Meergranenborrel, klaar in 1 week, Tried and True Recipy

Geupdate 6 dagen geleden in Spirits
59 op 27 mei 2018

Pff ik lijk wel gek, in die warmte een experiment te doen voor een resultaat dat mischien helemaal niet te zuipen is. maar ik doe het toch 😉

2 Kilo broodmix Meesterlijk Broodmeel, meergranen, By Robert (Albert Heijn)
1 heel pak Kellogs All Bran Plus
1 zakje Amylase
5 kilo ruwe rietsuiker 

Ik heb een 10 literpan met 5 liter water op het vuur gezet en met de grote garde daar de 2 kilo broodmeel doorheen geroerd. Dit was een behoorlijk taaie pap. De garde kon het nog net aan. Daar heb ik het zakje amylase enzymen bijgedaan en geroerd tot het weer zo dun was als water. Vervolgens daar het hele pak kellogs bijgedaan en dit 3 kwartier op ongeveer 73 graden gehouden.

In een andere pan heb ik 5 kilo ruwe rietsuiker opgelost. Na een uur heb ik beide pannen bij elkaar gegoten in een vergistingsvat. Het geheel is nu nog steeds zo’n 73 graden. Ik laat dit deze nacht rustig afkoelen, wellicht dat de enzymen in deze tijd nog wat meer doen met het zeltmeel in de broodmix en in de kellogs.

De mash ruikt wel heel erg lekker. Je ruikt dat het vol zit met diverse granen. De vraag is of er na de stook iets van deze smaak meekomt in het distillaat. Waarom deze rietsuiker? Gewoon omdat ik nog nooit rietsuiker heb gebruikt in mijn vergistingen en je alles een keer gedaan moet hebben. De kans bestaat dat het allemaal geen zak uitmaakt. Maar we gaan het zien! Het ruikt in ieder geval weer erg lekker in huis,

Morgenochtend tot 25 liter aanvullen met water en dan een zakje Still Sprits Whisky Gist erbij en knallen maar!

 
  • Geliked door
  • mac
Antwoord
0 op 27 mei 2018

Pff ik lijk wel gek,

Van Stookforum

Het is dat ik je een beetje ken Jan….

 

Mooie experiment wederom, ben benieuwd wat dit weer op gaat leveren.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 juni 2018

Keteltje gevuld, de  mash is volledig uitgegist, SG 990, op het oog in de emmer nog troebel maar in een glas kijk je er nu al doorheen. Smaak en geur erg goed, smaakt een beetje zurig maar wel lekker. De geur laat zich omschrijven als puur granen en niets anders. Ik heb iets meer in de emmer laten zitten om te voorkomen dat er gist mee kwam, ik zou hier indien het te drinken is een 2e generatie op kunnen starten maar dat sla ik over. Ik heb nog teveel weg te stoken dus waag me even niet aan nieuwe projecten op dit moment.

Netto 18 liter in de ketel geheveld.

 

 

Forum Lid
op 31 december 2018

“Ik heb iets meer in de emmer laten zitten om te voorkomen dat er gist mee kwam, ik zou hier indien het te drinken is een 2e generatie op kunnen starten…”

Hoe zou je de 2e generatie willen starten? 5kg suiker, aanlengen tot 25 liter + zakje Still Spirit toevoegen?

Forum Lid
op 31 december 2018

Je kunt met suiker werken, maar door de hele procedure opnieuw op te starten, met alle ingredienten,krijg je een gist, dat betere smaken afgeeft door “ervaring”. Sommige beweren dat de derde ronde de smaak echt anders is , dan bij de eerste. Je kweekt als het ware je eigen giststam.

Forum Lid
op 1 januari 2019

Eigen giststam, dat betekend dat je verder kunt zonder gist toe te voegen?! Ergo, basis opzetten met granen en enzymen, vervolgens toevoegen aan de vorige generatie. Dit brouwsel zal resulteren in een 2e ronde met verbeterde gist kwaliteit.

Alle advies is welkom.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2018

De eerste 50 ml weggedaan, snel mee gestopt want wat er uit komt smaakt lekker en granig maar ook noterig. Het lijkt ook een beetje zoetig maar niet overheersend 

De eerste indruk maakt mij erg vrolijk! Deze smaak mag wat mij betreft over de hele linie zo blijven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2018

4 liter van 55%. Ben gestopt bij 40%. Reflux heb ik overgeslagen dit keer. Nog niet weggegooid dus ik zou het alsnog kunnen doen.

De smaak doet me denken aan de blanke roggebrood whisky maar dan notiger. Ik ben er nog niet uit wat ik er mee ga doen. Hout er bij of zo laten? Ik laat het een nachtje luchten en dan morgen nog eens proeven.

Tot nu toe zeer tevreden over het experiment met broodmeel,  All Bran Plus en rietsuiker 😁

Topic titel iets aangepast, wat mij betreft is het weer een Tried and True Recipy!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 juni 2018

Ik heb besloten hem zo te laten, wellicht nog wat verdunnen naar 45% maar ik houd hem blank. Heerlijke borrel met een zware graan smaak met duidelijke tonen van noten. Waarschijnlijk afkomstig vaan de geroosterde pitten in de brood mix.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 juni 2018

Hoi Jan, 

dit klinkt erg goed! Welke ketel heb je hiervoor gebruikt?

gr Koen

Admin
op 4 juni 2018

Dag Koen,

 

De T500 boiler met koperen helm en condensor.

 

Forum Lid
op 14 juni 2018

En je hebt hem gewoon 1x gestookt?

 

Admin
op 14 juni 2018

Ja 1 keer, direct toen het begon te lopen was het lekker. Ik heb iets aan voorloop weggegooid maar heb het heel beperkt gehouden. Het is een aanrader als je van granen houdt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 14 juni 2018

Hij wordt steeds lekkerder, toch nog een klein beetje houtsnippers toegevoegd, meer voor de kleur hoor, de smaak zit er zo al wel in. Wat een top borrel! Blind zou je het gewoon whisky noemen. Je proeft puur granen.

 

Ik neem wel een flesje mee naar de bbq 😉

Brouwmaat
op 14 juni 2018

Ik ben er heel benieuwd naar Jan.

 

Forum Lid
op 14 juni 2018

ik denk als ik alles wil proeven, wat jullie gaan meebrengen, ze van Dumo niet meer gaan spreken.

🙂

Grts.

Brouwmaat
op 14 juni 2018

Je kunt ook hele kleine beetjes van alles proeven Dumo 🙂

 

Forum Lid
op 15 juni 2018

D’as het probleem zeker als het goed is 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 december 2018

Deze Kilner pot was een beetje naar achteren geschoven en vergeten. Net een borrel geproefd. De duidelijke smaak van granen is zachter geworden, het is een Whisky geworden, ik kan er geen andere naam voor bedenken. Heel erg lekker 🥃

Forum Lid
op 1 december 2018

Goed zo👍Da’s pas whisky niet de troep vd winkel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 1 december 2018
Brouwmaat
op 1 december 2018

Had ik deze ook op de barbecue geproefd?

Admin
op 1 december 2018

Nee, deze had ik toen niet mee. Dat was roggebrood, calvados en frambozen

Brouwmaat
op 1 december 2018

Oh gelukkig, ik dacht dat ik iets van die dag kwijt was 🙂

Admin
op 1 december 2018

Nee, jij was toch nuchter gebleven? Dat zie je zo op de foto’s 😌 

Forum Lid
op 1 december 2018

Heeft ook mooi kleurtje,smaak goed,kleur goed,wat wil je nog meer,geen kater,dus die ook niet.goed zo Jan.is te gek recept.👏👏👏👍👍🥃🥃

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 2 december 2018

Lijkt me leuk om eens te proberen. Doet die ruwe rietsuiker nog iets met de smaak, vergeleken met gewone goedkope kristalsuiker?

Admin
op 2 december 2018

Hey Harry, 

Om eerlijk te zijn zegt mijn gevoel dat het niets uitmaakt. De smaak komt echt van het granenmengsel. 

Forum Lid
op 2 december 2018

Krijg er dorst van,wil dat ook wel eens proberen,maar moet daar amylase bij,kan dat ook zonder?

Admin
op 2 december 2018

Het water en broodmix mengsel is vrij dik. De enzymen ontbinden dat mengsel. Het is dus wel aan te raden. Ik weet niet of het ook zonder enzymen uiteindelijk zal ontbinden.

Ook zet het zetmeel om in vergistbare suikers. Maar omdat je toch suiker toevoegt hoef je het daar niet voor te doen.

Dat doet me ook denken aan de paardenvoer whisky (vanilla Shine) die heb ik op de bbq heb mogen proeven. Dat was een mengsel zonder enzymen maar smaakte fantastisch.

Brouwmaat
op 2 december 2018

Hey Harry, 

Om eerlijk te zijn zegt mijn gevoel dat het niets uitmaakt. De smaak komt echt van het granenmengsel. 

Van Stookforum

Ruwe rietsuiker versterkt de moutsmaak.

Forum Lid
op 2 december 2018

Ik heb mijn mais ook gewoon zo in het vat gekiept met het roggebrood en havermout.ik zal het tzt ook met dit recept doen,maar dan laat ik je weten.dank voor het antwoord.trouwens de mais ruikt goed en staat nog te blazen.😂😂ben benieuwd.

Admin
op 2 december 2018

Ruwe rietsuiker versterkt de moutsmaak.

Van Munckerik

Bedankt Erik, dit wist ik niet!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 december 2018

Volgende probeersel, ik heb een 3 liter vaatje waar rum in heeft gezeten gevuld met deze shine. Eens kijken wat dat doet met de smaak.

Dan is het een Double Wood Shine 🥃😜

Forum Lid
op 2 december 2018

Denk dat het lekker word.jammer dat drie ltr zo snel op zijn😢tenminste bij mij😋

Forum Lid
op 6 december 2018

als ik nu mout toevoeg ipv enzymen hoeveel zou ik (in kg) bij moeten voegen?

 

 

Forum Lid
op 1 januari 2019

En? Al geproefd?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 februari 2019

Vaatje staat nu te pruttelen en alles exact zo gedaan zo ook de 45 minuten op 73, al was dat gokken met een pan in de oven😬,

Maar waarom precies 73* ivm de enzymen?

(sorry, ben pas paar maanden bezig 🥂🥃)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 februari 2019

Net de eerste helft van m’n 20 liter stookwijn gestookt. Ruikt super. 

Toch een vraag, wat doe ik met de backset, bij het ‘bezinksel’ ( sorry, naam ff vergeten😬). Kan ik de backset erbij gooien of gewoon weggooien. Dan Suiker erbij, aanvullen met water en bijvoorbeeld een granen vodka er van maken of…..? 

Forum Lid
op 23 februari 2019
Forum Lid
op 23 februari 2019

En het ruikt nu al heerlijk. Volgens mij kan ik het zo bij elkaar gooien maar laat het eerst maar even luchten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 maart 2019

Bij mij wil het niet zo vlotten, wellicht kunnen jullie mij vertellen wat ik verkeerd doe…

Ik heb een halve hoeveelheid gemaakt. 

Allereest veristingsvat schoon gemaakt, purosan op het laatst gebruikt.

invertsuiker gemaakt met  2,5 kg

In een andere pan de Meel met water en ah eigen merk all bran toegevoegd

alfa amylase 3,5 ml erbij

dit au bain marie 45 minuten op temperatuur gehouden rond de 70 gr

daarna alles samengevoegd in het vat. Water erbij tot 12 liter.

voor de zekerheid nog 3 ml alfa amylase toegevoegd

ik heb de volgende ochtend 1 zakje bakkersgist toegevoegd.

nou staat dat al sinds woensdagochtend en nog geen blupje te bekennen. Gisteravond een geprakte banaan erbij gedaan. Er gebeurd nog niets heden ochtend.

heeft iemand advies?

 

bvd, gr Koen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 maart 2019

Dag Koen, mischien dat de gist gewoon niet goed was. Een geprakte banaan heeft alleen zin als er voeding tekort is, dat is in dit geval zeker niet zo. De emmer staat bol van ingredienten die de gist graag lust 😉 je hebt alles goed gedaan.

Wat ook kan, en je zal de eerste niet zijn, is dat je emmer gewoon goed staat te gisten maar dat er ergens Co2 ontsnapt langs de rand van het deksel.. ik had het laatst zelf ook maar je rook de alcohol duidelijk. In dat geval is er niets aan de hand.

Dus even ruiken of luisteren of je geruis in de emmer hoort, en anders even nieuwe gist halen.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 maart 2019

Ik heb nog een zakje bakkersgist of wat wijngist. Is het idee om er wat bij te doen voor de zekerheid? Of geduld hebben 😉

 

dank voor je bemoedigende woorden! Gr

Admin
op 1 maart 2019

Ruik eerst maar eens of het gist of niet. Als er ook maar iets een beetje bruist of het begint naar alcohol te ruiken dan is het aan de gang en zou ik niets bijvoegen. Als je toch gist gaat bijvoegen zou ik het bij hetzelfde soort houden als je eerder hebt gebruikt.

Forum Lid
op 10 maart 2019

Jan, nogmaals bedankt! Ik heb het rustig laten gisten. Ik meende al wel alcohol te ruiken en het leek goed te gaan. Vandaag nogmaals gecheckt, en het waterslot iets verder in het rubber gedrukt. En warempel! Hij begint te bluppen 🙂 Soms kan het heel simpel zijn. Ik ben in het weekend in de gelegenheid om te stoken dus hij kan nog even nagisten. Dan ben ik erg benieuwd naar het resultaat! 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 maart 2019

Bij mij duurde het een volle dag voordat de gist echt ging werken. Ik heb nu een 4 1/2 liter a 46% (heb dus al aangelengd met water). Ik verwacht dat het alcohol percentage wel gaat zakken als ik het een weekje op 30graden zet.

het ruikt en smaakt prima dus voor mij helemaal geslaagd.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 maart 2019

Door dit topic wilde ik hem weer eens proeven maar waar heb ik die pot ook al weer? Ik zoeken….. oh ja, ik had hem in een rum vaatje gedaan bovenop de kast haha 😂

Geweldige smaak, mischien iets te hoog in alcohol. Zal eerdaags even meten. Ik heb die spullen niet meer thuis liggen helaas. Kleur en smaak zijn echt fantastisch. 

Forum Lid
op 3 maart 2019

Dag Jan, ik volg op dit moment jouw bovenstaand recept en ben benieuwd naar het resultaat. Ik heb een vraag. Je laat alles, dus ook de kafjes van de granen mee vergisten, en filtert en spoelt dus niet. Bij het recept van Odins roggebrood gaat dat ook zo. De whisky’s die ik gemaakt heb met roggebrood en door mijzelf gemalen granen werden wel smakelijk, maar toch geen “echte” whisky. Volgens Munckerik komt dat omdat je de kafjes niet moet mee vergisten. Hoe kijk je daar tegenaan? En heb jij wel de whiskysmaak gekregen? Hoor graag. 

Admin
op 3 maart 2019

Dag Petrus,

Het klopt dat je normaal bij gebruik van mouten maischt en daarna filtert over de kafjes. Bij dit recept en bij het roggebrood doen we dat inderdaad niet. Mijn roggebrood whisky was (op dit moment is hij op) erg goed volgens veel mensen en was het een echte whisky. Het is dus een prima methode.

Het meergranenrecept gaat op dezelfde manier, je kunt ook niet filteren omdat het vooral meel is dat er in zit. Ik liet het laatst proeven aan mijn vader en noemde het mijn meergranenborrel. Hij zegt nee hoor, is gewoon whisky 😂 de smaak van het rumvaatje komt er nu wel goed aan, erg lekker maar het wordt nu wel een op zichzelfstaande drank die ik niet goed in een hokje kan plaatsen.

Forum Lid
op 3 maart 2019

Dank je Jan, als ik gestookt heb post ik er n berichtje over.  

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 maart 2019

 Dat je het in een rumvaatje hebt gedaan lijkt me super wat betreft de smaak. Ik weet nog niet of ik er hout bij ga doen of misschien ook wel een vaatje aanschaffen en dan gewoon lekker laten staan. Mmmm weer moeilijke keuzes die ik moet maken😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 7 dagen geleden

die tijden en temperaturen die je gebruikt is dat wetenschap of zelf ingeving? Je zegt dat het lekker ruikt maar ik vind het stinken maar da geeft niks het moet straks lekker smaken. Ben benieuwd hoe het zal gaan. Merci voor het recept. Ik heb nu oud bier uitgestookt dat moest in drie keer van wegen spiritus lucht die nu geheel verdwenen is en ook goed smaakt. Dan nog 2 maal suikermash watnog beter smaakt dus nu de volgende uitdaging.

Admin
6 dagen geleden

Tijden en temperaturen zijn op basis van de gebruikte enzymen, die krijgen zo de kans om het zetmeel uit de diverse ingredienten om te zetten in vergistbare suikers. Heb je geen zin daar op te wachten dan gebruik je gewoon meer rietsuiker 😁

Wat betreft de geur, ik vind het lekker, een ander niet. Net als met smaak is daar niet over te twisten.

Ik ben er van overtuigt dat je het uiteindelijke resultaat erg lekker zal vinden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren