf naar de bodem.

Wat nog vermeld moet worden, is dat bij de afbraak van pectine methanol vrijkomt. Dat wil dus zeggen dat er in rijpe vruchten, vruchtensappen en vruchtenwijnen altijd een beetje methanol zit. Bij het destilleren komt die methanol tegelijk met de ethanol over en komt dus ook in het destillaat terecht. De concentratie is in het begin wat hoger, dus omdat je de voorloop toch al weggooit vanwege de stank, raak je ook wat methanol kwijt. Maar niet alles: methanol komt (als het in de wijn zit!) tijdens de hele stook mee over. Gelukkig is dat geen probleem, want de hoeveelheid blijft altijd veel kleiner dan schadelijk is. Om dood te gaan aan de methanol in bijvoorbeeld eau de vie moet je pakweg 5 liter van 40 % opdrinken. Dan ben je al dood van de ethanol!

Eventuele spookverhalen over methanolvergiftiging zijn inderdaad spookverhalen. Het gaat dan altijd om methanol die na het destilleren al dan niet opzettelijk aan de drank toegevoegd is. Het is niet mogelijk om in destillaat van vergiste vruchten vanzelf zo veel methanol te krijgen dat je er ziek van wordt, zelfs niet bij gebruik van mango. Laat staan dat je er dood van gaat.

Crew member
op 18 juli 2019

Heel interessant Kees22, top!

Forum Lid
op 18 juli 2019

Ik kom al jaren in Roemenie,daar gaan de pitten gewoon de ketel mee in.ik vergist ook gewoon met pitten,ze zakken naar de bodem en wat mee de ketel in gaat is te verwaarlozen.ze proberen door die verhalen mensen bang te maken zo dat ze zelf niet hun drank stoken en proeven wat voor rotzooi ons duur verkocht word.

Forum Lid
op 18 juli 2019

Bedankt voor je toelichting. Oké du s als ik het goed begrijp… ik ga alleen vergisten naar een alcoholhoudend sapje niet destilleren. Haal ik dus vooraf de steeltjes en eventuele blaadjes eraf. En de pitten kan ik er achteraf uithalen. Verder hoef ik niets te doen of moet ik zoiezo het enzym afbrekende pectolase toevoegen?

Admin
op 18 juli 2019

Nee hoor, kersen bevatten sowieso heel erg weinig pectine. Als je als pulp gaat vergisten dan kun je na de hevige vergisting overhevelen naar een schoon vat. Dan blijft de troep en dus ook de pitjes op de bodem van het 1e vat achter. Lekker uit laten gisten. Wil je er wijn van maken kun je nog een laatste keer overhevelen en de boel lekker laten klaren tot het mooi helder is. Dit kan wel heel erg lang duren. Als je de mogelijkheid hebt zet je het koel tijdens het klaren. Dit kan het proces iets versnellen.

Mocht je toch willen stoken kun je dat doen direct nadat het volledig is uitgegist. Maar de troep op de bodem laat je ook in dit geval achter in de fermenter.

Succes!

Forum Lid
op 18 juli 2019

Het pectine-afbrekende enzym pectolase. Pectolase is een enzym dat pectine afbreekt.

Verder de uitstekende uitleg van Stookforum.

Forum Lid
op 19 juli 2019

Klopt wat Jan stookforum zegt er is nagenoeg geen pectine in kersen Enzym toevoegen zal dus alleen versneld hydrolyserend werken . Verliest daarom meer aroma . pitten zoals kees aanhaalt proberen heel te laten dus niet door blender en alleen kneuzen van de vrucht. Net als chris gewoon in zon zetten en wild gisten . na gisten overhevelen door kaasdoek en je heb snel goed resultaat .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 juli 2019

Ik doe niks met pitten Chris want heb Stookwinkel. De laatste 55 kilo opgehaald en een paar aardbeien voor Lummlientje. Heb 133 kilo gekocht a 2,50.

 

60 liter sap staat al lekker te vergisten sinds gisteren. Zo nog effe de volgende 55 kilo persen. En dan vind ik het mooi geweest voor dit jaar. 

Forum Lid
op 18 juli 2019

Heb ik niet genoeg aan,maar ik wil dit jr.proberen om zoveel te stoken zodat ik eens wat kan laten liggen voor volgende jr,trouwens 130 kg 100 ltr.klopte wel he.zijn trouwens mooie kersen.

Forum Lid
op 18 juli 2019

ja die inschatting was echt goed. Ik had 150 kilo besteld maar niet nodig. 

Forum Lid
op 18 juli 2019

Van de rest jam maken.of op drank leggen.

Forum Lid
op 19 juli 2019

Die laatste 17 kilo heb ik niet meer gekocht. Vond de boer geen probleem bovendien kon hij de laatste kilo’s al geen wijnkersen meer leveren en dat is Annabel geworden. Zal zo eens googelen op het soort want ken het ook niet. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 juli 2019

@lummel, is alles goed verlopen? Hoe doet de Mangrove Jack’s SN9 gist het?

Forum Lid
op 18 juli 2019

Benieuwd idem!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 19 juli 2019

Jongens ben serieus kapot.

100 liter heb ik en nog wat meer. 25 liter liter voor kirsch met wodkagist vas Still. Die loopt al. Doe andere 75 liter in de fermenters op 18 graden met SN9 komen traag op gang. Maar wist ik al heb er minstens een maand vooruit getrokken. Tot zover. Project is erg leuk en volgens mij kan het niet fout gaan. Top kersen waren het overigens. 

Crew member
op 19 juli 2019

Goed gewerkt,Lum! Perfecte grondstoffen = perfecte borrel! Now we wait…

Admin
op 19 juli 2019

Idd perfecte grondstoffen. Lummel heb je de suiker ook nog met de dobber gemeten toen het het vat inging? 10% over de hele linie? Jou kennende heb je geen grammetje suuker toegevoegd he 😉

 

18 graden is idd koel maar ik denk dat de SN9 dat wel aan moet kunnen. Zeker als je het de tijd geeft. Niet tevaak proeven, als je sap tapt dan trek je via het waterslot ook weer zuurstof naar binnen en dat wil je niet als je 1e doel is om er wijn van te maken. Zolang het gist wordt de zuurstof er wel weer uitgeperst maar ik zou het zeker beperken en het lekker rustig door laten gaan.

 

Heb je nog iets met de perskoek gedaan? Ik zat te denken gooi er pure alcohol overheen, tijdje laten trekken en dan filteren. Suikerwater erbij en dan heb je een kersenlikeur voor Lummelientje. Al zal veel smaak natuurlijk wel er uitgeperst zijn, ik denk wel dat het kan.

 

Heeft Nimrax de filmpjes ontvangen voor een goede videomontage?

 

Veel succes met dit mooie project!

 

Forum Lid
op 19 juli 2019

De perskoek van 80 kilo heb ik in de Grainfather gegooid met pitten en al plus 5 liter water en deze op de zelfde manier als je mout laten rondpompen tot 100 graden. Deze ga ik ook vergisten zal straks even meten hoeveel de perskoek nog gaat opleveren. De perskoek van 55 kilo gooi ik een fermentatievat samen met het sap van 80 kilo en ga opnieuw vergisten met pit en al. 

Zo heb ik dan 3 keer 25 liter voor de wijn. Of eventueel kirsch met sn9 gist

25 liter voor kirsch en 25 liter vergiste perskoek. Beiden wodkagist.

Wat dat laatste gaat worden, geen idee maar als je niks probeert. Zal zo nog een paar foto’s maken van de ravage want het is gisteren ook weer laat geworden. Lummelientje heeft 55 kilo kersen lopen te ontstelen. Vanaf half 6 tot 12 uur kon ik daarna nog persen. Dit is gewoon werken hahaha. 

 

Forum Lid
op 19 juli 2019

Goed werk lummel. Ben benieuwd naar het resultaat!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 19 juli 2019
Hallo mede stokers brouwers etc. Ik kan aan een mooie partij kersen komen. Deze wil ik gaan vergisten. Nu ben ik op zoek naar een recept of werkwijze. Leng ik aan met water? Of niet? Stel ik ga even van 20 kilo uit. Ga ik suikers toevoegen zoja welke soort en in welke verhouding. Graag wat kennis. Heb nu alleen ervaring in het maken van mede. Ga ik de pitten eruit halen (veel werk) of haal ik ze er na de gist uit etcVan Lummel

1 ding weet ik wel ik ben niet genaaid met 2,50 de kilo. Man man wat een werk hebben die telers er ook aan. Vogels, ongedierte en nog plukken ook. 

Forum Lid
op 19 juli 2019

Ik ben onder de indruk: dit lijkt inderdaad wel erg op werken!

Forum Lid
op 19 juli 2019

Lummel die perskoek kun je inderdaad ook vergisten en stoken.doen ze in Roemenie ook als ze de druiven hebben uitgeperst.suiker toevoegen water en gist.

Forum Lid
op 19 juli 2019

Ps.wat Jan zegt kan ook er alcohol op en suiker er bij,dan heb je ook wat lekkers.

Forum Lid
op 19 juli 2019

Ik ben nu de verse perskoek aan het vergisten. De 55 kilo perskoek van gisteren. Die staat nu te gisten. Kan geen foto uploaden. Het forum is traag.

Ik heb de 80 kilo perskoek gisteren uitgekookt en er nog 10 liter uitgetrokken met een SG van 1040. Dus toch nog een halve liter omgerekend naar 100% en het resterende ook weer in een ton gegooid maar die doet niks. Laat gewoon luchtdicht staan we zie het wel. Was overigens ook oud gist. Want veel zal het toch niet meer zijn. Maar je weet het niet. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 19 juli 2019

Oja Jan. De SN9 is nu lekker aan de gang aan het komen. Duurde wel lang maar ben aan het vergisten op 18 graden. Eigenlijk kan de cooler wel uit want in de cave is het nu 21 graden en dat is ook goed natuurlijk. Maar het wordt weer warmer dus hou hem toch maar aan de komende dagen. 

Tijd voor een smeer, ben echt in mijn nopjes nu alles zo lekker loopt. gisteren tijdens het persen ook veel werk verricht met een tolk, lukte want Lummelientje was druk steeltjes van de kersen trekken, en morgen nog een keer een  IT er en dan is het klaar. Dan kunnen we naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Eindelijk. Een maand later dan de planning. Als het niet meer is. 

En de kersen gaan een hoog rendement geven. Fuck morellensap. Hoewel dat ook heel lekker was. Heb nog 2 flessen gevonden maar dat is nog te vroeg. Hoe het bij een smeer en desperado. Soms ook lekker. 

Crew member
op 19 juli 2019

Forum Lid
op 19 juli 2019

Bedankt Nimrax 😉

Forum Lid
op 19 juli 2019

Mooi filmpje en ook een leuke afsluiting haha. Die laatste paar woorden geven heel goed de gemoedstoestand weer.

Forum Lid
op 20 juli 2019

Je moet er wat voor over hebben,maar wil je iets goeds,dan doe je het graag,van niets komt niets.Nimrax weer goed gedaan.zo zie je dat het best veel werk is.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 19 juli 2019

Mijn imperium. Let niet op zooi. De meest rechtse ton is pitten en schillen.  Roestvrijstaal wordt wijn en de ton ernaast zeker kirsch. En misschien alles wel. Geen suiker.

 

morgen maar eens opruimen ben nu te stoned, gevangen in het gebubbel wat een mooi geluid.

Misschien ruimte voor een nieuw topic. Wat hebben we liever, sex met al het gezeik eromheen of gewoon gebubbel in de Cave. 

 

Hmmm. 

Crew member
op 20 juli 2019
gebubbel in de Cave. Van Lummel

We zijn benieuwd naar je update!

Forum Lid
op 20 juli 2019

Dat gaat nog wel een tijdje duren op 18 graden

Admin
op 20 juli 2019

Deze Mangrove Jack’s SN9 gist zou zelfs bij 10 graden nog (langzaam) actief moeten zijn. Ik zou hem gewoon op 18 laten, niets aan verranderen, deksel er op laten, alleen geduld.

Forum Lid
op 20 juli 2019

Ja, ik laat een maand staan. 20 augustus doe ik het deksel open. Had ik nu ook een drukkit bij je besteld? Ik weet het niet meer. Alles staat nog in dozen. Geen tijd gehad. Maar heb wel de co2 fles gezien. 

Admin
op 20 juli 2019

De Co2 hoort bij je tap. Volgens mij had je geen Pressure Transfer besteld, weet het zo niet uit mijn hoofd. De tap kun je ook gebruiken met 30 en 50 liter commerciele waten trouwens. Mischien geeft dat de prikkel de boel eens uit te pakken 😉

Forum Lid
op 20 juli 2019

Had ik de tijd er maar voor. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 juli 2019

Ik kon het niet laten en heb met de vinometer gekeken hoeveel alcohol er al in het sap zat. Ik heb gemeten in de ton links met een heleboel perskoek (zoals Jan het noemde) en ik geloof mijn ogen niet. Volgens de vinometer nu al 8% ( dit was wodkagist van Still) De rest hou ik angstvallig dicht. Dit geloof je toch niet? Na een paar dagen en het staat nog volop te gisten. Dit gaat  9 of 10% worden. Hoop ik. 

 

Lummelientje heeft geproefd en vindt het heel zacht en fruitig. En die is kritisch 

Forum Lid
op 21 juli 2019

Goed zo jonge heb je ook verdiend na zo veel werk👏👏👏👏

Forum Lid
op 21 juli 2019

Ja maar vertrouw de vinometer ook niet helemaal. Heb net commerciële wijn getest en er staat 12,5% en de kwam tot 15% op de vino. Ik weet het pas echt als ik 4 liter stook met de reflux. Maar daar wacht ik nog even mee. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 juli 2019

Net in de cave geweest en de 2 tonnen met pitten (zeg maar de perskoek) die ik heb vergist begint een wit filmpje te ontwikkelen. Dus ga ze filteren en zo stoken. Ben heel benieuwd. De 100 liter gewone sap die gelijk de fermenter is ingegaan met gist, gist gewoon lekker door.

Maar de perskoek heeft een nacht buiten gestaan. Wilde die sowieso al weggooien dus als er nog iets lekkers uitkomt door deze extra vergisting is het winst. 

Forum Lid
op 24 juli 2019

Als je niet probeert dan heb je zeker niets.sucses.zal wel goed komen.wel oppassen dat het niet droogkookt event.wat water er bij.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 24 juli 2019

Ik ga over een klein half uurtje beginnen. Dan weet ik het over een paar uurtjes. Ik zet de reflux erop. Ik vind dat net zo goed als de helm. Beter zelfs, maar daar zijn de meningen over verdeeld. De helm gebruik ik als de alcohol eruit is om water uit het sap te destilleren om daar straks de 92 alcohol mee te verdunnen naar 40%. 

 

Dat is het plan voor de 2 tonnen perskoek. Nu hopen dat het werkt. 

Admin
op 24 juli 2019

Grappa wordt gestookt van de perskoek van druiven, ik vind het niet lekker maar smaken verschillen. Mischien haal je er nog iets heel lekkers uit!

Forum Lid
op 24 juli 2019

nee niks, letterlijk, eerste ton met pitten  (die ik sowieso had uitgekookt en het residu in de 2e ton met pitten had gegooid) heeft niets opgeleverd. Geen druppel. Reflux werd heet tot het boven maar er kwam niks meer uit. Heb gekoeld tot 62 graden en geen druppel en toen stond de Grainfather al 10 minuten op 100 graden te koken. 

 

Experiment dus mislukt, of gelukt het is maar zoals het wil zien. Zometeen de 2e ton. Daar zit zeker alcohol in. 

Forum Lid
op 24 juli 2019

Je had er suiker bij moeten gooien,en water en dan vergisten.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Daar heb ik niet aan gedacht. Had je dat niet eerder kunnen zeggen want dat had ik inderdaad moeten doen. Nu weten we eigenlijk nog niks.

Hoewel toch wel, de smaak van kersen zat in de pulp. Maar niet goed uit de bus gekomen met stoken. Er zat gewoon te weinig alcohol in. Maar wat eruit is gekomen heeft de geur en smaak wel. Maar ondrinkbaar die moet nog een keer over. Maar dan zorgvuldig met voldoende alcohol in de ketel.

Dus weg is het niet.  0,4 liter a 85 % geruild tegen een zakje gist van 6,00 is toch een goede deal. Straks is tie geweldig na overhalen. 

 

 

 

 

Forum Lid
op 24 juli 2019

Om in te haken op weinig smaak. Kun je dit achteraf nog corrigeren door wat suiker of kersensap ofzo toe te voegen. Ik heb dit probleem bijv met mijn mede ook. Had een gist gebruikt met nagenoeg geen restsuikers. Maar daardoor proef ik het zachte van de honing ook niet echt meer. Volgende keer een andere gist met wat restsuikers. En deze ga ik maar op smaak brengen door weer wat honing toe te voegen denk ik. Of is dat tevergeefs

Forum Lid
op 24 juli 2019

Kroon die kersen met dat schimmel plekje gewoon mee stoken doe ik met de druiven ook  gooi hele trossen er zo in,dat is geen probleem de handen krijg je met wat azijn schoon.en als mixer pak je een stuk rond staal zaagt die 8 cm in en buig bijde zijde naar buiten dan heb je een ideale mixer,of een strip op de kop lassen.ik gebruik die bij de druiven.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Je kunt altijd wat suiker of sap toe voegen,of zet van te voren een paar kilo op alc.met suiker na die gefilterd te hebben er bij doen en mede gewoon wat honing er na bij doen,die lost op in de drank.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Oké thnx voor de top antwoorden. Hier heb ik wat aan. Lang leve stookforum✌️

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Net 215 kg afgekeurde kersen gekregen,voor niets.😉dus weer werk aan de winkel dag vacantie🙄

Hoe ik die verwerk lees je op mijn topic.
https://www.stookforum.nl/thread/topic-2000-chrisv-moonshine/

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 2 dagen geleden

@lummel, hoe gaat het met jouw kersen? Ik had er niets meer over gehoord. Blijft het wijn of gaat het de ketel in?

Forum Lid
2 dagen geleden

Lijkt mij wel lekker,wat wijn bewaren en daar gestookte bij te doen tot 35%.en mischien aanzoeten,ik zal dat met een beetje proberen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren