Maisch Controller

Geupdate op 20 mei 2020 in Mijn installatie
13 op 9 mei 2020

Omdat het zelf maischen mede door de documentatie van @Alchemist en de goede spullen van @Munckerik/Bio Brouwmaat volop in de belangstelling staat, wilde ik jullie het volgende niet onthouden:

Omdat ik niet (direct?) een GrainFather aan wilde schaffen (Sorry Jan!) en ik wel een weckketel had staan, een Arduino Uno plus temperatuur sensor en andere spulletjes had liggen en programmeer-kennis heb, kwam bij mij het plan op om iets te maken dat:

1. Verschillende maisch-schema’s kan gebruiken/wijzigen/aanmaken

2. Temperatuur van de weckketel controleert en stuurt.

3. Voor mij de tijden van de verschillende stappen in de gaten houdt

4. Een biep geeft als het tijd is voor een volgende stap.

Het enige dat ik dan nog hoef te doen is de aanwijzingen op het scherm volgen en te roeren. Een paar uur lang…

Hieronder volgen een paar schermafdrukken van het programma in simulatie-modus, dus zonder de Arduino aangesloten. Ik heb hem inmiddels met de Arduino ook gebruikt en het aan en uitschakelen van de weckketel gaat prima. Ik merkte alleen (doordat ik ook een digitale thermometer gebruikte) dat op hogere temperaturen de aangesloten temperatuur-sensor wat afweek. Om die reden het mogelijk gemaakt een correctie toe te passen.

Als er mensen zijn die belangstelling hebben voor het programma, stuur me een PM. Als die belangstelling er is, dan stroomlijn ik nog een paar dingen en schrijf er een handleiding bij. Sketch voor de Arduino en documentatie over hoe de boel aan te sluiten heb ik ook.

MAAR: Ik ga niet voor anderen Arduino-spullen inkopen, in elkaar zetten en toesturen. Heb je zelf de kennis hiervoor niet, zoek dan een persoon die dat wel heeft en je wil helpen.

Wat ik wel zal doen is vragen beantwoorden per PM over het gebruik van het programma, eventuele bugs oplossen en kijken of verzoeken voor aanpassingen ook relevant voor anderen zijn. Zo ja, dan doe ik die. Het programma draait op Windows 10 en nee, ik ga geen versie schrijven voor Linux, Android, MacOS of iOS 😉

Screenshot(s) betreffen test-schema’s en geen reeel maisch-schema al komt het in de buurt….

Omdat niet iedere weckketel hetzelfde is zijn nawarm-tijden e.d. in te stellen:

Ik zie net dat er op miraculeuze wijze een plaatje tussen is gekomen dat ik niet heb geupload… Die over methanol%…..

 
  • Geliked door
  • Alchemist
Antwoord
4 op 9 mei 2020

Dat had deze moeten zijn, mijn fout. Als een plaatje geupload is, moet ik geen link meer aanpassen…..

Forum Lid
op 9 mei 2020

Kijk eens aan, mooi om te zien. Nog even en dan ga je biervaten kopen, pompen en een dan wordt het een HERMS installatie. 

 

Kleine opmerking, Whisky Mout Light zit wat lager in de PPMs, 15-25.

Forum Lid
op 9 mei 2020

haha, ik zei toch “Het is nog geen echt schema” 🙂 Maar als het zo ver moet komen dat ik biervaten en pompen ga kopen, dan ga ik over naar een GrainFather….

Forum Lid
op 10 mei 2020

@Alchemist: Je hebt een beetje gelijk, het was geen Whisky mout light….

Forum Lid
op 10 mei 2020

Een van m’n favoriete mouten die 👍🏻

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 mei 2020
Als er mensen zijn die belangstelling hebben voor het programma, stuur me een PM. Als die belangstelling er is, dan stroomlijn ik nog een paar dingen en schrijf er een handleiding bij. Sketch voor de Arduino en documentatie over hoe de boel aan te sluiten heb ik ook.Van McCorner

Hier moet belangstelling voor zijn binnen deze gemeenschap. Ik stuur je een pm

Forum Lid
op 10 mei 2020

Misschien wel leuk om open vragen te stelen in plaats van PM. Dan kunnen we er allemaal wat van leren.

Forum Lid
op 10 mei 2020

@RuMo: Ga je gang! 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 mei 2020

Ik gebruik zelf craftbeerpi met een raspberry pi als maisch controller voor bier en whiskey te maken, je hebt enkel een raspberry pi nodig, temperatuursensor en een SSR relais.

Beetje hetzelfde principe als de arduino dat jij hebt gemaakt.

Forum Lid
op 10 mei 2020

Haha, ja dat klinkt erg als hetzelfde principe, ze gebruiken ook dezelfde temperatuur-sensor. Ik heb net even gegoogled op craftbeerpi, ik kende het niet. Ik had gelukkig niet de illusie dat ik de eerste zou zijn die zoiets verzon 😉  Maar aangezien m’n vak ook 1 van m’n hobbies is en ik nog spullen had liggen, ging ik maar weer eens het wiel uitvinden…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 mei 2020

Zojuist aan @GercoK het setup bestand gestuurd van de eerste versie (inmiddels MashControll genaamd). Bevat een 32bits en 64bits versie, de juiste wordt automatisch geinstalleerd voor de Windows-versie die je hebt. Helpbestanden, uitleg m.b.t. de Arduino, disclaimer 😉 en een dummy maisch-schema toegevoegd. Je kan zelf schema’s maken, wijzigen, verwijderen.

Heb je belangstelling, stuur me een PM….

Forum Lid
op 18 mei 2020

Goed bezig.

Forum Lid
op 20 mei 2020

Ik heb hem binnen. Ga morgen kijken. Vandaag wat andere zaken. Altijd interessant, automatisering . Wil ook gaan stoeien met een craftbeer pi. Eerst een werkende opstelling met temperatuursensors, sar’s en gewone realo’s in elkaar prutsen en wie weet, daarna een serieuze kast. Eerst maar even kijken of ik het aan de praat krijg. Spullen onderweg uit het verre verre oosten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren