Koperen potstill: hoe proper is proper?

Geupdate op 12 mei 2019 in Mijn installatie
20 op 8 mei 2019

Beste stokers,

Morgen ga ik voor de eerste keer stoken. Ik wil met mijn koperen potstill (10 liter) een goeie 8 liter appelcider van 8% ABV stoken tot calvados. Ik ben er nog niet uit of ik het in één of twee runs ga doen. Standaard zou ik voor twee runs gaan. Maar nu uitzonderlijk misschien kiezen voor een enkele run, aangezien ik zoveel mogelijk appel aroma wil behouden.

Ketel en toebehoren heb ik half februari van Kusleon overgekocht. Zag er prima en proper uit, maar wilde deze toch nog even extra uitkuisen voor de eerste stook. Ik ging door de schijnbaar propere ketel met 1,5 L lauw water en 150 gram citroenzuur, maar wat een gore boel kwam daar nog uit! Groene vlokkerige afzetting in helder water door de leidingen, en wat later diepbruin tot okergeel water uit de binnenkant van de ketel! Ik vermoed dat dit door de typische koperoxidatie komt? Nu rest de vraag: Hoe proper is proper?

Ik heb mijn best gedaan alles zo netjes mogelijk te schuren met de citroenzuur oplossing, maar geraak bv aan de binnenkant leidingen niet deftig aan… Ik heb daarnet als oefening voor morgen en ter extra reiniging een paar liter kraanwater door de ketel gestookt. Ook na de voorbereidende schrobbeurt bleef er een groene afzetting in de opvangbeker komen. (plastic, voor distillaat gebruik ik uiteraard glas) Enkele bekers later merkte ik ook een zeer lichte witachtige film op het water. Foto’s zijn bijgevoegd.

Gewoon opnieuw kuisen met water en citroenzuur? Of ander product gebruiken? En tot welke mate is dit acceptabel?

Bovenstaand zeer duidelijke groene afzetting op zijkant beker waar destillaat op gedruppeld heeft.

Bovenstaand witte film duidelijk zichtbaar.

Klein extra vraagje: volgens mijn thermometer in de helm werd de stoom nooit warmer dan 96°C. Kan dit kloppen, of valt er eerder uit af te leiden dat de thermometer een paar graden ondermeet?

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 8 mei 2019

Kun je het klokje niet in een steelpannetje zetten en het water laten koken, dat moet dan 100 graden zijn, anders kun je misschien ? aan de achterkant met een stelschroefje hem kalibreren.

 

Forum Lid
op 8 mei 2019

Je kunt de ketel even goed na reinigen met heet water en vaatwas tablet .
Cavados wordt op alambiek gestookt in 3 x met scheidingen in 3e overhaal maar ook wordt calvados op Charantaise ketel als brandy gestookt .

Forum Lid
op 9 mei 2019

Kun je het klokje niet in een steelpannetje zetten en het water laten koken, dat moet dan 100 graden zijn, anders kun je misschien ? aan de achterkant met een stelschroefje hem kalibreren.

 

Van gompie

Slim, had ik nog niet aan gedacht! Bedankt!

Forum Lid
op 9 mei 2019
Je kunt de ketel even goed na reinigen met heet water en vaatwas tablet . Cavados wordt op alambiek gestookt in 3 x met scheidingen in 3e overhaal maar ook wordt calvados op Charantaise ketel als brandy gestookt .Van Robbert

Elders lees ik meestal 2 keer gestookt? (Wikipedia) Drie maal zal ik sowieso niet doen. Maar indien eenmaal gestookt is het eerder een Eau de Vie zeker? Ben ook wel van zin om deze nog even op eikensnippers te zetten, zoals een echte calvados.

De tip met het vaatwas tablet zal ik zeker eens proberen! Stook jij met een koperen ketel Robbert? Ik verschiet er van dat, nadat deze schijnbaar proper is, nog zoveel vuiligheid uitkomt.

Forum Lid
op 9 mei 2019

Ik stook alleen nog maar koper .
Tussendoor ook met RVS wel geëxperimenteerd maar bevalt mij niet .
Voornamelijk de warmte geleiding en beheersing op koper is nauwkeuriger .
Daarnaast heeft koper zouten en sulfaten vorming in kolom die mede als reinigende werking beneficiair zijn aan het proces.
Hier zijn diverse onderzoeken ook naar geweest en publicaties van die dit bevestigen .
( brug en koelers moeten vrijgehouden worden van de oxidaties )

Dus enige voordeel van rvs is makkelijker in onderhoud voor hygiëne.
Calvados werd voorheen altijd in 3 x gestookt op alambiek . volgen oude principes 1e stook 1/3 over . 2 e stook 1/3 van deze 1/3 en 3e stook op scheidingen .
dus 1/3 x 1/3 methode.
Ook wordt calvados als brandy gestookt op charantaise met deze methode meestal in 3 x maar als kwaliteit van oogst hoog is met veel suikers en daarbij dus uit vergisting een hoge kwaliteit wijn is stookt men met charantaise ook wel 2 x
De grotere industriële ketels met rectifier’s word de drank gestookt in 2 x

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 9 mei 2019

Ik laat de kopere onderdelen en dan vooral de binnen kant van de leidingen een nachtje weken in een ruime hoeveelheid azijn, soda en wat citroenzuur. Het temperatuurmetertje boven de 100 graden krijgen op een veilige manier zal niet meevallen bij het stoken( en is ook niet nodig).

Forum Lid
op 9 mei 2019

Soda bij de zuren doen neutraliseert toch? Eerst zuren en daarna soda lijkt me logischer.

Forum Lid
op 9 mei 2019

Ik denk dat het nachtje weken het meeste werk doet. En na het stoken de boel goed droog maken natuurlijk.

Forum Lid
op 9 mei 2019

Gewoon paar x per jaar ketel zuren en tussendoor met vaatwasmachine tabletten of de machine reiniger en heet water de ketel reinigen .

Afwas middel en soda werk ook
Sinds enige tijd gebruik ik nu die Sun tabletten . bevalt prima.

Forum Lid
op 12 mei 2019

Ik denk dat ik wat te enthousiast ben geweest met het mengen van de middeltjes. Ik heb wat azijn in mijn koperdome gegoten, en deze werdt na een paar uurtjes brandschoon(was ook niet groen ofzo). Toen ik nog een koperen spiraalkoeler gebruikte, stookte ik eerst wat water met azijn. De stoom die daarbij vrij komt stink like hell. Maar alles wordt wel goed schoon.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 mei 2019

Bedankt voor de tips allen! Met deze concrete tips ben ik zeker wat. 😀

UPDATE OVER EERSTE STOOK

Donderdag alles nogmaals geschrobd en gekuist met citroenzuur en soda tot er enkel nog helder water over bleef. Dan goed nagespoeld met de tuinslang door de leidingen en afgedroogd. Ten slotte nog één korte stook met water gedaan. Dat gaf geen bezinksel of verkleuring meer, buiten een klein stukje witachtige film op het (water) destillaat, maar slechts minimaal. Zie onderstaande foto.

Rond 16u30 begonnen met een trage ruwstook. Ik heb de 8 liter appelcider in een kleine drie uur gedestilleerd tot ongeveer 1,75 L low wines. Dat leek me erg lang, maar ook beter om niet te overhaasten. Bij ruwstook al 5cl foreshot weggenomen. Deze geurde zoals voorspeld erg lekker en zoet, maar met een doordingende geur van aceton bij. De eerste liter destillaat had wel een zeer lichte witachtige schijn, maar vermoedde deze wel weg te krijgen bij de fijnstook.

Dan alles laten afkoelen en goed uitgespoeld. De eerste fles destillaat zat rond de 60% alcohol. De tweede rond de 20%. Het werd buiten al wat donkerder en de refractometer las niet meer zo goed uit. Alcohol dobber was vlak daarvoor jammer genoeg kapot gevallen. 
Dan de flessen uitgekapt in de ketel, en aangelengd met een kleine halve liter water. Totaal was zo ongeveer 2,25 liter wash van rond de 30%.

De low wines heb ik opnieuw in drie uur gedestilleerd in de fijnstook. Eerst opnieuw 5cl foreshots weggenomen. Geurde ongeveer zoals foreshots van de ruwstook.
Dan 8 cuts gemaakt op gevoel, (lees: op geluk. Heb nog niet veel gevoel.) omdat de refractometer in het donker niet meer goed aflas. Ook met een lampje niet deftig te zien.
3 x heads. 3 x hearts. 2 x tails. Gestopt bij extreem weinig gedruppel bij een temperatuur in de helm van ongeveer 96°C. (kan er een paar graden naast zitten, lukte niet perfect te ijken) Backset van 1,4 liter.
Alles met een papiertje op een dag en nacht laten luchten. Oogst:

Vandaag alcohol percentage gemeten bij daglicht. Heads telkens boven de 80%. Hearts respectievelijk 80%, 71% en 51%. Tails 39% (lichte film) en 24%. Backset 5%. Al bij al geen compleet foute inschatting denk ik dus. Zo meteen kleine partities van de cuts verdunnen tot 40% en morgenavond de goede cuts mengen. 🙂

Tips en bedenkingen zoals altijd zeer welkom. Merci, Thomas !

Crew member
op 11 mei 2019

Het werd buiten al wat donkerder en de refractometer las niet meer zo goed uit.   

Tips en bedenkingen zoals altijd zeer welkom. Merci, Thomas !

Van ThomasR

Voor de donkere dagen bij deze duistere hobby 😉

https://www.stookwinkel.nl/product/led-cover-voor-refractometer/

 

Die witte waas krijg je ook bij een fijnstook haast niet meer weg vrees ik.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 11 mei 2019

voorloop / heats weggooien en niet mee mixen
Alcohol meter geeft wel hoog percentage aan maar je meet meer dan alleen ethyl .
( je had het zelf al over aceton lucht dus acetaten . je raakt ze nooit geheel kwijt maar er zit een groot deel in jou voorloop.
De witte waas kan veel verschillende oorzaken hebben maar meest voorkomende is calsium , magnesiumsulfaat en bicarbonaten .
Stook temperatuur van 96 graden op helm is gewoon véél te hoog .

Forum Lid
op 11 mei 2019

Als de witte waas terug komt in eind resultaat kun je deze klaren .

Forum Lid
op 11 mei 2019

Die voorlopen heb ik ook apart gehouden. Niets mee gedaan. 96 graden was pas bij einde tails. Heads begonnen pas te lopen rond 80 graden en hearts rond 86 graden. Maar zoals gezegd is thermometer niet echt accuraat. Zal er eerder was onder zitten.

Forum Lid
op 11 mei 2019

Waar meet jou thermo op brug of net boven top van ketel ?
De verschillen zijn erg groot .
meestal begint voorloop bij 55gr ongeveer te komen , ziel / hart bij 78,3 gr enkele ml en naloop hangt meer af van smaak en kwaliteit en wanneer percentages snel zakken .
Er zijn enkele dranken waarin stoffen zitten die vrijkomen tussen 88 en 92 gr .
Boven 88 gr op brug is eigenlijk voor meeste dranken en alcoholen beter niet te komen .

Forum Lid
op 12 mei 2019

Aceton heeft niets met acetaten te maken. Acetaten zijn verbindingen van azijnzuur.

Forum Lid
op 12 mei 2019

Dat weet iedereen Stierke dat het wat anders is alleen het wordt vaak omschreven als een aceton achtige geur .zoals thomasR ook melde in zijn verslagje .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 mei 2019

Top van ketel. Maar ik vertrouw die dus niet echt. Want had ‘m eerst geijkt op kokend water, zoals gompie zei. Maar dan bleef die hoger meten dan een andere thermometer in bv koelkast. Dus ga sowieso kijken voor een nieuw exemplaar, maar gebruik deze als leidraad voor meer / minder graden in tijd. Heb ook op minimaal vermogen gas gestookt. Minder kon ik niet draaien want dan ging gasvuur gewoon uit.

Forum Lid
op 11 mei 2019

leuke ketel .
Je meet in helm niet op brug .
brug is waar alcohol damp over ” de drempel” gaat en andere stoffen nog terug kunnen lopen in ketel .
dat ik zeg maar het punt waar de 78,3 alcohol bepalend is .
Waar jij meet is een ander meetpunt waar andere waardes inderdaad zijn .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren