Meergranenborrel, klaar in 1 week, Tried and True Recipy

Geupdate op 10 april 2020 in Spirits
2 op 30 juli 2019

Top! Dank jullie wel.

ik zal in het vervolg de afbeeldingen verkleinen. Nu weet ik waarom de foto’s niet lekker geupload werden;) 

Crew member
op 30 juli 2019

De melding dat de foto te groot is valt nu weg onder de groene balk boven aan de pagina 😉

Admin
op 30 juli 2019

Weg met de groene balk, bewaren we die voor belangrijke notificaties 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 september 2019

Na een geslaagde poging om Odin’s Roggebrood te maken (OK, om dat dan “whisky” te noemen gaat mij ook net wat te ver) heb ik ook de ‘Meer-granen borrel’ (oneerbiedig: ‘Brinta-borrel’) uitgeprobeerd. Maar dan natuurlijk wel net weer even anders.

Ik dacht; Ontbijtgranen, haver en roggebrood. Bij de bekende Duitse discounters kost het zowat    niks (OK, die verkopen geen ‘Bolletje’ dus dat komt dan van AH maar zo’n doosje is toch ook nog steeds heel goedkoop). Ik heb gecontroleerd of er wel meerdere granen in zitren;

en voor de zekerheid dus nog haver en roggebrood toegevoegd. Nu heb ik zelf geen ‘MEGA’pan en dus heb ik het gewoon in m’n graanvader gekieperd.

Dat gaat op zich goed. Het wordt inderdaad een dikke pap, maar de amylase verdunt het direct weer, best gek om te zien dat zo’n poedertje dat effect kan hebben.

En ik hoopte dat ik het ‘dunne’ papje met de pomp simpel de emmer in zou krijgen..

Dat lukte……net. Niet iets wat ik nog n keer wil doen, en een prima reden om wèl een MEGA-pan aan te schaffen (9 of 10 liter). Ik heb de pomp doorgespoeld met water en het is allemaal goed afgelopen – mijn advies is om dat niet met de Grainfather/pomp te doen maar gewoon in een heul grote pan (inmiddels dus ook zelf maar gekocht).

In een andere ‘gewone’ pan deed ik de suiker en roggebrood..

Nou kan Jan wel zeggen dat het met een paar dagen is uitgegist……… bij mij borrelde het waterslot, net als bij het roggebrood, weken achter elkaar door. Ik heb er 6 augustus gist op gegooid en ik heb het pas eind sept. gestookt. Dat had wel twee of drie weken eerder gekund als ik daar zelf tijd voor had gehad (iets met werk, vrij vervelend, val ik je verder niet mee lastig).

De stookwijn is inderdaad iets zurig, zoals Jan ook zegt, maar het bezinkt allemaal netjes zodat ik ook een tweede generatie heb gestart (met een liter of drie ‘backset’ van de eerste stook).

Ik heb m gestookt met de Grainfather, op vermogen (bij ca 70gr C terug naar 60% en uiteindelijk in stapjes terug naar 35%). Er komt een mooie hoeveelheid (een liter of drie) uit van 52% die wel iets ‘vettig’ is (van het roggebrood vooral denk ik). Als ik m ietsje verdun zie je hem ook wat ‘bewolken’. Maar; heerlijk zachte borrel ‘zo uit de ketel’.

Ik vind het zelf net een heel zachte en soepele jonge jenever. Ik ga volgend weekend naar n verjaardag waar ik twee liefhebbers weet te vinden, ik zal ze laten proeven en keuren. Maar ik vind het een verrassend lekkere en goedkope borrel, en ook goed geschikt om met wat jenever- of gin essence (zelfgemaakt – zoek de recepten maar op dit fraaie forum) te combineren tot een lekkere gin of jenever.

Ik was wat bang dat het een vieze brinta-pap-kledder zou zijn maar als je amylase gebruikt en wat geduld hebt tot je mash echt, echt, uitgeborreld is (dat zie je vanzelf wel) vallt dat 100% mee, eigenlijk zowat hetzelfde als het ‘Odin’s Roggebrood’ recept. Aanrader wat mij betreft (en ik kan het weten want ik heb inmiddels best wel heel wat glaasjes geproefd).

Crew member
op 29 september 2019

Wat een prachtig verslag, Polderstoker. Compliment! 🙂 Wat zal die er lekker inklappen!

Forum Lid
op 29 september 2019

Leuk verslag Polderstoker, helemaal met de foto’s erbij.

De meergranenborrel is één van mijn favorieten en inderdaad tenminste 4 weken laten staan👍.

Bij mij omgerekend van 18 liter stookwijn uiteindelijk 5 liter van 43%.

Heb vorige week suiker bij de overgebleven pap gedaan en afgevuld met water. Na mijn vakantie hoop ik wederom een mooie meergranenvodka te stoken.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 september 2019

Wederom een mooi verslag, leest fijn 😉 heerlijk recept met veel krachtig aanwezige smaken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 september 2019

Bedankt voor de complimenten 🙂. Ik heb besloten de borrel blanco te laten, hij is prima zo. Natuurlijk wat te sterk om zo te drinken maar hij mag van mij echt wel op 45% blijven omdat hij zo zacht van smaak is. En vanochtend had ik geen vergane muizensmaak of andersoortige na-verschijnsels dus we laten het zo. Ik denk dat-ie gekoeld nòg iets lekkerder is, ga ik natuurlijk uitproberen. 

Ik dacht om deze borrel ook te mengen met gin- en jenever ‘essence’ (die zijn ook net klaar, ga ik nog n verslagje van maken) maar dat vind ik eigenlijk een beetje jammer van deze borrel. Dus ik wacht met gin en jenever mengen maar even tot ik de “Roggebrood” emmer (staat nog te vergisten) heb gestookt met de T500. 

Heb ik niet expliciet gemeld in het verslagje; deze ‘Brinta-borrel’ heb ik gestookt met de ‘copper dome’ (en vandaar dat er ook wat olie/vet in de borrel is mee gekomen).

Forum Lid
op 29 september 2019

Mooi verslag met top foto’s.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 oktober 2019

Mooi verslag polderstoker! 

Toeval wil dat ik ook de duitse discounter ingedienten gebruikt heb. Ik hou ook wel van een bitter en heb 2 liter van 60% 2 weken op Beerenburg kruiden van Jacob Hooy gezet. Daarna terug gebracht naar 40% met suikersiroop. 

Ik persoonlijk ben helemaal om, geweldig lekker 🙂

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 december 2019

Ik heb gisteren een vat opgezet met de all bran whiskey, gevuld tot 25 liter, echter vanmorgen gaat hij al zo hard dat de schuimlaag bovenop bijna het deksel raakt. Mijn vraag aan de experts: is dit normaal en wat moet ik doen als hij werkelijk bovenin zit, ik vermoed dat ook het waterslot vies wordt bijv…

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 december 2019

Helaas is dat bij mij al een paar keer eerder gebeurd dat het letterlijk het waterstof uitkwam. Ik heb het waterstof wel voor zover goed schoongehouden zodat deze niet zou verstoppen. Dit duurde 2 dagen, daarna ging het minder hard.

Eerlijk gezegd geen idee wat je er meer aan kan doe dan een groter vat te nemen of er minder in te doen. 

Forum Lid
op 7 december 2019

Dank je, maar omdat de anderen het vat ook tot 25 liter hadden gevuld verwachtte ik dit eigenlijk niet en vroeg me af of ik iets fout had gedaan…. ondertussen is hij al hoger, dat gaat geen dagen meer goed, misschien 2 uur… Was jouw eindresultaat toch nog wel geslaagd?

Forum Lid
op 7 december 2019

Recept al de nodige keren gemaakt en gemiddeld een 4,5 liter a 43%

Forum Lid
op 7 december 2019

De reactie is normaal,  iets koeler zetten en de problemen verminderen. Is het begin, en kan soms heftig zijn. De suikers zijn makkelijk bereikbaar en het gist vliegt er dan op , maar de zuurstof wordt snel minder dus de hevigheid zal ook afnemen, zal er dus om houden, gaat hij het waterslot door of niet. De heatbelt lager kan al helpen.

Forum Lid
op 7 december 2019

Allen bedankt, ik ga er van uit dat het allemaal goed komt. Tot nu toe alleen (riet) suiker vergist dus dit was een nieuwe ervaring!

 

Forum Lid
op 23 december 2019

Helaas, wel een paar liter a 55% eruit gehaald, echter totaal geen graan of notensmaak te bekennen. Ga er maar een lekkere likeur van maken. Volgend jaar weer een nieuwe kans. Voor nu iedereen fijne dagen en voor 2020 een goed stookjaar toegewenst!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 15 januari 2020

Even een vraagje:

pecto-enzyme doet niet hetzelfde als amylase enzym

Gr kippie

Forum Lid
op 15 januari 2020

Hoi Kippie,

Correct, beide enzymen breken wat anders af. 

 • Pectolyase breekt pectine af.  Pectine is een polysacharide (vertakt en veresterd D-galacturonzuur) en is een onderdeel van de celwanden van planten en vruchten.
 • Alfa-amylase is een endo-enzym wat inhoudt dat deze middenin de ketens van de zetmeel knipt en de beta-amylase is een exo-enzym wat inhoudt dat deze knipt aan de uiteindes van ketens.
Forum Lid
op 15 januari 2020

Dus de ene voor cellen van fruit de ander voor granen meel en noten.

Als je dat met mout doet waar moet je dan op letten met kopen?

Gr kippie

Forum Lid
op 15 januari 2020

Als je van plan bent met mout te gaan werken hulde, ik doe dit zelf ook en als je goed mout koopt hoef je ook verder geen amylase of iets toe te voegen. Mout wordt soms aangeduid met een term diastatisch, dat betekend dat deze voorzien is van een tweetal enzymen, de alfa- en beta amylase. In de regel geldt dat de meeste mouten van gerst diastatisch vermogen hebben, mits deze niet zijn doorgeroosterd. Qua stort (droge massa) moet je rekenen vanaf 10 a 20% tot 100% van de stort.

Enkele voorbeelden van diastatisch mout zijn;

Lijkt wat enkelzijdig qua leverancier maar heb zelf zeer goede ervaringen met Munckerik z’n mout. Wil je met mout gaan werken dan raad ik meteen aan voor goed spul te gaan, je kunt het ook laten schroten zodat je dit zelf niet hoeft te doen. Schroten is het pletten van de korrel zodat al dat goede in de binnenkant vrijkomt.

Forum Lid
op 15 januari 2020

Kleine toevoeging, het mout bestaat uit veel meer enzymen, eiwitten etc. maar je vraag ging over de omzetting van zetmeel naar vergistbare suikers.

Forum Lid
op 15 januari 2020

Bij de meeste mouten ( diastatisch ) hoef je geen extra enzymen toe te voegen die zijn voldoen aanwezig .
Zowel beta als alfa .
Bij normaal maischen volstaat 1 kilo diastatisch mout op 10 kilo granen .
( Moderne granen bevatten vaak meer zetmeel dan vroeger dus misschien beter een 2 :10 verhouding aanhouden)
Wat mij wel opvalt is dat men altijd heeft over enzym toevoegen ( wat in meeste gevallen totaal overbodig is ) maar men denk er niet over om de enzym werking beter te waarborgen door voldoende mineralen / sporen elementen in de gaten te houden .
Zonder deze of bij arm zijn aan sporen elementen werk enzym maar matig .
er zit verschil in granen en mouten betreft sporen elementen vooral de op moderne kantiteit geteelde granen .
Sporen elementen als koper , kalium , mangaan ,zink,ijzer en natrium zijn noodzaak voor goede enzym werking . Wanneer dit arm is is dus te adviseren om een mineralen toevoeging te doen. ( Eventueel zelfs kan een multi mineraal pil van een drogist toevoegen een enorme boost geven aan enzym werking )

Forum Lid
op 15 januari 2020

Mout moet je ook 3 standen  verwarmen dan spoelen.

Dat spoelen kan door een zeef? Het spoelwater gebruik je dan voor de fermetatieemmer. 

Mag nog wel een paar boeken lezen,om me goed voor te  bereiden. 

Gr kippie

Forum Lid
op 15 januari 2020

Dat spoelwater haal je nog suikers en foezel elementen uit de katjes . Dus die gaat mee in de fermentatie .
spoel je veel kun je na de tijd de vloeistof indampen .

Forum Lid
op 15 januari 2020

Kafjes ! Sorry auto spellings correctie is weer bezig

Admin
op 15 januari 2020

Inplaats van boeken lezen zijn Youtube filmpjes erg fijn. Recepten (ook in de keuken) blijven bij mij zo veel beter hangen dan wanneer ik het in een boek lees. Een filmpje kijk je 1 keer en je weet het, een recept of uitleg op papier moet ik meermaals doorlezen. Voor mij werkt dat in ieder geval 🙂

Op www.bio-brouwmaat.nl staat ook ergens een goed filmpje van Muncerik bij een van zijn recepten op maat.

Forum Lid
op 15 januari 2020

Moderne tijden . Vroeger had men alleen de boekjes van 1000 of meer pagina’s door te lezen en eruit filteren wat voor jou van toepassing kon zijn .
er zijn leuke filmpjes op YouTube maar ook daarvoor geld filter eruit wat voor jou van toepassing is . Er zijn heel veel vooral Amerikaanse en Russische schuurtjes kneierij filmpjes die niet echt het ambacht eer aan doen

Forum Lid
op 15 januari 2020

Kunnen jullie iets aanbevelen voor de  beginnende whisky maker, een begijpelijk boekje of een goed filmpje.

Gr kippie

Forum Lid
op 15 januari 2020

Een begrijpelijk boekje proberen we zelf nog te schrijven maar dat duurt helaas een hele hoop tijd.

Het probleem bij Youtube filpmjes ligt erin dat je ietwat moet filteren qua inhoud.

Kanalen die ik vaker gekeken heb (met de nadruk op zelf filteren) zijn de volgende;

https://www.youtube.com/channel/UCThY8lOKKkVDd9HVBT59zCg

https://www.youtube.com/channel/UCatCieEI4cPNteKXzBomVMQ

https://www.youtube.com/watch?v=ZNe4ZRFx9oY

https://www.youtube.com/watch?v=xptvVFoZ_pE
Wat ik ook best wil doen Kippie, is je wat informatie verschaffen om je op weg te helpen, ligt er wel aan wat voor soort Whisky je wilt maken, ben zelf meer in de Schotse stijl bezig en eerlijkheid geschiedt me te zeggen dat ik pas 6 Whiskies gemaakt heb, we zitten nog niet op t niveau van 50 euro de fles maar met de gebruikte middelen zeker niet slecht.

Forum Lid
op 15 januari 2020

Zelf drink ik wel chevas regal van 12 jaar is ook Schots volgens mij ,dus als het een beetje die kant opgaat.

Heb nu een paar keer pure alcohol gemaakt,maar wil ook zelf whisky maken.

Heb al een hoop zitten lezen maar de een dit de ander dat.

Om teleurstelling te voorkomen(als dat kan) me eigen goed voorbereiden.

 

Forum Lid
op 15 januari 2020

De verkrijgbare hobby boekjes staan vaak wel leuke beschrijvingen in maar zijn vaak wat beknopt .
Als je vragen hebt wil ik je wel wat helpen eventueel ook via Whatsapp wat tips geven terwijl je bezig bent .
Ik maak tegenwoordig niet veel whiskey’s of bourbons meer maar in verleden heb ik genoeg whiskey’s gemaakt om een leuk zwembad mee te vullen . ( Bij distilleerderij stage en wat tijdelijk werk gedaan )
Whiskey is een van de simpelste dranken te maken als je maar tijd neemt een paar basis dingetjes secuur te doen .
daarnaast ik weet niet waar je woont maar als het op het stoken van de drank toekomt kun je ook bij mij gebruik maken van een voor whiskey geschikte ketel .

Forum Lid
op 15 januari 2020

@kippie , ik zou jou per Whatsapp een paar kopie pagina’s uit boek kunnen sturen betreft hoe een whiskey te maken .

Forum Lid
op 15 januari 2020

hoi Robbert,

heb een t500 gekocht bij jan met reflux en copper dome dus daar ga ik mee aan de gang.

woon in het midden van het land onder Utrecht

maar de moeilijkheid zit het in :

welk soort graan en mout en wat mee te doen.

als ik een begin heb is dat natuurlijk al leuk

mailen misschien net zo makkelijk, kan ik gelijk printen

[email protected]

Forum Lid
op 15 januari 2020

Mailen mag ook maar dan reageer ik vaak iets later .maar geen punt .
ik stuur je even een bericht .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 april 2020

Ik heb dit recept inmiddels meerdere keren gemaakt naar volle tevredenheid.

ik varieer nog wel eens met de ingrediënten (het is maar net in welke super ik ben) maar in de basis is het hetzelfde.

Nu had ik eens geëxperimenteerd met  zonnebloem broodbak meel (ipv meergranen) en cornflakes met amandel (ipv Kelloggs all brain plus) 

Het resultaat gaf voor mij gevoel een destillaat dat wat olie achtig is en een duidelijke zonnebloem-olie achtige geur. 

Niet iets wat ik direct weer zou proberen.

ik heb nu al 1,5 week 3 liter a 57% staan op beerenburg kruiden, ik ben benieuwd wat het gaat worden. Wanneer ik de dop eraf haal ruik ik nog steeds zonnebloemolie…

doe er uw voordeel mee! 😉

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren