Ketelproject

Geupdate op 28 april 2020 in Stookforum
11 op 20 november 2019

Zoals gezegd heb ik een ketel gekregen om het stoken eens uit te proberen. Nu heb ik helaas meer hobby’s dan tijd, maar hier ga ik toch even wat energie in steken omdat het gewoon leuk is om te knutselen. De ketel blijkt voorzien te zijn van verwarmingselementen, na e.e.a. doormeten kom ik tot de conclusie dat de stekker in het stopcontact steken geen goed idee is. Dit gaat eruit en ik ga stoken op gas.

De ketel blijkt behoorlijk fors aangekoekt, dus eerst maar eens water in gezet en een poging gedaan om water + schoonmaakazijn te stoken. Het resulteert in een blauwe borrel met volgens mij behoorlijk veel koperoxide.

Daarna een poging gedaan om de koek uit de ketel te schrobben, de koelspiraal nog eens een nachtje vol citroenzuur + zout laten weken. Daarna water in de ketel en doorgestookt. Hoe schoner het wordt hoe meer er van alles begint te druppelen en te lekken. De aansluiting op de kop is ook redelijk provisorisch, even een siliconen bakmatje ertussen gestopt om flink water door te stoken.

Uiteindelijk lekt er nu zoveel dat ik op het punt sta om de ketel maar weer terug te geven, maar uiteindelijk toch het besluit neem om e.e.a. te gaan verbouwen. Of het verstandig is weet ik niet maar we zullen zien …

Bij de ijzerboer vis ik een oude boiler en een stuk pijp rond 42 mm uit de afvalbak. Het idee is om de bestaande opening groter te maken en een halve boiler erop te solderen. (Idee kwam opborrelen toen ik de copperdome zag) Dan een flens waar de pijp 42 mm in gaat en met wat bochtenwerk naar de koeling. Nu ik daarover nadenk ga ik die koeling ook maar nieuw maken, er komt mij nog teveel koperoxide uit het oude exemplaar na meerdere keren spoelen. Het idee is om met buis 22/15 een liebig koeling in elkaar knutselen. Tot zover de ideeën.

Om de ketel beter schoon te kunnen maken haal ik eerst de bovenkant maar eens los. Ik denk dat ik die ook maar zo hou, rand netjes afwerken waarna de bovenkant mooi conisch in het onderste deel valt.

Na het nodige knippen, bol kloppen en solderen van een strip koper is de onderkant waterdicht.

Waar ben ik aan begonnen vraag ik me wel eens af, maar goed. Wordt vervolgd. 

 

 

 
 • Geliked door
 • Ton
 • Nimrax
Antwoord
0 op 20 november 2019

De aanhouder wint Jacket, maar al goed op weg zie ik!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 november 2019
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 november 2019
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 november 2019

Heel grappig ik ben bijna klaar met hetzelfde concept. 30 liter vat en daarna een 10 liter als helm en mantel gemaakt. Let nie op de zooi trouwens en de ketel moet nog helemaal gepoetst worden 🙂Ik heb die kraag eigenlijk meer voor de sier om de helm goed vast te zetten. Deze wil ik dan bij de stook dichtmaken met een papje van meel en water. Misschien dat je er wat aan hebt 🙂

Forum Lid
op 20 november 2019

Goed bezig.komt wel iets goeds van,de volhouder wint sucses.👍

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 november 2019

Het vervolg

Wel grappig @Robinhvm dat je hetzelfde concept bedacht! Na enig spitwerk op dit forum met een schat aan informatie besluit ik het idee uit te voeren zoals bedacht. Ik neem de kop van de ketel onderhanden en sloop er alles af wat in de weg zit. De helft van de kleinere boiler vergt eerst wat schuur en poetswerk. Daarna teken ik de kleine nieuwe kop af op de oude grote kop waarbij ik dan op de oude kop een kleinere diameter uitzaag zodat ik een rand kan omkragen. Na wat klop- en paswerk sluit het aardig aan en soldeer ik de nieuwe kop op de oude. Ondertussen even wat aansluitmateriaal voor buis 42 mm ingeslagen. Daarna even puzzelen hoe hoog we de kolom gaan maken, ik denk dat de lengte van de nieuwe kop ook mee moet tellen en zet nu in op 40cm. Deze hoogte neem ik omdat ik fruit wil vergisten en stoken en dus ook smaak mee wil laten komen. Op de kop soldeer ik een bus zodat ik later eventueel een verlengstuk tussen kan plaatsen voor een hogere kolom als ik wat anders wil proberen.

Daarna knutselen we nog een liebig koeler in elkaar, een oud vijverpompje zorgt voor de circulatie. Nu nog schoonmaken met een warm sopje, uitspoelen en daarna met soda om de zuurresten van S39 te neutraliseren. Naspoelen en doorstoken met water.  We zijn warempel klaar om te stoken!

  

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 november 2019

Goed man, we zijn heel benieuwd naar je updates!

Forum Lid
op 26 november 2019

Leuk om te zien dat de leden niet alleen kunnen stoken,maar ook nog mooie ketels kunnen bouwen.👍

Forum Lid
op 26 november 2019

Mooi gemaakt!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2020

Mooie ketel geworden👍brengt mij weer op ideeën voor mijn project wat al een jaar in de schuur staat te wachten hahahaa

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 april 2020

De voorgaande 30 liter ‘ketel 1’ wordt ingezet om te maischen (BIB) en de ruwstook uit te voeren.

Voor de fijnstook ontbrak er dus nog iets, en met het wegbrengen van de restanten koper begon het toch weer te kriebelen toen ik een mooi 15 liter boiler zag liggen en een paar stukken pijp 42 mm. Deze waren dus rijp voor een tweede leven als ‘ketel 2’ 😉

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren