Dit topic is gesloten, u kunt alleen lezen

Magische keteltjes

Geupdate op 3 september 2020 in Mijn installatie
30 op 22 juli 2020

Na een workshop kruiden destilleren begon het te jeuken. Keteltje van oude hogedrukpan etc. En proberen maar. En ja hoor, het werkte. Geen etherische olie, wel veel hydrolaat. 

Toen kwam de vraag: ook nog een andere ketel nodig om alcohol te stoken soms? Tuurlijk, lijkt me dus ook leuk. Gedronken wordt hier praktisch niet, af en toe een glaasje, dus heb niet zo bar veel nodig. Maar heb wel altijd allerlei soorten drank nodig bij het koken en likeuren voor in de jams. En ’s winters is af en toe een glaasje in alcohol opgezet fruit of een likeurtje bij de koffie ook niet te versmaden. Ben altijd in om vanalles te leren/proberen. En als ik weer bezig ben hoor ik vaak: doe bös toch unne knooier (vertaald in ABN: je bent toch een knoeier).
Heel veel gelezen op dit forum. Zo veel dat het niet in mijn hoofd past. Vorig jaar drie emmers fruit vergist. In kelder gezet met de bedoeling te gaan stoken als ketel klaar zou zijn. Door omstandigheden is het er niet van gekomen. En iedere keer denken: die emmers moet ik leeg gooien en schoonmaken. Toen ik eindelijk zo ver was kwam uit emmer 1 de alcoholgeur me tegen. Toch proberen??? Ach wat, kan geen kwaad, kan het altijd nog weggooien. Dus vorige week ketel schoongemaakt en uitgestoomd. Deze week kijken wat het wordt. En weer lezen op het forum. Zo krijg ik de tijd ook om.
Intussen emmer kersen aan het vergisten en ga het ook met suiker proberen. En de pruimen lachen me ook al tegen.
Ben benieuwd.

Yep yep. Gelukt. De eerste twee keer met hulp. Gisteren in mijn eentje gestart. En het lukte. Pruimen van vorig jaar langzaam vergist. En met langzaam bedoel ik dus echt langzaam. Om 3 uur stond alles klaar. Vlam onder de ketel. Laagste stand en gaan. Na een tijdje begon het te druppelen. Nagevraagd en moest ongeveer één druppeltje per seconde uitkomen. Nou, dat gaat idd langzaam. Eerste drie borrelglaasjes weggedaan. 3e rook toch naar mijn mening niet prettig. Dus zekere voor onzekere. En daarna cuts maken. Reuk was goed, alcoholpercentage ook. Om half acht maar eens andere stoel gezocht. Kreeg zoals we hier in Limburg zeggen zweel oppe vot (eelt op de kont).

Uiteindelijk was ik het zat. Bleef goed in alcohol, maar wilde er geen nachtwerk van maken. Dus vlam omhoog om door te stoken tot 25% dacht ik. Maar oei, foutje, had de verkeerde pakking gepakt en de ketel lekte tussen ketel en kolom. Kon ik ook niet afdichten op die plek. Jammer maar helaas, om 21.30 gaskraan dichtgedraaid. Vond het welletjes. Hobby moet wel leuk blijven. Resultaat zonder voorloop: 23 cuts met elk ergens tussen de 200 en 250 druppels. Tja een mens moet toch wat als hij zich gaat vervelen.

Vanmorgen de grote schoonmaak. Ketel, kolom en “pijp” schoongemaakt met citroenzuur en goed doorgespoeld. De rest aan Marie toevertrouwd. Dat is het voordeel als je met minimateriaal werkt.

Daarna gaan fietsen met mijn maatje. Lekker cappuccino met een heerlijk stuk kruisbessenvlaai met schuim. Vond dat ik dat wel verdiend had.

 
 • Geliked door
 • Bas1975
 • Snurrebreut
0 op 22 juli 2020

 • Geliked door
Annuleren
1 op 22 juli 2020

Leuk topic, Joke! Lekker bezig, top!!

Forum Lid
op 22 juli 2020

Good bezig Joke, wel de eerste keer dat ik cuts uitgedrukt zie worden in aantal druppels haha.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 22 juli 2020

Ha, ’n oude gasfles als standaard voor de ketel! En die nummers op de onderkant van de potjes. Moet je wel zeker weten dat de deksels goed dicht zitten!!

Ik neem aan dat er een brander onder in de blauwe gasfles zit, maar hoe geef je die lucht? Heb je de bodem er ook uitgehaald?

Die knikkers voor in de kolom zijn ook aardig. Ik gebruikte vroeger grind en ik had krullen gemaakt van koperen installatiedraad.

 • Geliked door
Annuleren
5 op 22 juli 2020

Die gasfles hebben ze gedaan omdat ik nogal lomp ben en ze niet willen dat ik me verbrand. Zo zit hij stevig opgesloten. En omdat ik graag buiten wil stoken vangt de brander zo ook minder wind. Zit brander  in van sköttelbraai. Krijgt lucht door sleuven van de pijp van de sköttelbraai. Zaterdag beneden in gasfles kijkgat geboord, maar ik zie niks, moet ik op mijn buik gaan liggen en daar heb ik dan geen zin in. Voel wel aan bovenkant of stralingswarmte is, dan weet ik ook of hij brandt. Kijkgat is mooi om met lange BBQ-aansteker de vlam aan te steken. Moet ik dan wel niet steeds vergeten om die te gaan kopen. Nu moet ik nl nog het kraantje opendraaien en brandende lucifer van bovenaf er in mikken. Maar ook dat heeft z’n charme.

 

Forum Lid
op 22 juli 2020

Voor alcohol stoken is zo een ketel met kolom prima te doen om likeurtjes op smaak en met kruiden te Stoken vanuit de ketel of een kersen vergisting kun je beter een andere hoed gebruiken inplaats van kolom .
Ook op de gasfles zou beter zijn om daar een verstelbare drukregelaar te gebruiken .

Doorstoken tot 25 % ? Ik weet niet uit wel hobby boekje dat rare idee komt maar je stookt op smaak geur en kleur. . Je stopt zodra verslechtering in smaak kleur en geur ontstaat .
niet op percetage .

Uitstroom snelheid is ook niet echt iets wat druppels per seconde is . De brug temperatuur is belangrijk en het terug koelen en inhoud en vorm koeler maken de uitstroom weer verschillend .
Wanneer op brug temperatuur te hoog is zal het uitstromen ook snel gaan en te laag het stagneren .

Crew member
op 22 juli 2020

Die druppel per seconde is mijn schuld een beetje. Ze vroeg wat een mooie snelheid was dus flapte ik dat er uit, meer gebaseerd op de smartstill MII fijnstook op vermogensregeling, waarmee ik bekend ben. Heb er wel bij gezegd dat elke ketel anders is en is op smaak stoken inderdaad beter.
Maar al met al voor een eerste stook heeft ze het best heel goed gedaan.

Forum Lid
op 22 juli 2020

Ja als het bij druppelde dan had ik een lange zit 15ltr druppelen

Forum Lid
op 24 juli 2020

Robbert ik denk dat jij wel helemaal gelijk zult hebben. Maar ergens moet je beginnen. En bij mij werkt zien en doen vaak net iets beter dan alleen theorie. Toen mijn keteltje gemaakt werd was de vraag: wát wil je stoken oftewel er mee bereiken. Ik wilde dus alcohol, ging uit van maceren. Ik had dat fruit zelf dat ik toen vergist heb. Dus geen man over boord als mislukte. Zijn nog kortere kolommen, dus dat kan ik wel wisselen. In de tussentijd weer veel geleerd en gelezen. Dus weer tijd om te denken. En die hoed komt ook nog wel een keer. Drukregelaar op de gasfles vind ik op moment nog niet zo nodig, kan gas regelen met regelaar brander. Doorstoken tot die 25% kan ik niet zo snel meer terugvinden, in die bergen info. Maar vond het zelf geen stom idee om alles onder de 44/40% bij elkaar te gooien met de heads en tails die niet gebruikt worden en dat later nog een keer te verstoken. Geur en smaak veranderen nl wel, kleur niet. Dus splitsing op reuk en smaak maak ik met de cuts. En die druppels? Tja wel weer van geleerd.

grtjs Joke

Forum Lid
op 24 juli 2020

Inderdaad doorstoken tot 25 % is een wazig idee. Dan is de rest alcohol al zo weinig dus door laten lopen kan de boel verknallen . Scheiden is inderdaad voor beginners moeilijk . Maar zoek ook niet naar de smaak die je wil hebben kijk naar wat er overheerst wat je niet wil hebben . Er is altijd een keer moment . Dat vind je op geur ,smaak en helderheid / kleur . Ja dat uit stroomsnelheid is afhankelijk van meerdere factoren en dus niet jn druppels per seconden . Een normale uitstoom tijdens de hoofdloop zal een net niet straaltje zijn beetje er tussen in . Als het druppelend is of als minimum straal hangt af van wat op brug en koeler gebeurt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
1 op 22 juli 2020

Dat keteltje komt me wel heel bekend voor …. 😉

Afmetingen kolom / dome voor 10 liter koper ketel

Forum Lid
op 22 juli 2020

🤣😘

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 24 juli 2020

Je hebt het gelezen Pauluzs? Om de smaak van fruit er in te houden heb ik toch ook een hoed nodig (zoals jij al zei natuurlijk) 😉

 • Geliked door
Annuleren
4 op 30 juli 2020

3x gestookt en al weer veel bijgeleerd door andere forumleden. Nu heb ik een kolom van 80 cm. Maar wil graag een kortere om te kijken of ik zo toch al meer smaak van het fruit kan behouden. Mijn emmer kersen staat uitgegist in de kelder te wachten. Dus deze week balletje opgegooid. Nu krijg ik vanavond een koperen pijp voor mijn neus gelegd met de vraag: zet even een streep hoe lang dat ding moet worden, dan maak ik dat even voor je. Super. Alleen nu heb ik het dilemma: hoe lang is een korte kolom??

Forum Lid
op 31 juli 2020

Voor smaak stoken een hoed maken tussen 3tot 10 inch .hoog
Een diameter van 1 ,1/2 tot inch .5 inch wordt wel gebruikt
Maar te prefereren is breed 5 -10 inch .
Ook kun je een spatbol gebruiken in ontwerp.

Forum Lid
op 31 juli 2020

Mijn huidige  kolom is 13,78 inch doorsnee en 85 cm lang. Die korte heeft dan ook 13,78 inch. Ben op zoek naar voorwerp om hoed te maken, moet binnenkant een diameter van 9 cm hebben. Dan kun je er ook nog kruideneitjes instoppen. Zoals jij in topic Tiny’s zei bijv verhoogd steelpannetje of zoiets. Maar nog niet gevonden. Komt wel. Wat is een spatbol eigenlijk Robbert ?

Forum Lid
op 31 juli 2020

https://www.dispolab.nl/producten/spatbollen/50311/802303

Vanaf je kolom maak je een bocht, daar maak je een bol omheen en bovenaan de bol laat je weer een buis uitkomen richting condenser.

Forum Lid
op 31 juli 2020

In principe bedoeld om ongerechtigheden die opspatten uit de stookketel op te vangen en te bewaren, zodat ze niet in je destillaat terecht komen.

Maar dus ook goed te gebruiken als kruidenvat.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 31 juli 2020

De spatbol is een extra ” kamer” om het deel dat door het verwarmen opspat of bijv overkoken en o.a. bij eiwit rijke beslagen het schuim als het ware ruimte geeft en doet teruglopen waardoor het niet in de brug en koeler komt .
Een kruidenmand monteer je in principe in hals ketel of hoed of in de doubler .
Dat is niet de officiële functie voor de spatbol . Een spatbol is ook nauw aan onderkant net als boven kant
Een hoed / helm is aan onderkant breeder dan uitstroom en in principe een “verzadigingskamer ..

 • Geliked door
Annuleren
3 op 6 augustus 2020

Eindelijk. Al een paar dagen lindebloesemhydrolaat willen maken met mijn kruidenketeltje, maar er kwam steeds iets tussen. Omdat het maar zo’n klein keteltje is in de keuken stoken, want daar is het vanmiddag nog een beetje koel.

Alles klaargezet: snelkookpan, 2 liter water erin, zeef op pootjes, gedroogde lindebloesem, deksel er op, koelspiraal aangesloten en water in koelvaatje. Check -> alles oké. Kookplaat aan en wachten op hydrolaat. Nada. Wel erg veel stoom die ontsnapte tussen pan en deksel. Hele handel uitgezet en wachten tot afgekoeld was. Extra rubber er tussen en poging nummer 2. Maar die mislukte ook jammerlijk, zelfde probleem, wel minder maar toch. Weer wachten tot hanteerbaar is en alles losgemaakt. En geloof me, ik was echt niet van plan de keuken te poetsen vanmiddag, maar stoot ik mijn koelvat om. 3 liter water over kookplaat, aanrecht en mobiele telefoon. En dat dreef zo de lades en kastjes in en over de vloer. Balen. Met poging 3 maar gewacht tot zoonlief kwam eten. Die onderkende het probleem meteen en hup daar kwam mijn hydrolaat. Resultaat 600 ml. Toch nog mooi. Maar in plaats van een heerlijke lindebloesemgeur kwam er een hydrolaat uit dat rook naar gedroogd gras, hooi dus. Rest maar gebruiken voor thee of op composthoop denk ik.

Forum Lid
op 6 augustus 2020

Als je hooi geur had in plaats van de lindebloesem was fe temperatuur te hoog . Dan verbranden de foezels en olie

Forum Lid
op 7 augustus 2020

Denk dat aan keramische kookplaat licht. Die moduleert (aan-uit etc.).
Denk dat ik bloesem nog maar even bewaar en Maar eens op zoek ga naar andere warmtebron.

Crew member
op 7 augustus 2020

Of je moet denken aan een vermogensregelaar. Zet je keramische plaat op maximaal en regel dan traploos het vermogen met een draaiknopje.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
3 op 19 augustus 2020

Daar zijn we weer. Niks gestookt de afgelopen periode. Bij temperaturen tussen de 30 en 35 graden, waarbij het ’s nachts ook niet echt afkoelde geen zin/puf om daar nog een extra warmtebron bij aan te zetten. Maar, dat betekent niet dat ik alleen maar in het zwembad gelegen heb of in een stoel heb liggen uitpuffen.
De eigen gestookte alcohol laten luchten en uitwasemen. De kersen staan op rum, vind ik lekkerder dan brandewijn. Beginnen al aardig goed te smaken. De rumtopf is opgezet, en is bijna vol. Heeft nog tijd jogging, minstens tot half december.
Toen pruimenlikeurproeven met mijn eigen Eau de Vie van pruimen (trots). Omrekentabel van Robbert gebruikt om percentage van de pruimen Eau de Vie omlaag te brengen naar 28% (percentage inmaakbrandewijn). Drie verschillende samenstellingen gemaakt. Smaakt tot nu toe chemisch, alledrie niet te pruimen. Ligt het aan de piment die er in zit of aan de Eau de Vie? Denk zelf dat de laatste de grote boosdoener is, helaas. Dus leren goede Eau de Vie te maken. Intussen laten staan tot eind december en dan eindconclusie.
En dan mijn karamellikeur. Tja wat moet ik daarvan zeggen. Lekkere fudge (karamel van gecondenseerde melk) gemaakt, suikersiroop, kruiden en rum. Geen eigengestookte, maar gekocht in Duitsland. Smaak is lekker, maar blijft scherpe nasmaak houden, alhoewel dat nu na drie weken een beetje afgezwakt is. Afwachten dus. De kersen hebben dezelfde rum en die smaken na 2 maanden al aardig goed.
En ja, met dat warme weer veel gelezen, veel vragen gesteld, veel antwoorden gekregen. Af en toe duizelt het. Probleem is: ik vind alles leuk. Wil te veel, waarschijnlijk in te korte tijd leren en doen. Dus maar eens even aan de rem getrokken. En mezelf de vraag stellen: Wat heb ik nu écht nodig om leuke dingen te kunnen maken? In ieder geval meer geduld, meer ervaring, een beter geheugen en uiteraard betere drank. Misschien nog, buiten de ketels die ik heb, een kleiner keteltje om op smaak te stoken? De Tiny’s van Robbert zijn vreselijk aanstekelijk. Vragen, vragen en nog meer vragen stellen. En door het geduld en de goede uitleg van andere forumleden tot de conclusie gekomen dat de Tiny Alquitara toch wel voor mij het ultieme smaakstookapparaat is. En aangezien ik niet ambieer om grote hoeveelheden te gaan maken, een keteltje heb van 10 liter waar max 7 of 8 liter in gestookt kan worden, en ik daar dan weer ongeveer 1,5 à 2 ltr max uit kan halen van te hoog percentage om 2e keer over te halen. Dus moet verdunnen tot 40% om opnieuw te kunnen stoken, viel de keus op een Alquitara van 2,5 liter. Op onderzoek uit, op internet zoeken, E-bay etc etc. Maar dat werd allemaal niks. Conclusie: liever een goed product waar ik van op aan kan, dan een tweedehandsje waar ik niet van weet wat de mankementen zijn. En in verhouding de prijzen ook nog best aardig hoog waren. Dus Jan van Stookwinkel gebeld, want op de site stond een wachtlijst. Nu sta ik braaf op de wachtlijst, in afwachting van een leuke Alquitara waarin ik straks hopelijk lekkere dingen kan maken.
In afwachting daarvan ben ik wel al kruiden gaan drogen in mijn prototype kruidendroger voor buiten. Ging prima met deze temperaturen. Maar een echte zonnedroger staat ook nog op de verlanglijst, gaat sneller, beter en kan ook fruit en groente in (schat maar eens lief aankijken).
Inmiddels ook geleerd dat cremelikeuren gemaakt worden op alcohol van graanbasis. Wil ik op het moment nog wat verder prutsen, zal ik toch wat dranken moeten gaan kopen. Denk aan een goede oude graanjenever (ongezoet) voor crèmelikeur en kernobstschnaps voor fruitlikeur. Bovenaan op de lijst staat venkellikeur dus dat wordt de eerste. Ben heel benieuwd.
Tot nu toe nog niet veel bijzonders gemaakt. Maar ook daardoor wel braaf geweest en veel geleerd. Hou jullie op de hoogte.

Forum Lid
op 19 augustus 2020

De pruimen eau de vie misschien last van looizuur ? ( of misschien cyanide )
Veel schil of nog pitten gehad in de stookwijnen of een paar kapotte pitten ?
Zet de drank in de zon en decanteren .

Forum Lid
op 19 augustus 2020

Kan ik dat op een gemakkelijke manier testen? Pruimen waren ontpit, wel met schil. Wel maar 1x gestookt, is dat soms fout? Royaal voorloop, heads en benodigde tails weggedaan. Kan ik dat in gesloten de fles in de volle zon zetten? Buiten of binnen? En hoe lang?

Forum Lid
op 19 augustus 2020

1 x stoken kan maar je moet goed voorloop en zeker op tojd naloop weghalen .
Niet te lang doorstoken ! .
gewoon buiten in zon en sluit fles met prop watten . Af zodat het kan ademen .
Paar dagen en dan even proeven .
giet een paar keer de fles over . Zodat het met zuurstof kan oxideren ..

( Cyanide test staat ben ammareto topic

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 19 augustus 2020

Dank je Robbert. Al weer duidelijke en goede adviezen van jou. Volgens mij ben ik je al heel wat kersenvlaai schuldig 😉

 • Geliked door
Annuleren
1 op 2 september 2020

Op bezoek bij ChrisV en Adriana
Na een hele leerweg (dank Robbert) over het maken van likeurs, waardoor ik nu weet dat likeurs niet van suikeralcohol gemaakt worden, maar heldere likeur op basis van een goede Eau de Vie en crèmelikeur op een goede oude ongezoete graanjenever ben ik me een beetje gaan verdiepen in graanjenever (maar die lust ik zo ook wel). Blijkt dat je daar ook maïs in kan verwerken. De discussie brande los. Waar goede maïs vandaan halen. Volgens Chris was de biomais waarvan in Roemenië polenta gemaakt wordt de allerbeste. Zoeter dan de reguliere voermaïs hier en niet zo als suikermaïs. Dus ik op pad voor polentamaïs of grofgemalen meel. Tuurlijk, nergens te vinden. En omdat Chris me al paar keer aangeboden had dat ik wat maïs van hem kon krijgen (verkopen doet hij niet aan), ik op een mooie morgen “eventjes” naar Chris.
Ik werd hartelijk ontvangen door Chris en Adriana. En bij een kop koffie werd verder kennis gemaakt en verhalen verteld. Chris zat gewoon relaxed en op zijn gemak en liet zijn druiven wachten. Adriana was druk in de keuken bezig met het inmaken van bergen groente, soep koken en gehakt voorbereiden voor een vast heerlijk gerecht. Maar ook zij kwam er gezellig bij zitten. We hebben heel wat afgekletst over kruiden. Zij weet er echt héél veel van, geleerd van haar oma. Kunnen wij nog wat van leren. Rond de middag werd er een flinke, heerlijke, verse kop soep voor mijn neus gezet en een of ander lekkere kruidenborrel (half glaasje maar, want ik moest nog naar huis). Nou tegen de tijd dat ik naar huis ging was dat halve glaasje al lang uitgewerkt. Chris heeft nog wat proefflesjes van mijn eerste eigen stooksels beoordeeld. En ze werden goed bevonden door de maestro.
Daarna de tuin in. Kijken naar de planten met bijna allemaal hun eigen verhaal en naar Chris z’n druiven, vergistingsvaten en stookketel. Emmertje gevuld met benodigde maïs en daar ging ik. Maar niet voordat er nog wat kruiden, een druivenplantje en een paar heerlijke potjes siropen en ingemaakt van Adriana in een doos werden meegegeven.
Chris en Adriana hartstikke bedankt voor de leuke, gezellige, leerzame, lieve lange ochtend.
En uiteraard alles Coronaproef, keurig afstand gehouden.

Forum Lid
op 3 september 2020

Leuk stuk om te lezen! Misschien dat ChrisV eens een topic kan openen over kruiden en druiven? Welke stortten en waar het zoal voor gebruikt kan worden? We zijn nooit te jong om te leren!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren