Mede ( honingwijn )

Geupdate op 11 mei 2017 in Bieren en wijnen
29 op 5 mei 2017

Beste leden ,

Nou men buurman drinkt heel graag mede ,

en we hebben dat al eens samen geprobeert ( zijn recept ) maar dat is helemaal verkeerd gelopen ,

heeft er iemand het juiste recept voor lekkere mede ( badge 20 liter )

en wat je allemaal moet doen .

Alvast bedankt ..

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 5 mei 2017

Volgens mij zag ik dat Lunae op het moment mede heeft staan pruttelen.

Je zou haar even kunnen aanschrijven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 mei 2017

Nou als ik op zoeken duw komt er no result op .. mss dat ze dit leest ..

 

 

Forum Lid
op 5 mei 2017

Ja….da’s interessant….in de zoekbalk lunae ingeven levert niet de gewenste resultaten..namelijk niks.

Maar niet getreurt : lunae

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 mei 2017

Martijn, ik heb bij jou op de berichten knop gedrukt en je een testbericht gestuurd. Krijg je dat binnen? Kun je replyen?

 

Forum Lid
op 5 mei 2017

Done.

Dit komt in je mailbox terecht (los van het forum)

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 mei 2017

Ahhhh….moet ik toch nog mn mailbox in. …

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 mei 2017

Je hebt reply 😉

Forum Lid
op 5 mei 2017

Terug van de Griek (ja vuilkoppen … het restaurant)

Jij ook een reply

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 mei 2017

Recept mede is reeds meerdere malen en topics aan de orde geweest.

Forum Lid
on 30 april 2016

Recept van “MEDE”:

Mede is eenvoudig zelf te maken. Hier volgt een korte samenvatting van het proces. Door 3 kilo honing met 10 liter water warm te maken of te koken ontstaat er most. Als deze most afgekoeld is moet er gist bijgevoegd worden en moet het geheel in een afgesloten emmer gegoten worden.

Wanneer de gisting rustiger is geworden is het tijd om de drank in een gistingsfles of vat met een waterslot verder te laten gisten. Wanneer er bezinksel in de fles is ontstaan moet de drank overgeheveld worden in een andere fles zonder dat het bezinksel wordt meegenomen. Als de drank uiteindelijk helder geworden is, kan hij gebotteld worden.

Forum Lid
op 5 mei 2017

Bedankt , dus eerst in een gesloten emmer  nadien in een emmer met waterslot , CHECK ,

Morgen eens proberen ,

Hoe lang duurt het proces ongeveer ? of hangt af waar de flessen liggen te rusten ?

 

Forum Lid
op 5 mei 2017

Is niet precies te zeggen, afhankelijk van het soort gist, temperatuur etc.

Volgens mij verkoopt Jan de speciale “mede gist” waar de temperatuur en tijdsduur op vermeld staat

Forum Lid
op 5 mei 2017

en hoeveel gist ongeveer ?

 

 

Forum Lid
op 5 mei 2017

Ik ken de gist van Jan niet, maar op het pakje zal de hoeveelheid vermeld staan wat de gist aankan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 mei 2017

1 zakje per 25 liter totaalproduct, ik weet de verhouding niet precies. Zal per honingsoort verschillen dus meten! Naar schatting zal je tussen de 5  en 8 kilo honing op een totaal van 25 liter nodig hebben.

De mede gist zit in een pakketje, beschrijving heb ik vanuit het zweeds herschreven in het nederlands. https://www.stookwinkel.nl/product/gist-pakketje-voor-mede-honingwijn/

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 mei 2017

heb hier nog 1.5 kg honing staan ,

 

ben ze nu aan het oplossen in warm water , daarna afkoelen en eens proberen met de gewone gist die ik hier liggen heb , heb ook turbo gist van 24 en 48u maar die ga ik niet nemen , Ik laat jullie iets weten als ik overgiet naar de emmer met waterslot ,

alvast bedankt voor alle info en meer info is altijd welkom .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 mei 2017

http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/

Ik vond deze nog, mijn schatting klopt ongeveer wel zie ik

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 mei 2017

En de Bage is overgegoten naar een emmer met waterslot 🙂

en nog een vraagje voor de kenners

Kan je mede ook distileren ?

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 mei 2017

Alles waar alcohol in zit kun je distilleren

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 mei 2017

Hoy,

Ik heb een deel van mijne honingwijn verstookt tot alcohol, ik vind er niet veel smaak aan, aan den alcool dan , het ruikt een beetje zoals een neutrale alcohol , het smaakt een beetje zoet, het was wel mijne eerste honing wijn, ik ga er wel eens nog enen maken en dan eens zien of die anders proeft.

grts

 

Forum Lid
op 10 mei 2017

Ik denk wel dat het goede alcohol moet zijn om fruit op te leggen ( te marcereren)

Forum Lid
op 10 mei 2017

De wijn zelf dan , ik heb nog nooit n’en honingwijn gedronken, ik vindt hem raar smaken ik heb wel een moeilijke gisting gehad, daarom ga ik nog eens opnieuw  n’en mede maken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 mei 2017

Hoy,

Hier kun je nog tekst en uitleg vinden over honingwijn?

https://www.stookforum.nl/thread/mede/

grts.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren