Magische keteltjes

Geupdate 20 uur geleden in Mijn installatie
23 op 22 juli 2020

Na een workshop kruiden destilleren begon het te jeuken. Keteltje van oude hogedrukpan etc. En proberen maar. En ja hoor, het werkte. Geen etherische olie, wel veel hydrolaat. 

Toen kwam de vraag: ook nog een andere ketel nodig om alcohol te stoken soms? Tuurlijk, lijkt me dus ook leuk. Gedronken wordt hier praktisch niet, af en toe een glaasje, dus heb niet zo bar veel nodig. Maar heb wel altijd allerlei soorten drank nodig bij het koken en likeuren voor in de jams. En ’s winters is af en toe een glaasje in alcohol opgezet fruit of een likeurtje bij de koffie ook niet te versmaden. Ben altijd in om vanalles te leren/proberen. En als ik weer bezig ben hoor ik vaak: doe bös toch unne knooier (vertaald in ABN: je bent toch een knoeier).
Heel veel gelezen op dit forum. Zo veel dat het niet in mijn hoofd past. Vorig jaar drie emmers fruit vergist. In kelder gezet met de bedoeling te gaan stoken als ketel klaar zou zijn. Door omstandigheden is het er niet van gekomen. En iedere keer denken: die emmers moet ik leeg gooien en schoonmaken. Toen ik eindelijk zo ver was kwam uit emmer 1 de alcoholgeur me tegen. Toch proberen??? Ach wat, kan geen kwaad, kan het altijd nog weggooien. Dus vorige week ketel schoongemaakt en uitgestoomd. Deze week kijken wat het wordt. En weer lezen op het forum. Zo krijg ik de tijd ook om.
Intussen emmer kersen aan het vergisten en ga het ook met suiker proberen. En de pruimen lachen me ook al tegen.
Ben benieuwd.

Yep yep. Gelukt. De eerste twee keer met hulp. Gisteren in mijn eentje gestart. En het lukte. Pruimen van vorig jaar langzaam vergist. En met langzaam bedoel ik dus echt langzaam. Om 3 uur stond alles klaar. Vlam onder de ketel. Laagste stand en gaan. Na een tijdje begon het te druppelen. Nagevraagd en moest ongeveer één druppeltje per seconde uitkomen. Nou, dat gaat idd langzaam. Eerste drie borrelglaasjes weggedaan. 3e rook toch naar mijn mening niet prettig. Dus zekere voor onzekere. En daarna cuts maken. Reuk was goed, alcoholpercentage ook. Om half acht maar eens andere stoel gezocht. Kreeg zoals we hier in Limburg zeggen zweel oppe vot (eelt op de kont).

Uiteindelijk was ik het zat. Bleef goed in alcohol, maar wilde er geen nachtwerk van maken. Dus vlam omhoog om door te stoken tot 25% dacht ik. Maar oei, foutje, had de verkeerde pakking gepakt en de ketel lekte tussen ketel en kolom. Kon ik ook niet afdichten op die plek. Jammer maar helaas, om 21.30 gaskraan dichtgedraaid. Vond het welletjes. Hobby moet wel leuk blijven. Resultaat zonder voorloop: 23 cuts met elk ergens tussen de 200 en 250 druppels. Tja een mens moet toch wat als hij zich gaat vervelen.

Vanmorgen de grote schoonmaak. Ketel, kolom en “pijp” schoongemaakt met citroenzuur en goed doorgespoeld. De rest aan Marie toevertrouwd. Dat is het voordeel als je met minimateriaal werkt.

Daarna gaan fietsen met mijn maatje. Lekker cappuccino met een heerlijk stuk kruisbessenvlaai met schuim. Vond dat ik dat wel verdiend had.

 
 • Geliked door
 • Snurrebreut
Antwoord
0 op 22 juli 2020

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 juli 2020

Leuk topic, Joke! Lekker bezig, top!!

Forum Lid
op 22 juli 2020

Good bezig Joke, wel de eerste keer dat ik cuts uitgedrukt zie worden in aantal druppels haha.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juli 2020

Ha, ’n oude gasfles als standaard voor de ketel! En die nummers op de onderkant van de potjes. Moet je wel zeker weten dat de deksels goed dicht zitten!!

Ik neem aan dat er een brander onder in de blauwe gasfles zit, maar hoe geef je die lucht? Heb je de bodem er ook uitgehaald?

Die knikkers voor in de kolom zijn ook aardig. Ik gebruikte vroeger grind en ik had krullen gemaakt van koperen installatiedraad.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 22 juli 2020

Die gasfles hebben ze gedaan omdat ik nogal lomp ben en ze niet willen dat ik me verbrand. Zo zit hij stevig opgesloten. En omdat ik graag buiten wil stoken vangt de brander zo ook minder wind. Zit brander  in van sköttelbraai. Krijgt lucht door sleuven van de pijp van de sköttelbraai. Zaterdag beneden in gasfles kijkgat geboord, maar ik zie niks, moet ik op mijn buik gaan liggen en daar heb ik dan geen zin in. Voel wel aan bovenkant of stralingswarmte is, dan weet ik ook of hij brandt. Kijkgat is mooi om met lange BBQ-aansteker de vlam aan te steken. Moet ik dan wel niet steeds vergeten om die te gaan kopen. Nu moet ik nl nog het kraantje opendraaien en brandende lucifer van bovenaf er in mikken. Maar ook dat heeft z’n charme.

 

Forum Lid
op 22 juli 2020

Voor alcohol stoken is zo een ketel met kolom prima te doen om likeurtjes op smaak en met kruiden te Stoken vanuit de ketel of een kersen vergisting kun je beter een andere hoed gebruiken inplaats van kolom .
Ook op de gasfles zou beter zijn om daar een verstelbare drukregelaar te gebruiken .

Doorstoken tot 25 % ? Ik weet niet uit wel hobby boekje dat rare idee komt maar je stookt op smaak geur en kleur. . Je stopt zodra verslechtering in smaak kleur en geur ontstaat .
niet op percetage .

Uitstroom snelheid is ook niet echt iets wat druppels per seconde is . De brug temperatuur is belangrijk en het terug koelen en inhoud en vorm koeler maken de uitstroom weer verschillend .
Wanneer op brug temperatuur te hoog is zal het uitstromen ook snel gaan en te laag het stagneren .

Crew member
op 22 juli 2020

Die druppel per seconde is mijn schuld een beetje. Ze vroeg wat een mooie snelheid was dus flapte ik dat er uit, meer gebaseerd op de smartstill MII fijnstook op vermogensregeling, waarmee ik bekend ben. Heb er wel bij gezegd dat elke ketel anders is en is op smaak stoken inderdaad beter.
Maar al met al voor een eerste stook heeft ze het best heel goed gedaan.

Forum Lid
op 22 juli 2020

Ja als het bij druppelde dan had ik een lange zit 15ltr druppelen

Forum Lid
op 24 juli 2020

Robbert ik denk dat jij wel helemaal gelijk zult hebben. Maar ergens moet je beginnen. En bij mij werkt zien en doen vaak net iets beter dan alleen theorie. Toen mijn keteltje gemaakt werd was de vraag: wát wil je stoken oftewel er mee bereiken. Ik wilde dus alcohol, ging uit van maceren. Ik had dat fruit zelf dat ik toen vergist heb. Dus geen man over boord als mislukte. Zijn nog kortere kolommen, dus dat kan ik wel wisselen. In de tussentijd weer veel geleerd en gelezen. Dus weer tijd om te denken. En die hoed komt ook nog wel een keer. Drukregelaar op de gasfles vind ik op moment nog niet zo nodig, kan gas regelen met regelaar brander. Doorstoken tot die 25% kan ik niet zo snel meer terugvinden, in die bergen info. Maar vond het zelf geen stom idee om alles onder de 44/40% bij elkaar te gooien met de heads en tails die niet gebruikt worden en dat later nog een keer te verstoken. Geur en smaak veranderen nl wel, kleur niet. Dus splitsing op reuk en smaak maak ik met de cuts. En die druppels? Tja wel weer van geleerd.

grtjs Joke

Forum Lid
op 24 juli 2020

Inderdaad doorstoken tot 25 % is een wazig idee. Dan is de rest alcohol al zo weinig dus door laten lopen kan de boel verknallen . Scheiden is inderdaad voor beginners moeilijk . Maar zoek ook niet naar de smaak die je wil hebben kijk naar wat er overheerst wat je niet wil hebben . Er is altijd een keer moment . Dat vind je op geur ,smaak en helderheid / kleur . Ja dat uit stroomsnelheid is afhankelijk van meerdere factoren en dus niet jn druppels per seconden . Een normale uitstoom tijdens de hoofdloop zal een net niet straaltje zijn beetje er tussen in . Als het druppelend is of als minimum straal hangt af van wat op brug en koeler gebeurt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 juli 2020

Dat keteltje komt me wel heel bekend voor …. 😉

Afmetingen kolom / dome voor 10 liter koper ketel

Forum Lid
op 22 juli 2020

🤣😘

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 juli 2020

Je hebt het gelezen Pauluzs? Om de smaak van fruit er in te houden heb ik toch ook een hoed nodig (zoals jij al zei natuurlijk) 😉

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 30 juli 2020

3x gestookt en al weer veel bijgeleerd door andere forumleden. Nu heb ik een kolom van 80 cm. Maar wil graag een kortere om te kijken of ik zo toch al meer smaak van het fruit kan behouden. Mijn emmer kersen staat uitgegist in de kelder te wachten. Dus deze week balletje opgegooid. Nu krijg ik vanavond een koperen pijp voor mijn neus gelegd met de vraag: zet even een streep hoe lang dat ding moet worden, dan maak ik dat even voor je. Super. Alleen nu heb ik het dilemma: hoe lang is een korte kolom??

Forum Lid
op 31 juli 2020

Voor smaak stoken een hoed maken tussen 3tot 10 inch .hoog
Een diameter van 1 ,1/2 tot inch .5 inch wordt wel gebruikt
Maar te prefereren is breed 5 -10 inch .
Ook kun je een spatbol gebruiken in ontwerp.

Forum Lid
op 31 juli 2020

Mijn huidige  kolom is 13,78 inch doorsnee en 85 cm lang. Die korte heeft dan ook 13,78 inch. Ben op zoek naar voorwerp om hoed te maken, moet binnenkant een diameter van 9 cm hebben. Dan kun je er ook nog kruideneitjes instoppen. Zoals jij in topic Tiny’s zei bijv verhoogd steelpannetje of zoiets. Maar nog niet gevonden. Komt wel. Wat is een spatbol eigenlijk Robbert ?

Forum Lid
op 31 juli 2020

https://www.dispolab.nl/producten/spatbollen/50311/802303

Vanaf je kolom maak je een bocht, daar maak je een bol omheen en bovenaan de bol laat je weer een buis uitkomen richting condenser.

Forum Lid
op 31 juli 2020

In principe bedoeld om ongerechtigheden die opspatten uit de stookketel op te vangen en te bewaren, zodat ze niet in je destillaat terecht komen.

Maar dus ook goed te gebruiken als kruidenvat.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 juli 2020

De spatbol is een extra ” kamer” om het deel dat door het verwarmen opspat of bijv overkoken en o.a. bij eiwit rijke beslagen het schuim als het ware ruimte geeft en doet teruglopen waardoor het niet in de brug en koeler komt .
Een kruidenmand monteer je in principe in hals ketel of hoed of in de doubler .
Dat is niet de officiële functie voor de spatbol . Een spatbol is ook nauw aan onderkant net als boven kant
Een hoed / helm is aan onderkant breeder dan uitstroom en in principe een “verzadigingskamer ..

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 1 dag geleden

Eindelijk. Al een paar dagen lindebloesemhydrolaat willen maken met mijn kruidenketeltje, maar er kwam steeds iets tussen. Omdat het maar zo’n klein keteltje is in de keuken stoken, want daar is het vanmiddag nog een beetje koel.

Alles klaargezet: snelkookpan, 2 liter water erin, zeef op pootjes, gedroogde lindebloesem, deksel er op, koelspiraal aangesloten en water in koelvaatje. Check -> alles oké. Kookplaat aan en wachten op hydrolaat. Nada. Wel erg veel stoom die ontsnapte tussen pan en deksel. Hele handel uitgezet en wachten tot afgekoeld was. Extra rubber er tussen en poging nummer 2. Maar die mislukte ook jammerlijk, zelfde probleem, wel minder maar toch. Weer wachten tot hanteerbaar is en alles losgemaakt. En geloof me, ik was echt niet van plan de keuken te poetsen vanmiddag, maar stoot ik mijn koelvat om. 3 liter water over kookplaat, aanrecht en mobiele telefoon. En dat dreef zo de lades en kastjes in en over de vloer. Balen. Met poging 3 maar gewacht tot zoonlief kwam eten. Die onderkende het probleem meteen en hup daar kwam mijn hydrolaat. Resultaat 600 ml. Toch nog mooi. Maar in plaats van een heerlijke lindebloesemgeur kwam er een hydrolaat uit dat rook naar gedroogd gras, hooi dus. Rest maar gebruiken voor thee of op composthoop denk ik.

Forum Lid
1 dag geleden

Als je hooi geur had in plaats van de lindebloesem was fe temperatuur te hoog . Dan verbranden de foezels en olie

Forum Lid
20 uur geleden

Denk dat aan keramische kookplaat licht. Die moduleert (aan-uit etc.).
Denk dat ik bloesem nog maar even bewaar en Maar eens op zoek ga naar andere warmtebron.

Crew member
20 uur geleden

Of je moet denken aan een vermogensregelaar. Zet je keramische plaat op maximaal en regel dan traploos het vermogen met een draaiknopje.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren