Mash laten stoken (België)

Geupdate op 14 juli 2020 in Stooktips
18 op 14 juli 2020

Ik zou graag beginnen met stoken maar aangezien mijn vriendin behoorlijk risico avers is (en toegegeven ik ook wel op sommige vlakken) zou ik graag zelf gemaakte mash laten stoken (en ja vadertje staat sponsoren). Weet iemand waar dat kan en wat zoal de voorwaarden zijn (kostprijs, hoeveelheid, …). Mocht ik dan uiteindelijk aan een mooi product komen dan zou ik het mss allemaal zelf doen in een bedrijfje (met douane entrepot, btw nummer, …)

 
 • Geliked door
Antwoord
4 op 14 juli 2020
aangezien mijn vriendin behoorlijk risico avers is (en toegegeven ik ook wel op sommige vlakken)Van TomV

Ik denk bij de minste twijfel: niet aan beginnen.
Hobbyisten op dit forum zijn uiterst terughoudend op het ingaan van stoken voor onbekende derden. Dit is gebleken uit in het verleden soortgelijk gestelde vragen.
De forumleden stoken hier uitsluitend voor eigen gebruik, zonder enig commercieel gewin.
U zult dus zelf een ketel moeten kopen, bijvoorbeeld een prijsvriendelijke airstill.
Wij helpen in dat geval graag voor ondersteuning via dit forum.
Mvg, Nimrax.

Forum Lid
op 14 juli 2020

Ik twijfel niet om ermee te beginnen, wel over het feit dat dat boetes en dergelijk de pan uitswingen (hier in België is het zelfs al illegaal om een werkende ketel te bezitten zonder aan te geven).

Zal mijn vraag anders verwoorden want ze was misschien niet duidelijk: heeft iemand weet van een lokale (micro/kleine) distileerderij waar je met je mash kan langsgaan en waar ze deze dan voor jou stoken en ter plaatse alle papierwerk en accijnzen voldoen/aangeven/regelen. (op deze manier kan mijn vriendin zich er in vinden)

Crew member
op 14 juli 2020

Ik ken de Belgische wetgeving niet, echter het zal niet veel verschillen met andere landen. De meeste overheden laten hobbyisten ongemoeid. Laboratoriums hebben ook  vrijstelling voor het hebben van een distilleer installatie en het maken van alcohol, wie weet is dat een idee? Dan kun je toch je mash uitproberen. Overigens is in heel europa geen actieve opsporing van kracht en is de bewijslast moeilijk te verkrijgen. Men dient de distilleerketel werkend aan te treffen, dus op heterdaad. Je maakt meer kans op het winnen van de loterij dan beboet worden.

Forum Lid
op 14 juli 2020

En in hoeverre is een winkel verplicht aan te geven hoeveel ketels deze verkoopt en aan wie?

Crew member
op 14 juli 2020

Voor Nederland mag een internet shop en of winkel je een ketel opsturen zonder dit te moeten hoeven opgeven. Dit gebeurt bij stookwinkel sowieso niet. Klantgegevens zijn opgeslagen in een veilige omgeving die voldoet aan privacy wetgevingen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 juli 2020

Je hebt het over laten stoken en vadertje staat sponsoren. Dat klinkt alsof je het legaal wil doen.

In dat geval moet volgens mij alles via de ACP (Accijns Goederen PLaats) van de stoker lopen, ook de grondstoffen.

Ik denk dat zef mash maken en laten stoken legaal vrij lastig is.

Crew member
op 14 juli 2020

Ik denk ook dat het lastig gaat worden,Mick, aangezien een stokerij met vergunning elke druppel dient te administreren voor accijnsafdracht en ze hun grote ketel niet zullen wagen aan een kleine hoeveelheid wash. Hopelijk voor TomV, heb ik het mis.

Forum Lid
op 14 juli 2020

Ik heb ergens gelezen dat er distleerderijen zijn die dat wel doen, maar ik vind het niet meer terug, ook niet het boek waarin ik dat had gelezen.

Het is inderdaad de bedoeling om als ik een mooi recept heb uitgedokterd om het legaal te gaan doen en mogelijk comercialiseren (op kleine schaal). In België moet je dan een Erkend Douane Entrepot oprichten waar je nooit aan je ketel kan zonder dat de douane er weet van heeft en dan heb je na je stook de keuze om accijnzen te betalen en vrij aan je voorraad te kunnen of je voorraad vrij van accijnzen te bewaren en pas te betalen na het rijpen/verouderen. Het eerste geval is leuk omdat je kan doen en laten wat je wil maar je betaalt op die moment (dus angel share betaal je mee). Het tweede geval is kaptiaalvriendelijker maar bij het minste dat je doet met je voorraad moet je de douane contacteren, zodat zij met jouw sleutel de deur kunnen komen opendoen.

 

(heel het gedoe met de douane schrikt me niet af omdat ikzelf douanedeclarant ben geweest en nu boekhouder ben, papierwerk, contact met overheid, … ik ben het gewoon)

Forum Lid
op 14 juli 2020

Douane controleert alleen je boekhouding, en hebben geen sleutel.

Als je boekhouding klopt, is het voor hen oké.

Voedselveiligheid is voor de volgende.

Hé we leven in België, de ene dienst weet niet wat de andere doet.

En de vraag, is het provinciale, gewestelijke, of federale verantwoordelijkheid,

maakt het nog leuker.

Hier pleeg je een overval, gaat de taalgrens over, en je hebt een half uur voorsprong.

Vluchten naar Nederland geeft je zelfs minder respijt,

omdat ze je daar mogen blijven volgen.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2020

Wat de heren al aangaven is dat het waarschijnlijk moeilijk gaat worden, zelfs het contacteren van een professionele distilleerderij zie ik niet echt als een optie vanwege een aantal redenen;

 

 • Hoop extra werk voor een klein volume, ik weet niet hoe het zit met de registratie omtrent een aangeleverde wash.
 • Klein volume, ik betwijfel of je bereid bent grote volumes te maken, maar ik denk niet dat een distilleerderij meerdere 10 of 30 liter ketels heeft, wat ik zo snel lees hebben er veel al een eindvolume van 150 liter (dat is dus bijna 1000 liter wash).
 • Het is een proces van vallen en opstaan, je zult een aantal rondes moeten doen ook om de grondstoffen en het proces te begrijpen.
 • Ik denk dat er op dit forum weinigen zijn die bij hun eerste stook een commerciëel waardig product verkregen hebben. Ik bedoel hier niet alleen kwaliteit mee maar ook de kosten voor grondstoffen etc, je kunt best een lekkere drank maken maar als dit op quasi industrieel volume zorgt voor flessen van 40 a 50 euro de stuk heb je alsnog een probleem.

 

Het advies van Nimrax om kleinschalig zelf te beginnen zie ik nog als beste optie voor je vooralsnog, welke ketel etc. is afhankelijk ook van wat je wilt gaan maken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 juli 2020

Als je legaal wil stoken ga je naar een opleiding en vandaar uit kun je iets opstarten . Vergunningen aanvragen e.d. of eventueel een bedrijf overnemen . Wil je thuis zelf producten maken en deze bij een destilleerderij dat kan er zijn bedrijfjes die dat doen . Ze doen dit nooit als klusje zwart of zo . Er is administratie binnenkomende product betreft aanwezige alcohol en uitgaande product aanwezige alcohol en daar komen dan accijns en uurloon / kosten overheen . Wil je thuis beginnen zelf wat te doen is niet legaal . Er is een gedogen voor eigen gebruik met maximale normen . Dat is slecht 1 liter geloof ik uit het hoofd . Ook de wijnmakers thuis mogen  uiteindelijk voor eigen gebruik maar met beperkte hoeveelheid. Dus thuis stoken is eigen verantwoordelijkheid en brand je de billen jammer dan . Ga je als thuis stoker ook nog voor andere destilleren dan bega je een misdrijf ! Het mag niet ! Ga je een ander vragen ook tegen betaling te laten stoken voor jou is andere aanzetten tot het plegen van een economisch delict . Niet alleen de stoker maar ook de opdrachtgever zijn strafbaar. Ga je als vrienden samen elkaar wat helpen om wat te destileren eigen verantwoordelijkheid . Niet zeuren als je beide een boete krijgt en inbeslagname. Kortom het laten stoken bij Destileerderijen betaal je per liter accijns . Het binnen gebrachte product betaal je al de accijns over en moet aantoonbaar zijn waar vandaan komt . + Productie kosten dat kan zeer variëren in tijd Maar je betaald uren ook over opstarten ,administratie en ook weer het reinigen van ketel e.d .dus kan oplopen in uurloon . Zelf doen is leuk maar niet legaal . Vind je risico niet aanvaard . Niet doen . Laten stoken door hobbyist is aanzetten tot misdrijf/econ.-delict . Ga je thuis lekker hobbien en je krijgt ervaring en een goed product kun je ook vergunning gaan aanvragen . (Let wel op dat je dan niet zegt dat je al enige tijd zelf thuis heb gestookt .)

Forum Lid
op 14 juli 2020
(Let wel op dat je dan niet zegt dat je al enige tijd zelf thuis heb gestookt .)Van Robbert

Want de douane heeft het niet door dat je tijd en pogingen nodig hebt om je recept op punt te stellen 😉

Het is niet mijn bedoeling om mensen aan te zetten tot misdrijf. De vraag is zoals ik eerder al zei of iemand een distilleerderij kent dat dat effectief doet, met alle papierwerk, accijnzen, … erbij.

Van wat ik al heb gelezen is er voor eigen niet commerciëel gebruik een gedoogbeleid betreft alles qua alcohol dat niet gestookt wordt (bier, wijn, …), van zodra er een ketel bij te pas komt wordt het niet meer gedoogd en gaat de boete richting (zoals de btw zijn boetes ook heft) hoelang ben je in bezit, wat is het stookpotentiëel gedurende die tijd, wat zijn dan de mislopen accijnzen en daar dan nog een percentage bovenop + hoogstwaarschijnlijk inbeslagname (komt zowel btw als inkomstenbelasting ook nog even langs want die vinden ook nog wel wat te rapen).

Crew member
op 14 juli 2020

Let op: het gaat om België.

Forum Lid
op 14 juli 2020

Inderdaad, misschien had dat in de titel moeten komen maar dat kan ik niet meer aanpassen

Edit Nimrax, ik heb het toegevoegd aan de titel.;-)

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2020

Ik twijfel niet om ermee te beginnen, wel over het feit dat dat boetes en dergelijk de pan uitswingen (hier in België is het zelfs al illegaal om een werkende ketel te bezitten zonder aan te geven).

Van TomV

Ik denk dat de regels in België en Nederland elkaar niet zoveel ontlopen. Ook in NL is het verboden een ketel te hebben zonder vergunning.

Er wordt niet gejaagd op hobbystokers (in België wel?) maar er is geen gedoogregeling op papier zoals bv voor softdrugs waarvan je een kleine hoeveelheid op zak mag hebben. Maar als ze toevallig een ketel tegenkomen in een postpakket of bij te thuis ben je hem wel kwijt.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2020

Lees eens hoe je een snelkookpan kan ombouwen?

Het hebben van een vat met alcohol tot 12% is toegestaan.

Het hebben van een snelkookpan is toegestaan,

koperen buizen van opbouw zijn toegestaan.

Stoken is verboden, maar in 6 uur per 3 maanden kan veel.

Niemand komt in jou huis controleren of je eigen sterke drank hebt staan,

of dat een fles de originele drank bevat.

Durf je dit niet aan, heb ik een advies.

“When you can’t stand the heat, stay out of the kitchen”

Ook België heeft een gedoogbeleid, ga je het professioneel laten stoken, 

dan is de prik en tik een betere oplossing, wat betreft prijs , smaak is zoals de winkelsmaak.

Een professionele stoker kan nog niet half bereiken , dan dat we hier kunnen bereiken.

Tijd, geld, materiaal, geduld, ideeën, we hebben het allemaal,

en we testen onze en andere hun ideeën.

Een professionele stoker heeft één ketel en heeft dus een mooi gemiddelde.

Een gemiddelde stoker hier, heeft voor elke drank een andere ketel, (specialisatie)

of is daar naar op zoek.

 

 

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2020

In frankrijk heb je op het platteland de mobiele Alembique’s, dat is een rijdende alambiek die van dorp naar dorp gaat. Zo kunnen boeren en of particulieren hun vergsite fruit van eigen land laten verstoken. Dat is legaal en zij dragen accijns af aan de stoker en hij betaalt dat weer aan de overheid. Hier in nederland bestaat het niet voorzover ik weet. Zou het kunnen zijn dat er in Belgie zoiets bestaat? Zit je ver van de franse grens? Anders eens uitzoeken of je in zo,n dorpje terecht kunt. Ook leuk voor nieuwe contacten op dit gebied 😎

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2020
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren