Mais verwerken

Geupdate op 10 juli 2019 in Recepten
98 op 16 juni 2019

Beste forumleden,

Ik heb hier een aantal zoete maïskolven gekregen op zolder gedroogd van vorig seizoen .

Iemand ervaring hiermee ?

Kan ik deze eventueel door mijn moutmolen doen en met mss nog wat mout een stookwijn van maken ?

Is er iemand die daar misschien ook een recept voor heeft , hoeveel maïs , water , eventueel mout en gist en de werkwijze .

Alvast bedankt ?

Groeten

ED

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 16 juni 2019

4 liter water op een kilo mais 1 kg suiker op 5 liter water.ik kook de mais eerst goed zacht dan suiker en gist er bij.ik gebruik natte bakkersgist.laten vergisten en stoken,op eiken snippers zetten en klaar.ben nu 200 kg druiven aan het stoken volgende week begin ik weer met mais.heb hier 200 kg bio mais staan 😋

Forum Lid
op 16 juni 2019

Alvast bedankt Chris voor het snelle antwoord

Doe je de mais door een moutmolen of kook je het gewoon in zijn geheel ?

200 kg druiven daar ben je al even mee bezig , en daar kun je al wel wat uithalen . Stook je de druiven en ander fruit geperst of gewoon met pulp .?

 

Forum Lid
op 16 juni 2019

Mais kook ik heel tot hij barst en zacht is.druiven gaan in een oud laken dat ik dichtbind,in mijn etel gaat 75 litr.ik heb een ketel van 100 ltr.200 kg is normaal voor mij soms heb ik 500 kg druiven.ikstook twee ketels vandaag.dus gaat best snel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 juni 2019

Maïs kun je het beste grof malen en schroten .
om de zetmeel om te zetten zou je het met diastatisch mout 1kilo mout op 10 kilo mais kunnen maischen en daarna vergisten .
Ook kun je de maïs grof malen en daarna doorkoken met flink water .
Daarna laat je het afkoelen en doe je het 48 uur in vriezer .
zetmeel is een polysacharide en door koken verzadigen de cellen met water door weer te vriezen knappen de celwanden en kunnen de gistcellen de suikers verwerken .
na ontdooien zet je het op gist .

Ook kun je enzym kopen en die toe voegen aan maïs maar werken met diastatisch mout geeft beter resultaat .

Wanneer ik maïs gebruik voor een graan alcohol gebruik ik de vries methode.
Voor bourbon gebruik ik 2 Mouten bij de maïs waarvan een diastatisch.
Mout: 2 diastatisch : 1 gewoon mout .

mouten zijn 48 % tegenover 52% maïs .

Forum Lid
op 16 juni 2019

Alvast bedankt Robbert ,

Ik heb nog wel wat mout staan welke gebruik jij ervoor .

Groeten Ed

Forum Lid
op 16 juni 2019

Ik gebruik voor Bourbon diastatisch roggemout en gerstemout .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 juni 2019

Maïs,2 mouten en mijn standaard gist staan klaar .
1 batch zal ik vergisten met Mangrove .
zien wat toch het verschil zal zijn .

Munckerik Jou zending kwam vandaag binnen .
Ziet er prima en goed verzorgt uit .
Thanks 👌

Crew member
op 19 juni 2019

Hoi Robbert, dat gaat vast lekker worden. Ben benieuwd naar de verschillen maar dat gaan we hier wel lezen 🙂

Forum Lid
op 19 juni 2019

Ik ga je op de hoogte houden Munckerik .
Ik ben zelf ook benieuwd naar aroma en werking van de Roggemout van jou .
Alles staat klaar dus vanavond de pan op het vuur .

Forum Lid
op 19 juni 2019

Ziet er goed uit! zodra ik een pan heb bestel ik deze ook. leuk.

Forum Lid
op 19 juni 2019

Of deze week of volgende week,begin ik weer met mais,heb nog 200 kg bio staan,is goed te drinken.alleen ik schroot hem niet ik kook hem tot hij openbarst.ik ben te lui om 200 kg te schroten.maar zo gaat het ook goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juni 2019

vandaag maar rustig bezig met wat simpel koken .
Heet water , mais , 2 mouten en gist beginnen we mee .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juni 2019

Mais even koken ,
Afkoelen en mout erbij .

Na 5 min 2e mout erbij .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juni 2019

Eerst nu 45 min op 55 gr .
Nu verhogen naar 65 graden door heet water toe te voegen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juni 2019

ondertussen 2 e ketel klaargemaakt .
Nu gaan we temperatuur naar 72 graden brengen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juni 2019

tussendoor roeren
Ik doe lekker rustig en laat de enzymen lekker zich de teering werken in hun warme bad

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 22 juni 2019

Uiteindelijk als de tijd om is door zeef in vaten gegoten
Nu wachten tot temperatuur gedaald is en dan de gist erbij.
En !! naast de granen en gist hebben de meeste whiskey’s en bourbon’s een extra kruiden toevoeging waardoor ze eigen karakter en specifiek aroma krijgen .
Ik hou mij gewoon aan oude ambachtelijke recepten zo hier ook met de kruiden .

Forum Lid
op 22 juni 2019

Prachtig om te zien en zeker leerzaam voor mij. Dank!

Forum Lid
op 23 juni 2019

Ik ga dit recept kopiëren zoals je weet, ik ben alleen wel heel benieuwd wat die kruiden zijn, die staan namelijk niet in het recept.

Forum Lid
op 3 juli 2019

Robbert wil je nog beschrijven wat de kruiden zijn die jij hebt gebruikt?

Forum Lid
op 4 juli 2019

Whiskey’s en bourbon’s hebben altijd een detail / toevoeging vaak uit eigen streek van de distilleerderij .
Omdat deze keer ik een basis bourbon maak voor cuffs and Buttons ( southern comfort ) gebruik ik dus ook een oud gebruikelijk mengsel van bessen , bloesem , klavers en kruid wat ook in die regio voor komt .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juni 2019


Gist toegevoegd .

Moeilijk te zien op foto . het eigengemaakte gist gaat al te
keer .

Het controle experiment met mangrove gist laat nog even op zich wachten . ( maar die komt wel )

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 23 juni 2019

oppervlakte na 1 uur met mangrove jack .

oppervlakte met heftig gisten . gist uit eigen ” tuin / keuken ” .

Forum Lid
op 23 juni 2019

Dat is toch wel een wezenlijk verschil. Lijkt wel turbogist tegenover een amateur……

Forum Lid
op 23 juni 2019

Elke giststam heeft zijn eigen vergistingsactiviteit. Bovengist, ondergist, kort gistend (fel), lang gistend (rustig), etc. Alleen het eind SG verteld de vergistingsgraad, niet de smaak, want elke gist geeft ook nog zijn eigen smaak. Maar ik neem aan , als Robbert deze gist al lang heeft, dat deze zijn eigen unieke karakter heeft. Genetische manipulatie kan met wetenschappelijke hulp, (beïnvloeding) , maar ook door natuurlijke selectie heb je genetische verandering (manipulatie). Ik neem aan dat Robbert niet verder werkt, met een gist die niet het resultaat geeft ,dat hij wil bereiken. En zo gaat er een extra hobby (gist)wereld voor jou/ons open.

Sköll William

Forum Lid
op 23 juni 2019

Heldere uitleg. Robbert probeerde me al te motiveren om gist te maken. Echter wil ik me eerst verdiepen in goede recepten en goed mijn ketel te leren gebruiken voordat ik me in het gist maken verlies. Heb wel van Robbert advies gekregen welke gisten ik moet gebruiken die al klaar zijn. Dus ik kan verder

Forum Lid
op 23 juni 2019

Jij heb helemaal door wat de bedoeling is William.
SG is eigenlijk alleen indicaties waarop ik eventueel mijn vloeistof hoeveelheid aan pas . ( inkoken of verdunnen .
Prestatie van gist staat onder invloed van milieu.)
Ik gebruik methodes om een gist te maken die passen bij het geen wat ik wil vergisten . i.d.d. natuurlijke selectie .
Ik ga niet voor de hoge alcoholen maar gist wat in product zich goed voelt zonder extra voedingen .
Wat smaak betreft al in lijn zit en eventueel toevoegt .Zeker bepalend voor karakter .

Klopt ik gebruik geen gisten die niet mijn doelstellingen aanvoegen .
(Ik hou niet van na corrigeren )

Gisten is voor mij niet een extra hobby maar een basis die ik ooit heb moeten aanleren .
Het kan in begin wat lastig zijn gisten maken maar als je wat routine krijgt is het zeker de moeite waard .

Forum Lid
op 23 juni 2019

Ik wil het in de toekomst ook zeker leren. Maar in 3 weken tijd ben ik van geen ervaring gegroeid tot beginnend stoker. Ketel opgehaald, koeler gebouwd, alles gereinigd, pan gekocht, en een eerste stook gedaan, en daarnaast heel veel informatie verwerkt. Mijn perfectionistische persoonlijkheid wil het graag goed doen dus stap voor stap.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 juni 2019

Maïs verwerkt tot 66 liter prima beslag / mash voor uiteindelijk een Bourbon en een deel cuffs and buttons .

Gisting starte op een PH van 4 en SG van 165 .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 juni 2019


Het restant van de gebruikte gist meteen aangevuld met meel en de gefermenteerde bloesem en bessen vocht.
Het is al gerezen en kan morgen weer in koelkast .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 juni 2019

Zeer interessant om dit mee te volgen ….  

Forum Lid
op 23 juni 2019

Tot zo ver was de verwerking ed . Nu tijd voor vergisten nemen en dan als gisten voorbij is ga ik 1e stook op potstill doen . 2 e stook potstill + drystill .
hierbij maak ik mijn scheidingen .

Crew member
op 23 juni 2019

Ga je beide batches helemaal apart stoken of voeg je ze voor de fijnstook samen?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 23 juni 2019

Ik heb 2 ketels op eigen gist en 1 ketel op Mangroven Jack .
De 2 op eigen gist gaan voor de stook door zeef bij elkaar . en stook ik af op 2 ketels .
beide opbrengsten komen dan bij elkaar en stook ik samen af .
De drank vergist op M.Jack stook ik apart af..
ook daarvoor gebruik ik wel zelfde methoden voor vergelijk met het deel op eigen gist .

De mout van Jou Munckerik is zeer naar wens geweest bij verwerking . Mooi product ! mooi fris in geur ook .
👍

Crew member
op 23 juni 2019

Leuk project Robbert, volg het met veel interesse. Blij te horen dat het mout goed is bevallen. Ik geloof dat de Straight Rye Whiskey die Jan gemaakt heeft ook goed in de smaak is gevallen op de barbecue.

Forum Lid
op 23 juni 2019

Inderdaad een routine is nu een beetje een project geworden vanwege gebruik van wat nieuwe producten .
Maar t ziet er veel belovend uit .

Forum Lid
op 24 juni 2019

Fijn dit te lezen. Munckerik, ik heb het recept gekregen van Robbert en ik bestel na mijn vakantie ook een 2 tal mouten. Ik zal je tool op de website gebruiken.

Crew member
op 24 juni 2019

Dat is prima, wanneer je (specifieke) vragen hebt hoor ik het wel.

Forum Lid
op 24 juni 2019

Top, je ziet de order van de week wel verschijnen.

Crew member
op 25 juni 2019

Excuseer me, ik ben melig… Of jullie spreken in code taal af op een Mac-Donalds parkeerplaats en doen jullie -schichtig om je heen kijkend- …de mout DEAL… (wel met gierende banden wegrijden!)… 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 25 juni 2019

Mc Drive? Op een obscure parking in de Biesbosch, met mannen met zonnebrillen voor de beveiliging. (Het scenario is al bijna geschreven). Smokey and the Bandit auto, om niet op te vallen.

Crew member
op 25 juni 2019

Ja, ik erbij met een verborgen camerateam, CNN live met een satellietwagen, afzettingen, swat teams, traangasbommen, tanklopen bewegen zich vanuit de bosjes om te richtten op de dealplaats,geklik van geweren die doorgeladen worden… Munckerik voelt nattigheid als Murmillo te dicht naast hem staat te plassen… man man wat een gezeik om een paar gram mout! Doe maar gewoon met de post en betalen met I-deal, hoor jongens!

Forum Lid
op 25 juni 2019

Haha jullie maken er wel wat spannends van

Crew member
op 25 juni 2019

Nim, maak jij nou eerst je film maar af. Ik heb je gemist zaterdag.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 juni 2019

update van de hierboven door mij beschreven activiteit met de foto’s . Na 3 dagen gisten is er een duidelijk bierachtige lucht waarbij ook het toegevoegde mengsel al . 1 batch op mangrove jack en 2 batches op eigen gist . Duidelijk is wel het verschil aanwezig van het testje met het vat wat op Mangrove Jack gist en het eigen gist . deze foto is SG nu met de mangrove jack gist . begin was 1065 nu 1050 . Deze foto is van eigen gist . zelfde beginwaardes en vaten staan onder zelfde condities te gisten.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 juni 2019

Dat gaat een stuk sneller.

Forum Lid
op 25 juni 2019

Klopt . Zal benieuwen wat eindresultaat zal verschillen .
Video’s hieronder geplaatst door Jan Stookforum.

 

 

Forum Lid
op 25 juni 2019

Links dus de mangrove Jack . midden en recht eigen ” product ”
Mangrove staat niet stil maar boert nu en dan ook . .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 25 juni 2019

Forum Lid
op 25 juni 2019

Allemachtig…. Ik wilde gist leren maken graag uitstellen maar als ik dit zo zie. .  Pff…

Forum Lid
op 26 juni 2019

We kunnen allemaal een middelmatige drank maken, maar alleen de Gist kan het subliem maken. Gist is verantwoordelijk voor 85% van je eindresultaat, daarna water en  grondstof. Perfect water , en perfecte grondstof, aangevuld met de verkeerde gist, geeft een tegenvallend resultaat. Middelmatig water, middelmatige grondstof, met een sublieme gist, geeft een boven te verwachten resultaat. Wij zorgen voor de grondstoffen, het gist is de werker. Ben nu Arroyo aan het lezen, en die was rond 1940 er al bewust van, dat je Gist prioritair is, en dan kijk je wat commercieel aan grondstoffen het beste is. (Arroyo schreef hoe je “heavy rum” het beste kon commercialiseren) Voor ons is dus de Gist, grondstof en water belangrijk, omdat we alleen voor eigen kelder stoken, en dus niet naar de prijs, maar naar de kwaliteit kijken.

Forum Lid
op 26 juni 2019

William dat is ook waarom ik nu de kwaliteit van de Mangrove ( die ik zelf als commercieel gist goed vind ) nu wil vergelijken met een gist die voor een zware (zet) meel / suiker vergisting / whiskey is gemaakt.
Gist is inderdaad de werker die de alcohol maakt .
Eigenlijk kun je zeggen
Wanneer gist gekweekt is naar / op product dat je wil vergisten zal gist makkelijker het verwerken dan wanneer je een zakje gebruikt wat op kunstmatige voedings bodem commercieel is gekweekt .
Die gisten moeten zich aanpassen aan een voor hun “nieuw ” Milieu e hebben daarom meer moeite , is trager , maakt meer bijproduct dan wanneer de een gist er ” thuishoort”

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 juni 2019

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juni 2019

Update na 5 dagen gisten kunnen we zien dat de mangrove jack Rustig door kabbelt .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juni 2019

De eigengemaakte gist gaat ook rustig door .
Zelfde tijd schaal , zelfde temperatuur en condities .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juni 2019

( duidelijker foto hoop ik )

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 30 juni 2019

Welke is nou de MJ en welke met eigengemaakte gist?

Forum Lid
op 30 juni 2019

De MJ staat op 1030 en de eigenmaak staat op 1005 ongeveer .
Moet wel rekenen dat een kleine afwijking er in zit maar mash is op gist na identiek.
De eigengemaakte gist is dus actiever / feller dan de MJ

Forum Lid
op 30 juni 2019

Ben al de hele dag mais en druiven aan het verwerken.heb wel een biertje verdiend,die van druiven was lekker en van mais ook.van het glas naar de mond is ook verwerken😂😂😂

Forum Lid
op 2 juli 2019

Vandaag de verstookte druiven in flessen gedaan ,en heb 12 kg mais in de ketel ben ik aan het koken,morgen nog wat water er bij tot 50 ltr.en 10 kg suiker met natte bakkers gist,dan ga ik gekregen 12 ltr.mislukte Turkse Raky van 55 60% op nieuw stoken gooi op advies van Robbert sinaasapelsap er bij dan zal het wel goed komen.

Forum Lid
op 2 juli 2019

Heb de mais v.a.19 uur tot 23.15 op het vuur gehad,is nu mooi zacht en staat nog de hele nacht in kokend water,morgen 10 kg.suiker er bij en 125gram natte bakkers gist.dan zal ik ongeveer 70 ltr,masch hebben,en dan wachten.hoop op 10 -12 ltr van 40% als het meer is prima.

Forum Lid
op 3 juli 2019

Ik heb er wat meer water bij gedaan en 1 kg suiker meer,heb nu 80 ltr.de mais was mooi zacht vanmorgen dus nu afwachten.straks Turkse gekregen  mislukte raky opieuw stoken. ben vd.straat 😂

Forum Lid
op 3 juli 2019

Lekker bezig Chris ! 😊

Ik gebruik bij mijn mais nooit extra suiker .
De mais krijg of de diepvries een paar nachten of mout mee .
De SG zit dan voor vergisten hoog genoeg om voldoende vergisting te krijgen .

Forum Lid
op 3 juli 2019

Ik ga geen 200 kg in de diepvries gooien,zit vol vlees,en om er nog een bij te kopen heb ik geen plaats voor heb er al twee,kelder vol inmaak,drank ,enz.

Forum Lid
op 3 juli 2019

een bevriende slager , bakker of restaurant houder vragen of een vat 2 dagen in zijn vriescel mag staan 😊😊

Forum Lid
op 4 juli 2019

Jij hebt echt een goed idee,heb alleen een kapper als vriend die een zaak heeft,de rest zijn allemaal ex kweekers.😂😂😂😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 juli 2019

En zo komt er een eind na 2 weken aan vergisten .
2 vaten op eigen gemaakt gist kunnen verwerkt .
Geur en smaak zijn zacht kruidig .
Goede verwachtingen .

De mangrove jack gist doet zijn best maar zal nog een weekje of zo nodig hebben .
Geur is wel goed maar iets meer bier achtig zuur .

Forum Lid
op 5 juli 2019

Ben heel benieuwd. Wel prachtige kleur zeg.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 juli 2019

Mooi resultaat …benieuwd naar het verder verloop . 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 juli 2019

Leuk dat je nu kunt vergelijken met twee soorten gist. Het effect van gist wordt nog steeds erg onderschat.

Forum Lid
op 5 juli 2019

Ik heb door de jaren diverse gisten geprobeerd Munckerik .
Ook die zogenaamde turbo shit en andere commerciële .
Misschien jou vast wel opgevallen dat ik daar vrij kritisch mij er over uit .
Er zijn enkele die nogal verschillen van de meeste commerciële .( er naar mijn ondervinding en bescheiden mening er sterk boven uit steken )
Men hoeft het ook niet met mij eens te zijn .
Gebruik van gist is niet alleen maar zorgen voor zoveel mogelijk alcohol uit zo weinig mogelijk product maar het heeft zoveel meer invloed op eindresultaat .
Gisten kunnen smaken enorm aanpassen ,
maar ook belangrijk is dat gist zelf wegvalt , blend of beneficieert in smaak van eind resultaat .
Vanaf dat ik begon heb ik geleerd gisten zo te maken dat ze horen bij een product .
Smaak is passender maar de gist werkt ook makkelijker samen met het product .
Natuurlijk heb ik ook wel eens dat ik snel een kant en klaar gist pak maar nooit bij dranken die toch wat serieuzer zijn .
Bourbon maak ik als een lekker stevige borrel maar ook als basis voor mijn Southern Comfort / cuffs and buttons .
De Mangrove Jack is een van de gisten die ik erg sterk waardeer en aangezien het maken van bourbon nooit gepaard gaat met enkele liters vond ik het een uitdaging om nu de MJ en de oude gist methode naast elkaar te leggen .
Ik ben zelf zeker ook benieuwd wat verschil in eindresultaat zal zijn .
Tot nu toe valt op dat het eigen gist sneller is en minder reageert op de temperaturen die vanwege weer toch iets op en neer gaat waar de vaten staan .
Daarnaast is er wat een verschil in geur van de beide vergistingen .
Kan zijn dat het nog wat naar elkaar toekomt als de MJ ook de finish heeft bereikt .
Ik ga beide brouwsels ook een eerste overhaal compleet uitstoken op potstill en tweede overhaal van potstill via een drystill doen .
Dus alles behalve het gist gaat identiek .
Dus dan is er een goed vergelijk .
Zeker is in iedergeval er komt een sloot bourbon .😅😅

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 6 juli 2019

Eerste overhaal 40 liter in ketel .

Forum Lid
op 6 juli 2019

Ik zie geen thermometer is daar een bewuste keuze voor?

Forum Lid
op 6 juli 2019

Ehhhh ? Is Bourbon Murmillo . net als whiskey op routine en klein beetje ervaring .
Thermometer niet nodig .
Kijken naar uitstroom , smaak en geluid van de ketel / kook geruis dat zegt alles .

Forum Lid
op 6 juli 2019

Ja zo moet het,na verloop van tijd heb je geen thermometer nodig je oren zijn dan belangrijk.

Forum Lid
op 6 juli 2019

Whiskey / bourbon maken en stoken is ook simpelste wat er is ChrisV .
Ik doe het ook al 40 jaar

Forum Lid
op 6 juli 2019

Ja ben ik ook achter en niet veel werk.trouwens bedankt voor de tip met het sinasappelsap raky is perfect geworden.niet meer bitter.

Forum Lid
op 6 juli 2019

Geen dank Chis .
Simpel uit de oude trukendoos .
😅😅👌 proost.

Forum Lid
op 6 juli 2019

Ik leer zoveel! Dank weer voor alle reacties. Het lijkt wel alsof ik op school zit. Maar ben blij.

Forum Lid
op 6 juli 2019

Elke dag dat je niets leerd is een verloren dag zeg ik altijd.

Crew member
op 7 juli 2019

Dan hierbij ChrisV mais vergisting:
Met het wereldberoemde ChrisV waterslot…ehh.. nee..stoeptegel op deksel met plastic ertussen slot!

Forum Lid
op 7 juli 2019

Eenvoud siert de mens😂😂😂 ik heb nog nooit een waterslot gehad🙄werkt zo ook.

Forum Lid
op 7 juli 2019

Als bij mij de vaten binnen staan gebruik ik ook nooit waterslot maar een vochtige theedoek . Nu in fietsen hok wel een waterslot anders vind ik er steenmarters of muizen in . 😌

Forum Lid
op 7 juli 2019

Kun je mee stoken😂ik heb er een deksel op met plastic zak,zet ze alleen in de winter binnen in de varanda.of bij de verwarming.kan niets in komen.

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ik heb er zo’n klemband bij, als ik die erop zet komen er nog wel fruitvliegjes bij. Zal dit ook maar eens proberen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 juli 2019

Zeer interessant topic, als mijn maisplanten een beetje meewerken ga ik deze beschrijving ook goed volgen. 

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ik heb alleen last van fruitvliegjes als ik buiten zit te drinken maar dan leg ik de aansteker op de fles,of drink snel😂😂😂Tomas mais is makkelijk.wel veel afval van 12 kg krijg je het dubbele voor in de clontainer,daarom maak ik die zo dat als hij klaar is de container opgehaald word,dus om de twee weken stoken.

Forum Lid
op 8 juli 2019

Ik zal het meemaken hoop ik, na het lezen van dit draadje liep ik tegen een zakje zoete mais zaden aan. Had er net 2 pruimeboompjes uitgerukt omdat ze geen vrucht gaven dus had wel wat plek. Zal zien wat het word.

Forum Lid
op 8 juli 2019

Goed plan Tomas . 8 kilo mais 7 kilo mout
en tada Tada Bourbon .

Forum Lid
op 8 juli 2019

Staat mooi te vergisten en ruikt lekker.😋denk dat ik deze week nog een vat vul als ik tijd heb.

Forum Lid
op 9 juli 2019

Het graan en mout verhaal moet ik me nog eens heel goed in verdiepen hoe dat allemaal zit. Morgen de ketel boenen met citroenzuur, daarna schoonmaak run en dan gaan met die banaan!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 10 juli 2019

Tweede stook voor de Bourbon .

( de vergisting op Mangrove Jack is nog steeds bezig )

Forum Lid
op 10 juli 2019

Ik wilde je net vragen of je me een foto wil sturen als je as zaterdag gaat stoken. Thnx. Hoe heten die verwarmers onder je 2de ketel? En is die bodem ingeklopt of vlak?

Forum Lid
op 10 juli 2019

1 pits elektrisch kookplaatje .
Bodem is niet geheel vlak .
Maar is moest alleen even de voorverwarmde inhoud beetje op temperatuur zodat de damp niet neersloeg in begin .
Eenmaal opgang ging stekker eruit.
(secundair is niet als thumper maar drystill voor rook eiken )

Forum Lid
op 10 juli 2019

Dus een leeg vat van 10 liter zwetende blokjes eiken?

Forum Lid
op 10 juli 2019

Nou dat is simpel gezegd ongeveer .
Alleen blokjes is te krap gedacht .
warm puimsteen , grof schaafsel en geroosterde eiken blokjes .
De damp moet er wel door heen kunnen trekken . zonder dat het verstilt of de damp tegenhoudt .

Forum Lid
op 10 juli 2019

Verstikken krijg je druk opbouw ! .
je kunt ook niet zo eiken gebruiken .
Het moet ingewaterde eiken zijn anders is de smaak verpest . te tanig .
Deze old school manier Krijg je effect van vat lagering gelijk mee op subtielere wijze .
en je hoeft minder lang te rijpen .
Wanneer goed verloop krijgt de drank al een goud achtige glans mee .
Wat erg belangrijk is dat je hoofdketel een goede temperatuur heeft zodat de damp niet te snel maar ook niet te veel verzadigd bij passeren droge ketel .
Verstandig is wanneer je deze methode voor eerst doet dan niet gelijk je hele batch gaat overhalen.
maar eerst even balans gaat vinden .( oefenen )
Als je op vat lagert of snippers in je drank trekt kun je per dag / week kijken hoe kleur en aroma is en daarop langer of korter laten staan .
Wat hieruit komt is vrij definitief .
Te harde smaken zijn definitief of je moet gaan blenden met alcohol maar dan mis he juist wat je eigenlijk wil bereiken met deze manier van Bourbon ( of whiskey ) maken .
( tot nu toe is hij voortreffelijk . maar ik ben nog wel 2 uurtjes zoet hier 😁😁)

Forum Lid
op 10 juli 2019

Dank wederom voor je heldere uitleg. Ik neem zoals altijd je adviezen serieus. En zal beginnen met de bourbon en eerst wel snippers gebruiken en daarna deze techniek toepassen wanneer we zijn bij gepraat. Heb nog een hele weg te gaan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren