Melasse vragen en antwoorden

Geupdate 8 uur geleden in Gist vragen
103 op 11 juli 2020

Hoi, Ik heb 4,5 liter van de melasse en 2kg rietsuiker vermengd met een zakje Coobra rumgist. De PH had ik op 5.2, en de temperatuur in de kamer vrij constant op rond de 22 graden. De eerste dagen pruttelde het enorm, daarna stokte het. Ik heb er een pondje rietsuiker bij gedaan, maar dat hielp niet echt. Ik ben het papiertje kwijt waar het SG op stond toen ik begon, maar nu staat het rond de 1030, en de vinometer geeft iets van 6% aan. Kan ik hier nog iets mee? Of is dit een verloren wash?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 11 juli 2020

De SG meting in melasse is lastig vanwege de hoge viscositeit. Ik denk dat je alle suikers goed vergist hebt hoor. Nog even rustig laten bezinken en dan gewoon stoken 😁

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2020

Kan de vinometer dan ook een rare waarde aangeven?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2020

Ja, melasse meten is best moeilijk. Gun het nog een paar dagen,
ik heb hetzelfde ondervonden met Pino melasse. 2 dagen bubbelt het zaakje geweldig en dan valt het ineens stil. Ik heb toen suiker erbij gegooid en dat was dom, de halve ton leeg vanwege de eruptie (suikerklontje in de cola effect).
Geef het de tijd, niet roeren en na 5/7 dagen stoken die handel! 😉

Forum Lid
op 28 juli 2020

Mijn beide emmers die ik exact opmde zelfde manier maakte hebben 2 dgn gebubbeld als een idioot.

en beide stopten nagenoeg op het zelfde moment.

maar ik weiger altijd om de deksel eraf te halen, laat hem staan tot ik ga stoken.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 juli 2020

Thanx, we gaan het zien 🙂 !

Crew member
op 11 juli 2020

Onthou ook:
Verse rum is niet lekker, dat wordt ie pas na verouderen.
Elke maand even checken.
Wil je met een Airstill of smartstill stoken: Hou er dan rekening mee dat je de kop van je ketel nooit meer goed schoon krijgt. Ik had een aparte smartstill voor melasse stook. 🙂

Forum Lid
op 11 juli 2020

Hoe lang heeft het staan gisten , war voor gist?

Even in een klein kolfje een proef destilaat doen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2020

Met hoeveel liter water heb je het aangelengd?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2020

Ik heb de 4,5 liter melasse en 2kg rietsuiker aangelengd tot 25 liter gist. En daarna nog een halve kilo bijgevoegd na een dag of vier, toen het stopte met gisten.

De Coobra rum gist is geen turbo gist, dus hij zou in principe niet binnen een paar dagen uitgegist moeten zijn dacht ik :-).

Forum Lid
op 11 juli 2020

Nee een paar dagen is wel erg kort .
Maar waarom ook nog weer suiker toevoegen ?
Heb je om geroerd ?
een vergisting die opgang is gewoon met rust laten is aller beste elke inbreuk kan de gist stressen en zelfs stoppen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2020

Ik heb een alambiek ketel Nimrax, dus ik hoop dat ik die nog wel schoon ga krijgen 😂.

Crew member
op 11 juli 2020

Ik denk het wel hoor Stephan, ik heb daarover nog niet eerder klachten voorbij zien komen. Smartstill/airstills hebben een rondlopende luchtkoelbuis waar je eigenlijk niet fatsoenlijk in kan komen om te reinigen. Alambiek is een heel ander systeem met dikkere buizen, waar je beter bij kan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2020

Het vergisten kan echt heel snel gaan hoor. De melasse is puur voeding, de gist voelt zich heerlijk thuis en gaat als een bezetene aan de slag. Het kan overigens zijn dat het waterslot niet meer bubbelt maar dat de fermentatie op de achtergrond nog steeds wel een beetje bezig is hoor. Laat hem nog maar even tot rust komen alcvorens t stoken. Volgend weekend zou mooi zijn 😎

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2020

En dat klopt ook wel Jan, melasse vergisting zit dan ook maar op zo’n 8% Abv.
Dit is echt een andere vergisting dan een turbogist op suiker.
Dus dat gezegd hebbende nog maar even een filmpje wat ik gemaakt heb in 2015.
Hoe de industrie het maakt en hoe ze dat in de caribean doen.

 

En om alvast in de stemming te komen.

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 juli 2020

Rum is raar. Soms een week vergisten , soms wel 2 a 3 weken. Ik laat het zelf altijd 2 a 3 weken staan en gebruik droge bakkersgist. 1 keer distilleren en het smaakt vers uit de ketel direct goed, maar een paar weken laten rijpen ( ev. op hout), maakt het beter.

Forum Lid
op 12 juli 2020

Dat rijpen, doe ik dat in afgesloten potten/flessen? Of moet het luchten in een fles met watten als dop?

Die vraag geldt eigenlijk niet alleen voor rum, maar ook voor bijvoorbeeld de suikerwash.

Forum Lid
op 12 juli 2020

Na het stoken 1 a2 dagen in een open pot, daarna in een gesloten pot, maar wel regelmatig beluchten

Forum Lid
op 12 juli 2020

Ik gebruik voor rum uitsluitend zelfgemaakt gist .
Gewoon omdat het op de rum basis is gemaakt en er dus een is .
En geen “extra ” smaakje geeft .
De vergisting duurt bij mij 18 tot 20 dagen dan.
Rum moet oxideren kunnen dus op vat opslaan of in kruik de eerste paar weken met een katoenen prop afgesloten .

Forum Lid
op 13 juli 2020

Ik heb ze nu in 5 ltr flessen staan met een koffiefilter als dop. Kan wasemen en de fruitvliegjes kunnen er niet bij.
Zo laat ik hem 2 wkn staan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 15 juli 2020

Ik had ook nog 10kg van dat NAF Melasse. Daarvan heb ik 4,5 kilo van in een ton gedaan, 2,5 kg suiker erbij en ook de Coobra Rum gist. 

Maar na 1,5 dag nog niet 1 belletje erin ^o)  …. Kan ik die als verloren beschouwen?

Forum Lid
op 15 juli 2020

Hoeveel liter water?

Forum Lid
op 15 juli 2020

In totaal aangevuld tot 25l.

Forum Lid
op 15 juli 2020

Apart. Heb je ook bakkerst? Dat erbij doen en kijken wat er gebeurd. Idem natriumbicarbonaat.

Forum Lid
op 15 juli 2020

Gewoon bakkersgist heb ik wel ja, mijn vrouw valt ons brood zelf, dus gist zat.

Moet ik dat eerst in een pot doen of gewoon erbij gooien en roeren?

Forum Lid
op 15 juli 2020

Gewoon erbij gooien. Check ook eerst of er toch vergisting plaatsvind door een lucifer boven de stookwijn te houden; dooft ie dan is er wel iets gaande, maar is er misschien een lek rondom deksel of waterslot.

Forum Lid
op 15 juli 2020

Ga ik doen. Heb je enig idee hoeveel gist ik erbij moet doen?

En moet ik wel roeren?

Forum Lid
op 15 juli 2020

Pas op met natrium bicarbonaat .
Het haalt ook smaak weg

Forum Lid
op 15 juli 2020

2 eetlepels, rondstrooien, laten intrekken, na een poos effe roeren.

Forum Lid
op 15 juli 2020

Let ook oo ph !!!
Natrium bicarbonaat doet het omhoog schieten.

Forum Lid
op 15 juli 2020

Ja, maar dat is bij rum zo lastig te meten. Meestal stokt de vergistiing in mijn ervaring door te veel zurigheid, vandaar baking soda

Forum Lid
op 15 juli 2020

Hoe dan ook, rum is soms lastig en onvoorspelbaar qua vergisting.

Forum Lid
op 15 juli 2020

PH en SG zijn met melasse vergistingen inderdaad nogal wisselend in begin .
Veelal ook wil men nogal Sg nogal opkrikken met suikers .
Dat geeft bij aantal gisten al problemen .
Ph is inderdaad lastig te meten met een ouderwets papiertje is het te doen .
Beetje calcium is bij rum aan te bevelen .
Natrium bicarbonaat vaak te heftig

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 juli 2020

Natrium bicarbonaat is toch gewoon baksoda?

Dat hebben we wel staan, maar ik ga het dan eerst met gewone bakkersgist proberen 😃.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 16 juli 2020

Hm, dit gebeurt er nu in het vat. Maar het waterslot geeft geen enkel bubbeltje…

Zou het dan toch een lekje in het vat of het slotje kunnen zijn?

Admin
op 16 juli 2020

Jazeker, dit gaat goed!

Sla de randen van de emmer met een (rubber) hamer rondom rustig aan. Dan klemt hij goed. Dit schuim is een veel betrouwbaardere indicatie dan een waterslot 🙂

Forum Lid
op 16 juli 2020

Nou, dan laat ik hem nog maar even staan 😁😂…

Forum Lid
op 16 juli 2020

Teflontape rond de rand wikkelen.
Keukenfolie kan ook dus de kleef niet aluminiumfolie

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 juli 2020

Mijn vatje staat momenteel ook te vergisten. Dag 1 ’s morgens de gist toegevoegd, tegen de avond was het goed aan het borrelen. Dag twee heeft het de hele dag goed tekeer gegaan. Nu op dag 3 is het borrelen van het waterslot wat minder. (Nog ongeveer een bubbel elke 10 seconden).

Een vraag die ik nog heb, moet ik de gist goed naar de bodem laten zakken voor ik het ga stoken? En kan ik de mash dan best via het kraantje van het vat in de stookketel laten lopen of eerder er gewoon ingieten (dus eerder decanteren om zo weinig mogelijk gist mee in de ketel te krijgen)?

Admin
op 16 juli 2020

Ik zou hem nog zeker 1 tot 2 weken laten staan. Op de achtergrond gist hij nog lekker door. Ook al zie je dat niet de hele tijd aan het waterslot.

Melasse geeft vrij veel residu op de bodem en het kraantje zit vrij laag. Je kunt het beste een hevelslangetje gebruiken om zo min mogelijk rommel mee je ketel in te krijgen. Bij gieten gaat het toch snel mengen met de rest van de stookwijn.

Forum Lid
op 16 juli 2020

Ok, bedankt voor de informatie. Het was wel het plan om dit nog even door te laten gisten. Heb nu eerst wat goedkope witte wijn gekocht om een beetje te oefenen met de ketel, voor ik aan de rum ga beginnen.

Crew member
op 16 juli 2020

Hou Robbert zijn standaard aan, hij heeft het gemeten en komt uit op een gemiddelde gisttijd van 18-20 dagen. Ik snap dat het jeukt! Maar als je het de tijd gunt krijg je er veel voor terug. Moet immers nog verouderen daarna he…

Forum Lid
op 16 juli 2020

Je kunt ook een plankje onder de bodem schuiven bij de kraan om het schuin te laten bezinken, zo kun je het kraantje alsnog gebruiken.
Ik doe dit bij wijnen nogal eens, stookwijnen decanteer ik meestal, blijf ong 2 a 3L op de bodem liggen…gaat iets sneller, en hb nooit voordeel gemerkt boven gebruik v kraantje

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 juli 2020

Dat residu op de bodem, is dat was ze ‘trub’ noemen en soms koken om als gistvoeding te gebruiken?

Doet iemand dat wel eens?

Forum Lid
op 16 juli 2020

Ik heb het wel eens gelezen op bierbrouwfora, echter zelf niet geprobeerd. Ik gebruik bij m’n niet Whisky vergistingen diammoniumfosfaat en dat werkt prima, dat gezegd hebbende zal op de lange termijn een toevoeging komen waarschijnlijk ook voor m’n Whiskies, anorganisch pigment.

Forum Lid
op 16 juli 2020

@stevan klopt dat er mensen zijn die het inkoken en als gistvoeding of ook ongekookt bij de mash gooien .
Het heeft invloed op smaakvorming en vergeet niet er zitten veel diverse zuren in en afval producten dus het kan zeer snel ook foute smaken en acetaten vormen .
Je krijgt ook nooit een continue product .
Er zijn vele mogelijke gist voeding die zeer goedkoop zijn en voorhanden waarmee je zeker bent van goed resultaat en minder kans op verknallen van de stookwijn .
Daarnaast ook een herhaalbaar producten krijgt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 17 juli 2020

Nou, dicht tikken met een rubberen hamer had geen nut. De huishoudfolie en een nieuw waterslot wel… Dat ding borrelt alsof hij op wil stijgen😂🚀.

Wel zonde, het vergistingsvat is gloednieuw en steeds folie eroverheen moeten doen is ook niet alles 🤔🙄.

Admin
op 17 juli 2020

Mischien ergens een braampje aan de rand waar lucht ontsnapt. Een ander waterslot zal niet veel uitgemaakt hebben denk ik. Belangrijkste is in ieder geval dat de wash lekker staat te gisten 🙂 hier ontstaat een mooie drank 🙂

Forum Lid
op 17 juli 2020

Ik weet even niet of je zelf een gistvat gemaakt hebt of niet, wat ik zelf doe bij mijn eigengemaakte gistvaten is bij het waterslot een siliconen ringetje plaatsen;

Kosten 1,75 bij een concullega en sluiten prima af.

Forum Lid
op 20 juli 2020

Met die bakkersgist erbij en de folie om de emmer heen staat dat ding al drie dagen als een malle te bubbelen😃.

Als die zo door gaat hoef ik hem niet eens te stoken 😂😂..

Forum Lid
op 20 juli 2020

Moet ik de melasse 1 of 2 x destilleren?
Ben nu bezig met de eerste stook

Forum Lid
op 26 juli 2020

Ik heb van mijn werk een klein rolletje kleeffolie meegenomen.

dat rolletje is ca 10 cm breed ipv zo’n grote huishoudfolie rol.

met een houdertje wat ervoor gemaakt is is het super simpel om een paar omwentelingen om de emmer te doen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 juli 2020

Beiden kan. Maar als je 1 keer stookt, dan direct voorloop scheiden. In potjes/ glazen daarna steeds 150 ml opvangen, dag laten staan en daarna op geur selecteren wat lekker is en wat niet.

Forum Lid
op 20 juli 2020

Hoi Snurrebreut, voorloop die ik altijd scheiden.
En in kleine potjes ook wel.
Whisky en dergelijke stook ik altijd 2 x.
Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 20 juli 2020

Aantal keren Stoken hangt af van kwaliteit mash / basis product , type basis product , wat is de mogelijkheid en prestaties van ketel en dan wat zijn de vaardigheden van de man achter de ketel .
Met een goed beslag en goed ingerichte ketel
Kun je rum in 1 x overhalen met meteen scheiden van voor en naloop .

Whiskey en rum zijn te verschillend om op zelfde manier te Stoken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juli 2020

Zo moet het vergisten

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juli 2020

leuk gezicht die borrelende zwanenhalsjes .
Maar hoe deze Borrelen is geen indicatie voor goede vergisting .
Het zijn ook slechte stank afsluitertjes en houden rommel buiten het zijn GEEN indicators .
Daarnaast gisten kan snel , te snel langzaam en te langzaam .of de juiste snelheid voor specifieke product .
Ook voor melasse geld niet te snel gisten !

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 juli 2020

Zelf gebruik ik deze klepjes in plaats van zwanenhals je .

Forum Lid
op 27 juli 2020

Dit ding ken ik niet

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juli 2020

Een kogel klepje van rvs 316.
Geen plastic met rare randjes waardoor niet goed in rubber past .
Geen irritant gereutel , onverwoestbaar en werkt perfect.
Geen druk dan sluit kogel af .
En bij druk ( co2 ) licht kogeltje iets op en blaast hij af .


Forum Lid
op 28 juli 2020

Prachtige vondst.

Maar een waterslot werkt ook bij onderdruk: dan wordt de inkomende lucht door de vloeistof gezogen. Dit ding blokkeert dan en veroorzaakt onderdruk.

Forum Lid
3 dagen geleden

Nog nooit onderdruk gehad .
Zolang gisting is is er altijd overdruk!
Is er onderdruk is sowieso iets dat noey goef gaat
Onderdruk zou je creëeren bij temperaturen verlagen .
Dat doe je om te vertragen of gisting te stoppen ..
Dan ben je zelf actief met veranderen dus dan sluit je vat toch anders af.
Als je met onderdruk je waterslot leeg zuigt is ook niet goed je zuigt dan zuurtstof en water en ook andere misschien wel bacterien naar binnen dan besmet je de stookwijn .
Water wat aantal dagen in een waterslot heeft gestaan mag nooit terug in vat.

Afsluiten met kogel , met doek of waterslot kies je sowieso alnaargelang hie je werkt en met wat .
Een gisting die fluctuaties heeft b.v. heftig en snel terug lopende dek je uiteindelijk toch af met vochtig doek i.p.v. iets wat weinig doorlaat heeft

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 28 juli 2020

Na 5 liter rum van 80% de temperatuur nog steeds maar 83 graden.
Tot welke temperatuur of alcoholpercentage kan ik doorstoken?
Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 28 juli 2020

Hangt af van opbouw ketel maar mag 88 tot 92 graden max op brug . Je kunt NOOIT zeggen tot welk percentage je door mag stoken . helderheid , smaak en geur bepaal je dat op in Finale overhaal . Stook je 1 keer dan zal de naloop op tijd moeten worden gescheiden . Als je op 80% stookt zal op bepaald moment percentage instorten . Al vlot daarna zit een keren in smaak . Dat is plaats van scheiden . Dan zit je zeker nog boven 48% in uitstroom . Stook je in 2 x dan kun je de eerste overhaal geheel uitstoken . Maar ook dan zodra uitstoom de glashelderheid verliest stoppen !

Forum Lid
op 28 juli 2020

Hoi Robbert,

ik stook met de T500 en stook nu voor de 2e keer waarbij ik altijd de voorloop weg doe.
bij de eerste stook heb ik niet tot het eind doorgestookt om nare geurtjes En smaakjes te voorkomen.

Ik stook ongeveer op 1/3 van de Max.
Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 28 juli 2020

T500 is wel een leuk apparaat maar eigenlijk minder geschikt voor dranken als rum .
.
Met een dergelijk apparaat zou je melasse het beste 1 x kunnen overhalen om zo veel mogelijk aroma te behouden .

(1/3 van max kun je daarmee een goede brug temperatuur mee sturen ? )

(Overgang van cilindrische ketel naar alembiek kap zou beter minder direct moeten zijn . Hoge flow verliest verzadiging alcohol en aroma .
Een kroon lens / ring als aanpassing maken ertussen zou kunnen optimaliseren. )

Voorloop en naloop erbij weghalen is altijd noodzakelijk in finale overhaal .

Forum Lid
op 29 juli 2020

Robert bedankt voor je uitleg
Ik heb een T500 met alambiek en vermogensregelaar, ik stook op zo laag mogelijk vermogen en de smaak aroma blijft eigenlijk best wel goed.
Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 29 juli 2020

Ik heb ook een vat die op springen staat.

bijzonder dat die melasse zo rap gaat vergisten,

zit me nog niet lekker

Forum Lid
op 29 juli 2020

Een jerrycan? Als je een flinke pan hebt kun je ‘m au bain marie ff op 80°C houden (dop los natuurlijk), min of 10. Dan is ie gepasteuriseerd👍

Forum Lid
op 29 juli 2020

Ik had ook 2 jerrycans die behoorlijk bol stonden, die heb ik maar in de koelkast gezet. Maar ik zal ze morgen maar eens verwarmen in een grote pan. Ik heb wel een theelepel van die melasse in een pot gedaan. Dat kweek ik nu op door er iedere dag wat meel en water bij te doen (en in het begin wat gist voeding). En dat werkt goed er komen een heleboel bubbels uit en het begint te rijzen. 

Forum Lid
7 dagen geleden

Ik heb nu 2 emmers staan die een week staan te vergisten.

soms een bubbeltje door het wateerslot.

planning is om as vrijdag beide emmers te gaan stoken en dan gelijk weer 2 emmers stookwijn maken want heb nog teveel melasse

Forum Lid
7 dagen geleden

Ik heb mijn eerste vat nu in een emmer gezet met de sousvide stick erin.

die ga ik pasteuriseren op 80 graden want het begint een explosief ding te worden.

 

nr 2 doe ik morgen wel

 

Admin
7 dagen geleden

Ik begin steeds beter te begrijpen waarom mijn leverancier het Liquid Malt Extract gepasteuriseed wil verkopen ipv in IBC 😁

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 6 dagen geleden

Na verwarmen vd melasse heeft het vat weer zijn originele vorm aangenomen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 6 dagen geleden

Ik heb een grote pan genomen iets op  de bodem gelegd en daar de jerrycan opgezet. De pan met water gevuld en een temperatuur meter in de jerrycan gedaan. De melasse 20 minuutjes op 85 graden gehouden. De jerrycans gaan niet meer bol staan en als ik de dop er af draai hoor ik geen gesisss. Ik kijk het nog een paar dagen aan maar ik denk  missie geslaagd. De andere 2 jerrycans stook ik nu op, kunnen ze ook niet bol gaan staan.

Forum Lid
6 dagen geleden

Omdat ik er nog even geen tijd voor heb staan mijn 2 vaatjes op zolder onder de verwarmingsketel. Vanmorgen nog even gekeken maar gelukkig geen tekenen van spontane vergisting. In ieder geval geen opbolling van de vaatjes, de doppen heb ik nog niet los gehad. Ga ik ook niet doen voordat ik melasse ga gebruiken om te voorkomen dat de inhoud van het vat gist oppikt uit de lucht…

Forum Lid
4 dagen geleden

Afgelopen avond thuis gekomen van vakantie en trof ook een mooi bol vaatje aan. Gelukkig maar één van de 4 (2worden nog door Pirate opgehaald) . Ik heb de melasse verdeeld over wat emmers en ook 2 emmers van 10liter met alleen melasse en water weg gezet zonder extra gist. Ik kon de melasse zien gisten in de emmers dus met een beetje geluk moet dat dan toch ook zonder extra toevoeging goed komen. SG 1056 Ph 5,3. “Kieken wat wordt”

 

Forum Lid
2 dagen geleden

Je kan de jerrycans gerust openen hoor, wand ze zijn ook niet in een beschermde omgeving gevuld. Ik heb de lucht uit de jerrycans gedrukt voor dat de dop er weer op ging, dan zou het wat uit kunnen zetten(maar dat is na het verwarmen nog niet gebeurt). 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 3 dagen geleden

Ik heb nu stookwijn staan met 3 ltr melasse en 2,25 kg biologische rietsuiker.

ik heb nog voldoende melasse.

stel ik maak een stookwijn zonder rietsuiker, dan vergist enkel de melasse.

dus ipv bovenstaande 5 ltr melasse vergisten zonder suiker.

wat zou dan in theorie de opbrengst in rum kunnen zijn?

5ltr is 7 kg met grofweg 50% suiker.

3.5kg suiker maakt iets van 4.4 ltr rum van 45%?

of maak ik ergens een grote rekenfout?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 3 dagen geleden

Nou, ik ben de NAF melasse aan het stoken. De vinometer leek een 16% stookwijn aan te geven.

De eerste keer stoken kwam ik niet boven de 53%ABV uit, en ik kan nu niet zeggen dat het lekker ruikt 😁.

Ik wilde één ketel cuts maken, en de rest een tweede keer stoken. Maar ook die eerste run ruikt in zijn geheel zoals de tails bij de rietsuikermelasse 🤔.

Forum Lid
2 dagen geleden

Rum zal altijd eerst vrij onaangename geur hebben .
Pas na enkele weken rijpen komt de echte geur en smaak .
Bij .maken van scheidingen moet je ook nooit zoeken naar de rum smaak maar geur en smaak die er niet in horen .en het keren van de smaak .

Dat geld ook voor veal andere dranken . Ook dranken zoals b.v. whisky vind je niet de scheidings punten door een goede whiskey smaak te vinden want ook daar komt pas smaak naar voren na dagen / maanden op hout te rusten.

Forum Lid
2 dagen geleden

Heb zelf ook erg tegenvallende ervaring nu.

 

Heb 5 liter melasse op 25 liter gebruikt, twee theelepels tomatenpuree als extra voeding en twee weken de tijd gegeven om te fermenteren, daarna met twee ruwstoken en een fijnstook in mijn airstill van 3 liter ruw ~30% een 14-tal fracties opgevangen van 100 ml behalve twee van 200 ml in het midden lopende van 80% tot 20% waarbij vanaf 500 ml het echt begint te dalen en het omslagpunt (waar lineaire lijnen vanuit de eerste fracties en laatste fracties elkaar raken) bij 1000 ml, en ik vind eerlijk gezegd alle fracties absoluut onsmakelijk.

 

Wellicht kan wat rijping dit verhelpen, mijn bedoeling was sowieso om het in een 3 liter vat te laten rusten in mijn schuurtje (zodat de warmteschommelingen echt kans krijgen om het te laten absorberen in het hout en weer terug te duwen eruit) maar ik denk niet dat ik vertrouwen heb in het mengsel dat in in dat vat zou stoppen.

 

Ik heb een fles Wray & Nephew White Overproof (63%) genomen als een soortement vergelijking aangezien dit vrij ongewoon een geheel ongerijpte redelijk ambachtelijke Jamaicaanse rum is en hoewel deze zeker een agressief toontje heeft, is dit een stuk subtieler en nog zeker smakelijk.

 

Ik heb hoop dat hier nog wat van te maken valt met wat rijping, maar voor ik het vertrouwen op de rijping gooi denk ik toch eerst dat ik alle fracties weer bijeen gooi en opnieuw stook en daarbij een veelgenoemd advies opvolg: stop koper in de ketel en in het pad van de damp, dat haalt zwavelluchtjes uit je destillaat. Hopelijk helpt dat een boel, want rum moet in principe al drinkbaar uit de condensator komen.

Crew member
2 dagen geleden
Verse rum is niet lekker, dat wordt ie pas na verouderen.Elke maand even checken.Van Nimrax

 

Forum Lid
2 dagen geleden

Ik snap niet dat mensen nog steeds tomaten puree gebruiken . Dat is een slecht fabel van slechte moonshiners dat is Overgewaaid .
Was beetje een redmiddel van slechte troep om toch nog wat bocht te maken voor alcoholisten.

DonQ . Wanneer je meerdere keren gaat overhalen stook je in eerste overhaal alles uit maar voor finale overhaal Tot 20 of 30% doorstoken is te ver !

Forum Lid
2 dagen geleden

DonQ, misschien is dit interessant leesvoer;

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00450.x

Op basis hiervan heb ik besloten om in m’n AirStill in de buik koperen zadels te plaatsen, bij m’n Whiskies heb ik nooit een afwijkende smaak gekregen door bepaalde zwavelverbindingen zoals dimethylsulfideoxide. 

Wat ik wel kan zeggen bij een AirStill versus een Koperen ketel vergelijking is dat de Whiskies in ieder geval een langere rijpingstijd nodig hadden dan wanneer ze met de koperen ketel gestook werden. Tijd maakt een hele hoop goed gelukkig.

Forum Lid
2 dagen geleden

Ik had een rvs ketel en vond de drank bijzonder matig.

om die reden bouwde ik dus een koperen ketel.

Forum Lid
2 dagen geleden

Maar Robbert, belangrijke vraag uiteraard, kan dat zijn wat zo’n onsmakelijke aroma geeft? Zo ja, weet ik goed dat ik het kan vergeten, zo niet zou het te redden moeten zijn.

 

En goed, je kunt blijven roepen dat verse rum niet lekker kan zijn, ik heb een fles van de meest verse rum die je kan bedenken, en die is zeer smakelijk.

Forum Lid
2 dagen geleden

Heb je misschien een omschrijving van het onsmakelijke aroma?

M’n 2 pogingen “rum” hadden beide in het begin een lucht en smaak van muffe of rotte appels en die is na een week of 3 mooi weggetrokken. 

Forum Lid
2 dagen geleden

Ik vindt dat er aan de melasse een vrij intense smaak zit. Daarom gebruik ik voor mijn 25 liter emmer 5 liter melasse en 2,5 kg rietsuiker. Alhoewel er in melasse al veel voeding zit gebruik ik 1 kg mout, maar dat is ook omdat ik geen zakje gist gebruik, maar eigen kweeksel. Als je dat te lastig vindt  zou ik een theelepel marmite gebruiken maar geen tomaten puree. De eerste stook gaat van 75% tot 20% en komt uit op gemiddeld 5 liter van 45%.  Dit heb ik 4 maal gedaan en dat bij elkaar gedaan voor de spirit run. Daarvan gingen de gebruikte percentages van 84% t/m 48%.  En daarvan had ik ik uiteindelijk 11 liter blank en 7 liter bruine rum van 40%. De blanke heb ik 3 maanden laten rijpen en de bruine 6 maanden. De rum was direct na het stoken zeker niet lekker en de eerste maand ging de melasse smaak steeds meer overheersen, en daarna weer afnemen. Ik heb wel bij de 2, 3 en 4 vergisting steeds 8 liter dunder gebruikt van de vorige stook.

Dat was van de RumRun19 van vorig jaar en ik heb nog een paar liter over, dus ik ben nu rustig met de RumRun20 bezig. 

Forum Lid
2 dagen geleden

De tomatenpuree zal niet meteen smaak ernstig beïnvloeden in een tomaten smaak maar wel allerlei kleine veranderingen brengen in diverse zuren die het gist gaat produceren wat uit die richting smaken stuurt en vervuilt . ( Gewoon voorbeeld van kneierei van slechte moonshiners ). Er zullen vast wel redelijk smakende verse rums zijn vlak na stook maar dat zijn meer de lichtere ” moderne” rums. Maar de zwaardere echte volle rums die op veel foesels en esters zijn gestookt, zijn niet echt lekker in begin.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 2 dagen geleden

DonQ: het is inderdaad heel vreemd dat alle fracties niet lekker zijn. Rum vraagt inderdaad enige rijping, maar vers uit de stookketel is het bij mij all lekker. Kan niet komen door de tomatenpuree ( heb het zelf ook wel eens gebruikt, zonder smaakeffect). Jouw fermentatietijd is m.i. wat kort: ik laat het soms wel 4 weken staan. Welke gist gebruik je? Heb je alles verstookt ( inclusief gistresten?)Kun je de geur/smaak aanduiden?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 20 uur geleden

Vorige week heb ik 5 liter melasse aangevuld met 10 liter kraanwater in de T500 boiler (bijna) aan de kook gebracht. Tegelijkertijd in een pan 2 kilo rietsuiker met 1 liter kraanwater en een theelepeltje citroenzuur een half uurtje laten pruttelen. Daarna melasse en suikeroplossing een dag af laten koelen. De volgende dag de melasse oplossing in de emmer laten lopen en de suikeroplossing bijgevoegd. En verder aangevuld tot 20 liter. So far, so good… toch?

Maar toen kwamen de hittegolf berichten. De info op het gistzakje geeft aan dat het fermenteren moet gebeuren bij temperaturen tussen de 20 en 28 C°. Omdat ik dat met geen mogelijkheid kan regelen en de wetenschap dat de eerste dagen de vergisting heftig (met de nodige extra warmte ontwikkeling) verloopt, besloten met het gist te wachten.

Het is hier nu al 27 C° en zal naar de avond toe nog wel wat oplopen…..

Maar hoe lang kan ik nog wachten? Blijft de melasse/suikeroplossing nog wel goed?

Forum Lid
20 uur geleden

Ik zou de gist er gewoon in doen.

het is echt niet zo dat de gist bij 29 graden kapot is.

die van mij gaat gewoon door en staat in de woonkamer.

Forum Lid
20 uur geleden

Het ligt wel aan de soort gist Hannibal, ik heb bij mij gemerkt dat sommigen toch veel eerder de brui eraan geven. 

https://bio-brouwmaat.nl/product/still-spirits-distillers-whiskey-yeast/

Deze heeft het tot 42 graden gered zelfs.

Forum Lid
20 uur geleden

Gezien de bandbreedte ging ik uit van de rumgist van jan en die heb ik er ook wel moeiteloos bij 30 graden in gedaan

Forum Lid
19 uur geleden

Laat ik hier nou een zakje Still Spirits Rum Distiller’s Yeast van de Stookwinkel hebben. Bedankt heren voor de snelle geruststelling. Ik ga strooien….

Forum Lid
17 uur geleden

Er zijn veel gisten die bij of of boven 30 -32 graden kapot gaan .
De chemisch gemodificeerde kunnen vaak wel tegen hogere temperaturen .
Alleen het is NOOIT verstandig op hoge temperatuur te gisten .
Ook kan er meer giststress ontstaan meer zuren en ongewenste acetaten .
Daarnaast wil je gebruik maken van aroma’s en bestanddelen van de melasse .
Bij een snelle Gisting zal je een armere smaak ontwikkeling hebben .
28 gr moet je eigenlijk niet overschrijden . Beter is voor rum / melasse eerder te vertragen . Simpel afkoelen is Wanneer je de gistton omwikkeld met een juttezak of linnen laken en deze vochtig maak . Door wat tocht verdampt het vocht en onttrekt de warmte uit de ton .
Zekker met deze temperaturen is dat aante bevelen .
Je voorkomt vervelende bijsmaken uit te hoge zuren vorming en vroegtijdig stoppen van gisting.

Forum Lid
16 uur geleden

@Robert; nadat de uitgestrooide gist duidelijk aan de slag was gegaan, heb ik de emmer afgesloten en met een natte badhanddoek omwikkeld. Maar of ik het daarmee ga redden…..?

Nou had ik best nog willen wachten. Wachten op koelere omstandigheden. Maar kan zo’n melasse/suikeroplossing niet bederven? Ik speelde zelf met het idee om de aanwezige zuurstof uit de emmer te verdrijven met een CO2 bommetje.

Forum Lid
13 uur geleden

Voor starten is zuurstof nodig .
En met extra co2 verstik je de gist .
Zuurstof is onder normale omstandigheden na 2 a 3 dagen weg .
Dan met rust laten .
Suiker oplossing en melasse bederft bij hoge viscositeit niet snel . In later stadium kan dat zeker.
Zorg voor een iets lager ph maar let wel op dat je dan zodra gisting over is meteen afstookt .
Iets zuurder gaat invloed van andere gisten , schimmels en bacteriën tegen .
Temperatuur nu proberen nog iets te laten zakken .
Hou in iedergeval onder 28 graden .

Forum Lid
11 uur geleden

@Robert; even voor de duidelijkheid. De gevulde emmer stond al ruim een week op gist te wachten. Vanwege de aanhoudende tropische omstandigheden vroeg ik mij af of ik de melasse/suikeroplossing niet nog zeker een extra week kon laten staan, zonder dat deze zou bederven. Om bederf bij deze temperaturen, tegen te gaan, speelde ik met het idee om de zuurstof uit de emmer te verdrijven. Met het al om bekende CO2 bommetje. (Zoals je dat bij het overhevelen van wijn doet, bij het klaren, als er veel ruimte (lucht) in de Dame Jeanne overblijft. Veel zuurstof boven je te klaren wijn kan tot bederf en/of oxideren leiden. En dan heb je een azijnwijntje). Nu dacht ik dat dit misschien ook opgaat alvorens de fermentatie op te starten.

Van viscositeit; stroperigheid, is geen sprake. Het is immers 5 liter melasse aangelengd tot 20 liter. Het loopt dus als water van je lepel af. Maar nog genoeg “stroperig” voor een onbetrouwbare SG waarde….

Het soortelijk gewicht / suikergehalte is lekker hoog; De exacte SG waarde is….. Dobber valt zowat om.

Zuurgraad meten kan ik enkel met blauwloog; zo’n acido meter setje.  Maar daar heb ik niets aan bij deze diep zwart kleurige most. Maar om de Ph wat te verlagen en de zuurgraad wat te verhogen heb ik (op de gok) een theelepel citroenzuur (bij het suiker inverteren) toegevoegd.

Misschien had ik toch beter op wat koelere omstandigheden kunnen wachten. Ondanks dat er bij het hydrateren enige activiteit waarneembaar was, lijkt de gist niet aan te slaan. Voorlopig is het nog wachten op de eerste waterslot activiteit. Maar het is nog vroeg…

Forum Lid
11 uur geleden

Wijn maken en melasse vergisting zijn 2 verschillende dingen .
Mag je niet vergelijken .
Maar dat jou vergisting slecht start is vrij logisch met jou sg .
Ook al zal het enige afweiking hebben je moet nooit boven 1100 komen .
Gist verstikt !
Zijn maar heel weinig gisten die daarmee kunnen omgaan . ( En die het kunnen zijn zo chemisch geladen die wil je niet gebruiken)
Verdun tot in iedergeval onder 1090 .
Je heb ook nog suiker toegevoegd ?
Een goede Melasse nooit suiker bij toevoegen .
De alcohol uit geraffineerde suiker is scherp en maakt de rum smaak slap .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 8 uur geleden

Verdomd Robert, nu maak een supersterk punt!!!   I.p.v. die onbetrouwbare dobber gegevens te negeren, had ik vooraf het één en ander eerst eens uit moeten rekenen.

5 liter melasse weegt 7400 gram en laten we er gemakshalve van uitgaan dat Jan’s melasse 50% suikers bevat. (Wat er werkelijk in zit, weten we niet…. Vergistbaar of onvergistbaar, weten we niet….)

In de gebruikte 7400 gram melasse zit dan 3700 gram suiker. Daar heb ik nog eens 2000 gram suiker aan toegevoegd. In mijn 20 liter zit dus 5700 gram suiker. Mijn gist kan vergisten tot maximaal 15% ABV in ideale omstandigheden. En de omstandigheden zijn nu verre van ideaal……..

Als ik er van uitga dat 17 gram suiker voor 1% ABV zorgt. Heb ik voor 20 liter most dus: 20 x 15 x 17 = 5100 gram suiker nodig. Er zit dus meer dan een pond teveel in……….

Moraal van het verhaal: “Bezint eer ge begint” Oftewel rekenen voordat je met suikers gaat smijten!! Hopelijk heeft niet alle gist al de pijp aan maarten gegeven. Ik ga dus extra aanlengen naar 25 liter.

Forum Lid
8 uur geleden

Met Melasse en een gewone dobber ( ook al wijkt het af ) altijd zorgen onder de 1090 te blijven . Gist heeft vocht nodig !

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren