Mijn zus had nog enkele liters sap in haar diepvries zitten. Peren onder water zetten en tot moes koken. Daarna door een doek filteren en dus de diepvries in. Dat sap had een soortelijk gewicht van 1020. Op een dikke 4 liter sap heb ik een halve kilo suiker bijgevoegd (tot een sg van een kleine 1060). Zuur was het genoeg (PH van ongeveer 3,5); dat heb ik met wat bicarbonaat verhoogd tot ongeveer 5. Was misschien niet nodig maar heb er nog een beetje gistvoedingszout bijgedaan en allicht ook wat te veel droge bakkersgist (kleine 10gr).
In het 5 liter gistingsvat begon het onmiddellijk te borrelen. En na enkel uren ook overvloedig te schuimen door het waterslot heen. Ik zag me genoodzaakt een deel over te gieten in een andere bokaal. Na 2 dagen kon het weer samen. En nu bubbelt het op een rustiger manier verder. Hoop er een half litertje kweeperen – eau-de-vie van over te houden. Ik laat nog wel weten of het lekker is …