Macereren en alc %

Geupdate op 30 juni 2019 in Stookforum
29 op 28 juni 2019

na macereren met fruit (frambozen) alc van 93 % Zakt het alc % naar bv 68% als ik het meet. Kan ik na marceren wel % meten en klopt die waarde wel? Of is dit door vocht en suikers een niet juist %?

 
  • Geliked door
Antwoord
13 op 28 juni 2019

Uit vruchten komen foezels en oliën, die je product zijn uitgesproken smaak geven, maar deze beïnvloeden je meting.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Ja ok maar klopt de meting met alcohol meter na marceren dus de 68% of is die niet juist door die foezels en oliën?

Crew member
op 28 juni 2019

En vergeet de suikers niet….. meting is niet betrouwbaar meer.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Hoe kan ik dan best terug verdunnen? Of is de afwijking slechts een paar %

Crew member
op 28 juni 2019

Dat wordt heel lastig. Je weet niet hoeveel vocht de frambozen hebben achtergelaten en waarschijnlijk heb je het suikergehalte van de frambozen ook niet gemeten. Stookwinkel heeft wel een mooi boek (zie nu dat het uitverkocht is) https://www.stookwinkel.nl/product/kleinschalig-destilleren-en-likeur-maken/

Bij het boek zit een cd-rom met rekenprogramma’s. Erg handig maar je moet wel weten hoeveel suiker of fruitsuiker je toevoegt.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Hmmm lastig dis daar nog iets van na te lezen op internet ? Moet morgen stoken 🤪 en Williams beerne marcereren , dit wil ik later op juiste manier terug verdunnen. Wat zijn de juiste stappen? 

Crew member
op 28 juni 2019

Wil de de alcohol met het frambozen maceraat stoken?

Forum Lid
op 28 juni 2019

Nee ik heb 2 x 25 ltr sugarwash? Daar krijg ik 4 ltr alcohol van met 93%

In zeg 1ltr wil ik Williams birne marcereren en na 3 weken op drinksterkte brengen 

Ik gebruikte de frambozen als voorbeeld omdat ik dat eerder gedaan had en die was aardig gelukt smaakt goed. Due heb ik destijds terug verdunt van de 68% 🤪

Crew member
op 28 juni 2019

Aha op die manier. Ik weet niet of er iets op het internet te vinden is. 

Wanneer je alcohol vermengt met suiker stijgt je SG weer. Een alcoholdobber is ook een hydrometer. Stijgt je SG dan zakt je alcoholmeter minder ver dus lees je een lager percentage alcohol af. Maar hoeveel dat precies is ….. geen idee.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Nou precies en dat was met de frambozen dus zo, begonnen met 93% en na 3 weken was het nog 68% En de vraag is dus: is of was die 68% betrouwbaar? Ik heb toen de 68 aangehouden om terug te verdunnen

 

overigens dank voor je snelle reactie elke keer TOP

Crew member
op 28 juni 2019

Misschien dat er zich nog een geleerde meldt die er iets zinnigs over kan zeggen. Het stoken zou ik er niet om laten. Hoewel dit weekend….. het wordt warm hoor 😉 

Forum Lid
op 28 juni 2019

Voor de middag stoken, smiddags in bad met biertje 🤪🤪 thnx

Crew member
op 28 juni 2019

Veel plezier 🙂

Forum Lid
op 28 juni 2019

Het beste is het fruit op 50% te gooien,in fruit zit ook vocht wat je alc.persentage naar onder brengt en je gooit er suiker bij,proef,te sterk wat water er bij,of meer fruit.bedenk wel dat in fruit veel alc.kan trekken en van die onschuldige kersen etc.flink bezopen kunt worden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juni 2019

bij een maceraat daalt het percentage zeker door het vocht in het product dat je op de alcohol heb gezet daarnaast zullen de suiker en ook het alcohol “verzwaren ” ( sg veranderd) dus ook zal de alcohol meter afwijken naar beneden in percentage .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juni 2019

Het suikergehalte van een peer is 9 gr per 100 gram 

 

Als je dat weet kun je dan het juiste % meten? Maw wat is de correctie bij 500 gr peren = 5×9=45gr suiker na marceren

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juni 2019

2,5 Gram suiker per liter is ongeveer 1 SG punt. 1 SG punt is 0,13125. Maar hoe je dit weer moet omrekenen in een sterk alcoholische oplossing? Ik durf het niet te zeggen.

Ik gok op de volgende berekening:

Uitgaande van 1 liter. 45 Gram suiker : 2,5 = 18 SG punten x 0,13125 = 2,3625% daling. Dan komt er natuurlijk ook sap mee en dan wordt het weer erg onbetrouwbaar.

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juni 2019

Veel te veel variabelen om gehaltes alcohol, suiker en water te kunnen meten! Berekenen zal ook niet gaan, omdat je geen idee hebt hoe veel water uit de vruchten gaat, hoeveel suikers in oplossing gaan en hoe veel water en alcohol in de vruchten opgenomen wordt. Alles gaat schuiven en het verandert in de loop van de tijd ook nog eens.

Voor mengsels van suiker, water en alcohol heb ik ooit, met verwaarlozing van de samentrekking van alcohol en water, een model gemaakt. Maar dan weet je grammen en ml’s.

Voor jouw probleem zou ik gewoon afgaan op smaak en geur.

Of je moet een proefdestillatie maken van pakweg 100 ml likeur. Exact leegstoken en meten, indampen en drooggewicht meten.

Of nog anders: je drinkt een liter likeur, stapt op de fiets naar een politiebureau en laat je bloed testen. Dan kun je aan de hand van je gewicht wel uitrekenen hoeveel alcohol er in die liter zat.

Forum Lid
op 29 juni 2019

Hahaha🤩🤩 ok ik denk dat ik het idd op smaak ga doen.

 

 Iedereen nogmaals dank voor de antwoorden

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 29 juni 2019

Marcereren kan op onderstaande percentage’s:

<[jpg]

Nederlandse naam

Latijnse naam

Engelse naam

Alcoholpercentage

Absint alsem

Artemisia absinthium

Wormwood

50% – 75%

Amerikaanse wolfspoot

Lycopus virginicus

Bugleweed

50% – 60%

Baardmos

Usnea

Usnea

60% – 95%

Basilicum

Ocimum tenuiflorum

Holy Basil

65% – 80%

Berendruif

Arctostaphylos uva-ursi

Uva Ursi

35% -60%

Betonie

Stachys officinalis

Wood Betony

55% – 60%

Blaaswier

Fucus vesiculosus

Bladderwrack

20% -45%

Blauw glidkruid

Scutellaria lateriflora

Skullcap

40% – 50%

Bucco

Agothosma betulina

Buchu

75% – 85%

Canadees bloedkruid

Sanguinaria canadensis

Bloodroot

55% – 60%

Canadees steenkruid

Collinsonia canadensis

Stoneroot

35% – 50%

Canadese geelwortel

Hydrastis canadensis

Goldenseal

55% – 65%

Cascara

Rhamnus purshiana

Cascara sagrada

20% – 30%

Cat’s Claw

Uncaria tomentosa

Cat’s Claw

50% – 65%

Christoffelkruid

Actaea racemosa

Black Cohosh

65% -85%

Citroenmelisse

Melissa officinalis

Lemon Balm

45% – 60%

Cleus forskohlii

Plectranthus barbatus

Cleus forskohlii

40% – 60%

Creosootstruik

Larrea tridentata

Chaparral

60% – 75%

Damiana

Turnera diffusa

Damiana

55% -65%

Duivelsklauw

Harpagophytum procumbens

Devil’s Claw

60% – 65%

Duizendblad

Achillea millefolium

Yarrow

55% – 70%

Echte guldenroede

Solidago virgaurea

Goldenrod

50% – 55%

Engelwortel

Angelica sylvestris

Angelica

70% – 75%

Fenegriek

Trigonella foenum-graecum

Fenugreek seed

50% – 60%

Frambozenblad

Rubus idaeus

Raspberry leaf

35% – 65%

Gelderse roos

Viburnum opulus

Cramp Bark

50% – 65%

Gember

Zingiber officinale

Ginger

60% – 80%

Ginseng

Panax gingseng

Ginseng (panax spp.)

20% – 40%

Gomplant

Grindelia Robusta

Grindelia

65% -70%

Gotu kola

Centella asiatica

Gotu kola

25% – 50%

Griekse Alant

Inula helenium

Elecampane

65% – 70%

Groene thee

Camellia sinensis

Green tea

25% – 40%

Grote / kleine brandnetel

Urtica dioica / urens

Nettles

40% – 55%

Grote klit

Arctium lappa

Burdock

40% – 60%

Hartgespan

Leonurus cardiaca

Motherwort

40% – 60%

Haver

Avena sativa

Oats

30% – 50%

Heemst

Althaea officinalis

Marshmallow

20% – 30%

Heermoes

Equisetum arvense

Horsetail

30% – 40%

Helonias bullata

Helonias bullata

Helonias

40% – 45%

Herderstasje

Capsella bursa-pastoris

Shepherd’s Purse

40% – 45%

Hysop

Hyssopus officinalis

Hyssop

50% -55%

IJzerhard (soort)

Verbena hastata

Blue vervain

40% – 45%

Indiaanse ginseng

Withania somnifera

Ashwagandha

60% -65%

Japanse notenboom

Ginkgo biloba

Ginko

55% -65%

Kamille

Matricaria recutita

Chamomile

50% – 70%

Kaneel

Cinnamomum verum

Cinnamon

60% – 70%

Kava Kava

Piper methysticum

Kava

65% – 90%

Kleefkruid

Galium aparine

Cleavers

30% – 35%

Koningskaars

Verbascum thapsus

Mullein

40% – 50%

Koriander

Coriandrum sativum

Cilantro

50% – 60%

Krul zuring

Rumex crispus

Yellow Dock

40% – 55%

Kurkuma

Curcuma longa

Turmeric

60% – 70%

Lapacho

Tabebuia impetiginosa

Pau d’Arco

25% – 50%

Lavendel

Lavandula angustifolia

Lavender

80% -85%

Maca

Lepidium meyenii

Maca

50% – 60%

Mahonie

Mahonia aquifolium

Oregon grape

40% – 65%

Mais

Zea Mays

Cornsilk

50% – 55%

Maretak

Viscum album

Mistletoe

45% – 50%

Mariadistel

Silybum marianum

Milk Thistle

65% – 75%

Meidoorn

Crataegus monogyna / Crataegus monogyna

Hawthorn

40% – 45%

Mirre

Commiphora

Myrrh

70% – 90%

Moederkruid

Tanacetum parthenium

Feverfew

50% – 65%

Moeras Houttuynia

Anemopsis californica

Yerba Mansa

70% – 75%

Monnikspeper

Vitex agnus castus

Vitex

60% – 75%

Muira Puama

Ptychopetalum olacoides

Muira Puama

55% – 60%

Ogentroost

Euphrasia officinalis

Eyebright

25% – 40%

Olijf bladeren

Olea europaea

Olive leaf

55% – 95%

Ooievaarsbek

Geranium maculatum

Wild Geranium

50% – 55%

Paardenbloem

Taraxacum officinale

Dandelion

35% – 45%

Palm (soort)

Serenoa repens

Saw Palmetto

60% -80%

Passiebloem

Passiflora incarnata

Passionflower

50% -60%

Pepermunt

Mentha ×piperita

Peppermint

60% – 90%

Propolis

 

Propolis

75% – 90%

Reisha

Ganoderma lucidum

Reishi

20% -25%

Rode klaver

Trifolium pratense

Red Clover

40% – 50%

Rode zonnehoed

Echinacea purpurea

Echinacea

45% – 60%

Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Rosemary

65% – 70%

Rozewortel

Rhodiola rosea

Rhodiola

40% – 60%

Salie

Salvia officinalis

Sage

70% – 75%

Sarsaparilla

Smilax medica

Sarsaparilla

20% -50%

Schizamdra

Schisandra chinensis

Schizandra

55% – 80%

Siberische ginseng

Eleutherococcus senticosus

Eleuthero (siberian ginseng)

30% – 40%

Slaapmutsje

Eschscholzia californica

California Poppy

55% – 60%

St. Janskruid

Hypericum perforatum

St. John’s Worth

50% – 75%

Stinkende gouwe

Chelidonium majus

Celandine

50%

Tijm

Thymus vulgaris

Thyme

70% – 75%

Valeriaan

Valeriana officinalis

Valerian

50% – 60%

Valkruid

Arnica montana

Arnica

65% – 70%

Venkelzaad

Foeniculum vulgare

Fennel seed

60% – 65%

Vlier (gewone)

Sambucus nigra

Elderberry

40% – 50%

Vliezig hokjespeul

Astragalus membranaceus

Astragalus

40% -50%

Vogelmuur

Stellaria media

Chickweed

65% -70%

Vrouwelijke ginseng

Angelica sinensis

Dong Quai

60% – 70%

Vrouwenwortel

Caulophyllum thalictroides

Blue Cohosh

55% – 65%

Waterhennep

Eupatorium perfoliatum

Boneset

40% – 45%

Wilde Marjolein

Origanum vulgare

Oregano

55% – 75%

Wilde Yam

Dioscorea villosa

Wild Yam

45% – 60%

Wilgen schors

Salix alba

Willow bark

20% – 40%

Yohimbe

Pausinyatalia Yohimbe

Yohimbe

65% – 75%

Zoethout

Glycyrrhiza glabra

Licorice

25% 35%

Zomeralsem, zoete alsem

Artemisia annua

Sweet Annie

50% – 60%

Zwarte Walnoot

Juglans nigra

Black Walnut

40% – 55%

 

 

Cayenne

70% – 85%

 

Fallopia multiflora

Fo-Ti

40% – 45%

[/jpg]>

Forum Lid
op 29 juni 2019

He, dat is een handige lijst! Waar heb je die vandaan??

Crew member
op 29 juni 2019

Handig maar ik mis hier het fruit.

Forum Lid
op 29 juni 2019

De bron kan ik even niet vinden. Maar dit heb ik ergens op Internet gevonden. 
Fruit is vast ook wel te vinden. Maar ik heb het even niet.

Forum Lid
op 29 juni 2019

Neem turks fruit,is een film van🤔

Crew member
op 29 juni 2019

……..is een film van🤔

Van ChrisV

Paul Verhoeven 🙂

Forum Lid
op 29 juni 2019

Kun je ook palinca maken want er zaten ook pruimen in🙄

Forum Lid
op 29 juni 2019

Klopt Munckerik . De lijst van fruit is er ook . maar er horen ook nog een paar pagina’s bij.
Welke vorm gebruik je van macereren .
Op welke temperatuur macereer je ?
Hoe lang ga je macereren ?
Is het voor direct tot likeur maken of wordt het maceraat opnieuw gedestilleerd.
Destilleer je het maceraat geheel of deels waarna je later de twee delen weer bij elkaar voegt .

Ik zal na het weekend even kijken voor de aanvullende info .
Ik heb die lijsten en dergelijke oude info wel .
p

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 juni 2019

Om het eindgehalte alcohol te kunnen schatten moet je goed het volume meten. Als je bijvoorbeeld met een halve liter alcohol van 95% begint, en je hebt na macereren, suiker toevoegen etc een liter likeur, dan zul je op 40 tot 45 % zitten. Mijn ervaring is trouwens dat je beter met minder sterke alcoholgehaltes kunt beginnen te macereren met fruit, zodat je niet later de fruitsmaak erg verdunt.

Forum Lid
op 30 juni 2019

Ook voor fruit hangt het percentage af of je herstookt of het als maceraat gaat gebruiken .
Een te herstoken fruit maceraat op temperatuur van 55 gr gebruik je percentage van 60- 78 % afhankelijk van hoe aromatisch het fruit is .
Wanneer je langer laat trekken rond 60 – 68% .
Een fruitmaceraat voor een drank die niet wordt herstookt gebruik je rond 50% alcohol .
I.d.d. vanwege verdunnen verslapt het aroma .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren