Klaren , Ontgeuren en smaak verbeteren – Vervuiling.

Geupdate op 15 december 2018 in Stooktips
27 op 1 november 2018

Een paar voorkomende problemen van vervuiling waardoor geur , bijsmaak , vertroebeling zou kunnen voorkomen op een rij die vrij simpel zijn te verhelpen .
VERVUILING DOOR SCHUIMEN VAN KETEL OF OVERKOKEN .
Schuimen komt door aanwezigheid van eiwit .
Kooksteentjes , puimsteen stukjes in ketel zorgt dat er minder schuim gevormd wordt en voorkomt overkoken
silicon antischuim toevoegen is ook een remedie.
Simpeler is wanneer je schuim verwacht een aantal drupjes plantaardige olie toevoegen .Dit veranderd oppervlakte spanning en schuim breekt af .
DRANK / STOOKWIJN RUIKT NAAR ROTTE EIEREN .
Door te lang op gistcellen te hebben gestaan ontstaat er zwafelwaterstof .
Aantal keren overgieten kan de oplossing zijn . werkt dit niet Sulfadex toevoegen paar dagen laten staan en filteren . 10 gr sulfadex per 5 liter .
Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de ” bijsmaak ,scherpte ” verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 dagen laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat) stoken .
AMANDELGEUR .
teveel blauwzuur en benzaldehyde aanwezig .
2,5 gram zilvernitraat toevoegen , filteren en opnieuw stoken .
JODIUM BIJSMAAK OF GEUR .
Meestal is het een er op lijkende geur en komt dit door aanwezigheid van amandelen .
opnieuw overhalen kan dit verhelpen .
Bij gebruik van bonen, cranberries , rozen botel , banaan of appels maar voornamelijk welwater / grondwater of aardappel zou het kunnen zijn dat er veel jodium aanwezig is .
Met alcohol vorming bij vergisting kan de jodium geur vrijkomen .
Bij distileren verdwijnt deze .
eventueel wat kalk toevoegen voor distillatie.

BLAUWE ZWEEM OF DRADEN IN ALCOHOL .
schimmel vorming ..
brug ,kolom ,en koeler reinigen .
halve tablet sulfiet per 10 liter in alcohol oplossen en na 48 uur opnieuw distilleren ..

BLAUWE ZWEEM OF DRADEN IN LIKEUR.
Ook hier schimmel vorming.
half tablet sulfiet toevoegen . na 2 dagen bezinksel eruit filteren .Hierna 14 dagen laten staan waardoor rest sulfiet zich bind met o.a. de suikers en geen sulfiet bijsmaak of geur meer aanwezig is

WITTE WAAS IN ALCOHOL . TROEBEL

Te veel etherische oliën aanwezig .
te hoge temperatuur gestook of naloop niet of te laat verwijderd .
Alcohol percentage verhogen door alcohol 70% of hoger toe te voegen tot de drank weer helder wordt.
past dit niet bij de drank. dan Filteren door papier of Eventueel vislijm toevoegen en dan filteren .
De verschillende oliën stapelen zich als ware op en geven op gegeven moment te grote verzadiging waardoor alcohol troebel wordt.
Ook etherische oliën bestaan uit diverse samenstellingen . Het gaat ons om de smaak en niet de ” vetten” Ook die scheiden zich bij de diverse temperaturen .
Simpelweg voorloop , de ziel en de naloop op tijd te scheiden voorkomt het probleem .

BIJSMAAK , SCHERPE SMAAK EN GEUR AAN ALCOHOL.
Dat bijsmaakje , scherp smaak, is meestal afkomstig van zwavelwaterstof .( H2S) Dit wordt gevormd bij het afbreken ( rotten ) van dode gistcellen . Een gistcel vermeerderd zich 36 x in half uur en sterft af . tijdens gemiddelde vergisting 2,5 a 3 weken ontstaat en sterven miljoenen cellen. T is daarom beter om de “stookwijn ” niet te lang op gist te laten staan want Het gaat geuren en krijgt vieze bijsmaak.
zodra de laatste bubbel weg is is het meeste wel neergedaald en na afhevelen de stookwijn zo goed als gistcel vrij maar de zwavelwaterstof slaat niet neer . Dus wanneer je gelijk gaat stoken zou deze invloed kunnen hebben op smaak en schepte .
Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de ” bijsmaak , geur ” verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 dagen laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat ) stoken . Alcohol heeft dan niet dat bijsmaakje / scherpe smaak en geur meer .
Ook is het belangrijk voorloop , ziel en naloop tijdig te scheiden

METAALSMAAK AAN ALCOHOL ,
kolom ,helm en brug reinigen
checken voor defecten er zou iets beschadigt kunnen zijn .
Kwik thermometer kan lek zijn .
Roest of oxidatie van materiaal in ketel , kolom , helm ,brug of koeler.
opnieuw distilleren !
Gebruik van staalwol kan oxidatie geven.
Dus smaak bederven.
Wanneer RVS staalwol wordt gebruik let dan goed op dat deze geen ijzer bevat en residu geeft .
Test staal wol met magneet . Wanneer deze blijft hangen bevat ook RvS staalwol teveel ijzer wat oxidatie en bijsmaak geeft.

AZIJNGEUR
De pulp is besmet met azijnzuur bacteriën bij distillatie is het mogelijk dat azijnzuur mee komt.
Voeg neerslagkalk toe .
per 10liter 20 gram de azijn zuur bind aan de kalk .
na 2 dagen filteren .

ACETAAT GEUR :
Deze geur komt meestal voort door aanwezigheid van azijnzure of citroenzuren en ethyl of door het zich te verbindingen van zuur en ethyl door ook aanwezigheid van zwavelzuur of zwavelwaterstof waardoor ethylacetaat ontstaat.
Oorzaak ligt ook vaak aan te lang de stookwijn te laten staan op dood gist of te hoge ph waarde bij vergisting.
voeg neerslagkalk toe .
Het te veel zuur bind zich aan kalk .
10 gr per 5 liter . Enkele dagen laten staan en distilleren .
hierna zal de geur en bijsmaak verdwijnen .
wanneer nog aceton lucht aanwezig is kun je water toevoegen en beluchten met ozon en verdwijnt de lucht .
(ozon kan alleen na totale vergisting.Het dood de gistcellen .)
In veel fruitdranken , wijnen en snoep komt ethylacetaat voor ! in deze hoedanigheid niet schadelijk.

SULFIETLUCHT ,
Wanneer je wijn gaat stoken of sulfiet hebt gebruikt en te snel na toevoegen gaat distilleren kan er een sulfiet lucht vrij komen
In de meeste gevallen gaat sulfietverbinding aan met aldehyden en suikers en kan die niet meer verdampen .
Is er toch Sulfiet geur aanwezig voeg 30 -40 gram neerslag kalk toe per 10 liter laat bezinken en distileer de drank nogmaals.
ook kun je natronloog [Coustic-Soda} toevoegen en daarna opnieuw distilleren
bijvoegen natronloog tot PH waarde van 5,5 en dan distilleren .
PH kun je testen met lakmoespapier .
BIJSMAAK KOOLSTOF NA FILTEREN .
Ook koolstof en houtskool kan een bijsmaak achterlaten .
Door een aantal keren de alcohol over te gieten komt er zuurstof bij en zal deze verdwijnen .
ook kun je na filteren de alcohol beluchten met ozon waardoor smaak en geur snel verdwijnt.

BRANDERIGE SMAAK :
Door aanbranden zal een branderige smaak ontstaan .
Dit is te voorkomen door de maisch te verdunnen .
kooksteentjes in ketel .
De dikke pulp in kookzak of kaasdoek vouwen en in ketel hangen of laten drijven in voldoende vocht .
Beetje actief kool toevoegen aan drank en daarna filteren kan de Brand smaak verwijderen .
Ook kun je met ozon beluchten die de brandlucht en smaak verwijderd.
OZON :
Bij verkrijgen van neutrale alcohol kun deze na distilleren enige tijd beluchten met ozon om deze vrij te krijgen van eventuele bijsmaakjes of geurtjes .
Ook kun je hiermee een zachter smaak krijgen aan het eind product .
Enige tijd na gebruik van Ozon de alcohol laten ademen .De ozon breekt zelf af .

BLAUWE KLEUR OF VERTROEBELING NA STRIPPEN .
Bij strippen van alcohol met sodium bicarbonaat ( baking soda )zou alcohol kunnen vertroebelen . Dit komt door of te grote hoeveelheid gebruikt of op te hoge temperatuur gestript .
Opnieuw distileren .
natrium bicarbonaat in likeur tast smaak aan.
TROEBEL OF VLOKKEN IN DRANK OF ALCOHOL .
Filteren en klaren .
De drank kun je filteren door In koffie filter of trechter een filter zakje , enkele laagjes keuken papier ,kaasdoek of gespoeld aquariumfilter watten te doen en daar de alcohol of drank doorheen te laten stromen .
Wanneer je een grote hoeveelheid wilt filteren heb je kans dat filter dichtslaat door kleine deeltjes Hierbij kun je een strofilter gebruiken.
Een stro filter kun je simpel maken door op horrengaas een laag schoon stro te leggen en hier het brouwsel of drank door te filteren . Eventueel zou dit als voorfilter boven een papieren filter kunnen.
OLIE ACHTIGE BELLEN ZWEVEN IN DRANK .
Klaren met vislijm of melk.
KLARINGSMIDDELEN :
Melk : neem per liter likeur 1 cl magere melk roer dit door een klein deel van de likeur en voeg daarna door de rest .
Er ontstaan caseine vlokken de zwevende deeltjes meenemen .
na 2 dagen de likeur door filter halen
Vislijm : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met wat alcohol of wijn bij 25 graden .
voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter halen .
eiwit : neem een 1/20ste deel van eiwit van een ei , klopt dit tot schuim en neem hiervan 1/20 deel roer dit door een borrelglas van de drank en daarna dit door de rest . snel ontstaan vlokken die de vertroebeling laat neerslaan .hierna filteren .
Kiezelguhr : neem ongeveer 2 gram per liter roer dit door de drank en daarna door filter halen .
Bentoniet :
Een kleine hoeveelheid toevoegen 1 a 2 gr per liter en dit doorroeren.
laten bezinken en affilteren.
bentoniet is een kleisoort dus wacht niet te lang met filteren het kan een modder smaak geven.
DRANK KLAAR EN NA ENKELE DAGEN SLAAT HIJ BLIND.
Het kan gebeuren dat wanneer je een likeur klaar hebt en deze na enkele dagen troebel wordt .
In hard water zitten zouten die in water oplossen . o.a. Calcium en Magnesiumzouten .
Als we alcohol mengen met hard water kunnen deze neerslaan als Calcium , magnesiumsulfaat en – Bicarbonaat. deze zijn niet langer oplosbaar en blijven als grijze waas zweven en is vaak erg lastig uit te filteren .
Hiervoor kun je een klaringsmiddel als vislijm , eiwit of magere melk gebruiken . Na enkele dagen is de likeur helden en kun je het van de bezinksel afhevelen of het filteren .
HELDERE SMAAK ARME ALCOHOL :
om de zuiverheid van de alcohol te verbeteren zijn diverse mogelijkheden .
Glycerine/ glycerol
Per liter 15 – 20 ml toevoegen .
Nu stoken op 78,3 – graden
Door de glycerine verdampt de vloeistof moeilijker en komt de alcohol zuiverder vrij .
Hierdoor een hoger percentage tijdens de distillatie die ook langer hoog blijft .
Daarmee win je meer alcohol terug uit de stookwijn en is naloop kleiner.
ongebluste kalk :
30 -40 gram neerslag kalk per 10 liter toevoegen aan de vloeistof .
De kalk vertraagd het verdampen van vloeistof waardoor alcohol bij 78,3 graden zuiverder vrijkomt .
Ook bind de kalk zich aan stoffen zoals zuren , zouten en oliën.
Hierdoor blijven een aantal stoffen achter zullen niet vrijkomen en mee komen in de damp / distillaat.
Melk : Door 25 – 50 ml magere melk toe te voegen Per 10 liter stookwijn en door te roeren worden er caseïne vlokken gevormd . deze houden Als het ware kleine deeltjes vast waardoor ze niet met damp mee overkomen . De kalk in melk vertraagd ook de verdamping waardoor alcohol makkelijker vrij komt. ( bedenk wel ketel is na destillatie zeer smerig , altijd kooksteentjes gebruiken i.v.m kunnen aanbranden )
natriumbicarbonaat (baking soda ) :
Ongeveer 2 gram per liter aan alcohol en daarna overhalen.
Natriumbicarbonaat/ Banking soda / zuiverings zout is een oude Manier om bijsmaakjes en te verwijderen .
Door zich te binden met andere stoffen zuivert het waardoor de alcohol schoner word en minder bijsmaak heeft .
De soda blijft achter in ketel in de vloeistof en is verder onschadelijk voor jou eindproduct .
SCHEIDINGEN VOORLOOP , ZIEL ,NALOOP.
Het maken van juiste scheiding van voorloop ,ziel / hart, naloop Voorkomt ook vervelende bijsmaak of mislukken drank .
Elk vergist product bevat Bijproducten die invloed hebben op kwaliteit en smaak van de alcohol / likeur .( ook bij stookwijn van uitsluitend Granen en suikers zijn foezels en gist rest aanwezig in de alcohol . )
Daarom is scheiden altijd belangrijk.
De grote van voorloop en naloop is geen standaard voor en hang af van wat er wordt gemaakt.
Daarvoor is van belang opvang te ruiken en proeven wanneer Smaak veranderd tijdens destillaat . voorloop en naloop zijn vaak scherper of muf van smaak .
Scheiden van fracties kan bij zowel 1e ,2e of 3e overhaal .
De belangrijkste is de scheiding bij definitieve distillaat .

 
  • Geliked door
  • aukedebier
  • Arak
  • evds3
Antwoord
1 op 1 november 2018

Hiermee ga je heel veel mensen helpen Robbert! Hartelijk dank en eigenlijk zou er een link van dit topic moeten komen in LEES DIT EERST. Top man!

Forum Lid
op 1 november 2018

?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 november 2018

geweldig om dit te posten daar ga je veel forumleden mee helpen robbert

gr erik

Forum Lid
op 1 november 2018

?? Beetje delen van info helpt iedereen wat lekker resultaat te Krijgen . En resultaat geeft motivatie om met hobby door te gaan . Zou jammer zijn als “starters ” afhaken omdat ze in begin vastlopen in kleine simpel te verhelpen probleempjes .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 1 november 2018

BIJSMAAK , SCHERPE SMAAK EN GEUR AAN ALCOHOL.

Mooi werk Robbert, heel duidelijk ook, alleen ben ik het niet eens met het toevoegen van natriumbicarbonaat aan de wash, als je dat doet dan bind het met de overgebleven voedingsstoffen tot zwavelwaterstof en daar krijg je juist een rotte eierenlucht van, dit heb ik helaas ook gehad toen ik er niet helemaal bij was met mijn gedachte. Ik heb dit opgelost door in de striprun veel koper te leggen voor een paar dagen. Maar jij hebt het over “Sulfadex” bedoel je daar zwavel mee ?

Natriumbicarbonaat werkt wel super goed in je striprun.

 

 

Forum Lid
op 1 november 2018

Gompie er staat : eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat ) stoken . dat is na toevoegen van kalk en afhevelen.
kalk zal dan de zwavelwaterstof al hebben aangepakt .
Dus soda niet toevoegen aan stookwijn tijdens vergisten . Dan gaan juist gistcellen kapot het is het ontbinden van de cellen waarbij de zwavelwaterstof vrijkomt .

Forum Lid
op 7 november 2018

Goede leerstof, veel van opgestoken.

Thx.

Dus soda niet toevoegen aan stookwijn tijdens vergisten . Dan gaan juist gistcellen kapot het is het ontbinden van de cellen waarbij de zwavelwaterstof vrijkomt Van Robbert

Jammer dat ik dit nu pas lees, ik had bij het opstarten van een 2de generatie een pH van 4.1 en vergisting kwam niet goed op gang. Ergens gelezen dat baking soda de pH waarde verhoogd. Ik had geen andere producten voor handen. Loopt nu wel als een tierelier overigens.

Forum Lid
op 7 november 2018

Schelpen of eierschalen zijn beter daarvoor. De kalk losd, sorry: lost vanzelf langzaam op als de pH te laag wordt. En dat oplossen stopt als de pH weer hoog genoeg is.

Brouwmaat
op 7 november 2018

Of het brouwzout calciumsulfaat CaSO4.

Forum Lid
op 7 november 2018

Het hangt wat van gist soort af maar met een PH tussen 3,5 en 6 Werken de meeste gisten goed . Vaak kan temperatuur aanpassen of een voedingsstof toevoegen het trage opgang komen verhelpen .

Forum Lid
op 7 november 2018

Kees22 i.d.d. een zakje kokkelschelpen van de visboer fijn stampen helpt bij veel problemen als simpele oplossen en is veilig . ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 november 2018

Interessant verhaal met veel informatie.

Ikzelf betwijfel of ijzer inderdaad een oorzaak kan zijn van slechte smaak. Ik heb jaren met veel plezier een ijzeren ketel gebruikt. Wel met een koperen koeler en koperen kookcenten er in.

Forum Lid
op 1 november 2018

Ik denk dat je jou ketel goed schoon hebt gehouden . T is de vrijgekomen ijzer oxidatie die een metaal smaak geeft .

Forum Lid
op 2 november 2018

Dat heb ik wel geprobeerd, inderdaad. Na elke stook uitspoelen, eventueel schudden met wat zand erin en goed drogen. Ik had altijd wel een dunne laag van een zwarte aanslag aan de binnenkant van de ijzeren stijgbuis en het waswater van de ketel was meestal ook zwart. Ik heb nooit kunnen achterhalen wat dat nou was, maar het viel makkelijk weg te borstelen, dus ik heb me er geen zorgen over gemaakt.

Forum Lid
op 2 november 2018

Dat ijzer verkleurt door distillatie is eigenlijk simpele reden .
Je moet het ongeveer zien als het zwarten , blauwen , anodiseren van ijzer en metalen om het wat corrosie bescherming te geven . Net als blauwen van oude wapens .
Zuren , warmte , alcohol , zouten en vorm van oxidatie zijn deel van dat proces om deze harde laag te verkrijgen .
tijdens de distillatie zijn ook die stoffen Veelal aanwezig .
Dus je kreeg een soortgelijk proces maar onvolledig waardoor je het weer kon wegborstellen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 1 november 2018

SULFIDEX — wanneer dit niet te krijgen is kun je 0,2 gram zilverchloride en 5 Gram kiezelguhr mengen en dit toevoegen aan 5 liter.

Forum Lid
op 1 november 2018

Bedankt Robbert…

Forum Lid
op 8 november 2018

Robbert met de paar druppels plantaardige olie inderdaad geen schuim meer ,werkt perfect.bedankt voor de tip.???????

Forum Lid
op 8 november 2018

Zeg het voor .? Het zijn gewone oude weetjes uit de oude boeken . ??

Forum Lid
op 8 november 2018

paar druppels plantaardige olie inderdaad geen schuim meer ,werkt perfect.bedankt voor de tip.Van ChrisV

Forum Lid
op 9 november 2018

????hoe kom je er op??is geen foto van mij,en ik heb altijd wel 5 ltr.op voorraad.?maar werkt goed.?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 14 december 2018

Op jou aanraden ook kalk toegevoegd in de mash (suiker + roggebrood). Met de voorloop er af bleef ik 5 ltr lang op 83% zitten. de 1 na laatste cut zat op 65 % en de laatste op 30%. Met een ‘gewone’ zelfbouwketel.  Is dus zeer effectief. Wel was de smaak/geur van eerste cut totaal anders dan de laatste van 83%. Deze rook naar ingekuild gras. Hoe kan dit smaak verschil ondanks een zelfde alcohol percentage? Waar zijn trouwens de kooksteentjes voor?

Forum Lid
op 14 december 2018

Ah, ik lees het net; steentjes tegen aanbranden. Daar heb ik tot nu toe geen last van. Mijn bodem is van 5mm RVS plaat.

Forum Lid
op 14 december 2018

Bij verwarmen van vloeistoffen krijg je bel vorming . door ruwe oppervlak van de kooksteentjes gaan vrijkomende belletjes meer verspreid worden .
dus rustiger bruisen belletjes naar boven dan ineens grote bellen gevuld met alcoholdamp . damp komt dan ook vloeiender wat ook in kolom gunstiger is met makkelijker terug koelen en egaler dus continuer uitstroom .
(Het vertraagd het schuimen daardoor ook bij andere dranken .)
Voorloop / ziel/ naloop zijn strakker te scheiden ( ook cuts ) omdat je temperatuur en alcohol percentage curven meer simultaan lopen .
temp op 78,3 graden ook grote verzadiging van alcohol . in aanloop naar 78,3 / voorloop minder alcohol gebonden aan andere stoffen . dus rauwer in begin . zodra verzadiging hoger is ook smaak neutraler .
Wanneer alcohol opraakt stort ook percentage sneller in. en temp zal oplopen . minder alcohol in vloeistof dus meer andere vloeistof vervuiling .
die ” grasdrogerij ” komt dus ook in temperatuur moment ineens meer geconcentreerd vrij . omdat de calcium vertraagd krijg je als het ware lagen / deelmomenten waarin bepaalde stof ineens ” aan de beurt ” is .
Ik hoop dat ik zo een beetje verduidelijkt heb .

Forum Lid
op 15 december 2018

Ik begrijp het ongeveer. Is nieuw voor mij. Ik heb tot nu toe alleen fruit verstookt. Dit is voor mij gemakkelijker te scheiden omdat ik de geuren ken. En weet ook wat drinkbaar is en wat niet. Maar bij de roggemash ken ik de geuren niet en ging ik maar op mijn smaak af. (nu begrijp ik waarom ze wiskey minimaal 3jr laten rijpen 🙂 Is niet nodig bij een goede eau de vie. enkele maanden is genoeg.

Als ik een nog hoger percentage wil kan ik er de volgende keer nog glycerine bij doen of is een combinatie  niet mogelijk?

Stel als ik nu een koelspiraal in mijn kolom maak (reflux kolom). Dan slaat de damp neer tegen het koude spiraal en wordt het gas weer vloeibaar, wanneer komt de damp dan wel uit de ketel? Of slaan alleen de H2O moleculen neer en ontspringen de C2H5OH moleculen de dans? en hoe koud moet het ‘koelspiraal’ in de kolom zijn. Welke percentages zijn dan te halen in 1 stook?

Forum Lid
op 15 december 2018

Gewicht van het alcohol molecuul is lichter dan water molecuul dus zal water eerder dalen of op bepaalde hoogte zweven tot verzadiging weer neerslaat . .
Een kolom met koeler kan altijd winst geven .
De temperatuur op de brug . zeg maar het drempeltje waar de alcohol overheen moet is optimaal bij 78,3 graden . kook / damp temp van alcohol . de kook temp van water ligt hoger dus koeling moet zorgen dat te temperaturen veel hoger dan die 78,3 niet worden gehaald .
er zijn mensen die doorgaans tot temperaturen op brug van 95 gr .
maar dan komen er veel andere stoffen en gebonden stoffen vrij .
Bij schoon alcohol distileren is beste zo dicht mogelijk bij 78,3 tot 81 gr te blijven .
voor dranken als Whiskey’s , rum e.d. mag deze nog iets hoger oplopen.
Glycerine en kalk kun je combineren .
Ik ken jou ketel opbouw niet ik kan daarom niet zeggen wat jou percentage zou kunnen zijn .
als ik naar mijn eigen ketel kijk met mijn kortste kolom haal ik zonder kalk of glycerine een 80 -82 gemiddelde . met kalk 88% .
Wanneer ik een hogere kolom zet en rustig op de 78 – 79 graden blijf zitten haal ik met mijn simpele ouderwetse ketel 92 – 94 % . met kalk toevoeging . ik koel dan onder in kolom .
Omdat mijn beslag neutraal is en kalk ook vervuiling zeg maar bind is mijn alcohol zo ook zeer neutraal en zonder verder bewerking bruikbaar .
Een 2e stook maakt ook schone alcohol iets zachter / rijper .

Whiskey , Rum of andere dranken die voor langere tijd gelagert behoren te worden kun je op vrij simpele manier laten verouderen in enkele uren of dagen.
Er zijn daarvoor diverse methodes .
Licht , temperatuur en temperatuur wisselingen , UV , I.R . , zuurstof , stikstof , tannine , looizuur en grafiet kun je allemaal gebruiken om een veroudering , oxidatie te versnellen .

( chemische industrieel gebruikte trucjes met sterke zuren of caustic soda raad ik af. een klein foutje in neutraliseren en je heb een groot probleem ) (- daarom zal die methode ook niet posten -)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 december 2018

Nog even betreft steentje . Oppervlakte structuur van materiaal geeft bij warmte een bepaalde vorm van warmte afgift en gedraging van de vloeistof en vrijkomende gassen .
Door ruwer oppervlakte krijg je meer wervelingen waardoor ook vaste stoffen minder contact tijd met wand hebben dus minder gauw aanbranden .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren