Koperen ketels tekoop

Geupdate op 2 maart 2019 in Vraag en aanbod
17 op 8 december 2018

Hallo,

Bij deze aangeboden een paar zelfgemaakte ketels. Ik ben zelf over op bier brouwen, vandaar dat ik deze verkoop.

1: Koperen boiler met Liebig koeler  75,- Euro  

Er is ongeveer 6 liter maish mee te stoken.
De brede kolom geeft meer smaak dan een dunne buis, vol stoppen met koper schuurspons geeft een beter resultaat (je krijgt er van mij 4 bij)

2: Mijn Kentucky Pot Still,  125,- Euro

evenveel plezier om te maken als om mee te stoken. Vanwege de brede kolom uitstekende smaken mee te krijgen. Ik heb hier een zinken emmer met spiraal bij al koeler. Hier kun je ongeveer een liter of 8 maish in kwijt.

Stuur maar een mailtje als je interesse hebt. Liefst verstuur ik het, maar afhalen kan ook.
En inderdaad, dit is alleen voor eigen gebruik, maar ja de hoeveelheden die je hiermee stookt zijn niet echt commercieel waardig 🙂

Bij verzenden komt er nog een 6,50 verzendkosten bij.

SB

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 8 december 2018

Leuke ketels . nette prijsjes ! 👍

Forum Lid
op 8 december 2018

Dank je wel. Alleen het maken al is veel plezier 🙂 En ze zijn goed te gebruiken om een klein experiment mee te stoken, 0.7 – 1 liter per keer ongeveer.

Ik moet ruimte maken voor mijn bier opstelling dus geen hoofdprijzen, Dit zijn ruwweg de materiaal kosten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 december 2018

Inderdaad: mooie prijzen!

Die bovenste ketel doet me denken aan een ketel die ik vorig jaar in Rijssen van iemand kocht. Ongeveer dezelfde verhouding tussen ketel en dikke kolom. Alleen nog met ronde bodem: er zat een kleine wokstand bij.

Forum Lid
op 8 december 2018

Hier heb ik een vlakke bodem ingezet zodat hij op een elektrisch kookplaatje past.
Dit formaat is denk ik veel gebruikt, komt uit een 10L keuken boiler, die zijn 2de hands vrij eenvoudig te verkrijgen. Even lastig om alle iso er omheen weg te krijgen, maar met een mes en WD40 kom je een heel eind 🙂

Forum Lid
op 9 december 2018

Er zit blijkbaar iets verschil tussen hoogte en breedte van diverse merken boilers. Degene die ik kocht was iets breder en lager dan degene die ik al had. En degene die ik had, had perfect 8 bouten in het rond. Degene die ik kocht had ook 8 gaten, maar die pasten maar op één manier. Dat is lastig, soms.

Maar goed: jij bent dus niet de maker van dat ding.

Persoonlijk zou ik bij nader inzien proberen om de isolatie te laten zitten. Scheelt brandstof, althans zolang ze tegen de verhitting kan.

Forum Lid
op 9 december 2018

Ben wel de maker 🙂

Hier zitten 4 bouten in, met de pakking die er tussenzit is het goed dicht, geen lekkage bij de kolom. Achteraf inderdaad had de isolatie kunnen blijven zitten ,dan is alles sneller warm, maar ja dat ziet er niet uit natuurlijk. Ik stookte deze stills op een 1500w elektrische kookplaat, snel genoeg en geen open vlam, is wel een stuk veiliger.

De kolom heb ik uiteindelijk zelf gemaakt van plaat koper, een buis zou te dun geweest zijn waardoor er minder smaak meegestookt zou worden. Ik ben zelf wel een fan van meer mais smaak aan mijn moonshine. Vandaar ook dat ik later de kentucky pot still gebouwd heb. 
Het is wel leuk om te experimenteren niet alleen met het recept maar ook met de opstelling zelf. Ik heb ook nog ergens een thumper liggen, die kan ik alleen niet meer  vinden 🙁

Forum Lid
op 9 december 2018

Grappig om je te spreken dan. De kolom is inderdaad gemaakt van een rondgebogen plaat. Heel netjes rondgebogen, mag ik wel zeggen. Echt rond, dus.

Dit is je ketel met een jas aan, maar met jouw kolom en brug.

Al snel heb ik wat aanpassingen gedaan: soldeerkoppelingen vervangen door knelkoppeingen. Dat geeft veel meer vrijheden.

En nu gebruik ik hem vaak als bijvat, nadat ik van een pan een nieuwe standaard plus een deksel gemaakt had.

De spiraal rechts is mijn koelspiraal.

Mooie ketel, ik ben er blij mee. Met messing boutjes, ringen en moeren.

Hoe heb je de boutjes vastgemaakt? Enkele zitten los, en ik had dat niet verwacht van soldeer.

Forum Lid
op 9 december 2018

Dit is een andere ketel en maker, spraak verwarring ergens :-).

Die ik tekoop aanbied heb ik zelf gemaakt, en is nog steeds in mijn bezit. Ze lijken wel erg op elkaar, dat komt denk ik omdat deze boiler ketels makkelijk te verkrijgen zijn. Het rond buigen is niet heel erg lastig, koperplaatje om een stuk afvoerpijp en blijven rollen, na verloop van tijd heb je een mooie ronde koper buis.

Ik zie dat je koelt met een lucht coil werkt dat een beetje ? Of is dat een bubbel wandige tegenstroom koeler ? Ik koel altijd met water rondpompen met een klein aquarium pompje.

Forum Lid
op 9 december 2018

OK, het had me wel leuk geleken.

Goede tip!

Ja, dat koelen met lucht werkt goed. Op de gekochte ketel had ik een Liebig zitten en die werkt prima, maar eist extra aandacht om de waterstroom goed te beheren. Met lucht koelen is veel rustiger: ik regel het gas zo dat de spiraal tot maximaal 8 van de 9 windingen heet is. Daarna heb ik daar geen omkijken meer naar. Dat duurt wel veel langer, maar ik hoef dan alleen nog maar de opvangpotten op tijd te wisselen.

Desnoods kan ik ook natte lappen op de spiraal leggen: dan kan ik sneller stoken, maar moet dus wel regelmatig de lappen verwisselen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 december 2018

is ketel 1 nog te koop?

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 december 2018

Heb wel interesse in de de pot still (foto 2).

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 december 2018

Ik was een weekje in het buitenland voor mijn werk, en kon niet op tijd antwoorden.
Excuus daarvoor.

Beide ketels zijn er nu nog wel

Er zijn meerdere mailtjes binnen gekomen, ik ga ze in volgorde van binnenkomst terugmailen, wie het eerst komt het eerst maalt. Daarna zouden ze beide weg moeten zijn 🙂

Groet
SB 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 december 2018

Beide ketels zijn verkocht.

Ik werk nog aan een Kentucky pot still, klein beetje groter dan die hier staat (11 liter), maar dat duurt nog wel een tijdje voordat die af is, geen tijd op dit moment.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 21 februari 2019

Wat voor een pompje moet ik hebben om een 5 liter alambiek te koelen er gaat aardig wat water van de kraan door heen en water teld wel aan !

Forum Lid
op 21 februari 2019

Een 60 liter vaatje vinden ( bij garage vragen voor gebruikt leeg koelvloestof of ruitendsproeier vloeistof vat . die gooien ze meestal toch weg )
Bij een tuincentrum een vijver of fontijn pompje van €35,00 halen .
Let op de opvoerhoogte . pompje moet water van bodem vat tot top koeler kunnen halen .

Forum Lid
op 21 februari 2019

p.s. ik heb 2 blauwe kunststof vaten van 200 liter staan . Mogen gratis opgehaald .

Forum Lid
op 2 maart 2019

Zelf heb ik meestal een 25 liter emmer met daarin een klein aquarium pompje van €15,00 🙂 . Gedurende de hele stook vervang ik het water voor koud water misschien 1x.

Ik gebruik geen kraanwater maar water uit de regenton, van buiten dus lekker koud en geen drinkwater verspilling. Wel ervoor zorgen dat het koelwater niet in contact komt met je vers gestookte drank.

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren