Kweeperen

Geupdate op 9 december 2018 in Recepten
57 op 20 april 2018

Mijn zus had nog enkele liters sap in haar diepvries zitten.  Peren onder water zetten en tot moes koken.  Daarna door een doek filteren en dus de diepvries in. Dat sap had een soortelijk gewicht van 1020.  Op een dikke 4 liter sap heb ik een halve kilo suiker bijgevoegd (tot een sg van een kleine 1060).  Zuur was het genoeg (PH van ongeveer 3,5); dat heb ik met wat bicarbonaat verhoogd tot ongeveer 5.  Was misschien niet nodig maar heb er nog een beetje gistvoedingszout bijgedaan en allicht ook wat te veel droge bakkersgist (kleine 10gr).  

In het 5 liter gistingsvat begon het onmiddellijk te borrelen.  En na enkel uren ook overvloedig te schuimen door het waterslot heen.  Ik zag me genoodzaakt een deel over te gieten in een andere bokaal. Na 2 dagen kon het weer samen.  En nu bubbelt het op een rustiger manier verder.  Hoop er een half litertje kweeperen – eau-de-vie van over te houden.  Ik laat nog wel weten of het lekker is …

 

 

 
 • Geliked door
 • evds3
Antwoord
0 op 20 april 2018

Ben benieuwd,peren zijn lekker,dus ik hoop dat het goed gaat.gr.?Chris.V.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 oktober 2018

En? Is het nog wat geworden?

Ik zag vandaag ergens een doos met kweeperen met een bordje: Meenemen kweeperen. Naar schatting een kilo of 15. Maar in de diepvries gedaan.

Forum Lid
op 19 oktober 2018

Het blijkt lastig om gegevens te vinden over kweepeer. Ik zag ergens 14 % fructose en sucrose in het vruchtvlees.

Het duidelijkste recept op het Franse stokersforum: fairesagnole en wel: http://www.fairesagnole.eu/forum/viewtopic.php?f=22&t=6510&hilit=coing

90 kg kweepeer, 10 kg appel samen vermalen en dan minstens een maand laten macereren. De gisten op de appel moeten het werk doen, want de kwee zou “veinzen”. (Ik weet niet wat ze daarmee bedoelen: misschien is de schil te goed afgeveegd.) De opbrengst zou 7 liter zijn op 100 kg. Maar wel erg aromatisch!

Dat moet dan echt eau de vie zijn, zonder toevoeging van suiker.

Ik ben van plan te ontdooien, versnijden en klokhuis eruit, eventueel opnieuw invriezen, even opkoken en malen, pecto-enzyme en amylase erbij, gist erbij en stoken. En wat suiker erbij, niet te veel.

Forum Lid
op 19 oktober 2018

kees hallo 

ik heb ook een struik met kweeperen staan (Quitten int duits) en bij de snaps brennerei is dat de duurste snaps (€20/l) en volgens de die man vermalen kokend water erop en vergisten  ! zo ga ik het proberen als ze rijp zijn

gr erik

 

Forum Lid
op 19 oktober 2018

Onder appels stoken heb ik,geschreven hoe je het kunt doen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 19 oktober 2018
Forum Lid
op 19 oktober 2018

kweepeer 9 % suiker, aanzienlijk minder dan 14 %!

Forum Lid
op 19 oktober 2018

Tabel geeft een gemiddelde aan . Met zomers als deze en een goed geënte en onderhouden boom kunnen ook hogere waardes in fruit komen .

Forum Lid
op 3 november 2018

Ik lees net dat kweepeer volgens de voedingsmiddelentabel 15,5 % koolhydraten bevat. Combinerend met jouw tabel zullen dat voornamelijk pectines en zetmeel zijn.

Forum Lid
op 3 november 2018

peren r zitten er diverse polysacharide in waaronder zetmeel , pectines en celluloses.
Hoeveelheid zetmeel zou niet zo hoog zijn rond de 5 – 8 gr per kilo . dat ligt hoger bij onrijpe peren .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 19 oktober 2018

@Kees22. Is te drinken , maar nu niet om over euforisch te worden.  het was ook maar een kleine hoeveelheid, dus ook maar één keer gestookt met mijn smartstill..

Ik ben nu bezig een grotere hoeveelheid te verwerken.  Momenteel staan er 4 emmers van elks twintig liter kweepeersap te vergisten.  Kweeperen eerst met doek geboend om de donsharen te verwijderen.  Nadien in stukken gesneden. Rechtstreeks in de sappan leverde weinig sap op.  Dan maar de klassieke manier.  Stukgesneden kwee onder water zetten en enkele uren laten koken totdat alles goed gaar en een mooie kleur had. Na afkoelen pecto-enzymen erbij en een dagje laten trekken.   Door een  kaasdoek gieten en wat uitwringen.  De min of  meer droge pulp heb ik in de sappan bewerkt om nog wat extra liter er uit te krijgen.  Per emmer twee kilo suiker bijgevoegd zodat sg rond de 1060 is. Ik gebruik gedroogde bakkersgist (Bruggeman). De eerste emmer is na een weekje uitgegist.  Ik wacht nog even op de andere emmers om aan de stook te beginnen.  Ik heb ook nog een kilo schillen op 1,5 liter neutraal (48%) gezet.  Dat maceraat wil ik mengen met het resultaat na de spiritrun om extra smaak toe te voegen. 

Ik hou jullie op de hoogte. 

 

 

 

Forum Lid
op 19 oktober 2018

Een bekende stoker van schnapsbrennen.at noemt voor het maken van Geist: per 180 gram versneden kweepeer zonder klokhuis een liter van 12 % alcohol. Alcohol in de ketel, kwee in de kruidenkorf of de verdubbelaar.

Dus ik ga een paar mooie apart houden daarvoor.

Forum Lid
op 20 oktober 2018

In kweepeer zit weinig suiker,ik kon ze ook krijgen,maar ik hou niet zo van veel suiker er bij.en ze zijn ook nog bikkelhard,stook nog wel wat druiven,en anders kijk ik voor gewone zoete peren.of pruimen,palinka?

Forum Lid
op 20 oktober 2018

CHRIs

ok maar ik heb een struik staan en daar hangt een massa aan en jam heb is al genoeg dus of op de grond laten vallen en laten rotten of wat werk van maken en in de ton doen en ik heb een ton van 150l opzij gehouden voor de kweeperen appels en peren zijn bijna binnen dus nu de kweeperen en eens kijken wat ervan komt maar eerst een paar maanden laten staan

gr erik

 

Forum Lid
op 20 oktober 2018

Zou ik ook doen,laten verrotten is zonde,ben benieuwd wat het word,ik heb van anderre gehoord,stoofpeertjes zijn niet erg lekker beetje wrange smaak,maar eerst gekookt en dan suiker en gist er bij,daarna wat vanillesuiker en kanneel.zou goed moeten komen.sucses,ben benieuwd,laat wat weten.gr.Chris.?

Forum Lid
op 20 oktober 2018

chris

vannilesuiker en kanneel mss een goede tip bedankt

gr erik

Forum Lid
op 20 oktober 2018

Evds ik werk heel vaak op gevoel komt vaak iets goeds uit,stoken is veel gevoels werk ogen oren en koppie.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 20 oktober 2018

Ik Heb hier een oude boom met Kleipeertjes zijn vrij harde stoofpeertjes.
Wat ik doe met deze ( net als met kweepeertjes ) eerst even doorkoken met bruine basterd suiker daarna vergisten met biergist of natuurlijke / wild laten gisten .wanneer ik ze ga stoken doe ik een met paar kruidnageltjes erbij en stukje kaneelstok .

Forum Lid
op 20 oktober 2018

Robert hoe vaker ik jou berichtjes lees,zie ik dat we de zellfde stokers zijn ,mischien iets anders maar in principe de zelfde.???hersens gevoel en luisteren.we hebben anders niets nodig.twee slapen nu ik ben nog wakker oud tja wat is oud.

Forum Lid
op 20 oktober 2018

Dat idee kreeg ik ook al dat jij en ik wat ” old school ” back to basic zijn . De oude ambacht gebruiken . ??
T is ook gewoon nuchter nadenken .
vandaag wat basis alcohol gemaakt voor likeur . 3,5 liter 93% gewoon in oude boiler .
Daar is geen moderne Machine van paar honderd euro voor nodig .
zakje kokkelschelpen deed het trucje.???
Hier nu ook rustiger Renske is op bed , mijn zoon op stap en mijn dochter is ook op bed .
Ik slaap nooit voor 1/2 2 snachts .
Oud is betrekkelijk . De een is oud bij 45 de ander jong bij 72 . T is maar net hoe iemand zich overgeeft aan tijd .

Forum Lid
op 20 oktober 2018

Zo denk ik er ook over maar ik zou het heelleuk vinden om elkaar in levende lijve te ontmoeten.ik woon in Limburg en jij?ik stook 4oct mijn druiven,en hier is altijd plaats,ben goed in inproviseren,volgens mij heb je mijn nr.anders 06 21692468

Forum Lid
op 20 oktober 2018

Ik had jou nr . en adres . Mijn Nr is 0619631919 . We gaan zeker in levende lijve treffen .
Ik woon ongeveer waar nederland ophoud . Ik zit in Vrouwenparochie boven in friesland
.

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Jammer dat we niet dichter bij el kaar wonen maar je bent altijd met fam.wekom, hier is altijd plaats.limburg is best mooi en ik ben een orgenele, bier vlaai en gastvrij.jammer dat veel mensen dat vergeten zijn,ook hier.maar Friezen vechten voor hun taal.????mijn ouders hebben de hongrerweken in Friesland in de oorlog overleefd en  doorbracht.daardoor ben ik geboren , mijn vader is gecremeerd met de wens in Friesland uitgesrooid te worden.is ook gebeurd dus ben ook een beetje eigewijze Fries.met Limburse.gene.

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Ik ben van origine niet een Fries . In 1966 met mijn ouders hier gekomen . in mijn studie tijd paar jaar hier weg geweest en ook in buitenland gewoond . Vanaf mijn 26e woon ik in Vrouwenparochie .
Ik ken limburg vrij goed . Ik werk door heel Nederland .

Ik kom binnenkort bij jou vlaai proeven .! ?
Jij en fam zijn hier ook van harte welkom .

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Robbert welkom.neem een bob mee of blijf slapen,bij mij is altijd de zoete inval maar plaats is er altijd en natuurlijk drank,en een goeie bakker,kok Adriana.en een beroerde stoker.

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Gaan we doen ! ?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 oktober 2018

Op schnapsbrennen.at een vers draadje over kwee.

De starter doet het al jaren: kwee malen, gist erbij, voeding (??), Ultra Fruit (??), combizuur (??) en 10 % water of appelsap om het nat genoeg te maken. Om de 4 of 5 dagen doorroeren van de koek. Hij vraagt of hij de haren af moet vegen of niet. Deze man doet het al jaren en vraagt toch of hij het wel goed doet??????

Antwoord: ik veeg de haren af met de handen, dan koken, afkoelen en gist erbij. 2 x per week roeren.

Tweede antwoord: het haar beslist afvegen omdat anders de bitterstoffen in de maisch komen. (Mijn vraag is dan: komen die bitterstoffen mee over? Anderzijds: het is ook weinig moeite.)

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Kweeperen stelen eraf even door ruwe doek halen dat ze glad zijn . spoelen . snijden in vieren , koken , bruine basterd suiker of riet suiker erbij tijdens de kook , ( bier gist ! geen melkzuren gist ) gist erbij of laten natuurlijk vergisten . Voor af stoken paar kruidnagels en kaneel staafje toevoegen .
En afstoken .
Wanneer je een thumper gebruikt . kun je eventueel die gebruiken met klein deel van brouwsel met daarin de kruidnagel en kaneel ( eventueel paar jeneverbessen )

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Is de most niet te zuur voor biergist? Die is toch gewend aan betrekkelijk neutrale graanwort in plaats van verschrikkelijk zure kweemost?

En ten tweede: is het afvegen nodig? Dat de bittere smaak in gelei of jam te proeven is, geloof ik wel. Maar in distillaat?

Brouwmaat
op 21 oktober 2018

Wort wordt ook rond pH 5.4 vergist en zakt dan vervolgens ook nog tot pH 5.2

Zo neutraal is dat niet uitgaande van neutrale pH waarde 7

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Je zou in distillaat een lichte bitterheid kunnen krijgen als je het niet doet.
Er zijn ook mensen die even schuurspons erover halen .
Ik gebruik een ruwe handdoek .
Een goede biergist eventueel wijngist geeft een vollere smaak dan een melkzure gist .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 3 november 2018

Ik lees net een verhaal dat een kweepeerpulpgisting het vat uit kwam gisten. Kweeperen waren afgeveegd, versneden en zacht gekookt, tot pulp gestampt en vervolgens met veel pectoenzyme en een beetje suiker vergist. De bovendrijvende koek schijnt heel taai geworden te zijn en is door het koolzuur het vat uitgeduwd. Met bijbehorende rotzooi.

Een ander lid zegt hetzelfde meegemaakt te hebben, alleen had hij het vat maar halfvol gedaan, tot zijn geluk. Herkent iemand dit? Appels gingen goed, in hun verhaal, maar kweepeer dus niet.

Forum Lid
op 3 november 2018

Af en toe roeren had dit kunnen voorkomen . Die koek sluit koolzuur op waardoor grote hoeveelheid koolzuur opbouw onder koek de druk opbouwt en de koek omhoog douwt .
ik weet niet wat voor gist er is gebruikt maar zeker was de voeding , temperatuur zuurtegraad goed geweest .( SG wegen en overhalen lijkt mij .)
Ik heb het nooit met peren of appels meegemaakt maar wel met een vergisting in mandfles van abrikozen met kersen . in hals eigenlijk een prop / verstopping ontstaan waardoor die als gevolg bijna als een vulkaan afblies . ( en mijn vrouw bijna ontplofte van de rotzooi tegen structuur en op dressoir ?? )

Forum Lid
op 4 november 2018

Zoiets was ook de opmerking van de melder op dat forum: dat de koek vaster en samenhangender van structuur was dan gewone appel of peer. Gezien het grote aandeel pectine zou dat ook best kunnen, lijkt me.

Dit soort waarschuwingen zijn wel interessant. Abrikozen met kersen, zeg je? Ik heb geen vrouw, maar moet dus zelf alles opruimen. 😉

Pruimen gisten ook heel erg fanatiek.

Forum Lid
op 4 november 2018

abrikoos en kersen samen geeft heerlijke likeur .( een klein beetje nootmuskaat en kaneel erbij . en suiker . )

Forum Lid
op 13 november 2018

ik doe dat ook pruimen met kersen is ook lekker

gr erik

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 november 2018

Zo, ze zijn bezig.

Heb ze een week of zo in de diepvries gehad en toen had ik de plaats nodig voor sleepruimen.

Zestien kg, inclusief doos. Toen ik een dag of twee later keek, waren ze helemaal bruin, dus ik schrok, maar ze voelden nog stevig aan en roken nog goed. Ik denk dat ze nog niet helemaal rijp waren, want op veel zat nog haar.

Haar afgeveegd en ze in achtsten gesneden. Kroosje en pitten eruit. Ik kon er wat sap uitpersen en dat had een sg van 1,044, dus ongeveer 125 gr suiker per liter (er van uitgaande dat de opgeloste stoffen allemaal suiker zijn). Klein beetje water erbij en tot moes gekookt en gestampt. Pectolase/amylase-mengsel erbij en toen was het sap 1,050, dus pakweg 130 gr suiker per liter.

Een goede giststarter gemaakt van biergist en nu staat de massa te gisten bij 14 tot 16 graden.

Vooralsnog doe ik nog maar geen extra suiker bij. Suiker geeft meer drankopbrengst en weerstand tegen bederf, maar de smaak wordt ook verdund. En 12 % suiker levert al gauw toch een stookmassa van 7 % op. We zullen zien.

Forum Lid
op 12 november 2018

lekker bezig . ??

Forum Lid
op 13 november 2018

kweeperen ga ik deze week plukken en vergisten

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 november 2018

Halletje hier senior ik heb een kweepeerboom vorig jaar haast geen opbrengst maar nu weer overvloed

in mijn kelder staan nu een heel aantal kweeperen in de rum en mijn brouwemmer met gekookte kweeperen en wat suiker toe gevoegd ook stond ergen geschreven er een lepeltje azijnzuur bij te doen en hier over gaat mijn vraag moet het. Er bij onder nein. ..? En zal ik nu moeten oppassen dat de boel er weer uitkomst ? Ik heb de kweeperen in een vilterzak gedaan goed of onzin   ….waanzin of toch wel handig met tachtig jaar ? Graag uw reactie,s mariussenior !

Forum Lid
op 14 november 2018

hallo 

 ik heb hier in traben trarbach van een brander mee gekregen als ze vermalen en kokend water er over even laten staan en dan de gist  er over en zo ga ik het dit jaar proberen

gr erik

 

Forum Lid
op 14 november 2018

Azijn erbij? Waarom dat dan?

Ik heb net voor de zekerheid even een pH-papiertje geprobeerd en de pH ligt onder de 3,5. Ik heb alleen een beetje water toegevoegd. (Naast enzymen en gist dan!) Dus voor de pH hoef je het zeker niet te doen.

Bij een temperatuur van 14 tot 16 graden staat de pulp na drie dagen nog te gisten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 15 november 2018

Geen azijnzuur toevoegen er zal misschien gestaan hebben citroenzuur . Wat kees22 zegt alleen water zou voldoende zijn . ( kraanwater bevat ook zuur )

Forum Lid
op 16 november 2018

Volgens mij hoef je helemaal geen zuur toe te voegen. Aan mijn kweepeermassa heb ik amper water toegevoegd en ons water is aardig zuiver. (Op het water van Ede na het zuiverste van NL, zegt men. (Maar ja: men zegt zo veel!))

Ik vraag me af waar dat advies vandaan komt. Het enige dat ik kan bedenken is binden van methanol (ontbinding van pectine geeft methanol), maar dat vind ik wel vergezocht en onduidelijk.

Forum Lid
op 16 november 2018

Euh, azijn en methanol maakt toch methylacetaat. 1 van de nagel lak removers?

Pecto enzymen lijken me een veiliger en smakelijker weg.

Heb zelf net 10 kg kwee gekregen en ze ruiken heerlijk. 

Mijn idee was. 6 mooie apart leggen voor in de kolom. Ontharen en stelen, koken en pureren. Dan een dag met pecto enzym II en dan verder met champagne gist. 

Afhankelijk van mijn SG nog wat glucose toevoegen.

Forum Lid
op 16 november 2018

ik begrijp het ook niet Kees . En zeker niet azijnzuur toevoegen .
Er zijn wel gisten die hogere zuurtegraad prettig vinden . Tussen 3,5 en 6 is meest gebruikelijk .
Peren hebben zelf ook zuren in zich en het gebruikte kraan water is ook zuur maar zeker goed .
Het is wel zo dat er veelal misverstand is waarbij men er van uit gaat dat bij gebruik van extra suiker altijd zuur moet toegevoegd . maar dat staat los van elkaar.
Wanneer je peren voorkookt of eerst invriest komt er geen methanol vrij . maar anders wel .
lijkt mij ook sterk Kees dat het met binding daarom van Methyl te maken heeft.
Methyl in voorloop kun je maar deels uitstoken bij 65gr en daar lange tijd op voor te stoken . Omdat methyl zich ook bind en zal tijdens rest van de stook ook methyl aanwezig zijn .
Het is wel zo dat je door voldoende glycerine toe te voegen aan de vloeistof dat je de distillatie en vrijkomen van stoffen vertraagd waardoor er betere scheiding is van alcoholen en daardoor wel in voorloop de methyl bij 65gr beter is te scheiden en grotendeels kwijtraakt. (Ethanol heeft een extra CH2- groep en is zwaarder dan methanol. De vanderwaalsverbindingen tussen moleculen in stoffen met een lage molecuulmassa is kleiner dan die in stoffen met een hoge molecuulmassa. Het kost daardoor minder energie om een methanolmolecuul te laten verdampen dan dat van een ethanolmoleculen .
dus door omgevende stoffen ook te “verzwaren ” vertraag je de verdamping wat scheiding moment beïnvloed )

Forum Lid
op 16 november 2018

Of invriezen de vorming van methanol voorkomt, weet ik niet. Maar bij koken gaan de enzymen vast wel kapot, dus dat zou kunnen helpen. Maar ja, als je dan pectoenzym toevoegt, wordt er toch weer methanol gevormd.

Een probleem met fruit is dat veel lekkere smaken ook erg vroeg meekomen, tussen de viezigheden door.

Dat idee van even apart leggen had ik ook, arak. Ik hoop dat ze goed blijven tot ik aan de fijnstook toe ben. 😉  Anders vries ik ze misschien alsnog even in.

Forum Lid
op 16 november 2018

De pectoenzymen breken het pectine af en voorkomen daardoor juist methanol productie door de gist. Ik ga morgen of over morgen maar eens beginnen.

 

Forum Lid
op 16 november 2018

Nee hoor! Bij de afbraak van pectine door enzymen wordt methanol gevormd. Hoe beter het pectolase, des te meer methanol.

Gist produceert niet of amper methanol.

Maar in het algemeen is de hoeveelheid methanol niet echt een probleem: je gaat eerder dood aan de overmaat ethanol in je drank dan aan de methanol. Sterker nog: een methode om methanol tegen te gaan in je lijf is een overdosis ethanol.

Succes met je kweepeer!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 5 december 2018

Nou, dat viel een beetje tegen.

De ingevroren kweeperen heb ik verhit en fijngestampt en vergist zonder suiker met Ale-gist. De dichtheid aan het begin was rond 1,044, die aan het einde was 1,012 tot 1,016. Maar tijdens het distilleren bleek er maar 3 % alcohol in de prut te zitten.

De ruwstook was pakweg 8,5 %. Ik heb vandaag, herstel: gisteren, de ruwstook in de ketel gedaan en nog wat prut plus wat kweeperen in het bijvat. Na het bijvat had ik nog een lange stijgbuis, zodat ik een sterk product kreeg.

Pakweg 500 ml alcohol uit 16 kg kweeperen, dat is niet erg indrukwekkend.

Heb de prut herstart met 3 kg suiker: we zullen zien wat daarvan komt, qua alcohol en qua smaak.

Forum Lid
op 5 december 2018

Het principe van verwerken klopt . maar i.d.d . erg weinig alcohol . Jammer .
Was de vergisting wel volledig uit gegist ?
kwee en stoofperen kun je best wat langer op gist houden bij 22 – 24 gr .
heb je Bij het herstarten ruim water toegevoegd?
geeft in begin wat zuurstof bij opstarten maar ook voor de zuurtegraad zal het iets vriendelijker voor het gist zijn .

Forum Lid
op 5 december 2018

Ja, met 1,044 had ik meer verwacht, zelfs als de gisting eindigde op 1,016!

De prut was zo dik dat er amper een vloeibaar monster uit te halen viel en bij 16 gr C was de massa vrijwel stil.

Bij het herstarten heb ik de massa uit het bijvat gehaald, dus die had pakweg 1 l water plus 1 liter stoom per 5 liter kweepeer. Maar dus zonder zuurstof! Heb een gistbom gemaakt met uitbundig beluchten voor het starten en de laatste keer veel eierschalen  toegevoegd.

Forum Lid
op 5 december 2018

Als het echt dikke prut is kan het i.d.d. wat verstikken de dode gist cellen gaan een laag vormen op levende gist . Ketel schudden tussendoor of een keer roeren . Met voldoende water , warmte en tijd geven om te vergisten komt het zeker goed.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 december 2018

Vervolg.

Ik heb vandaag de beoordeling en menging afgemaakt.

Als voorloop heb ik 92 ml à 83,5 % genomen. (Wat een stijgbuis van 2 m al niet vermag!) De reuk viel mee: afgaande op de vieze lucht uit de prut, had ik veel meer stank in de voorloop verwacht. Die voorloop liep van 74 tot 78,5 graden.

De middenloop heb ik genomen van 78,5 tot 96 graden met een thermometer die 98 aanwijst als 100 bedoeld wordt. Van 77 % tot 23 %. Dat werd 897 ml à 40 %.

De naloop heb ik doorgestookt tot 0 % (98 graden): 1.201 ml à 12 %.

Dat is dus amper 900 ml drank van 16 kg kweepeer plus 1 kg kweepeer (plus 1 appel).

Terugrekenend is dat 10 % suiker. Maar ik maak me sterk dat niet alles vergist is.

Forum Lid
op 9 december 2018

Volgens de tabellen zou 10% suiker in de peertjes ongeveer wel kloppen .
Je had geen suiker ook toegevoegd toch bij vergisten ?

Forum Lid
op 9 december 2018

Klopt. Ik dacht dat dat de smaak te veel zou verdunnen. Dus ik heb de spoeling uit het bijvat genomen en aangesuikerd met 3 kg suiker in totaal. Staat nu te gisten. Hoop dat er nog een zweem van de smaak te winnen valt.

De einddichtheid was 1,016, dus dat wijst op nog aanwezige oplosbare stoffen. Of de hydrometer bleef drijven op de zwevende vaste stoffen, natuurlijk.

Forum Lid
op 9 december 2018

Je zal zeker nog een deel smaak meekrijgen van de 2e vergisting in de pulp .
Wat je daaruit distilleert kun je als het ware naar smaak blenden met de andere alcohol .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren