Mede, honingwijn

Geupdate op 1 februari 2018 in Bieren en wijnen
50 op 4 maart 2016

Hoi, Ik ben nieuw hier. Buiten wat ik vroeger in school gedestilleerd heb, redelijk onbekend met wat je allemaal kan stoken. Ik ben wel een imker die mede (honingwijn) kan maken. En net van die mede zou ik graag een gin destilleren. De mede is +/- 12° alcohol. Is dit doenbaar? Is dit de moeite om hiervoor een investering van zo een 3 a 400 euro te doen? Of kan ik dat ergens ‘proefstoken’?

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 9 april 2016

Dag Danny,

Ik vroeg mij af hoe je de honingwijn maakt. Is daar een bijzondere gist voor nodig? Of is de suiker in honing te vergisten met normale wijngist? Ik ben heel benieuwd naar honingwijn en natuurlijk naar het resultaat na destillatie.

Heb je intussen al een ketel? Ik ga dit weekend een kolom ketel kopen en kan niet wachten tot ik kan gaan expirimenteren!

Groet,

Johan

Forum Lid
op 10 april 2016

Beste Johan,

Ik maak een starter van honing met stuifmeel. Op het stuifmeel zijn van nature goeie gisten aanwezig. Dit werkt heel goed.  Ik heb nog geen ketel gekocht. Ik had eerlijk gezegd wat meer info verwacht van dit forum. Nu ik heb hier wel nog een koeler en een destillatiekolf staan. Zal idd ook eens moeten experimenteren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 april 2016

Hoi Johan,

Mede kun je maken met gewone wijngist, wel zorgen voor voldoende voeding voor de gist.(gistvoeding gebruiken) Er is ook speciale gist voor mede.
Als je er wijn van wil maken moet je ook je zuur in de gaten houden. Deze mag voor een witte wijn 6 gr per liter zijn. De wijn die ik heb gemaakt had wel wat rijping nodig, weeet niet of dat ook nodig is voor te stoken.

Groet,
Ger

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 april 2016

Mede lijkt mij gemakkelijk te maken.
Men noemt “mede” een Godendrank.
Lijkt mij zonde om te verstoken.
Zie hier de uitleg over mede:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_(drank)

Forum Lid
op 10 april 2016

Nochthans meen ik ergens gelezen te hebben dat ze al in de middeleeuwen mede verstookten…

Forum Lid
op 19 april 2016

Danny,
Mede is een van de oudste dranken ter wereld.
Mocht je willen proefstoken, dan wil ik je graag van dienst zijn, mits je niet al te ver weg woont natuurlijk.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 30 april 2016

Wat is precies het recept voor mede?

Forum Lid
op 30 april 2016

Recept van “MEDE”:

Mede is eenvoudig zelf te maken. Hier volgt een korte samenvatting van het proces. Door 3 kilo honing met 10 liter water warm te maken of te koken ontstaat er most. Als deze most afgekoeld is moet er gist bijgevoegd worden en moet het geheel in een afgesloten emmer gegoten worden.

Wanneer de gisting rustiger is geworden is het tijd om de drank in een gistingsfles of vat met een waterslot verder te laten gisten. Wanneer er bezinksel in de fles is ontstaan moet de drank overgeheveld worden in een andere fles zonder dat het bezinksel wordt meegenomen. Als de drank uiteindelijk helder geworden is, kan hij gebotteld worden.

Forum Lid
op 4 januari 2017

als wijnmaker ervaring ,moet je wel 3x over hevelen om de 3 maand voor te bottelen,is mijn ervaring met wijn ,duurt dus wel 1 jaar

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 juni 2016

word er voor mede dan niet gedestilleerd, en is dit dus puur op basis van water en honing? lijkt me lekker en eenvoudig, kijken of n vriend met eigen imkerij mij n handje kan helpen, vooral met de honing dan.

Forum Lid
op 3 juni 2016

Neen, hier is distilleren niet van toepassing.
Het is één van de oudste dranken ter wereld.
Laat even weten of het je is gelukt.

Forum Lid
op 4 juni 2016

Dit recept kwam ik tegen op internet ik heb het hele recept er maar ingezet. veel plezier geniet en drink vooral met mate(n) (`n liter is ook een maat 🙂 🙂 🙂 )

Ingredienten voor het maken van mede
De voornaamste ingredienten zijn:
Honing (vloeibaar goud)
Water
Gist
Een paar vaak gebruikte ingredienten:
Gistvoedsel
Citroenzuur of citroensap
Looizuur (Tannine) of wat sterke thee
Benodigdheden voor het maken van wijn
Allereerst een aantal benodigdheden die onmisbaar zijn voor het maken van mede:

Een grote pan van roestvrij staal of aluminium voor het koken.
Een grote plastic emmer (liefst wit plastic) met deksel voor de eerste, open, gisting.
Een grote glazen fles met een waterslot voor de tweede, gesloten, gisting.
Een grote trechter
Een doorzichtige plastic slang van ongeveer 1,5 meter lengte
Een kurkapparaat
Wijnflessen (0,7 liter)
Kurken
Niet onmisbaar, maar zeker aan te raden als wijnmaken een hobby wordt en je ook andere soorten wijn wilt gaan maken:
Een maatbeker (inhoud 1 liter) voor het afmeten van water
Een kleine weegschaal (keukenweegschaal of brievenweger)
Een schuimspaan
Een vergiet
Een nylon zeef
Een doek
Een hydrometer
Een maatcylinder (minstens dezelfde lengte als de hydrometer)
Indikatorpapier om de zuurgraad te meten (bereik pH tussen 2,5 en 4,5)
Etiketten
Sier-capsules
De bereiding (10 liter mede)

Tijdens de gisting wordt de suiker uit de honing omgezet in alcohol en koolzuurgas. De verhouding tussen honing en water is erg belangrijk.
Met minder honing maak je een droge mede met een wat lager alcoholpercentage. Gebruik je wat meer honing dan wordt de mede sterker,
maar vaak ook zoeter omdat misschien niet alle suiker wordt omgezet. Dit is iets om mee te experimenteren.
Bedenk wel dat het vrij gemakkelijk is om een droge wijn wat zoeter te maken, maar het is moeilijk om een te zoete wijn achteraf te corrigeren.

Er zijn verschillende soorten honing te koop. Ik geef voor mede de vookeur aan heldere bloemenhoning of zomerhoning.
Voor het maken van 10 liter mede zouden we 2,5 kilo honing kunnen gebruiken. Als alle suiker wordt omgezet zal dit een droge wijn met een
alcohol percentage van 10% opleveren. Met 3 kilo zou het circa 12% alcohol opleveren, en met 2 kilo honing wordt het een lichte droge mede met ongeveer 8% alcohol.

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen.
Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft.
Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat.
Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe.
Het is handig om zogenaamde “superwijngist” te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd
(met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).

De eerste dagen zal er nu een vrij heftige gisting plaatsvinden, vaak met schuimontwikkeling. Zorg ervoor dat gedurende deze open gisting de wijn
niet besmet raakt met schimmels of bacterien, dus dek het vat goed af met een doek en/of deksel. Vergeet niet om iedere dag even te roeren.

Als de gisting wat rustiger wordt kan de most worden overgegoten in een fles met een inhoud van 10 liter.
Vul de fles aan met water dat eerst gekookt en weer afgekoeld is, maar laat een klein beetje ruimte over vanwege mogelijke schuimvorming.
De fles wordt dan afgesloten met een waterslot.

De tweede, gesloten, gisting is nu vooral zichtbaar door de bellen in het waterslot.
Na enige weken zal de gist zijn uitgewerkt en begint de vloeistof vanzelf helder te worden. Als je een hydrometer hebt is de gisting hiermee goed te volgen.
Als de gist is uitgewerkt en alle suiker is opgebruikt zal de dichtheid van de vloeistof zijn afgenomen tot iets minder dan 1000
(de dichtheid van water is 1000, maar vanwege de alcohol heeft een droge wijn een iets lagere dichtheid).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 juni 2016

Even een toevoeging ,

In plaats van indicator papier zou ik gaan voor een acidometer omdat je hiermee de hoeveelheid zuur  van de most kunt meten wat heel wat anders is dan ph waarde.
Rode en witte wijn, zoete en droge wijn hebben allemaal verschillende hoeveelheden zuur nodig.

Groet Ger

Forum Lid
op 4 juni 2016

Is dit ook je advies voor mede?

Forum Lid
op 4 juni 2016

Ja, ik houd mijn mede altijd op 6 gr per liter zuur, heb toevallig vandaag weer 10 ltr gebotteld.

Forum Lid
op 31 december 2016

Ger, welk recept gebruik jij voor je mede?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 september 2016

http://www.stookwinkel.nl/product/gist-pakketje-voor-mede-honingwijn/

Dit lijkt mij een prima setje om mee te beginnen.

Nu een leverancier vinden voor 5 a 10 KG geschikte honing!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 september 2016

Het setje wat Ben beschrijft wordt heel vaak verkocht, we zijn echter benieuwd naar jullie ervaringen. Heb je het geprobeerd? Laat het even weten! En als je een goede honingleverancier weet met betaalbare kilo/liter prijzen dan ook graag even melden hier

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 19 oktober 2016

ik kan 10 kilo honing rechtstreeks van imker aan komen voor €50.
Wie o wie kan ik hier blij mee maken.

Forum Lid
op 29 december 2016

Kun je nog aan de honing komen?

Forum Lid
op 29 december 2016

 

Heb ik

Forum Lid
op 29 december 2016

Top kan ik hem halen? 

Forum Lid
op 29 december 2016

Wat voor honing is het?

 

Forum Lid
op 30 december 2016

ja hoor kunt het komen halen.

deze honing heb ik van een collega van me.

ik heb ook het pakketje voor voor mede van stookwinkel, wil je deze ook?

stuur me ff een pb

Forum Lid
op 30 december 2016

weet eigenlijk niet of je wel iemand een persoonlijk bericht kan sturen via het forum.

wil eigenlijk niet mijn mail adres hier neerzetten.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 december 2016

Hoi Nixter en Beginneling, jullie kunnen via het profiel van de ander een bericht sturen. Dus als beginneling het profiel van Nixter opent kun je een bericht aan Nixter sturen. Geef je mailadres in het bericht door, anders is dat niet zichtbaar.

Succes met de honingdeal 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 februari 2017

Hoy,

ik krijg mijne mede ( honingwijn) niet aan het gisten, ik had nog oude honing staan die je niet meer op de boterham kon gebruiken ( oude, versuikerde) ik vond het zonde van die weg te kieperen.

het is natuurhoning van imkers, 8.75 kg op een totaal van 25 L

Na een week nog altijd niet aan het gisten, eerst gist van mede setje gebruikt, daarna een giststarter gemaakt met killer gist en toegevoegd, gisteren belucht met een beluchtings- pompje ( 2 UUR), nog niks, nu ben ik een nieuwe giststarter aan het maken voor mijne wijn morgen stap per stap er bij te voegen in plaats van mijne giststarter in mijn 25 L te kieperen

Iemand idee wat er kan mis zijn ( voor zuurgehalte heb ik een aparte topic geopend in de week, het is het best dat je daar de antwoorden van zuren post)

MVG

 

Forum Lid
op 4 februari 2017

dumo, ik vond dit recept voor het maken van 10 liter mede.

Wellicht dat je je voordeel hiermee kunt doen.

=======================================

Er zijn verschillende soorten honing te koop. Ik geef voor mede de vookeur aan heldere bloemenhoning of zomerhoning. Voor het maken van 10 liter mede zouden we 2,5 kilo honing kunnen gebruiken. Als alle suiker wordt omgezet zal dit een droge wijn met een alcohol percentage van 10% opleveren. Met 3 kilo zou het circa 12% alcohol opleveren, en met 2 kilo honing wordt het een lichte droge mede met ongeveer 8% alcohol.

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft. Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat. Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe. Het is handig om zogenaamde “superwijngist” te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd (met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).

De eerste dagen zal er nu een vrij heftige gisting plaatsvinden, vaak met schuimontwikkeling. Zorg ervoor dat gedurende deze open gisting de wijn niet besmet raakt met schimmels of bacterien, dus dek het vat goed af met een doek en/of deksel. Vergeet niet om iedere dag even te roeren.

Als de gisting wat rustiger wordt kan de most worden overgegoten in een fles met een inhoud van 10 liter. Vul de fles aan met water dat eerst gekookt en weer afgekoeld is, maar laat een klein beetje ruimte over vanwege mogelijke schuimvorming. De fles wordt dan afgesloten met een waterslot.

De tweede, gesloten, gisting is nu vooral zichtbaar door de bellen in het waterslot. Na enige weken zal de gist zijn uitgewerkt en begint de vloeistof vanzelf helder te worden. Als je een hydrometer hebt is de gisting hiermee goed te volgen. Als de gist is uitgewerkt en alle suiker is opgebruikt zal de dichtheid van de vloeistof zijn afgenomen tot iets minder dan 1000 (de dichtheid van water is 1000, maar vanwege de alcohol heeft een droge wijn een iets lagere dichtheid).

Onder in de fles ligt nu een laag gistdrab. Hevel de wijn voorzichtig over in een ander vat zonder deze drab te verstoren. Gooi de drab weg. Misschien moet dit enige weken later nogmaals herhaald worden. Als de wijn volledig helder is kan er gebotteld worden. Zorg dat de flessen goed schoon en steriel zijn. Ik steriliseer ze altijd door ze 10 minuten in de oven te leggen bij 120 graden Celcius. Gebruik altijd nieuwe kurken.

Forum Lid
op 4 februari 2017

8,75 kilo honing is erg veel voor een gewone gist kan zijn dat je sg te hoog is voor deze gist.

 

Groet Ger

 

Forum Lid
op 4 februari 2017

1106 met de dobber.

109 Oe° met de refracto meter

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 februari 2017

Hoy,

Als je wilt klaren met de gist  stop, en de klarings  producten die bij het gist setje geleverd zijn, mag je dat uitvoeren op kamer temperatuur ( vergistingstemperatuur), of moet je de wijn eerst koel zetten ( normaal klaar ik zonder klarings middelen door koel te zetten).

Mvg.

Forum Lid
op 21 februari 2017

Klaringsmiddelen gebruik je alleen als je het daarna gaat stoken, immers blijft het dan achter.

Je drinkt ook het klaringsmiddel op als je het zo als mede nuttigt .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 februari 2017

Hoy,

Zijn dat geen natuurprodukten?

Deze tekst is overgenomen van het gist setje en daar staat dat je het in wijnflessen mag bottelen, ik veronderstel toch om te drinken?

“”Zodra de gisting is gestopt, of bijna is gestopt, of u wilt niet dat alle honing vergist, voegt u het zakje giststop aan uw mengsel toe. Roer rustig door en laat alles een paar uur staan. De gisting is nu volledig gestopt. Roer nog een keer rustig door om alle koolzuurbelletjes uit het mengsel te laten ontsnappen.

Voeg nu zakje Chitosan A toe, roer rustig door, maar wel zo dat u zeker weet dat de inhoud van het zakje goed verdeeld is door uw mengsel.
Na 1 uur kunt u zakje B rustig door uw mengsel roeren.

Nu gaat uw zelfgemaakte Mede klaren, helder worden dus. De vaste deeltjes en dode gistcellen klonteren door de Chitosan samen en zakken naar de bodem. Soms is dit in 1 dag klaar, soms duurt het een paar dagen.

Hevel met een hevelslang uw zelfgemaakte mede in wijnflessen en zorg dat er geen bezinksel van de bodem meekomt in uw fles!””

groetjes.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 22 februari 2017

dumo, natuurlijk zal de fabrikant van dit klaringsmiddel zijn eigen product aanbevelen.

Het is net als bij stookwijn, de ene klaart de stookwijn (wat minstens 48 uur duurt), de ander heeft wat meer geduld en laat de stookwijn volledig uitgisten, waardoor hij ook nog een wat hoger alcoholpercentage krijgt, maar de meesten hebben haast.

Bij het volledig uitgisten van mede zal deze wat droger van smaak worden.

Dat kan opgevangen worden door wat honing achter de hand te houden om de mede naar eigen smaak na te zoeten.

Forum Lid
op 22 februari 2017

Het is niet van een fabrikant van klaringsmiddelen, het is van het gist setje dat in deze topic beschreven word , http://www.stookwinkel.nl/product/gist-pakketje-voor-mede-honingwijn/ ( ik wou wel geen verwijzingen maken, dan toch maar, ik hoop dat dat geen problemen opleverd).

Forum Lid
op 22 februari 2017

dumo, het maakt niet uit welke fabrikant, maar in de beschrijving van dat “combinatiepakketje” staat duidelijk:

1 zakje gist stop.

1 zakje Chitosan Klaringsmiddel A
1 zakje Chitosan klaringsmiddel B

Ik werk uitsluitend met gist, want gist is goed voor een mens.

Ik drink graag speciaal bieren en daar tref je onderin de fles ook nog een restant gist aan, waarvan een gedeelte met het inschenken mee komt.

Forum Lid
op 22 februari 2017

dumo, ik heb nog even gekeken of ik nog een zakje mede-gist had liggen en toevallig heb ik er nog een. Deze kostte mij Euro 1,65 bij de Brouwmarkt

Zie hier:

https://www.brouwmarkt.nl/wijngist-mede-honingwijn-max-14-alcohol-zakje-van-10-gram.html

Forum Lid
op 22 februari 2017

Ik werk ook zoveel als mogelijk met natuur producten, verse producten, etc…, en volgens ik kan lezen in boeken zijn de meeste klaringsmiddelen natuurproducten ( oa. vislijm).

Ik heb het gist setje aangeschaft, daardoor wou ik het setje volgen en alles gebuiken wat in het setje zit, vandaar mijn vraag van gisteren.

Als je wilt klaren met de gist  stop, en de klarings  producten die bij het gist setje geleverd zijn, mag je dat uitvoeren op kamer temperatuur ( vergistingstemperatuur), of moet je de wijn eerst koel zetten ( normaal klaar ik zonder klarings middelen door koel te zetten).Van dumo

Mvg.

 

Forum Lid
op 22 februari 2017

dumo, natuurlijk is het aan jezelf hoe en wat je doet.

Ik let op 2 dingen, t.w.

  1. is wat ik koop echt nodig?
  2. betaal ik niet teveel?

Buiten het feit of jij wel/niet zo’n combi-pakket nodig had, vond ik die prijs veel te hoog.

 

Forum Lid
op 22 februari 2017

Ik heb gelezen in boeken dat honing moeilijk vergist ( is geen fruitsap, is geen fruitvergisting, waarvan het deksel van de emmer vliegt), en ik heb het zelf meegemaakt ( lees hogerop in deze topic), en als je geen volle kast hebt met toevoegmiddelen, gistvoeding, zuren etc…, en omdat ik geen ervaring heb in wijnmaken, en ook omdat ik door de een of de andere reden geen tijd heb om workshops te gaan volgen, daarom heb ik voor het gist setje gekozen met een mooie handleiding erbij, en alle producten die je nodig hebt om mede te maken, en 10 euro voor 25 liter wijn valt toch nog wel mee.

Een avondje minder stappen ( uitgaan), kun je veel gist kopen 😉

Groetjes

Forum Lid
op 22 februari 2017

dumo, mede is een van de gemakkelijkste dranken om te maken, daar is geen workshop voor nodig. In principe kun je alles vinden op het internet. Het enige wat je nog zou kunnen toevoegen voor de vergisting is citroenzuur.

Citroenzuur is voor meerdere zaken toepasbaar en is handig om een pondje in huis te hebben.

Ik heb nooit een workshop gevolgd of iemand nodig gehad, maar ik lees veel op het internet. Mijn resultaten zijn uitstekend, b.v. is over twee weken mijn bier op fust klaar (daarnaast had ik ook een paar flesjes gevuld, maar die zijn helaas op) en ga ik een dezer dagen weer brouwen.

Ik ben opgevoed in een tijd dat mensen het minder hadden. Ik leerde, “wat men niet nodig heeft is voor één cent te duur”. Ik ben gepensioneerd en we hebben het goed samen, dus het gaat mij alleen om het principe.

Maar iedereen doet het op zijn manier. Het was van mijn kant goed bedoeld.

Forum Lid
op 22 februari 2017

We zijn aan het afwijken van den topic, maar ik ben ook zo opgevoed, ik heb heel hard moeten werken voor iedere cent, maar een ding heb ik wel geleerd, dat je toch wel eens niet naar een centje moet kijken en eens profiteren als je het nog kan ( Mijn beide ouders zijn niet aan hun pensioen geraakt, voor een schone oude dag, dan ga je de dingen toch wel een beetje anders bekijken hoor).

NB: Ik weet dat het goed bedoeld is van uwentwege, dat heb ik niet geschreven 😉

Dat vind ik leuk aan dit forum, dat iedereen rechtuit en eerlijk is ( komt bij mij toch zo over), dat vindt je niet veel meer zeker niet op internet. 🙂

groetjes

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 april 2017

Hoy,

de alcohol die je stookt van mede, hoe wordt die het beste gedronken zo blank, of kun je die ook op hout lageren of is dat mischien  beter.

mvg

 

Forum Lid
op 9 april 2017

Neen, mede behoort niet te worden gelagerd op hout.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 januari 2018

mede maken. Ik heb de honing 3 kilo met 10 liter water verdund en het verwarmd tot net onder de 40 gr. Hopend dat ik dan niet alles stuk kook. Giststarter met gistvoeding gemaakt ph gecorrigeerd suikergehalte gemeten en bijgesteld. Heeft nu 1,5 week mooi staan te vergisten en iis vandaag gestopt. Hierna ga ik het 2x uitstoken. Ben benieuwd.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 januari 2018

moet je nu eigenlijk verplicht voor honing vergisting honingmede gist gebruiken. of is iedere gist goed voor honingisting ?

 

Forum Lid
op 26 januari 2018

De vraag was of je van mede drank kunt stoken,Danny weet hoe hij mede moet maken,en of hij bij iemand kan proef stoken voor hij materiaal koopt voor te stoken.ik heb het zelf nooit gedaan ,het probleem is dat ik een andere ketel heb dan jullie,dus aan mij heeft hij niets.maar ik zou het wel willen proberen,en denk dat het mij wel lukt.dus Danny ik ben er wel voor te vinden.ik woon in Venlo.gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 januari 2018

Honing uit gestookt. Heerlijk!!!!

 

Admin
op 27 januari 2018

Fijn dat het goed gelukt is Ans! Is de smaak van de honing nog goed te herkennen?

Forum Lid
op 1 februari 2018

Ja hoor en je ruikt ook zeker honing in het distillaat. Wel een duur drankje maar och

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren