Alcoholpercentage na macereren van fruit

Geupdate op 9 september 2020 in Stookforum
3 op 9 september 2020

Krieken op jenever, daar ben ik mee opgegroeid. Gaandeweg ben ik alle soorten fruit gaan inmaken op alcohol en de laatste jaren maak ik ook mijn eigen likeuren. Nu ben ik laatst gaan meten, ik had abrikozen laten macereren in 45% neutrale alcohol. Blijkt er nog slechts 15% over te zijn, ondanks dat het in een hermetisch afgesloten emmer 6 weken bij kamertemperatuur heeft gestaan.

Zit alle alcohol nu in het fruit of is de alcoholmeter van slag door stoffen uit het fruit die nu in de alcohol zitten. Iemand een verklaring? Thkx

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 9 september 2020

De alcoholmeter kan alleen schoon distillaat meten. Uit het fruit komt suiker dit zorgt voor een hogere viscositeit in de vloeistof waardoor je dobber hoger gast drijven. Dit is niet meer met een dobber te meten helaas.

Forum Lid
op 9 september 2020

Kan dat met een alcohol refractometer dan wel?

Admin
op 9 september 2020

Nee helaas ook niet. Als je alcohol aanlengt met suikerwater kun je het uitrekenen. Nu is het erg lastig. Als je exact weet hoeveel vloeistof het was en hoeveel het nu is dan kun je het alsnog berekenen. Ik vermoed dat er niet veel verschil in zal zitten en dat het percenrage ook niet veel verranderd zal zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren