maismeel – havermout whiskey …

Geupdate op 7 augustus 2019 in Spirits
23 op 29 mei 2018

Ik heb de copperdome besteld en wil een soort van whiskey maken met de still spirits whiskey yeast.

in de tim smith youtube waar tackle het recept uitlegt gebruiken ze 80% mais en 10% van ( de in mijn geval ) havermout. 

hebben jullie nog idee wat de verhouding water en ingrediënten is ?

groetjes Patrick

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 29 mei 2018

Hoi Patrick,

De copperdome heb je morgen in huis! Is het roggebrood recept niet leuk om mee te beginnen? Goedkoop, eenvoudig en ontzettend lekker. Klik hier

Ik ben zelf bezig met djt experiment, nog geen resultaten bekend hoor, maar komt in de buurt van wat jij bedoeld. Klik hier

Daarnaast zijn we vandaag een topic gestart om uit te zoeken wat we met verse of gedroogde suikermais kunnen gaan doen. Klik hier

Forum Lid
op 29 mei 2018

Bedankt Jan voor de goede tips!

ik ben de weg op gegaan met de maismeel en de havermout om dat een kans te geven. Wss gebruik ik 5kg Mais met 1Kg havermout ( fijn gemalen ) en zo’n 5 kilo suiker voor de mash. eerst de mais en havermout op 76 graden voor een uurtje of 2 en dan de suiker erbij. af laten koelen en op de juiste temperatuur de whiskey gist van still spirits erbij. mocht het een flop worden gaan we een andere weg maar ik heb vertrouwen 🙂 wel erg leuk en fijn dat je meedenkt gozer !

 

Admin
op 29 mei 2018

Ik denk niet dat het een flop gaat worden hoor, gewoon proberen! Doe ik ook ?

Succes!

Admin
op 29 mei 2018

Ik weet overigens niet of er in havermout ook enzymen aanwezig zijn, als dat niet zo is dan heeft het 2 uur maischen geen nut en vergist je alleen de toegevoegde suiker. Dat wil niet zeggen dat je de smaak niet meekrijgt hoor ? maar het 2 uur maischen kun je dan overslaan.

Forum Lid
op 29 mei 2018

Je hebt alleen verschil in suikergehalte wat in maismeel zit,ik gebruik maismeel om mijn ketel te dichten,die koop ik in de Turkse supermarkt,nu heb ik ook maismeel uit Roemenie,het is mij opgevallen dat deze beter plakt,zit dus meer suiker in.

 

Forum Lid
op 29 mei 2018

Boomer voeg amelyse toe in je papje en het zal zoet worden na een uurtje verwarmen pleur in het vat met suiker water en brullen maar hi hi .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 augustus 2019

Hoeveel water voegen jullie aan bovenstaand recept toe?

Forum Lid
op 5 augustus 2019

Ik gebruik bij 12 kg mais 9 kg suiker 3 pakken havermout en 75 -80 ltr water en 25 gram natte bakkersgist.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 5 augustus 2019

bij alleen mais en havermout heb je wel wat suikers en zal je vast wel een soort van bourbon whiskey kunnen krijgen maar je blijft met een groot deel zetmeel zitten wat niet omgezet word .
Je zal daarom of een enzym moeten gebruiken .
Je kunt beter nog 10% van geheel aanvullen met een diastatisch mout .
Of je moet na koken de maïs invriezen om de zetmeel cellen te laten kapot gaan waardoor de polysachariden vrijkomen die dan wel vergistbaar zijn .
Ga het geheel niet boven 72 a 73 graden verwarmen .
Enzymen werken bij hogere temperaturen minder of gaan kapot .

Forum Lid
op 5 augustus 2019

( bij gebruik van diastatisch mout zijn meerdere enzymen aanwezig en werken beter door dan enkelvoudig amylase enzym )

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Robbert, zit in diastatische mout het amylase enzym. Dus i.p.v. bijvoorbeeld ‘amalyze’ te gebruiken kan je net zo goed diastatische mout gebruiken ?

Crew member
op 7 augustus 2019

Even voor Robbert zijn beurt…. ja (alfa en beta amylase)

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Thanks 👍.

afhankelijk van wat je maakt lijkt me dan mout beter dan een zakje amalyse. De mout geeft natuurlijk ook veel smaak af. 

Crew member
op 7 augustus 2019

Dat kan in veel gevallen ook nog eens een voordeel zijn. Een ander bijkomend voordeel is dat het mout ook nog vergistbare suikers toevoegt. Win win 😉

Forum Lid
op 7 augustus 2019

En door te maischen met mout zet je eiwitten om in aminozuren
Deze zijn ook voeding voor gisten en helpen enzym vorming .

Crew member
op 7 augustus 2019

win win win dus 🙂

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Voor een maiswhisky wat voor mout, pils…. of… je hebt zo veel verschillende mouten? Ik ben me er al over aan het inlezen maar je komt steeds meer tegen 😬. Wel verrekte interessant.

Crew member
op 7 augustus 2019

Pilsmout, distillatiemout, pale ale mout, pleated mout……

Sla de cara mouten, roasted mouten en aromamouten maar over, daarvan is het diastatische vermogen een stuk minder.

Forum Lid
op 7 augustus 2019

allemaal mooi om te lezen maar ik wacht even af hoe de 2 soorten whisky van munckerik worden en als die goed zijn weet ik wel waar ik alles haal

gr erik

Crew member
op 7 augustus 2019

Staan ze al goed te gisten Erik?

Forum Lid
op 7 augustus 2019

de eerst is al op fles en de 2e staat goed te gisten al denk ik dat hij bijna uit gegist is dus nog wat klaren en dan stoken

 

Crew member
op 7 augustus 2019

Dat doe je goed!

Ben benieuwd wat de kenners er van gaan vinden.

Forum Lid
op 7 augustus 2019

erik ja ik ook dus even afwachten maar ik probeer later de 2 weer te maken

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren