Messing destilleer apparaat

Geupdate op 4 oktober 2019 in Stookforum
4 op 3 oktober 2019

Hallo ik ben bezig met het ontwerpen van een destilleerapparaat en heb thuis heel veel messing liggen. dus mijn vraag is .. kun je een ketel bouwen volledig en alleen van messing ?en heeft het nadelen voor het eindresultaat?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 3 oktober 2019

koper , messing en brons kun je prima een ketel van bouwen .
Wat voor elke metaal geld hou de ketel schoon en het uitstroom deel vrij van oxides .
Koper en messing zijn in de industrie heel veel gebruikt in apparaten voor distillatie van alcohol en likeuren .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 oktober 2019

Messing bevat soms wel lood en dat kan in je destillaat terecht komen, afhankelijk van waar je het gebruikt. Ikzelf gebruik veel messing koppelingen, maar zou niet gauw een messing ketel gebruiken.

Messing is een legering van hoofdzakelijk koper en zink, maar er worden ook kleine hoeveelheden andere metalen aan toegevoegd. Lood maakt, volgens de literatuur, het metaal smeuïger: beter te verspanen en vervormen. Maar het ligt als minuscule druppels los buiten de legering en loogt snel uit. Dat zou betekenen dat het na verloop van tijd verdwenen is en dus niet meer schadelijk.

Bierbrouwers doen soms aan het zogenaamde pickelen van messing, maar dat schijnt maar kort te helpen.

In een messing koppeling is het raakvlak maar 1 mm breed of in een bocht pakweg een tiental cm2, maar een messing ketel is een ander verhaal. En de inhoud is heet. Daar staat tegenover, dat het contact maar enkele uren is, geen dagen of weken zoals in een waterleiding.

Forum Lid
op 4 oktober 2019

Van opvoer stukken en hoofd afsluiters in pompstations die water oppompen , afsluiters en verdeelstukken in verdeelstations tot zelfs de verchroomde kraan op de wastafel is allemaal van messing .
De watermeter in de kelder , stop kraantjes .allemaal messing .
voldoet allemaal aan de normen . .de meeste keuken kranen zijn verchroomd messing .
Ik zou me meer zorgen maken om de kunstof zooi en tyleen leidingen die op den duur gaan vlokken en vol zitten met synthetische weekmakers dan het gebruik van edele metalen .
schoonhouden van oxiden of ruwe beschadigde oppervlaktes daarin komen delen vrij dat is onderhoud en voorkomen .
Juist de legeringen zorgen voor hardheid duurzaamheid en slijtvastheid dat kans op loskomende delen zeer klein tot nihil is .
onderdelen in koffie automaten en klepjes allemaal messing .
je drinkt toch ook water ,thee , koffie uit de kraan ??

Vroeger de zure regen en net als de methyl in wijn en drank en cyanide in pitten we kunnen overal wel een hexenjacht van maken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 oktober 2019

Messing is een legering van koper en zink. Daar kan ook ander materiaal aan toegevoegd zijn. Daarom is het advies: maak je installatie van koper, RVS, of glas. En niets anders. Zo sluit je uit dat je ongewenste stoffen binnenkrijgt. Voor jou, maar ook degene die jouw drank drinken.

In de industrie wordt nagenoeg alleen RVS gebruikt. Dat heeft met veiligheid en hygiene te maken. Denk er maar eens over na. Koper werd vroeger veel gebruikt omdat het makkelijk te bewerken is. Maar ook het soldeer wat je daarbij gebruikt kan ongewenste stoffen bevatten. Beter niet gebruiken dus. Koper is wel erg mooi. 

Glas is veilig. Teminste laboratorium glas, of borosilicaat glas. Kristalglas daarintegen bevat ook stoffen die je niet wilt. 

Ga niet op het randje zitten. Je zal adviezen krijgen dat een beetje messing niet erg is. Niet doen. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren