Mais soorten welke keuze?

Geupdate op 27 mei 2020 in Spirits
37 op 18 december 2019

Heeft er iemand al enige ervaring met maisgriesmeel van AH. Ik heb er zelf een wijn mee gemaakt en rozijnen sinas en citroen aan toegevoegd. Was zo een 25 liter mash en heb er uiteindelijk maar 1.5 liter 45 % veredelde moonshine aan overgehouden. Lijkt dit een redelijke opbrengst voor jullie? Of probeer ik volgende keer beter en andere maissoort als grondstof.

Mijn volgende recept zou een granen mengeling zijn van rogge, mais, gerst en gerstemout

De opties lijken mij:

-vlokken bij de hobby-brouwer

-gebroken mais als dierenvoer en dan evt extra schroten

-maismeel (lijkt mij wel moeilijk te filteren)

Alle tips zijn welkom

Greetz Stevie

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 18 december 2019

Stevie, heb je iets van amylase of diastatisch mout gebruikt? Mais zit boordevol zetmeel die moeilijk vergist.

Zelf red ik 2 a 2,5 liter van 45% uit 20 liter mash. Wel met diastatisch mout.

Forum Lid
op 18 december 2019

Okay, ik bedacht me net dat het antwoord misschien wat kort door de bocht is. Dus even de laptop opgestart.

Maïs bevat met name zetmeel wat een complexe suiker is (groot molecuul) de gist heeft hiermee heel veel moeite om dit om te zetten naar ethanol tijdens de anaerobe vergisting. Sterker nog ik vermoed dat de rozijnen meer opgeleverd hebben voor je.

Door het gebruik van amylase of diastatisch mout (dit bevat 2 soorten amylase) wordt de zetmeel omgezet naar simpele suikers waarmee de gist wel kan werken. Bij het Bier of Whisky brouwen wordt deze omzetting tijdens het maischen uitgevoerd. Afhankelijk van het type drank wat je najaagt wordt er op één of meerdere temperaturen een rust aangehouden waardoor de amylase (wat effectief een enzym is) de zetmeel kan omzetten naar simpele suikers.

Forum Lid
op 18 december 2019

Prachtig uitgezette uitleg! Hier kunnen we wat mee. Dus gwn goed maishen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 december 2019

Als je het goed wil doen haal dan mais bij een graanhandel voor bakkerijen of bij een maalderij of molen . ( Is ook goedkoper dan pakjes bij AH )
Mais alleen koken is niet voldoende .
Er zijn gisten die met eigenenzym een klein deel van de suikers kunnen vrijmaken en verwerken maar het vaak maar weinig en van mindere kwaliteit .
De gist krijgt het te zwaar en zal veel vervuiling uitscheiden .
Een diastatisch mout kun je in verhouding toevoegen .
1:10 . Is voldoende ( Beter 2:10 )
Bij het maischen zal de beta amylase bij 55 gr werken .( 55 -65 ) de alfa amylase bij 68 -74 gr..
ook hier is verstandig om ook te zorgen om een goed PH te verzorgen voor goede enzym werking.

(ook kun je via een vries methode de suikers vrijmaken trouwen bij gebrek aan enzym .)

Forum Lid
op 19 december 2019

Robbert in welke vorm is de mais te krijgen bij een maalderij? en kun je meteen met deze vorm aan de slag of is fijner vermalen met bv schroter wenselijk

 

Forum Lid
op 19 december 2019

Je kunt hele fijne maismeel krijgen maar ook grof .
Er zijn nog diverse ouderwetse windmolens die nog in gebruik zijn waar je grof op steen gemalen maïs kunt krijgen . ( Ik haal het bij de Zwaluw in burdaard)
ja je kunt er meteen mee aan de slag .
Mais voorkoken afkoelen tot 55 gr 1/10 deel diastalisch mout erdoor . ( Liever 1/5 of meer ) op ph van 5.6
En af maischen . .
( Die zakje amylase is leuk maar geeft minder resultaat dan met een goede mout werken . )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
30 op 18 december 2019

Sorry ik ben er vergeten bij te voegen dat ik natuurlijk ook mout het toegevoegd voor de omzetting naar suiker en zodoende heb ik ook een maish uitgevoerd

 

Forum Lid
op 18 december 2019

Welk mout Stevie en op welke temperatuur het maischen?

Forum Lid
op 18 december 2019

Heb je om je PH gedacht ? .en 3 temp stappen ,?
Was de mout diastatisch ( met actief enzym ) of verhit / gestoomd .

Forum Lid
op 19 december 2019

Er zijn veel filmpje op YouTube: zoek eens op “cornmeal youtube moonshine”

 

 

Forum Lid
op 19 december 2019

Ik laat bio mais uit Roemenie sturen,die gebruiken ze daar ook voor polenta die is ook zoeter,dat merk ik ook als ik mijn ketel er mee afdicht,plakt beter als het maismeel van hier.ik gooi 12 kg in een ketel en die stook ik goed gaar,dan twee pakken havermout er bij niet doorkoken 8 kg suiker en 120 gr.gist dat gaat in een vat van 80 ltr.ik haal daar 10-12 ltr van 40-45% uit.met een vulling van 60-65 ltr in mijn ketel.zie stoken Chris 2000

Forum Lid
op 1 mei 2020

Chris even dommen vraag misschien ,maar is een normale havermout ook voldoende om de suikers te laten omzetten?

Crew member
op 1 mei 2020

Gemoute haver heeft een zeer laag diastatisch vermogen, zo’n 10 x minder dan pilsmout. Het diastatisch vermogen van havermout uit de supermarkt is zonodig nog minder. 

 

Er is een verschil tussen gemoute haver en havermout. Havermout is gewassen en gepelde haver die in stukken wordt geknipt en verhit. Havermout heeft dus niet eerst gekiemd en is dus ook feitelijk geen mout zoals b.v. pilsmout, pale ale mout, tarwemout, roggemout enz. In de brouwwereld wordt daarom ook altijd gesproken over gemoute haver ipv havermout.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Mijn resultaat is een lekkere drank,en mooi zacht.ze laten er whisky van de slijter er voor staan.dus Chris is tevreden.

Crew member
op 6 mei 2020

Chris, ik twijfel er niet aan dat jij die drank lekker vind 😁

Echter, er zal heel weinig  zetmeel/suiker van de mais en eventueel havermout omgezet worden in alcohol, die komt bijna enkel van de suiker. De smaak komt van mais en havermout. Met wat diastatische mout zou je het zetmeel in de mais wel om kunnen zetten in vergistbare suikers.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Ik twijfel er niet aan dat Chris z’n drank lekker is. Maar ben het wel eens in de zin dat hij de zetmelen laat liggen. Chris heeft zijn eigen manier, en dat mag en respecteer ik ook, zeker als het met de kont tegen de kribbe is, dat kan ik wel waarderen.
Zelf kies ik ook voor maischen, al wil ik de vriesmethode ook nog eens proberen om een 100% maïs stort te hebben, wat zelf geen diastatisch vermogen heeft. Maar bij granen voeg ik principieel ook geen suiker toe. 1600 deden ze dat bij jenever ook niet, bij whisky’s ook niet. En omdat ik walg van de hedendaagse jenever maak ik hem liever zelf zoals sommige burgers dat ook deden in de 17e eeuw. Denk dat de prijs van rietsuiker (denk dat bietsuiker zo lang nog niet bestaat) destijds ook erg hoog moet zijn geweest, tegenover graan dat in meeste periodes ruim aanwezig was.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Ja dat invriezen wil ik ook proberen zal best beter zijn maar het probleem is als ik 12 kg gekookte mais moet invriezen heb ik een grote vriezer nodig.we zijn er over aan het denken om naar Roemenie te vertrekken.daar kan ik het in de winter gewoon buiten zetten.maar voorlopig ben ik zeer te vreden met het resultaat.zelfs de Roemenen heb ik er mee verbaast.ik blijf steeds experimenteren.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Munckerik dat is juist dat eigenwijze van mij.ik wil gewoon drank maken met wat vroeger gewoon in huis was,of nu de Roemenen in huis hebben,en daar wil ik iets lekkers mee proberen te maken.daarom vind ik wild vergisten ook zo leuk,zo is het perongeluk ontstaan.

Crew member
op 6 mei 2020

Dat snap ik Chris maar ipv suiker erbij doen kun je volgens mij beter  diastatische mout toevoegen, dan weet ik zeker dat hij nòg lekkerder wordt.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Inderdaad je laat veel opbrengst liggen wanneer je niet een diastatisch mout toevoegt .
Ook kun je inderdaad via vriesmethode de suikers vrij maken .
Een derde mogelijkheid is een hoeveelheid ongepasteuriseerde honing toe te voegen
Honing bevat speeksel enzymen van bijen o.a. alfa en beta amylase .

@ Pikketanus klopt betreft de suikerbiet .
Ook al was die er een poos Pas in ergens begin vorige eeuw kwam werd deze door verbeteren pas interessant qua suikerhoudende waarde .
Daarvoor was het gebruik van graan en fruit het meest rendabel . Zoeten deed men met gezuiverd rietsuiker . ( Rum uit rietsuiker was ander apart gebruik en productie methode)
Suiker alcohol uit biet is pas na 30er jaren meer en meer ook door groeiende commersie en steeds goedkoper kunnen produceren ( bieten kregen meer en meer suiker gehalte )meer ingetreden .

Crew member
op 6 mei 2020
. Ook kun je inderdaad via vriesmethode de suikers vrij maken . Een derde mogelijkheid is een hoeveelheid ongepasteuriseerde honing toe te voegen Honing bevat speeksel enzymen van bijen o.a. alfa en beta amylase .  Van Robbert

Je kunt ook zelf in je mash of wort spugen want ook in het menselijk speeksel zit amylase 😉

Leuk weetje:

Kasiri, ook bekend als “kaschiri” en ‘cassavebier’, is een licht alcoholische drank door indianen in Suriname en Guyana gemaakt van cassave.

De wortels van de cassaveplant worden geraspt, in water geweekt en in een matapi, een cilindrische mand, geperst om het sap er uit te persen. Het uitgeperste sap gaat gisten en wordt kasiri.

In Brazilië en Suriname worden de cassavewortels gekauwd en uitgespuwd. De enzymen in speeksel breken het zetmeel van de cassave af tot suikers waardoor na gisting alcohol ontstaat.

Het sap kan ook worden gekookt totdat het een dikke donkere siroop wordt, kasripo of cassareep. Deze stroop heeft antiseptische eigenschappen en wordt gebruikt als smaakstof.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Erik ik wilde het spugen in de wort nou juist niet noemen omdat het wat onsmakelijk overkomt en vast commentaar zou leveren maar inderdaad .
Het is zelfs zo dat in de tijd van de prohibition ( drooglegging ,) de moonshiners op brood kauwde
Dit in de wort roerde voor de enzymen maar ook gelijk zorgde dat voor de gisting ..
ER waren zelfs ” moonshiners ” die sneden in tandvlees om ook wat bloed mee te kauwen .
Ook dat zou volgens sommige ” bevorderen” in gisting .
complete sigaren werden mee gespuugd .
Persoonlijk blijf ik liever bij zeggen geef mij de bijenhoning maar .

Forum Lid
op 6 mei 2020

Spitshine, maïs , spuug en suiker 🤧😷

Forum Lid
op 6 mei 2020

Jaja kan er ook de bedpan bij gooien.🤔

Forum Lid
op 6 mei 2020

Gist heeft stikstof nodig Chris, of misschien een diabeticus krikt t alcoholgehalte omhoog. Het zou toch nsgenoeg steriel moeten zijn.

Crew member
op 6 mei 2020

Het kan een leuk groepsevent worden voor de barbecue van 2021 😂

Nu met Corona maar niet aan beginnen.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Erik, jij meldt je aan als officiële proever vanuit de stookforum crew?

Forum Lid
op 6 mei 2020

Rob Geus zal wel zeggen ” hier wordt ik niet vrolijk van ,”

Crew member
op 6 mei 2020

Ach als het eenmaal gestookt is, is er toch niet mis mee?!

Ik zie hier wel eens foto’s voorbij komen van lieden die iets aan het brouwen zijn…… daar blijf ik liever ver weg van 🤣

Forum Lid
op 6 mei 2020

Dat snap ik maar ondanks dat ik ben wel eat gewent inmiddels .
Wacht maar tot je mijn vrouw heb zien koken . 😂

Forum Lid
op 27 mei 2020

Na een tijd ertussen uit geweest te zijn weer begonnen met deze hobby.
Eerst met rode mais wat aan kloten geweest. En kreeg daarmee de smaak weer te pakken. Die mash heb ik door een vriend laten stoken en die was daarover zeer te spreken. Zelf drink ik geen alcohol maar de techniek boeit mij.
Dus ik moet het laten testen door anderen.
Dus de smaak weer te pakken en hop naar de winkel voor rode mais.
helaas was het op. Dus dan maar maismeel meegenomen. Zag er mooi uit dat ik de zak openende. Dus het testen kan beginnen.
Ik gebruik een weckketel met een roerwerk erop.
Eerst laat ik  de mash 45 minuten op 66 graden verwarmen en daarna 45 minuten op 90 graden. Bij de fase van 66° gooi 10mL alfha Amylase. Bijj de fase van 90° gooi ik een zakje still spirit alpha amylase(12g)  Dat laat ik het afkoelen tot 70° dan gaat de suiker erin. En als hij lager is dan 60 graden in de uitdruipzeef om het grofste eruit te halen. Daarna als hij ver genoeg afgekoeld is de gist erbij. Er zullen wel dingen anders kunnen en dat gaan we ook proberen ben nog lang niet uitgetest. Je zal wel afvragen waarom 2x alpha amylase erbij. Ik heb voor deze testen al met rode mais getest en dat heeft veel problemen opgeleverd doordat de mash niet meer te roeren was.
En daarna de bende weer schoonmaken. Dus voorlopig dus 2x.

Test 1 en 2 : 20 liter water 4kg Gele mais 2kg suiker 10ml en 12gr alpha amylase
                     Soortlijke gewicht bij beide testen 1085 Afval uit zeef 5316gr en 4376gr
Test 3 en 4 : 20 liter water 3kg Gele mais 1kg havermout 10ml en 12gr alpha amylase
                    Soortlijke gewicht bij beide testen 1076  Afval uit zeef 4228gr en 3945gr
Test 5          20 liter water 3kg Gele mais 1kg chateau whisky mout 3ebc 10ml alpha
                    Soortlijke gewicht 1076 afval uit zeef 5451gr

Morgen ga ik test 6 doen maar verwacht hetzelfde resultaat.
En dan laat ik het proeven en met de lekkerste ga ik verder testen.
En natuurlijk de rode mail staat voor volgende week in de planning.
Mais en de mout zijn als meel en de havermout als vlokken.

Ik dacht ik reageer ff word het toch nog een heel verhaal.

 

Forum Lid
op 27 mei 2020

Je mist de beta amylase en co enzymen wanneer je alleen de zakjes gebruikt .
Beter is om ten minste 1 /10 deel mout te gebruiken .dan heb je alpha , beta en co enzymen aanwezig .
Let op je ph . Dat is belangrijk voor goede enzym werking .

Forum Lid
op 27 mei 2020

Ik heb twee kilo honing hier staan ik zal er eens wat bij gooien.

Forum Lid
op 27 mei 2020

Als het ongepasteuriseerde is dan zal het zeker voldoende enzymen bevatten .

Forum Lid
op 27 mei 2020

Het is mij bekend van de beta. Maar toen kon ik het nergens in de winkel vinden.
En daarna eigenlijk nooit gebruikt. Gaat ook zo blijkt het.
Wil uiteindelijk wel van  de zakjes af.
Eerst maar kijken welke door het testpanel als lekkerste word gekozen.
Er staan nu 7 emmers te gisten en 2 emmers om te stoken.
Dus ik kan wel eventjes vooruit.
Wat ik wel vreemd vind is dat ik meer afval heb. Bij de test met mout.
Dit betekend dat hier meer vocht word vastgehouden.
Ter wel hier toch alle enzymen in zitten.
Door het oog en resultaten staat nu die met havermout op 1

Die honing word die gebruikt als suikervervanger?
Zo ja welk dosering?
Of is het voor een smaakmaker?
Want dan komt hij op de lijst om ook eens te proberen.

Forum Lid
op 27 mei 2020

Robert zuivere honing van een imker uit Roemenie.het meeste wat wij gebruiken is puur natuur.en daar kost het mij bijna niets soms alleen het transport.ik ben benieuwd,want ik hou van stoken van wat ik in huis heb of in huis zou kunnen hebben.

Forum Lid
op 27 mei 2020

Miemie ik hou ook niet van zakjes het enige zakje wat ik gebruik dat is er nu eenmaal 😂😂😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren