Kirsch van morellen (zure kers)

Geupdate op 11 juni 2020 in Spirits
5 op 24 juli 2018

Dit is bizarre, gisteren 25 liter uit de ketel weer op het oude gistbed gegooid met 3 kilo suiker. Start gisten weer na een klein uurtje, een uur later moest ik ton buiten zetten want het spoot uit het waterslot, vannacht even gekeken en flinke overstroming en nu doet het waterslat niks meer. Dus dacht even meten en de suiker is compleet opgevreten. Terwijl de natuurlijke suikers in het sap na een week nog niet echt klaar waren. Ik had het gist dus uitgehongerd. Hoop dat ik vandaag nog een beetje van deze ton kan stoken want ben heel benieuwd naar het verschil met alleen natuurlijke suikers en de 2e keer met kristalsuiker van de jumbo. 

Forum Lid
op 25 juli 2018

Hahahaha, had t wel willen zien. Ben erg benieuwd naar het resultaat van de stook na de tweede gisting. 

 

Forum Lid
op 25 juli 2018

Dat resultaat heb ik inmiddels. Iets minder sprankelend maar nog steeds een super kersensmaak. Deze gooi op kersen die ik nog heb kunnen bemachtigen. Misschien zo nog even de Betuwe in voor 3 of 4 kilo meer. Als ze er nog zijn. 

 

Forum Lid
op 25 juli 2018

Bij mij t zelfde .

Maandag ruwstook gedaan . Backset laten afkoelen en weer in vat gedaan.

Van de kersen heb ik via een stoompan 6l sap gemaakt , die heb ik er bij gedaan. 4 kg suiker er bij ….. Droge bakkersgist , en hoppa …. Volgende ronde  🙂

Forum Lid
op 25 juli 2018

Precies en zolang het sap lekker smaakt met suiker erbij kan je het ook stoken. Anders gezegd, zou je het sap met de toegevoegde suiker nog op je ijs gooien. Zoja volgende ronde maar ik beloof je dat er een twijfel moment komt en als je het dan nog eens wil doen laat je het uit je hoofd want dan stinkt de backset. En dan heb je er alles uit gehaald. Dit sap is zo goed volgens mij kan 3 of 4 keer gemakkelijk. 

Forum Lid
op 25 juli 2018

Ben overigens weer aan het proeven maar echt, die zonder toevoeging van suiker blijft 20 seconden hangen. Als er nog morellen waren kocht ik weer 50 liter. De 2e keer is echt een stukje minder. Die ga ik gebruiken om te marcheren maar de eerste is puur goud en dan moet je weten dat 50 liter verkloot heb. Een rekenfout en ketel niet goed ingesteld. Sap is niet weg maar er is maar 1 keer een eerste keer verdomme. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 juli 2018

Lummel…. Doe jij alles opvangen? En dan 1 fijnstook? Vorig jaar heb ik meteen cutts gemaakt…. Dit jaar wil ik alles opvangen en fijnstokwn…. Ben benieuwd naar de verschil…. Mn badeend ook 😉

Forum Lid
op 25 juli 2018

Nee gewoon opwarmen tot ongeveer 82 graden, schuim afscheppen en hup de reflux in. Cuts maken heb ik altijd zo n gedoe gevonden. Het slechte is er dan toch wel uit. Volgens mij ooit een tip van Chris. Over badeenden gesproken mijn badeend gaat eraan als hij een oogje schalks naar mijn kirsch opslaat. Maar dat weettie . 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 26 juli 2018

Nog een klein halfuurtje en dan heb ik de 2e stook laten marcereren in verse kersen en deze zijn meegegaan in de Grainfather, Lekker handig zo’n rooster. Ben benieuwd of de smaak in de buurt komt van de eerste stook zonder suiker. 

Forum Lid
op 26 juli 2018

En voor de derde keer staat het sap nu te gisten. Eerste keer dus geen suiker, 2e keer 3 kilo suiker en nu voor de derde keer met 3 kilo suiker. Sap smaakt nog steeds goed. Wie weet nog wel een 4e keer ook. En dat allemaal op 1 zakje wodkagist van Still Spirits. 

Forum Lid
op 26 juli 2018

Lummel je bent goed bezig vooral met die themp.bij jullie,hier contstant regen en onweer gaat soms flink te keer,bij jullie code orange ivm hitte,hier ivm.regen.maar ik lig te rusten voor mijn poot,gaat al beter kan al zonder kruk lopen en vanmorgen op controle geweest,met hoofd gaat ook goed,dinsdag hechtingen eruit?

 

Forum Lid
op 26 juli 2018

Goed om te horen Chris dat het beter gaat en bij jullie dragelijk is. Hier is het niet meer normaal. Hahaha, ik mag zelfs niet meer stoken van het waterleidingbedrijf. Dikke doei dus ik blijf stoken en vanavond weer de tuin sproeien tot al het water op is. Als we gaan dan gaan we met z’n allen. Dan eet ik wel een peer en een appel voor de dorst die ik heb staan. Als ik niet sproei vallen ze eraf. Bron Vittens https://www.telegraaf.nl/nieuws/2353803/vitens-wees-heel-zuinig-met-drinkwater

 

Overigens gisteren nog een stukje door de Betuwe gefietst. Alle boeren zijn aan het sproeien en de tuinen ook. De Rijn staat op normaal peil en de sloten en weteringen zijn boordevol. Hoe het bij de Waal en Maas is weet ik niet want die hebben geen stuwen. 

Forum Lid
op 26 juli 2018

Lummel hier moet ik elke dag een paar keer water wegpompen,normaal om deze tijd is het zo droog dat er geen water in de putten zit,heb vandaag mijn eerste biertje onder protest van Adriana gedronken,is bezorgd ik neem twee soorten antibiotica,maar ik ben geen persoon die op limonade koffie en water leeft.

 

Forum Lid
op 26 juli 2018

Chris 1 bier is geen bier. Een vriend van mij had 2 verstandkiezen wegsneden bij de kaakchirurg en mocht absoluut geen alcohol maar en ging s’avonds aan de whiskey in het kader van ontsmetting en daar hoorde natuurlijk ook roken bij. Maar geen complicaties gehad. 

Forum Lid
op 27 juli 2018

Nee ze zijn bang dat ik er een paar te veel drink en omkiep,loop wel zonder kruk maar niet perfect,en als ik val en op mijn hoofd terecht kom,kan ik als nog de pijp uitgaan,was een flinke smak ik geloof 18 hechtingen kop lag open tot op de schedel,en gedeelte van mijn huid kwijt,het mooie is als ik de hoed draag ziet niemand de litekens.ben blij dat ik niet met mijn gezicht tegen de muur ben geknald,ben al niet zo knap maar ik denk dat ik dan de hoofdrol in een horrer had gekregen,maar Chris hersteld goed,het verbaasd iedereen dat het zo snel gaat,ook dat ik geen pijnstillers heb genomen,ik ben toch geen wijf dat voor elke schram een pil moet,we zijn moonshiners kerels met eiken en drank in het bloed.??????ik heb trouwens nog 15 ltr van vorige jaar gevonden dus zo slecht is het leven niet heb er trouwens nog 6 heb er 3 verspeeld nee 4 ok met 5 kan ik ook leven en 35 ltr drank

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 juli 2018

Ik heb gisteren uitgebreid kirsch geproefd tot uurtje of 3 en ben aangenaam dronken geworden en super geslapen onder de airco. Wat een nacht, krankzinnig als ik moest pissen liep ik echt tegen een muur op van hitte. 

Maar de eerste keer zonder suiker spat werkelijk het glas uit en de smaak blijft 20 seconden hangen. De 2e met suiker is goed en lekker maar als je ze naast elkaar zet is het een wereld van verschil. Heb er helaas maar 1,5 liter van. Nu ik dit weet laat ik binnenkort in een landwinkel sap persen van zure appels zo ongeveer Granny Smith of zoiets. Zal ook wel hartstikke duur zijn maar het is het echt waard. 

Forum Lid
op 27 juli 2018

Tja Lummel jammer dat het zo weinig is,ik had geluk had brandewijn gemaakt een jr.laten staan en de smaak was cognac-whisky, ik had ook 25 ltr van twee maanden terug meegenomen ik was in de veronderstelling dat die van een jr terug op was,had ik 20 ltr van gestuurd,toen Adriana naar begrafenis moest,er was wel wat overgebleven van die 20 ltr maar ik en Adriana dachten 3 ltr bij toeval vond ik nog 5 ltr en 7ltr van abricozen van een jr oud en nog een paar flessen met?dus heb nog met wat ik hier links en rechts heb gekregen nog+-30 ltr?????moet wel effe rustig aandoen.

 

Forum Lid
op 27 juli 2018

Ja het is inderdaad schrikbarend weinig maar wel van superkwaliteit. De 2e stook ga ik  ook op eiken leggen, althans dat wil zeggen Bourbon vaten uit stookwinkel. Maar uit het bos ga ik ook meenemen. 

 

Forum Lid
op 27 juli 2018

Lummel wel oud hout,anders word de drank bitter.trouwens appel zijn ook lekker maar het duurt een tijd dat de geur weer terug komt,hoe langer je bewaart hoe lekkerder,heb er zelf ook nog van in de kelder liggen.van dorst kom ik echt niet om,moet soms lachen als mensen zeggen zoveel drank krijg ik in mijn leven niet op,antwoord ga je over drie mnd dan dood.????

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 27 juli 2018

Heren

ik zit nu mijn kersenstookwijn te stoken en tot mijn verbazing is het resultaat niet helder maar donkerrood. Omdat ik dacht dat het te hard was gegaan heb ik alles weer in de ketel gegooid en opnieuw begonnen. Nu ultra langzaam het begin was idd helder maar het werd steeds roder. Kan dit kwaad? Zit nog steeds op 50%. 

Is het aan te bevelen om het op eikenhout te zetten of is het handiger om wat kersen er bij te gooien en dan een week of twee te wachten.

 

Forum Lid
op 27 juli 2018
Admin
op 27 juli 2018

Dag Tjeb,

Ook al stook je nu heel rustig, als het er rood uitmkomt is het toch schuim geweest. Je moet dan een paar druppels distilling conditioner toevoegen, als je dat niegt hebt werkt een scheutje sla olie ook wel.

Het kan geen kwaad maar het is niet zoals je het wilt. Ik zou het opnieuw stoken met distilling conditioner of iets anders tegen schuimvorming.

Ik heb het laatst ook gehad met mijn frambozen, ketel was amper halfvol en toch kookte het over. Sindsdien altijd antischuim erbij.

Forum Lid
op 27 juli 2018

Schuimen doet het inderdaad heel erg. Gewoon verwarmen tot 80 tot 84 graden en het schuim steeds afscheppen. Dit werkt bij mij en geen antischuim nodig gehad. 

Forum Lid
op 27 juli 2018

Oké

Bedankt, heb totaal geen last gehad van schuim tijdens het vergisten met die portgist die ik heb gebruikt dus ik ben wel verrast dat dit het is.

Baal wel van het resultaat want er zit voor €30,- kersen in . Ga het maar voor de derde keer stoken, ben wel bang dat de smaak wel minder wordt. Eerst maar wat van dat spul bestellen.

Heb trouwens drie kilo suiker bij die uitgegiste kersenprut gegooid vraag me af of ik er weer opnieuw gist bij moet gooien. Denk dat ik die backset er morgen ook maar bij gooi of is dit niet slim?

 

 

Crew member
op 28 juli 2018

Het schuimen gebeurt ook tijdens het stoken Tjeb, daar is die conditioner voor bedoeld.

Wanneer je gist niet droog is gevallen en je gooit je backset erbij wanneer deze is afgekoeld dan gaat alles weer vrolijk door hoor.

 

Forum Lid
op 1 augustus 2018

Top tip van die olie werkt perfect heb nu wel helder distellaat.

Het ruikt alleen naar oliebollen….???

Tweede batch is nu ook uitgegist ging wel heel snel ben benieuwd naar de smaak.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 29 juli 2018

Ik heb nu voor de 3e keer de kersen met suiker gestookt maar de derde keer ben ik toch minder tevreden. De smaak zit nog absoluut in het sap maar de suiker zit me dwars. Ik ga dus zometeen een nieuw experiment doen. Ik ga gemout graan maischen in kersensap en laten vergisten in de connical fermenter op 20 graden. Als dat niks lekkers gaat opleveren weet ik het ook niet meer. 

Crew member
op 29 juli 2018

Dat zal best wel iets lekkers opleveren denk ik.

Grappig dat jij al met je derde generatie bezig bent. Bij mij staat het nu 13 dagen te gisten en het gaat vrolijk verder.

 

Forum Lid
op 29 juli 2018

Sucses,lukt jouw wel om er iets drinkbaars van te maken.en als het mislukt,heb je een unieke ruitontdooier.

 

Forum Lid
op 29 juli 2018

Erik, denk niet dat er nog veel alcohol gevormd kan worden. Wat zegt je tilt? Chris kan volgens mij niet mislukken. En ik ga zelfs geen nieuw gist gebruiken. Gewoon de wort afkoelen en op het oude gistbed. Even roeren en hup de fermenter in. Kan nog net voordat mijn druiven komen waarvan ik wijn ga maken. Ik moet eigenlijk een 2e hebben.

Crew member
op 29 juli 2018

Mijn Tilt geeft nu 1.014 aan dus er zit nog wel wat in. Tot hoe ver zakte jouw SG?

 

Forum Lid
op 29 juli 2018

Helemaal precies weet ik het niet meer maar tussen de 0,5 en 0,7% alcohol had er nog wel ingezeten volgens de sg meter. Volgend jaar ga ik het allemaal weer anders doen met de kirsch. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 30 juli 2018

Tjonge wat een gekut om met kersensap te gaan maischen. Ga het allemaal niet uitleggen tenzij iemand het zelfde wil gaan doen. Maar heb zelfs de Grainfather overstuur gekregen omdat alles aan elkaar ging kleven en er geen water meer door kwam. Inmiddels loopt de pomp weer als een zonnetje en de reset van droogkoken werkt dus ook. Ook het waterslot van de gistton loopt weer. De cave is een ravage. 

 

Maar als ik proef krijg ik wel een klein stijfje. Kersen, graan en weer kersen. Dat beloofd wat want dat is precies wat ik wilde, kersensmaak gedragen door graan in plaats van kristalsuiker. Met suiker is scherp, waardeloos, zonde. Ben benieuwd wanneer ik deze kan stoken want zelfs de vergisting loopt veel trager dan met suiker. Kan zo maar een week duren zoals ik het nu zie. 

 

Forum Lid
op 30 juli 2018

Als het maar goed word,ik wist wel dat je er iets van kon maken,zo zie je maar ik heb vertrouwen in je,ps.ik ben met een nieuwe antibiotica kuur begonnen toen ik uit het ziekenhuis kwam voor mijn hechtingen er uit te halen.bier en zelfgestookte,resultaat?zit nu half lam op de bank,maaar was gisteravond ook uit de hand gelopen,daarom voelde ik ook niets van die hechtingen die ze er vanmorgen uit haalde.hebben net een varken geslacht,traditie,pan op houtvuur vleesbraden bier en moonshine.wat heb ik een klote leven??????ik drink er een op je resultaat?trouwens ik kan weer goed op mijn rug liggen zonder pijn heb ik gisteren uitgeprobeerd.?

 

Forum Lid
op 30 juli 2018

Chris, bedankt voor je vertrouwen.

 

Maar volgens mij kan het niet fout. Staat lekker te vergisten op een oud gistbed. We schrijven hier geschiedenis Chris want dit is nergens te vinden op geen enkel forum. Oja, schoonmaken, afspoelen met kraanwater is genoeg. Maar wie dure ontsmettings-middelen wil kopen die mag. Uiteraard! Geld moet rollen. 

 

Forum Lid
op 31 juli 2018

lummel ik heb nog nooit ontsmettings middelen gebruikt,hoogstens schoonmaakazijn,vaten spoel ik gewoon uit met water.trouwens gaat heel goed met mij,gisteren weer goed geproefd???

 

Forum Lid
op 31 juli 2018

Gelukkig Chris, ik heb gisteren ook weer achter de kirsch gezeten. Wat een verschil in smaak zeg zonder of met suiker. De 2e keer met suiker is nog wel heel goed. De derde keer mis je de hele kirsch smaak. Althans in vergelijking met de 1e en 2e keer. 

 

Maar ik had het vermoeden al, met suiker is de vergisting zo klaar. 3 kilo in 36 uur is geen probleem. Maar nu ik kersensap met mout aan het vergisten ben gaat het weer een heel stuk langzamer. Ik heb er geen verklaring voor. Jij wel? 

Forum Lid
op 31 juli 2018

Ik denk dat het aan de mout ligt gist moet denk ik harder werken,maar meestal als het langer duurt komt het ten goede aan de smaak.heb vandaag nog niets gedronken,bieden mij wel aan maar heb er nog geen zin in,gisteravond lekker aan de zelfgestookte Brandewijn gezeten van een jr oud en op eiken gelegen,whisky glas gepakt de smaak is net whisky.heb nog maar een fles,wel nog 20 ltr.die drie mnd.oud is.maar ik sleep me er wel doorheen.gaat goed met me,ik herstel heel snel.moonshine is een wondermiddel?was wel bijna in de moonshine hemel.gr.Chris

 

Crew member
op 31 juli 2018

Mout heeft wat complexere suikers om te vergisten.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 5 augustus 2018

Ik kon het niet laten heb even 5 liter gestookt. Voorzichtig uit de ton geschept dus er zat geen gist in. De rest gooi ik in de fermenter om het gist te laten bezinken. Dus ik heb kersensap die 3 keer vergist is gebruikt als water voor het maischen van ongeveer 6 of 7 kilo mout. De smaak is heerlijk en je proeft de kersen alleen zo goed als de eerste keer wordt het nooit meer. 

Forum Lid
op 5 augustus 2018

Lummel maar ik denk minimaal tien keer beter dan uit de winkel.???

Forum Lid
op 5 augustus 2018
Crew member
op 5 augustus 2018

Proef je ook nog graan?

Forum Lid
op 5 augustus 2018

Ja het is gewoon een lekker zachte borrel maar heb ze net even op een rij gehad. Die zonder suiker is echt de absoluute top smaak blijft 20 seconden hangen. 2e keer vergisten met suiker is ook goed. Maar echt een stukje minder. Die ik vandaag gestook heb is gewoon een lekker zachte, vette borrel. Maar daar is de kersensmaak toch wel een heel stuk minder van. De backset gaat dus door de gootsteen. Tijd voor appels, en misschien wijn en natuurlijk pils maar heb nog niks gehoord van brouwmarkt welke oplossingen dat ze hebben om te tappen. 

Crew member
op 5 augustus 2018

Leuk vergelijkend warenonderzoek! Mijn Kirsch staat nog steeds te gisten, ben wel bijna op het einde want zit nu schommelend tussen 1.000 en 1.002. Maar een vergisting van bijna 3 weken (morgen 3 weken) is toch behoorlijk. Ben benieuwd hoe Jan bij thuiskomst zijn vergistende sap aantreft.

Brouwmarkt reageert altijd heel erg laat en soms zelfs niet eens. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 5 augustus 2018

Hoi allemaal, ik ben weer terug. Net thuisgekomen na een voorspoedige rit. Wegens zwarte zaterdag gisteren, hadden we vooraf een hotel besproken in Parijs, achteraf gezien helemaal niet nodig geweest want we hebben niet 1 file gezien. Wel gebruik van gemaakt, want al betaald…. Vandaag dus alleen van parijs naar deventer.

Mijn sap bubbelt nog steeds, De kinderen hebben de watersloten vol gehouden dus dat was goed geregeld. Ik zal morgen een sg meting doen, nu geen zin meer in.

Ik vermoed dat het bubbelen meer te maken zal hebben met de temperatuurverschillen dan met vergisting (overdag opwarmen en s’nachts afkoelen) maar dat gaan we morgen zien. 

Lummel, ik lees dat jij graag meer fermenters wilt hebben. Ik heb ze niet op voorraad en de bestellingen blijven komen. ik loop er bijna 40 achter….. Als je nu aansluit dan sta je in de rij voor de laatste week van deze maand. Gaat dat lukken? Sneller gaat echt niet. En weet je wat zo achterlijk is? We hebben zo lang zitten wachten op chillers en daar komen ze juist nu in om!

Ik ga vanavond een poging doen om me een beetje terug in te lezen op het forum. ik heb zo nu en dan eens gekeken maar we zaten behoorlijk afgelegen, en een 4G verbinding hebben ze volgens mij alleen in parijs. Internet in frankrijk is echt Kut. Verder heerlijke vakantie gehad hoor!

 

 

Crew member
op 5 augustus 2018

Welkom thuis Jan! Vooral rustig aan doen en zolang mogelijk het vakantiegevoel vasthouden 🙂

Ik heb net nog op de Tilt gekeken en deze is nu 0.998 – 0.997. Om de 8 seconden een bubbel.

Forum Lid
op 6 augustus 2018

 

Lummel, ik lees dat jij graag meer fermenters wilt hebben. Ik heb ze niet op voorraad en de bestellingen blijven komen. ik loop er bijna 40 achter….. Als je nu aansluit dan sta je in de rij voor de laatste week van deze maand. Gaat dat lukken? Sneller gaat echt niet. En weet je wat zo achterlijk is? We hebben zo lang zitten wachten op chillers en daar komen ze juist nu in om!

 

 

 

Van Stookforum

Hoi Jan goed dat je weer terug bent. Tis wat met jouw handel. Ruim € 20.000 aan orders en niet kunnen uitleveren. Je krijgt me voor minder gek. Ik wil er sowieso wel eentje die komt Lummelientje tegen die tijd wel ophalen kan ze met een vriendinnetjes plannen en misschien wel 2 maar zit nog met het tapgebeuren. En wordt voorlopig nog niet veel wijzer hoe te vullen en schoon te maken. Of kan je met de pressurekit ook tappen met voldoende koolzuur? 

 

Ga zo achter appels aan en kijken naar een stuk grond op de heuvelrug of het wat is. Voor fruit. Met Betuwenaren onderhandel ik niet meer. 

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Lummel je mag bij mij wel 100 bomen zetten,ik heb plaats genoeg????alleen wat ver rijden,ik ben er net schapenstront op aan het gooien,maar dan zou ik ook pruimenbomen zetten,ik heb zelf ook fruitbomen geplant ik denk aan de toekomst,tja ik word 105 als ik niet meer val????? en de inkomste die Jan is misgelopen had hij ook een mooie boomgaard voor gehad.?

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Dat is heel aardig Chris maar dat is inderdaad te ver. Ik kan ze ook wel bij mijn moeder zetten maar ik investeer pas als ik iets juridisch op mijn naam heb. En dan gaat de familie zich ermee bemoeien en iedereen heeft wel wat te zeiken. Liever laten ze het braak liggen dan een ander wat gunnen want mijn op mijn voorstel het stuk te laten taxeren gaan ze niet in. Zal niet meer zijn dan 6,- tot 9 de m2. Er is geen water, geen elektriciteit. Helemaal niks. Het hek is 40 jaar oud en aan vervanging toe en ga zo maar door. 

 

Ze willen echter de prijs van bouwgrond en hopen op € 400,- de m2. (wat het nooit gaat worden, of althans niet binnen 100 jaar. maar een kniesoor die daar op let). Het is slechts landbouwgrond met een waarde van nog geen € 10,- de meter en heb 60,- de m2 geboden en dan is het opgerot. Willen ze niet, dan niet, laat het nu maar braak liggen. 

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Zo is fam.daarom heb ik geen contact met de Fam in NL.als ze mij nodig hebben weten ze mij te vinden voor de rest zie ik ze niet,dus beter korte pijn dan mij lang ergeren.zijn ook vaak jaloers maar als je tot 12-13 u.in bed blijft liggen om dat je te lui bent om op te staan moet je niet jaloers zijn op iemand die om die tijd al €1000 verdiend heeft.?

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Hahaha, ik had ze ook het geld cash geboden waarmee ik bedoelde snel regelen en hup binnen een week naar de notaris en dan kan ik het hek laten vervangen een loonwerker erover heen sturen om te ploegen en oude bomen te rooien, water verzorgen en in september druiven gaan aanplanten. Namen ze aanstoot aan, mag niet cash zeggen. Je gelooft het niet. Volgend jaar is te laat want heb een mooi stukje hier in de buurt gezien van iets meer dan 2500 m2. Teveel grond maar per saldo veel goedkoper

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Ik heb cash altijd graag aangenomen,straks stort de financiele wereld weer in en dan hebben ze spijt.jaja fam.heb gelukkig goeie in Roemenie,wonen 2200 km van me af en het gekke is daar heb ik meer contact mee,zijn ook niet jaloers maar trots op ons.ze mogen ook mijn grond gebruiken maar wel bio,en dat doen ze ook.

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Chris, Ik heb even mijn vriend een oud wethouder ruimtelijke ordening gebeld en alles staat al een jaartje of 6 in kaart op deze website.  www.ruimtelijkpalnnen.nl 

Je moet het maar weten. 

Man man man € 60,- de m2 hebben ze niet gepakt en bouwgrond wordt het nooit. Hadden ze in 2012 de krantjes moeten lezen (wat ik ook niet gedaan heb) en in 2014 is het onherroepelijk geworden. Agrarisch gebied en dat blijft het. 

Lach me dood en hoef het ook niet meer. Gewoon omdat ik het ze niet meer gun. Minstens 6 tot 10 keer teveel betalen en het niet pakken. Dan ben je toch echt dom volk. Nu betaal ik geen 10,00 meer. Hoewel. Dan pak ik het wel maar geen cent meer. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 november 2018

Mijn 8 liter Kilnerpot is bijna leeg, ik schat dat er nog zo’n 1,5 liter Kirsch in zit. Nu tap ik van onderaf mn glaasjes vol, en is de pot nog nooit van zn plek geweest. Er is dus nooit geschud De borrels lijken nu steeds pittiger te smaken . Niet scherper maar echt lekkerder. Meer smaak, wel prikt het meer in de mond nu ik de bodem van de pot nader (terwijl ik dus altijd al van onder af tap) 

Iemand een idee waar dit aan zou kunnen liggen? Het is dus niet vervelend want het is een verbetering bovenop de kwaliteit waar ik al zo blij mee was ?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 november 2018

prikt het door Koolzuur vorming ? nagisting misschien ?
zuren binding aan alcohol ? vorming van ethylacetaat .
( dit gebeurt ook in port en wijnen . Is onschuldig) .
oxidatie van nog aanwezige zuurstof ?

Admin
op 8 november 2018

Koolzuur en nagisting kan het niet zijn, het is ruim 40%.. wellicht had de hele batch zo gesmaakt als ik er al die tijd af had kunnen blijven ? dat is helaas niet meer te controleren… 

 

 

Forum Lid
op 8 november 2018

m.a.w. rijping

Admin
op 8 november 2018

Dat zou je denken, maar ik neem vrijwel iedere dag een borreltje voor het slapen gaan, en het valt me pas sinds een paar dagen op. Zo,n plotseling verschil heeft denk ik niets met rijping te maken. Ik vraag me af of tijdens het lange staan van de 8 liter pot toch iets onzichtbaars is bezonken dat ik nu in een geconcentreerdere hoeveelheid binnenkrijg en dus proef.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 juli 2019

Ik ben gisteren de Betuwe in gefietst en kan mogelijk een mooie partij zoete kersen kopen. Niet al te duur. Heeft iemand een idee hoeveel sap er uit een kilo kersen komt. Of anders gezegd hoeveel kilo heb je nodig voor 100 liter sap. Dan kan ik die mogelijk bij Jan gaan persen. Of huren en wellicht willen andere ook sap hebben. 

Maar ik moet wel even een beeld hebben hoeveel er nodig is voor 100 liter. Het moet qua kosten ook leuk blijven. Ik heb gisteren het suikergehalte gemeten en kwam op 7% en ik doe vandaag nog een paar steekproeven. 

 

 

Forum Lid
op 12 juli 2019

Ik denk ongeveer 130 kilo,zit pit in en dan de schil nog.bij druiven heb ik ongeveer 15 kg,per 100 kg.

Forum Lid
op 12 juli 2019

Begrijp ik het goed, voor 100 liter verwacht je 130 kilo nodig te hebben? Zitten ook steeltjes aan he? Die pers van Jan zou er perfect voor zijn kan ik de schillen laten trekken in 92% en het sap gecontroleerd vergisten op 20 graden en dan uitstoken. Wat je dan krijgt zal elke vorm van verbeelding tarten denk ik. Dat moet de ultieme smaakexplosie zijn. Dat was het met morellen al. 

 

Jan als je de pers opstuur naar mij kan je hem dan ook weer laten ophalen en wat vraag aan huur en wat zullen de verzendkosten zijn? Misschien heb je ook wel zin in sap? Kan je misschien hier persen en Nimrax een filmpje? Kunnen we altijd bijhalen als er te weinig kersen zijn.  Is 20 minuten met de auto. 

 

Ga zo een steekproef doen en van 10 kersen de SG meten. Zal het zo melden.

Forum Lid
op 12 juli 2019

Ik heb een steekproef genomen met een brixmeter die van stookwinkel vandaan komt. Nu heb ik vraag want gebruik dat ding niet zo heel vaak. Als ik er water op het schermpje gooi begint hij exact op nul? Als ik dan droog maak is het hele vakje weer blauw. Sap van de kersen zit tussen een SG van 65 en zelfs sommige 75. Maar op deze manier gemeten. Dus geijkt met water en daarna droog gemaakt. Is dat de correcte manier want dan weet ik genoeg. 

Forum Lid
op 12 juli 2019

Ik denk dat 130 kilo goed is voor 100 liter.is steeltje pit en schil.bij druiven heb ik geen pitten.en valt ongeveer 15 kg af van schil en takjes.sucses.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 juli 2019

Ja is goed gemeten hoor, klinkt ook als een redelijk suikergehalte.

Heb je alleen de pers nodig? De appelvreter niet denk ik he, anders ram je ook alle pitten stuk. De appelvreter vind ik ook te groot om op te sturen. Als je alleen de pers nodig hebt doen we 50,00 en mag je hem gewoon een paar dagen houden tot je ermee klaar bent. De kosten voor het verzenden van mij naar jou zijn dan inbegrepen, de retourzending regel je dan zelf. Je hebt zelf wel een tuinslang met Gardena koppeling toch?

Mocht je met de pitten niet optimaal kunnen persen, ik zag laatst op internet simpele ontpitters voor kersen en pruimen voor enkele tientjes, deze konden enkele tientallen kilos per uur ontpitten.

Als Nimrax kan filmen zou weer heel erg leuk zijn!

 

Forum Lid
op 12 juli 2019

Het klink allemaal erg verleidelijk moet ik zeggen. Laat ik ze in de fermenter op 20 graden ( zonder suiker) vergisten en dan puur uitstoken met de reflux, Helm zal best wat beter zijn maar wel een hoop meer gedoe. En echt heel erg het verschil proeven doe ik ook niet. Zal ze eens bellen wat ze hebben staan.

 

Wanneer kan de pers hier zijn?  Volgens mij blijven die pitten wel heel anders filter ik ze er wel uit. Kunnen de velletjes mooi trekken in 92%. 

Admin
op 12 juli 2019

Als je het wil kan ik hem straks opsturen. Maar wel zsm laten weten want ik ga zo weg. Dan heb je hem morgen. Anders wordt het maandag, dan heb jij hem dinsdag.

Forum Lid
op 12 juli 2019

Zo nauw komt het ook niet want als ik ze koop ga ik ook vragen hoe lang ze nog kunnen hangen. Dit zijn eigelijk oude kersen. Die moeten feitelijk gerooid worden zei ze. 

Tegenover deze oude boomgaard hebben ze een enorm perseel met nieuwe rassen die veel groter zijn en nog veel zoeter zijn. Die zijn ook overdekt met netten voor regen en vogels en die hebben bijna geen uitval vertelde de boerin. deze wel en ze zijn ook niet zo groot. In ieder geval het contact is gelegd. Ga ze van het weekend bellen ben effe druk. En er trekken nu enorme buien over de boomgaard. Bidden dan maar. 

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 juni 2020

Hallo mede stokers en forum leden. Ik heb een Topic gestart ,Kersen starten op de manier Pays Fort France

Voordat jullie dit lezen wil ik eerst even zeggen dat ik bijna alles gelezen heb over kersen op dit forum, maar toch vind eigenlijk niet de manier zoals ze het hier in mijn regio Pays Fort, Le Berry, France doen. Dus ik hoop dat jullie mij toch kunnen helpen.

Ik heb gisteren 27 kg kersen geplukt en wil deze gaan stoken op de manier zoals mijn buren dat doen. Kersen stoken doe ik voor de eerste keer dus ik ben zeker benieuwd wat het zal brengen. Mijn buurman stelde voor, pitten laten zitten maar wel de stelen verwijderen. Op elke 10 kg kersen 1kg suiker (dus 3 kg), daarna kneuzen met een verfmixer en een week lang de most oproeren. Daarna enkele maanden laten rusten. Ik stook nu al 18 jaar pruimen, peren en perziken ( hebben we allemaal in onze tuin) en dit gaat eigenlijk altijd goed. Maar nu komt de grote vraag voor mijn kersen IS DIT GOEDE DE MANIER of doen ze het hier helemaal fout. Ik weet het echt niet dus alle hulp kan ik gebruiken. Nog even dit, hier doet men alles zoals vroeger, dus zonder toevoegingen of wat dan ook. Nou alvast bedankt voor jullie reactie Bart

 
 
 
Forum Lid
op 11 juni 2020

Tja, dat moet je niet aan ons vragen, maar aan je buren!

Als het bij de buren elk jaar goed gaat, dan zal het wel goed zijn. Maar als het elk jaar mislukt, dan doen ze iets niet goed.

Forum Lid
op 11 juni 2020

Hallo Kees, ik snap je reactie. Ik had alleen een reactie willen hebben hoe men kersen stookt op het stookforum. Mijn buurman is mijn voorbeeld meer niet. Zijn stook van kersen is super goed, ruikt lekker, lange afdronk  en gaat altijd goed. Hier gebruiken ze wel wilde kersen (heel kleintjes) Meurisiere

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren