Koperen stookketel Schoonmaken

Geupdate op 26 augustus 2020 in Stookforum
28 op 13 november 2016

Hallo Allemaal,
Ik zit met een vraag waar ik niet direct een goed antwoord op kan vinden (of ik heb niet goed genoeg gezocht). Waarmee kun je het beste je koperen stookketel schoon maken na het stoken. Alleen goed heet water en een harde borstel of een zachte zeep (groen zeep), evt. nog andere goede middeltjes?
Groeten,
Stijn.

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 13 november 2016

af en toe gebruik ik van die brillo pannensponsjes.
meestal spoel ik m uit en zet m ondersteboven droog weg.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 november 2016

Top, bedankt voor de info.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 november 2016

Citroenzuur oplossen in water.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 november 2016

Deze vraag is reeds gesteld op het topic: “Installatie in gebruiknemen/schoonmaken”

Vele vragen op dit forum worden regelmatig opnieuw gesteld.

Schuren aan een koperen ketel is helemaal uit den boze!!!

Forum Lid
op 20 november 2016

De “hardheid” van het water wordt door het waterleidingbedrijf bewust op een bepaald peil gehouden zodat zich op de koperen leidingen aan de binnenkant een beschermlaagje vormt, zodat het GIFTIGE KOPER niet door het drinkwater komt.
Er zijn speciale schoonmaakmiddelen in de handel die zachte metalen VEILIG schoonmaken. Wellicht een goed idee dat STOOKWINKEL wat van die producten in voorraad gaat nemen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 november 2016

Hebben we, Braurens, en wat Ludolph al zegt, citroenzuur. beiden hardlopers. vooral citroenzuur vanwege de lage prijs en het gemak in gebruik.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 november 2016

Daarbij adviseer ik voor koper gewoon VOOR EN NA gebruik spoelen met water. en verder niets. sommigen stoken een ronde met azijn, prima, maar dan ook nog een ronde nastoken met schoon water omdat anders je distillaat naar azijn gaat smaken. zelf gebruik ik ALLEEN water.

Forum Lid
op 20 november 2016

Jan,
Azijn is een goede ontkalker, maar reinigt niet.
De beste combinatie is een volle theelepel sulfietpoeder op één liter warm water met een mespuntje citroenzuur, naspoelen is niet nodig.

Admin
op 20 november 2016

alsof er na een kokende ketel nog 1 bacterie in zit.
oxide laag in een koperen ketel verwijder je het best met azijnzuur.
net als kalkaanslag.
en zelfs dat doe ik zelden.

we hebben het hier over destillatieketels, niet over gisttonnen/flessen.
die stook je op tot 100 graden.

Forum Lid
op 21 november 2016

Beste swreijnders,

Schreef jij niet over KOPEREN KETELS: “af en toe gebruik ik van die brillo pannensponsjes”. Vooral ZELF blijven doen, maar raadt het anderen niet aan!
Ik schreef: “Azijn is een goede ontkalker, maar reinigt niet”
Op een koperen ketel zit een koperen helm, en die wordt echt geen 100 graden, immers is de verdampingstemperatuur van alcohol 70 graden en wordt daar de alcohol uit de waterdamp gescheiden en zal de scheidingstemperatuur hooguit tussen de 80 á 90 graden zijn.
Lees de inzending van StijnM: “Waarmee kun je het beste je KOPEREN STOOKKETEL schoon maken na het stoken”.

Admin
op 21 november 2016

En wat is daar dan op tegen.
Koper hoeft echt niet spiegel glad te zijn hoor

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 november 2016

Ik ben zelf ook een fanatieke schoonmaker. Dit vanuit het geloof dat een brandschone ketel bijdraagt aan een goed resultaat. Dat schoonmaken doe ik altijd in twee delen. Na het stoken alles goed naspoelen met schoon water. Als ik dat niet doe dan ontstaat er altijd al snel een groenblauwe aanslag (corrosie) in de ketel. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die in zoiets hun alcohol zouden stoken.

Voor het stoken maak ik opnieuw de hele zaak schoon. De helm en de koelspiraal daar heb ik speciale afsluitdoppen voor gemaakt. Dan vul ik ze met lauw water met veel citroensap erin en laat dat een uurtje of twee staan waarna ik ze goed naspoel.

De ketel zelf word van binnen met lauw water en een plastic huishoud / schuursponsje geboend totdat hij blinkt.

Forum Lid
op 21 november 2016

Quirijn,
Zoals ik reeds eerder schreef zijn er voor koperen ketels goede reinigingsproducten in de handel die speciaal bestemd zijn voor “zachte metalen”.
Ook zo’n Schots Brite huishoudsponsje lijkt mij geen goed idee omdat je de beschermlaag aantast.
Wat ik reeds schreef is: de combinatie van een volle theelepel sulfietpoeder op één liter warm water met een mespuntje citroenzuur (versterkt de werking), naspoelen is niet nodig omdat sulfiet bijna overal in voorkomt en volkomen veilig is.
Of de multireiniger dat koper (dus ook alle zachte metalen) niet aantast is Five Star PBW.
Doe ermee wat je wilt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 november 2016

Nogmaals, citroenzuur. Ik heb het opgelost in water, dan in een lege sprayfles kieperen van een of ander merk. Ben met van alles aan het poetsen gegaan maar dit werkt prima. Even sprayen en in laten werken, pannensponsje (geen staalwol)) erdoor en klaar. Is het echt heel erg, Zoutzuur. Verdunde Zoutzuur vind je in de bouwmarkt. Alles kun je oplossen met zoutzuur, zo was het toch? Behalve koper dus dat komt goed uit bij een koperen ketel.

Forum Lid
op 21 november 2016

Oh, nog vergeten, strooi op het pannensponsje zout en spray daarover de opgeloste citroenzuur. Voordat je tot 10 telt is je ketel schoongepoetst. Wanneer je een mooie glimmende ketel wilt aan de buitenkant b.v. Zelf vind ik de donkere kleur mooier.

Forum Lid
op 5 februari 2018

Hoeveel gram citroenzuur /liter water heeft u gebruikt ?

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 december 2016

ik heb een tijd geleden een filmpje gezien waarin de gebruikers hun ketel door lieten lopen met azijn dit verschoont goed als je je ketel een tijd niet hebt gebruikt tegen koperoxide

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 5 december 2016

Je kan je ketel met alles schoon maken zolang het maar geen bijtende stof of zuur in zit een neutraal schoonmaak middel met een schuur sponsje spoelen met water en klaar

Forum Lid
op 9 december 2016

Wat ik weet is als je vroeger een kopere ketel had kookte ze daar azijn in werd weer mooi schoon,ben voorzichtig met schoon maak middelen spoel altijd goed af.gr.?Chris

Forum Lid
op 9 december 2016

Zo als ik al zij neutrale middelen bijtende en of zure middel tasten je koper aan en ja azijn is een goed schoonmaak middel maar je zult je ketel moeten uitkoken met schoon water maar iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 februari 2018

gebruik nooit zuren bij koper ! citroen of azijn zuur laat juist koper oxideren waardoor koper groen uitslaat deze oxide is giftig .
( iedereen weet dat wanneer je twee koperstripjes in citroen steekt je een elektrolytische werking krijgt waardoor zelf een kleine stroom ontstaat ) Vroeger werden koper platen in zuur geplaatst om de oxidatie op te weken . deze oxide schraapte men af voor de gif ! koper schoonmaken met soda of een vloeibare zeep !

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 februari 2018

Leuk, al die compleet tegenstrijdige adviezen.

Forum Lid
op 6 februari 2018

Als je het zeker wilt weten, pak dan een stuk koperen waterleiding leiding of zo, leg deze in heet water met citroenzuur, en je ziet dat deze blanker wordt, de zogenaamde beschermlaag zijn de oxides die juist wilt verwijderen (de groene aanslag), die beschermlaag komt in de loop van de tijd vanzelf weer terug. Is deze beschermlaag donker dat is geen probleem, is deze groen dan is het giftig.

Spoel je de koperen buis af met warm water en legt die droog weg dan wordt deze bruinig (geen probleem), zit er nog teveel zuur op dat wordt deze weer groen, je kan ook i.p.v warm water soda gebruiken om het zuur dat achterblijft echt goed te verwijderen, dan weet je zeker dat het citroenzuur echt verwijdert is, en dat er niet snel weer een groene uitslag op zit.

Een schuurspons geeft krassen want koper is zacht en krast snel, mij zou het niet uitmaken, ik geef niets om het uiterlijk van mijn ketel. Dus test het gewoon even uit op iets van koper, dan kun je zelf beslissen wat goed is.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 augustus 2020

Het is al een ouder topic, maar ik heb vandaag vanwege ongewilde werkeloosheid (alcohol dobber stuk) :-), mijn ketel eens schoongemaakt, ik zag al die glimmende koperen ketels hier…

Mengsel van azijn en zout, dit papje op de onderdelen gesmeerd en laten intrekken, je zag eigenlijk al gelijk de aanslag verminderen!

De pot zelf van binnen was wat lastiger, hier een azijn mengsel in opgekookt en laten doorlopen.

Vervolgens de pot gevuld met azijn/zout en mespuntje citroenzuur en uurtje laten weken, hierna schoongeveegd met een zachte spons.

Hierna blonk alles weer als nieuw, van binnen en van buiten.

Als laatste de pot met water doorgekookt.

Iedereen bedankt voor de adviezen in de diversen posten!

Forum Lid
op 18 augustus 2020

Je hebt gewoon een nieuwe ketel gekocht 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 augustus 2020

ha ja niet verklappen! 🙂

Maar serieus, van morgen zag de ketel er verschrikkelijk uit, helemaal blauwig en vies van buiten?

Nogmaals met zout/azijn gedaan, de aanslag kwam er heel makkelijk af. Daarna extra extra met water afgespoeld en goed droog gewreven, hoop dat het nu wel mooi blijft.

Als iemand dit leest en weet hoe het komt ik sta open voor alles! (bijna alles 🙂 )

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 augustus 2020

ketchup erop en 15 min.laten intrekken en weer afspoelen met water en droog vrijven

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 augustus 2020

Wat een verschil Herman.
Waar een ongewilde werkloosheid al niet goed voor is. 

Nu dus ook de tijd om leuke en lekkere drankjes erin te gaan maken.

Cheers alvast 🥃

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren