Koper en roestvaststaal?

Geupdate op 15 februari 2019 in Mijn installatie
20 op 30 oktober 2018

Er was een vraag over het gebruik van koper en roestvaststaal, maar ik kan de draad niet meer terugvinden. Hierbij een link naar een artikel: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00450.x

Titel: The Impact of Copper in Different Parts of Malt Whisky Pot Stills on New Make Spirit Composition and Aroma.

 

Dat artikel geeft geen informatie over ijzer, glas, hout of andere metalen.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 31 oktober 2018

Leuk dat je dat hebt geplaats Kees22 . Ik had dit eerder gelezen maar kon dit niet terugvinden . ??

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 31 oktober 2018

Ik ook niet meer, zelfs mijn kopie niet. Maar iemand op hobbybrennen.ch noemde het.

(Mag ik wel reclame maken voor een ander forum??)

Ik vind het wel leuk om wat te grasduinen in literatuur: veel van de vragen die wij hebben, worden ook in het echt onderzocht door wetenschappers met de juiste apparatuur. Soms heel verhelderend.

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Al heel lang is bekend dat koper tijdens distillatie ” oxideert ” met de alcohol in kollom , helm en brug dat beneficiair is aan destillaat . En ook RVS invloed heeft .
Mooi om het op deze manier te kunnen nalezen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 30 december 2018

Vraagje aan de wijze heren betreft de materialen.. wil er geen aparte topic voor maken en dacht vraag het hier.

Ik heb een waterfles/vat wat ik wil gaan ombouwen tot een conisch gistingsvat. Het leidingwerk onder het vat zou ik dit van koper en messing kraan kunnen maken? Deze materialen heb ik in huis. De aansluiting op de fles heb ik met een siliconen dop al in orde gekregen. 

De vraag is dus eigenlijk: is het verstandig om koper/ messing tijdens het vergisten te gebruiken?

Forum Lid
op 30 december 2018

voor vergisting kunststof , glas , keramiek en evt hout gebruiken . geen metalen . bij vergisten heb je Zuren aanwezig .
zuren en metalen hebben altijd een wisselwerking .
of je hoofwaardige RVS ketels en afsluiters voor voedings industrie gebruiken .

Crew member
op 30 december 2018

Even een zijsprongetje…..het idee is wel aardig maar de hellingshoek van de waterfles, of beter gezegd het ontbreken ervan, zorgt ervoor dat je toch een behoorlijk depot aan gist overhoudt. Wanneer je je stookwijn aflaat zal er door de stroming toch wel gist meekomen vrees ik.

Forum Lid
op 30 december 2018

munckerik heeft daar wel punt .

Forum Lid
op 30 december 2018

Ik had bedacht om de uitlaat hoger te zetten zodat het depot niet mee kan. Dit is verstelbaar omdat ik door een siliconen dop heen. Ik heb het nu met een kunststof buis gedaan en een kraantje. Alleen het kraantje sluit niet goed af en daarom de gedachte om een messing kogelkraan te nemen. Ondertussen wel al een site gevonden om een hard pvc kraan en toebehoren aan te kunnen schaffen.

Thx voor de uitleg heren.

Crew member
op 30 december 2018

Pas op met PVC Serge. Wanneer het je lukt om de uitlaat/uitstroom in het vat hoger te krijgen zou dat goed kunnen werken. Zo werkt het bij de conical fermenter ook. Wellicht dat je nog een extra aflaat kunt creëren om wat gist te kunnen verwijderen.

 

Code 3: PVC (vermijden)
De volledige benaming van PVC luidt polyvinylchloride, een goedkope en makkelijk bewerkbare vorm van plastic. Dit materiaal vind je vaak terug in de huiselijke sfeer, bijvoorbeeld in zeil, regenkledij, douchegordijnen, schoenzolen en opblaasbaar strandspeelgoed. Producten die van PVC zijn gemaakt hebben de eigenschap bepaalde toxische stoffen af te stoten, zoals dioxines en kwik. Deze gevaarlijke goedjes worden door de wetenschap gelinkt aan onder andere kanker, hormonale disbalansen en een verstoring van zowel het immuun- als het voortplantingssysteem. PVC-producten kunnen gerecycled worden.

Forum Lid
op 30 december 2018

Even verder gezocht op het PVC. Hard PVC kan wel voor drinkwater maar niet voor de voedingsindustrie…. Er zit wel een verschil in tussen gewoon PVC en hard PVC maar of het nu goed is om te gebruiken bij vergisten is mij nog niet duidelijk.

 

De kraan is bestand tegen de volgende middelen
Basen en zuren
Zoutoplossingen
Organische oplosmiddelen
De kraan is niet bestand tegen de volgende middelen
Aromatische koolwaterstoffen
Gechloreerde koolwaterstoffen
temperaturen boven 60°C
Forum Lid
op 30 december 2018

Interessant idee.

Ik las net gisteren een Duits artikel over de rol van zuurstof bij de gisting en dat zette aardig wat gebruikelijke meningen ter discussie. https://www.schneider-oenologie.com/downloads/wirkung-von-sauerstoff-auf-gaerung.pdf

Zelfs als je geen Duits kent (Google kan best een eind vertalen) zijn de grafieken en tabellen nog veelzeggend.

Ethanol is een organisch oplosmiddel.

Ik vertrouw PVC en siliconen niet: beiden producten van chloorchemie. PVC bevat inderdaad vaak vies spul en siliconen zijn beslist niet biologisch afbreekbaar.

Wat betreft het bezinksel van gist: je kunt het vat inclusief kraan wellicht ook gebruiken als scheitrechter, als je eerst het bezinksel aftapt en dan pas de bovenstaande wijn.

Oh ja, ik kwam ook ooit ergens een artikel tegen over de invloed van koperen vaten bij bierbrouwen, maar dat kan ik zo snel niet meer vinden.

Forum Lid
op 30 december 2018

Dit komt in de buurt, geloof ik: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1909.tb02238.x

Jij wilt niet vergisten in een koperen vat, dus helemaal toepasselijk is het niet. Maar de woorden Copper, vessel en beer gaven al veel treffers.

Forum Lid
op 30 december 2018
ook gebruiken als scheitrechterVan Kees22

Ik had jou ingeschat als Neerlandicus..  geintje maestro 🙂 Ik doe het slechter, of is het erger 😉

Helemaal mee eens dat de chloorchemie niet te vertrouwen is, als er ergens zooi wordt gemaakt is het daar wel. 

Als je eerst het gedeelte van het bezinksel aftapt zal er door de luchtbellen weer het bezinksel verspreiden en zal het eerst weer moeten neerdalen alvorens weer verder te kunnen. Bij het hoger plaatsen van de uitlaat/uitstroom blijft het bezinksel ongeroerd, helemaal makkelijk als dit verstelbaar is. Kraantje RVS en stukje buis lijkt de oplossing..

Forum Lid
op 31 december 2018

Hihi, nee. Ik heb een brede belangstelling en veel verschillende vakken gehad.

Dat hangt een beetje af van de vormgeving, denk ik. Die omgekeerde watervaten hebben een vrij vlakke bodem, een scheitrechter heeft een trechtervormige onderkant. Jouw oplossing klinkt heel goed, zeker als je de stroomsnelheid laag houdt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 30 december 2018

Mag je een kolom vullen met inox wol (afgekookt nieuw schuursponsje) bij gebrek aan glas rashig ringen voor meer reflux te bekomen.

Forum Lid
op 30 december 2018

er zijn meer mensen die dit doen Brouwerke maar als je die schuursponsjes wil gebruiken hou ze eerst even bij een magneet . goed rvs blijft niet plakken . de meeste inox sponsjes zijn geen zuiver rvs en blijven aan magneet hangen . dwz ze oxideren . Dus niet bruikbaar!

Forum Lid
op 31 december 2018

Een vriend heeft roestende spons gebruikt: door de roest worden ze dikker en als je pech hebt blokkeren ze de kolom. Niet gezond!!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 januari 2019

Het is de structuur van rvs die bepaald of het magnetisch is of niet en heeft weinig te zien met de corrosievastheid.https://nl.wikipedia.org/wiki/Roestvast_staal#Soorten_roestvast_staal

 

Forum Lid
op 15 februari 2019

Maar zou het niet simpeler zijn om gewoon de pannenspons te koken in een mengsel alcohol en water en dan eens te proeven? Als het afgekoeld is tenminste.

Forum Lid
op 15 februari 2019

Als je gewoon je tong tegen rvs drukt krijg je al smaak .
Het gaat om bestendigheid tegen zuren en zouten .
Deze kunnen corrosief zijn bij lagere kwaliteit RVS .
Je kunt i.p.v. Schuurspons ook op draaibank wat rvs 316 of hoger verspanen en deze draaispanen gebruiken in kolom .
En anders bij de plaatselijk smit of draaierij vragen om draaispanen van rvs . dit is afval dus zal weinig of niets kosten .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren