Ik probeer hier mijn situatie te schetsen.
Ik stook in een koper kolom van totaal 62cm hoog, een verticale rechte dunwandige koper buis van 3cm, met iets onder te top een dubbele wand van ruim 10cm waarin ik koelwater kan laten stromen. In de onderste 15cm van de kolom zitten raschiringen uit glas (voor een betere reflux te bekomen)
Die kolom staat op een inox biervat van 30L met een goed sluitende verbinding naar de kolom, en van de kolom naar de koeler. Onder het vat staat een propaanbrander, die ik heel fijn kan instellen. Het vat vul ik met 25L wasch, die ik snel naar het kookpunt breng om daarna met een heel klein vlammetje aan de stook te beginnen. In het begin van de stook komt uit de koeler een heel fijn dun straaltje alcohol, wat langzaam naar druppelen overgaat. Een stook duurt ongeveer 6 tot 8 uur
Ik heb al enkele malen wijn en bier van slechte kwalitet afgestookt. Op de top heb ik een digitale thermometer en de alcoholdamp gaat bij het begin stoken over de top bij 78 – 79°C. Met die extra koeling op de kolom bekom ik in het begin 90 vol% die langzaam zakt naar 50 vol. Dan is de temperatuur op de top gestegen tot 90 – 92°C en dan stop ik met de eerste run.
Bij de 2de run beschouwde ik 200ml als voorloop, die ik weg doe. Ik heb ondertussen gelezen dat ik de 2de run had moeten verdunnen tot 30% + 1 g/L bicarbonaat toevoegen wat ik niet had gedaan, met als gevolg een scherpe smaak.
Nadien nogmaals gestookt maar dan zonder water in die extra koelwand op de kolom, ook dan bekwam ik bij de een eerste run 88 tot 90% die langzaam naar 50% zakt naarmate de wasch afgestookt wordt.
Ook die niet verdunt en een 2de run gedaan met een scherpe smaak maar dan minder.
Mijn volgende stook wordt 25L water met 8kg suiker vergisten met turbo-8 tot 18%
Welke raadgevingen kunnen jullie geven naast
- het verdunnen vóór de 2de run + eventueel een toevoeging van 1g/L bicarbonaat.
- Voorloop wegdoen bij elke run
- in het begin cuts van 100ml.
- veel cuts maken in potjes van 200ml.
- Is het gebruik van de extra koeling op de kolom, een goed idee of beter niet doen voor een beter resultaat.
Met of zonder raschiringen in de kolom stoken
Hoeveel voorloop nemen bij eerste en hoeveel bij 2de run.
Is stoken als de temperatuur aan de top boven 90°C is, allemaal naloop of kan je dat enkel zeggen bij proeven. Of is dat afhankelijk met welke run je bezig bent.
Wat mag ik zeker niet doen.