Kruiden / ingrediënten voor Mede

Geupdate op 11 september 2020 in Bieren en wijnen
21 op 20 oktober 2019

Beste mede-stokers,

Ik heb me zojuist voorgesteld als nieuw lid in dit forum en daarin gaf ik al aan dat ik mede aan het maken ben. De mede is inmiddels al klaar met gisten en zal ergens deze week voor de 1ste keer overgeheveld moeten worden

Ik ga straks 2 flessen van 5 liter gebruiken, en ik deze keer extra ingrediënten en/of kruiden toevoegen om meer smaak aan de mede te geven. Maar ondanks de grote hoeveelheid informatie op internet over mede maken, is het lastig om hierover informatie te vinden. Ik denk aan het volgende:

  • 1 fles aanvullen met laurier, kruidnagel, gember en kaneel(stok)
  • 1 fles aanvullen met munt

Mijn vragen zijn eenvoudig: heeft iemand ervaring hiermee? Hoeveel moet ik gebruiken voor een goede smaak (niet overheersend)? Heeft iemand recepten beschikbaar?

Ik hoor graag van jullie, dank alvast

 
  • Geliked door
  • Pikketanus
Antwoord
2 op 20 oktober 2019

hallo , welkom .
Vroeger werd in diverse mede recepten diverse kruiden zoals ook lavendel , lindebloesem , kamille , valkruid bloemblad , karkade bloem ,vlierbloem , klaver en jeneverbes gebruikt .

Forum Lid
op 21 oktober 2019

Hoi Hans,

Misschien niet kant en klare recepten maar er is op Youtube een kanaal wat vrij veel met Mede doet;

https://city-steading.com/video-gallery/

Forum Lid
op 21 oktober 2019

Dank voor deze antwoorden! Ik zal het youtube kanaal eens opzoeken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 21 oktober 2019

Als ik een lekkere mede voor de winter wil maken, dan gebruik ik kruidnagel en kaneelstokjes. De hoeveelheid die ik aanhoud is 6 kruidnagelen, en 1-1.5 kaneelstokje per 10 liter. Laurier heb ik geen ervaring mee in gebruik, en gember heb ik nooit in mede gebruikt.
Ik gooi de kruiden er echter al aan het begin bij, en laat deze mee fermenteren. totaal laat ik de kruiden 2-3 maanden bij de mede zitten alvorens over te hevelen. en dan 4-6 maanden later is het meestal zo helder dat het direct op fles kan. 

Forum Lid
op 21 oktober 2019

Dit is bruikbare informatie, dank! Ik weet dat ik het beter al tijdens het fermenteren had kunnen toevoegen, maar bedacht me dit pas later. Ik hoop dat de kruiden ook effect hebben tijdens de volgende 3 maanden (smaak afgeven enzo)

Het is in ieder geval fijn om een beetje een richtlijn te hebben wat betreft hoeveelheden.

Maakt het nog uit wat het geschatte alcoholpercentage zal worden? 

Forum Lid
op 22 oktober 2019

Ik heb geen idee of het beter is om het direct toe te voegen, of pas in secondary. ik zou denken dat je in secondary iets meer kruiden nodig hebt voor hetzelfde smaakeffect, maar dat je op het einde op beide manieren een zeer smakelijk product zult overhouden. Het alcoholpercentage bepaalt in grote mate het mondgevoel van de mede. Probeer je gewoon voor te stellen onder wat voor omstandigheden je een mede wilt drinken. De meeste commerciële medes bevinden zich rond de 10% ABV. Persoonlijk heb ik aan de ene kant van het spectrum een mede van rond de 16% ABV met zware gewichtige kruidige tonen, die je perfect in de winter kunt drinken. Om van te genieten zeg maar (erg op zijn plaats is hier de kaneel, kruidnagel, vanille, of donker fruit om te combineren). Hier kruid je meestal iets steviger om tegenwicht te bieden aan het hogere alcohol percentage. Gezien de alcohol van de honing komt zal de honingsmaak hier ook sterker zijn, dus daar moet je meer kruiden voor toevoegen. Aan de andere kant van het spectrum is het ook lekker om een lichte mede te maken, die je perfect op een terrasje in de zomer weg kunt tutteren. Rond de 7-8% is hier fijn. lichte frisse kruiden als basilicum, tijm, licht rood fruit, appel, sinaasappel en citroen komen hierin goed tot hun recht. 

Alles rond de 10-12% kan je alle kanten mee op. Iets zwaardere kruiden om als desertwijn te drinken, of bij een wild-gerecht. lichter als digestief, of bij visgerechten. Of een traditionele mede zonder kruiden als whenever-the-fuck-you-feel-like-it optie. 

Forum Lid
op 22 oktober 2019

Ik zie eerlijk gezegt het nut niet in van voor de gisting kruiden toevoegen. Een oplossing (lees drank) met een aandeel alcohol zal kruiden beter onttrekken lijkt me… weet wel dat sommige kruiden smaakverandering (sommige bitters worden minder bv) ondergaan wanneer je ze vergist…
Wil zelf ook al heel lang mede maken, maar traditioneel inderdaad, zonder kruiden. Als ik kruiden toevoeg experimenteer ik denk ik met gewone en citroen tijm, vanille, kanneel en sinaasappelschil. Zat ik toch redelijk in de richting als ik het zo bekijk(:

Forum Lid
op 22 oktober 2019

voor de gisting kruiden toevoegen heeft in mijn ogen 2 voordelen:

1: minder kans op infectie van je eindproduct.

2: minder gedoe bij het klaren van je eindproduct, en minder gedoe met bottlen.

De oplossing zal na een paar dagen al een degelijk alcoholpercentage hebben, dus dat verschil in het onttrekken van smaak gaat vermoedelijk te verwaarlozen zijn, omdat je mede meestal pas na een paar maanden voor de eerste keer overhevelt.

kruiden veranderen amper van smaak met vergisten is mijn ervaring, maar fruit soms wel. Annanas, of watermeloen mee vergisten is af te raden bijvoorbeeld. Sinaasappel vind ik lekkerder na vergisten. Mijn beste mede vind ik nog altijd een JOAM van 18%. vergist met EC1118 ipv broodgist om zo’n hoog percentage te halen. 

Forum Lid
op 22 oktober 2019

en het is een JAOM, niet JOAM. belangrijk verschil voor als je het recept wilt zoeken.

Forum Lid
op 22 oktober 2019

Das waar ja, duurt een eeuwigheid voor t geklaard is… Nogmaals heb geen ervaring, wel al veel gelezen over mede.
Volgensmij was het bij absinth dat je bepaalde kruiden mee vergist, om bepaalde smaken te vormen en verliezen die je bij achteraf toevoegen niet zou krijgen. Vandaar de gedachte, dat bepaalde kruiden misschien een verandering ondergaan.
Die JAOM ga ik zeker nog wel eens opzoeken, volgendjaar maar eens gewone mede proberen maken, ik zet ‘m erbij in m’n lijstje:p

Forum Lid
op 22 oktober 2019

Het zal bij mij dus na de gisting worden. Ik denk dat ik de combinaties die ik wil proberen aan ga houden voor 5 L stevige mede en 5 L frisse mede (zoals Reaper al aangeeft). En dan de hoeveelheden zoals wederom Reaper hierboven al aangeeft (dank hiervoor)

Ik lees hierboven wel dat het klaren “een eeuwigheid” duurt, maar hoe lang is dat? Ik laat de kruiden nu 3 maanden in de mede, daarna volgt de 2de heveling, en dan staat het mengsel nog 6 maanden zonder kruiden. Zou dat voldoende zijn?

Het zou fijn zijn als de mede begin oktober 2020 op de fles kan…

Forum Lid
op 22 oktober 2019

Een goede mede moet eigenlijk ook minimaal een jaar rijpen voor fijnste resultaat . dan zou het ook kraakhelder moeten zijn .

Lang geleden maakte ik de mede simpel van kop lavendel , 3 kilo lindebloesem honing , 5 liter water , 1en 1/2 citroen , gist en gistvoeding en een stuk alruin . gisting en rijping totaal bijna 1 en half jaar .
Meer niet .
ik zou alleen tegenwoordig de alruin toevoeging nu niet meer adviseren

Forum Lid
op 22 oktober 2019

1 jaar voor traditionele mede is begrijpelijk. Mijn eerste mede (2 jaar geleden) heeft 1 jaar gestaan en daarna gebotteled. Deze mede was kraakhelder en erg lekker.

Maar nu vraag ik me dus af of met extra toevoeging van kaneelstokjes, kruidnagel, laurier en gember de mede ook na 1 jaar is geklaard. Als ik de opmerkingen van Pikketanus en Reaper hierboven lees, zou het maar zo langer kunnen duren. Iemand ervaring met de klaringstijd voor mede met extra toevoeging?

Forum Lid
op 22 oktober 2019

door de honing duurt het vaak ook langer mrt klaren .
hoewel de honing koken scheelt . maar door koken verliest honing nogal aan smaak

Forum Lid
op 22 oktober 2019

maar je kunt sneller klaren met kiezelguhr of vislijm .
maar gaat altijd ten koste van smaak .

Forum Lid
op 22 oktober 2019

Voor zover ik weet is een jaar wel haalbaar, maar 9 maanden is toch wel een ‘snelle’ mede. Ligt denk ik ook wel een beetje aan welke honing je gebruik; de ene honing bevat meer eiwit of bijenwas wat ook troebels kan verzorgen.
Honing koken voor gebruik kan idd ook helpen, maar daar ben ik persoonlijk ook principieel tegen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 oktober 2019

Ik heb een heel zoete mede gemaakt.

Deze post inspireerde me een glaasje te proeven met een scheutje van een tijm maceraat.

Ik moet zeggen een fijne combi. Al heb je ook een beetje het idee Natterman hoestdrank te drinken. Wat in dit jaargetijden natuurlijk niet verkeerd is.

Heb ook nog een maceraat van kaneel en een van basilicum staan ga die vanavond maar eens  proberen.

Wat ook een idee is een scheutje in een “whiskey”.

 

 

 

Forum Lid
op 22 oktober 2019

Je eigen Drambuie maken, klinkt goed.

Drambuie (uitgesproken als drem boewie of drem bjoewie) is een likeur die op basis van Schotse whisky gemaakt is. Andere ingrediënten zijn kruiden en heidehoning. Drambuie wordt al vanaf 1746 op het Schotse eiland Skye gemaakt volgens een gedeeltelijk geheim recept. Bekend is dat er verschillende single malt whisky’s voor worden gebruikt die tussen de 15 en 17 jaar oud zijn.

De naam is afkomstig van het Schots-Gaelische an dram buidheach: “een drank die bevredigt”.

Heb zelf ook eens een fles daarvan gehaald, vond het aandeel honing in die wel iets te sterk.

Maar mooi met de combinaties.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 september 2020

Ik heb net kruidnagel, kardemom en kaneel gekookt en ben het nu aan t laten afkoelen.

Een soort thee trekken zeg maar.

Ik ben van plan om t zo dalijk te zeven en dan met honing aan te lengen tot most en dan bij de giststarter te doen.

Ik lees nu net pas ideze blog ;-).

 

wat is het voor- en of nadeel om deze kruiden vers toe te voegen ipv er “thee” van te trekken?

Of geeft het fermenteren van de kruiden ook nog extra (belangrijke) smaaknuances?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 september 2020

Hetzelfde geldt eigenlijk voor gember:

Voor een andere batch heb ik gemberthee gemaakt van verse gember en die thee gebruikt om met honing te mengen tot most.

Is er een duidelijk verschil tussen gemberthee gebruiken van verse gember, of verse gember in stukjes snijden en rechtstreeks aan de most toe te voegen?

 

Thanks!

Forum Lid
op 11 september 2020

Ja er is verschil .
Bij trekken is er de warmte en het vocht war etherische oliën en suikers oplost .
Bij vergisting worden suikers en koolhydraten door het gist omgezet en komen smaken daardoor anders tot hun recht .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren