Meeldauw

Geupdate op 27 september 2019 in Bieren en wijnen
38 op 3 september 2019

Beste mede stokers,

Ik ben in het bezit van een druivelaar, staat er al ruim 30 jaar. Het zijn blauwe tafeldruifjes (met pitten) met een Brix-waarde rond de 18, waarvan de rode wijn per definitie niet drinkbaar is, en de witte (het geperste sap) nog wel eens goed uitpakt, maar geen zekerheid geeft. Al met al géén echte wijndruif.

De laatste jaren vergist ik de druif in z’n geheel zo’n 25L in n vat van 30L, stook ik het in een potstil keteltje van 12L waarvan ik de kolom af laat, om zo toch een serieus aangename brandy te maken. Flessen die ik enkel van de wijn stook, zijn vaak zelfs zo lekker, dat ik ze blank laat. Hint fruit, met vanille achtige toets…
De mosthoed met overige wijn (met zo min mogelijk gistdrap en pitjes) is meestal iets ruiger, deze knal ik daarom een jaar in een eiken vaatje om van het ruige randje af te komen, en vind hem vaak lekkerder dan gekochte grappa, al zal ik nog eens naar de slijter moeten voor vergelijkings materiaal :p

Al met al gaat het succesvol. Maar, ik heb 1 probleem dat elk jaar terugkeert. Hierdoor loop ik best wat oogst mis, en dat doet pijn natuurlijk hahaha. Het probleem is meeldauw. Een schimmelsoort die behoorlijk wat schade aan kan richten. Om de schade te beperken haal ik secuur alle besmette delen weg. Maar je kent het, de mens moet werken, ik heb er dus vrij weinig tijd voor.

Ik heb al eens zitten denken hoe dit op te lossen.. maar wil dit jaar misschien gaan handelen, ik wil namelijk mijn 3L vaatje nokvol. Hebben jullie ideeën?

Ikzelf zit te denken een oplossing KDS (kalium-di-sulfiet) 0,2 gram/L en een beetje citroenzuur in een spuitflesje of onkruid sprayer te doen en hiermee de volledige plant mee te bespuiten. Kan dit kwaad?

Als niemand ervaring heeft hiermee, zal ik mijn bevindingen hier plaatsen.

Houdt ‘m warm,
Pikketanus

 
 • Geliked door
Antwoord
4 op 3 september 2019

Hier een foto van een “licht” besmette tros.

Forum Lid
op 3 september 2019
Forum Lid
op 3 september 2019

Hoi, bedankt voor de snelle reactie. Leuk ook dat je met een bio middel komt, daar ben ik wel voor.
Ik heb 2 jaar geleden tevergeefs geprobeerd de meeldauw met melk en water te bestrijden, het werkt wel iets, echter is de schimmel zo niet uit te bannen, en durf ik het niet zo laat in de vruchtzetting nog melk te gebruiken ivm melkzuurbacteriën. Wijn die een malo gehad heeft is namelijk niet mijn ding.
Tip voor andere als je melk wilt gebruiken, is magere melk te gebruiken, het vetgehalte is lager waardoor je minder snel een kaaslucht aan je plant krijgt.
Ik heb al eens gefilosofeerd om azijn in te zetten om de schimmel zo de nek om te draaien, maar dit zou betekenen dat ik de bodem verzuur wanneer ik blijf spuiten. Ook heb ik al UV-straling geprobeerd, maar dit is meer om het te voorkomen dan het werkelijk te bestrijden, en kom je ook niet in de kern van de trossen.
KDS heeft een wat minder destructieve afdruk denk ik, enkel is het me nog niet bekend wat het met een levend organisme doet zoals een druivelaar.

Forum Lid
op 3 september 2019

Microsulfo Spuitzwavel 200 gram

Microsulfo is bestemd voor de biologische bestrijding van schimmels op sier- en fruitgewassen (o.a. meeldauw op rozen, druiven, kersen, perziken en aardbeien). Bijkomend voordeel is de preventieve werking van Microsulfo tegen galmijten. 

Productkenmerken
-Te gebruiken kort voor de oogst.
-Voorkomt galmijt.
-100% natuurlijk

 

Is dit wat??

 

Forum Lid
op 3 september 2019

Galmijt hebben we ook wel wat last van, mede door het verzwakken v d plant door de meeldauw. Denk zeker dat dit wat is! Maar vraag; aangezien ik toch een kilo aan KDS (kalium-di-sulfiet) heb staan voor de wijnmakerij, kan ik hier niet gewoon een oplossing van maken? Denk niet dat het veel verschilt. Toont in ieder geval aan dat (op z’n minst één vorm van) sulfiet niet perse de plant schaadt, dus top info, bedankt!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 september 2019

Verdunde schoonmaakazijn of gewone azijn werkt ook prima tegen meeldauw .
met plantenspuit gewoon benevelen

Forum Lid
op 3 september 2019

Hoi, hier heb ik ook al eens aan gedacht, enkel ben ik bang de bodem te verzuren door de hoge ph van azijn. Dit zou weer nadelig voor de hortensia’s kunnen zijn, die volgens mij voor hun kleur afhankelijk zijn van de zuurtegraad. Bijkomend nadeel vind ik de azijnlucht. Niet dat zwavel geweldig ruikt, maar is niet zo penetrant als azijn. Wellicht dat ik dit later probeer, maar dan in de achtertuin (andere druivelaar) omdat hier geen ph gevoelige planten onder staan en zodat we geen gasten met azijnlucht hoeven te verwelkomen (betreffende druivelaar hangt namelijk over de poort heen).

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 september 2019

Plant sterk genoeg houden met voeding en vocht dan heeft meeldauw eigenlijk geen kans tot aanzetten.

Vooral door droogte zwakt de plant af omdat dan alsnog bijna alle bouwstoffen naar de vrucht gaan. 

Hierdoor pleegt hij roofbouw op zichzelf en kunnen ziektes als meeldauw en valse meeldauw toeslaan.

 

Juiste voeding erbij en voldoende vocht kunnen ze zelf de schimmel 9 van de 10 keer al weren.

 

Druiven blijven lastig omdat ze zo hard groeien en dus ook zoveel voedingstoffen kunnen blijven verwerken.

Forum Lid
op 3 september 2019

Aan de gezondheid van de plant is niet veel mis, op de meeldauw (geen valse btw) na uiteraard, er wordt voldoende en niet te veel bemest. De rappe groei wordt al gedempt door regelmatig snoeien. Bij droogte gaat er ook de tuinslang bij, al kan een druivelaar van ruim 35 jaar met haar wortels wel tot het grondwater. De bladeren staan altijd mooi naar boven gericht, wat bij water overschot/tekort niet het geval is. Het is voornamelijk de genetica waardoor ze gevoelig is voor meeldauw, zo heb ik er met 2 witte druivelaars (op andere plek in de tuin) geen last van…

Wat roofbouw betreft is het denk ik net omgekeerd… vanwege de schimmelschade heeft de plant meer bouwstoffen nodig omdat ze ervan wilt herstellen. Wordt tevens gecompenseerd door bladeren te lezen en zo voedingsbehoefte te bepalen. Omdat ze eigenlijk nooit echt iets is tekort gekomen.

Ik denk dus dat het puur aan de genetica ligt, waardoor voorkomen eigenlijk al uitgesloten is.

Hoewel je reactie zeer toepasselijk is voor mensen die wel over een sterk ras beschikken, is dit bij mij (helaas) niet het geval.

 

Bedankt voor het meedenken in ieder geval.

Forum Lid
op 3 september 2019

Oude grond afvoeren en verse geven, kan het probleem oplossen, en anders spuiten zoals vermeld. Helpt dat ook niet dan……… Helaas afvoeren.

Forum Lid
op 4 september 2019

Ik heb daar ook vele jaren last van gehad , en spuiten hielp niet zo veel bij mij.

Dan wat informatie vergaard van een druiven kweker , en ik moest al beginnen bestrijden voordat hij begint te groeien , door william al gezegd hier boven grond afvoeren want daar overwinterd  de schimmel , ook in de oude takken .

Als de bladeren komen en je ziet dat er meeldauw ontstaat , de bladeren en aangetaste takken verwijderen .

Zo kon ik ieder jaar mijn druiven behouden , soms ziet het er echt niet uit een druivelaar zonder blad maar die groeien rap terug en zo kon ik de druiven sparen

Maar heb ze nu door een sterker ras vervangen die meer bestand is voor  (valse) meeldauw.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 september 2019

Ik ga een geheim vertellen en als je het verder vertel moet ik je vermoorden. Het komt uit de wietwereld en daar bestrijden ze meeldauw met Uv  licht. Koop een lamp bij Ali. UV C meen ik, Een keer per dag er langs, paar seconden en het is dood. De plant krijgt eigenlijk een boost zonlicht en daar kan meeldauw niet tegen. Daarom heet het meeldauw 

Admin
op 4 september 2019

Als deze tip werkt is dat echt geniaal 😁

Forum Lid
op 4 september 2019

UCV gebruik ik in de vijver om algen te bestrijden dit zijn kleine microscopische plantjes (groen water)

Forum Lid
op 5 september 2019

Ik vrij pro-bio en ben al wat langer in bezit van een ‘cleanlight hobby unit’, dus ken het principe idd, het onderdrukt wel, echter komt het net zo makkelijk weer terug :/ althans, bij de druivelaar, bij éénjarige planten lijkt het veel effectiever te zijn. Ook is het een beetje onhandig; de druivelaar hangt op 2m hoogte en is ca 12cm2.
Ik denk dat ik eerst eens ga proberen de boel plat te spuiten met een gram of 2 KDS/L met wat citroenzuur.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 september 2019

Ik heb het nog even nagevraagd, je moet een lamp hebben van minimaal 20 watt en let op je ogen. Zo fris is het nu ook weer niet. Maar in ieder geval geen gif. Paar seconden is genoeg. Zelfs toprot, de schrik van elke wietkweker, kan je ermee bestrijden. Ook beestjes gaan er dood van. Maar nogmaals, het is geen fris spul. Bescherm je ogen goed. 

Forum Lid
op 5 september 2019

Bij de cleanlight krijg je n brilletje, maar betekend idd niet dat je direct in het licht moet kijken, UV is zeer slecht voor je ogen en kan blijvende schade veroorzaken aan je netvlies. Niet vergeten dat je de huid ook bedekt moet houden, is namelijk ook vrij kankerverwekkend :p toprot krijg je daar niet mee weg, je bestrijd hooguit een deel van de sporen die de rot veroorzaken. Rot kun je beter ruim wegknippen, maar volgensmij zijn daar weer andere fora voor.
Hoedanook, ik sprui liever ook niets op kruid of fruit, maar acht, sulfiet gaat er toch wel in (vanwege de meeldauw heb ik wel sulfiet nodig voor stookwijn) dus echt gif is het ook weer niet.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 september 2019

Opgepast met open UV-C lampen. Deze zijn zeer schadelijk voor ogen en huid. 

Ik heb 2 afgesloten UV-C lampen voor bestrijding van algen en bacteriën in mijn zwembad. Deze bevinden zich achter de glasfilterpomp en zijn met reden volledig afgesloten.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 september 2019

Als ik tijd over heb dit weekend, ik heb nog een batch rum te herdistilleren en kwam van de week per toeval een gevorderd bierbrouwer tegen die ik beloofd heb langs te gaan, ga ik de proef op de som nemen.
Ik ga een sulfietoplossing maken van 2,5 gram KDS per 10L met een eetlepel citroenzuur (om de sulfiet vrij te maken van het kaliumzout), deze in een schone pantenspuit/onkruidspuit die je op druk kan pompen, ff t naampie kwijt, van 5L te gieten en spuiten wanneer t droog weer is. Ik verwacht dat ik dit tot aan de oogst nog wel één of 2 keer moet herhalen, maar toch, het zou snel gebeurt kunnen zijn, mits effectief.
Ik blijf zwaar beschadigde delen weghalen en lucht in het bladerdek creëren.
Mocht het niet vlotten, dan zal ik de UV nogmaals proberen. Daarna azijn, en nog niet weg daarna toplaag verwijderen. Ik houd het geüpdate,

Pikketanus

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 september 2019

Eindelijk; er komt droger weer aan!
Laatste dagen is het erg vochtig geweest hier, wat er voor zou zorgen dat de sulfiet van de plant zou worden gespoeld. Ik had dus wel eerder kunnen spuiten, maar het weer had een ander plan. De meeldauw is niet van zichzelf minder geworden, maar heb door voldoende lucht te creëren tussen de bladeren de uitbraak kunnen beperken. Desalniettemin wil ik van de besmette delen nog redden wat er te redden valt. Ook nu is het miezerig buiten, maar dat zou vanmiddag veranderen.
De plantenspuit staat klaar, moet enkel de sulfietoplossing nog maken.

Wordt vervolgd!

Forum Lid
op 13 september 2019

Ik was gisteren bij mijn wiet-vriend. Het is een raar jaar. Het is ook te koud geweest, hopelijk kan hij zijn planten redden met de UV lamp. Maar voor de oogst klaar is wordt het begin november. Moeilijk. Maar ik had vorig jaar een wietplant in de tuin die stond stond  tot 15 november. Geen rot en meeldauw.  Met die lamp. 2 keer per dag er langs. 

Forum Lid
op 13 september 2019

Probeer maar eens begin juni de bloei te forceren door verduisteren 😉 ben je al die nattigheid voor, en geen UV lamp nodig, UV-straling vd zon is dan ook hoger.
Maar met éénjarige planten heb ik er meer baat bij dan de druivelaar, en dat is nog steeds vaag. Geen idee waarom aardbeien etc het waarderen, maar de druif niet. Courgetteplant is ook lastig in toom te houden als er eenmaal meeldauw op zit…
Wiet is geen druif, en visa versa… ik zou ook absoluut geen sulfiet over wiet spuiten😅
Druif zit van nature al sulfiet in, al is dat wel in lage concentraties, het is dus ook geen vreemde stof voor de plant. Spullen als bayer walg ik een beetje van, laat staan dat je zoiets in je stookwijn wilt.. azijn gaat denk ik ook wel, reacties bevestigen dat ook, en het wordt ook gevormd tijdens de gisting. Maar stinkt wel :p

Forum Lid
op 13 september 2019

joh, verduisteren heeft geen zin. De planten hebben ook de rode najaarszon nodig. my 2 cents. Ik vertel ook maar wat mij wordt gezegd. Maar dit zijn geen amateurs. 

Forum Lid
op 13 september 2019

Nodig nodig, in een binnen tuin krijgen ze ook nooit het spectrum vd zon, maar worden wel betere resultaten gehaald. Begin juni verduisteren ben je half september klaar, zit genoeg rood in hoor, autoflowers doen het toch ook prima midden in de zomer?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 september 2019

Meeldauw en toprot, je komt er vooral in de buitenkweek vaak niet onderuit, vooral als je in het geval van wietplantjes de ouderwetse reguliere soorten hebt. Autoflowers gaan zo snel dat ziektes de kans niet krijgen. Tegenwoordig zijn er veel ziekte resistente soorten. Kijk hier vooral even naar.
Licht is gewicht en wat Lummel schrijft klopt, de lichtkleuren spectrum van de zon gaan na de langste dag in de zomer, langzaam aan naar rood.De zon uren worden korter (12 uur cyclus effect). De plant weet dan dat er af gebloeid moet gaan worden en zal bloeihormonen gaan aanmaken. Groei stopt en bloeimodes gaat in. Tegelijkertijd wordt het langzaam kouder en vooral vochtiger. Ook regenbuitjes dragen mee aan ziektes van de plant. (Hoge luchtvochtigheid). Het wil helpen om de planten onder een geimproviceerd afdak te plaatsen (of het dak over je planten heen bouwen), zodat de zon, die steeds lager gaat staan, er optimaal op kan schijnen.
De grondtemperatuur gaat ook steeds verder zakken, planten krijgen het extra zwaar, vertonen stress en bladeren verkleuren naar donkerblauw/paars. Het moment van oogst is moeilijk te bepalen. Zodra haartjes in de toppen roodbruin kleuren is er niet heel veel meer te scoren dan wat de plant bezit aan THC en CBD. Intussen de planten goed blijven monitoren en het beste ervan hopen.

Forum Lid
op 13 september 2019

Ik oogst op de tichromen, is iets nauwkeuriger dan de bloeihaartjes, aangezien die buiten nog wel eens indrogen door droogte of nattigheid. Een week later kan er nog heel wat aangekomen zijn en te vroeg oogsten is ook niet altijd even rendabel. Tichromen (harskliertjes) bezitten ook het grootste aandeel werkzame stoffen, en de stof die er in komt doet de bolletjes op de tichromen kleuren. Bij transparante; weinig werkzame stoffen, melkachtig wit; hoogste aandeel aan werkzame stoffen, amberkleurig; werkzamestoffen vervallen.
Wat roodheid in de zon betreft, is minder belangrijk dan het aantal lichturen. Minder dan 14 u licht, langer dan 2 weken, betekent bloei. Zonder twijfel.

Kon dit nou maar bij druiven :p

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 13 september 2019

Nimrax,

Boedah schreef” hopen brengt verdriet” voor de rest heb je gelijk. Denk ik. Weten doen we het toch niet. 

Forum Lid
op 13 september 2019

Pikketanus zegt altijd; “Hoop is slechts uitgestelde teleurstelling.” Misschien lijk ik toch meer op buddha dan ik dacht, op het lichaam na dan, gelukkig

Forum Lid
op 14 september 2019

Die is mooier. Hopen is slechts een uitgestelde teleurstelling. Mooi gevonden. 

Forum Lid
op 14 september 2019

Ik heb er geen last van de druiven tomaten augurkjes bonen en kruiden doen het goed,de slakken en insecten vreten wel een klein deel op,maar die moeten ook eten.spuiten is bij mij verboden,ik gebruik alleen organische mest,en regenwater.want met kraanwater maak je ook veel kapot.is vaak te koud.

Forum Lid
op 15 september 2019

Eensch, ik spuit ook liever niets en doe alles organisch (kraanwater wordt wel gebruikt, maar pas na een dag in de gieter staan ivm chloor), enkel ben ik niet één van de gelukkige die nooit last heeft van meeldauw. Vandaar dat ik ook zo’n UV-lamp heb, en ander liefst bio aanpak, zoals met (magere) melk met water te sproeien. Insecten heb ik weinig problemen mee leven en laten leven, ze hebben zeker hun nut, zijn dit jaar geen probleem, al was er vorig jaar toch wel schade aan ca 5-7 kg door wespen en hun vijand, de europese hoornaar. Plus de minimaal 10 tot 15 kg schade door meeldauw is al gauw 25-44% oogst weg (druif draagt minimaal 50 kg tot 60). Vandaar dat ik me toch genoodzaakt voel om iets te doen, en sulfiet wordt later in de vinificatie toch gebruikt, om de schimmels van de meeldauw schade te beperken. Misschien is het juist wel winst om te zwavelen (zo heet het gebruik van sulfiet) nog vóór de persing, omdat het niet mengt met de binnekant met de druif, maar de schil wel reinigt. Als hierdoor geen meeldauw meer aanwezig is, hoef ik dus ook niet sterk te zwavelen tijdens de vinificatie, en heb ik wellicht minder sulfiet in mijn most.
De druivelaar zal niet snel lijden eronder, omdat druiven van nature al kleine concentraties zwavel aanmaken.
Onze tomaten nooit, komkommer heeft ook geen last, en staat direct naast de courgette, die meer wit dan groen ziet. Als je er überhaupt nog groen in kan zien. Staan dan weer wel ontzettend ver van de druif, dus t is niet dat t een t ander aansteekt, maar wss gewoon gevoeligheid van bepaalde type planten.

Hoe dan ook, het lot wilt dat ik niet sproei lijkt wel…

Forum Lid
op 27 september 2019

Tegen meeldauw moet je met hoge ph spuiten water met citroenzuur of met melk en water de melk word zuur eenderde melk twee derde water.

Als je de plantjes er later niet mooi groen zijn heb ik ze bemest met epsomzout mgo3 en werden mooi gezond groen en geen last van meeldauw of botrytus. de wiet groeid bij mij in de grote blauwe schuur (buiten dus) hoef swinters niet te lopen kutten met een kweekkastje, 5kg pluim is wel genoeg kan het halve dorp van olie voorzien.

 

Forum Lid
op 27 september 2019

Met melk krijg je melkzuurbacteriën, wat niet altijd gewenst is. Met deze druif is een malolactische fermentatie echt niet aan te raden, ik kies ervoor om het appelzuur te behouden. Volle en halfvolle melk laat ook een kaaslaagje achter wat best stinkt.
Citroenzuur zou ook kunnen, stinkt ook niet zoals azijn. Wat is een hoge Ph? 3 of 2?
Epsomzout is toch magnesiumsulfaat? Klinkt ook wel goed, wss zijn dat tekorten (magnesium) die door de schimmel ontstaan.
Echter ben ik nog steeds niet om een nieuwe sproeier geweest, misschien toch nog maar even doen, oogst tijd komt steeds dichterbij.

Forum Lid
op 27 september 2019

Wijnsteenzuur kun je ook gebruiken .
Een PH van 2,5 is erg zuur een ph van 8 is basis .
Schimmels en gisten kun je ook met gallotannine remmen .
zeer sterke groene thee sproeien ..
en is bio.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2019

Gisteren is er wat tussen gekomen (zal vast herkenbaar zijn voor de meeste onder ons);

Had donderdag al 10 kg pruimen gefixt, en gister nog ff 12 kg op de fiets bijgehaald :’) 20 kg kapot gemaakt en in vat gedaan met pecto-enzymen, warm weggezet. Waardes gemeten en zo nodig beetje aangepast. Ph was 3, en zo gelaten. Brix van 12,5% naar 18% verhoogt met geinverteerde suiker. Zo heb ik een procent of 10 in mijn uiteindelijke stookwijn, is wel mooi.

Dus niet echt meer aan toe gekomen, werd al snel donker. Ik pak vandaag m’n spuit op, vul m netjes af, alles afgemeten, gereinigt etc… stop de vloeistof in mn pomp, zet ‘m op druk, en spuit godverredomme heel m’n aanrecht onder😂😂😂😭 flacon lek als een mandje… had m’n pa gesloopt, en vervolgens gezegt dat ie ‘het wel gemaakt had’.
Oké, geen paniek, wie wat bewaard heeft wat. Ik had nog ergens een flacon liggen, van de vorige pomp, waarvan de pomp het begeven had. Zo gezegt zo gedaan, snel kunnen vinden om er vervolgens op te schroeven…. denk je. Is het een andere draad! Uiteraard wat gevloek verder de handdoek maar in de ring gegooid. Heb nog een knijp flacon, 150 ml😠 urgh, fuck dat… m’n vader gaat maar om een nieuwe, zelf ff geen zin in nou xD
Van de week ben ik aan het werk, en heb er geen tijd/puf/kracht meer voor. Zal vrijdag op z’n vroegst zijn, al kan ik over enkele weken al gaan oogsten😅 of het dus nog nut heeft, weet ik niet.

En jah, sommige mensen prefereren geen spuiten, maar dus is slechts sulfiet waar het om gaat. Ik ben ontzettend fel tegen pesticiden, herbiciden & insecticiden, laten we dat vooropstellen.
Maar; dit is een forum. Mensen kunnen hier ervaringen lezen van anderen, en hun eigen ervaring vastleggen. In dit perspectief, ben ik benieuwd wat het gaat doen, zeker omdat nog niemand hier over gereport heeft.

Desalniettemin, blijf vooral kritisch, dat houdt mekaar scherp!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2019


Boven komkommer/augurk, beneden courgette

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren