Meten en weten

Geupdate op 20 mei 2020 in Stookforum
101 op 7 maart 2017

Wie gebruikt welke alcohol meters, dichtheid meter, temperatuur meter? En hoe gebruiken jullie deze?

 

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 8 maart 2017

Ik Ben ook benieuwd naar de sg en brix meting en meters …

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 maart 2017

—Ik gebruik de alcohol dobber van stookwinkel.nl
Als je destilaat 20 grade is kan je dat zo op het water niveau aflezen ( in een doorzichtige maatbeker / cilinder .)

Voor de temperatuur gebruik ik een lange thermometer ( van glas ). En die laat ik er n tijdje in liggen
Of een digitale Testo infrarood meter ..–> ook te koop bij stookwinkel

Als je wilt weten hoeveel je stookwijn ( het spul wat je wilt gaan destilleren ) is , moet je een”” vino meter”” gebruiken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 maart 2017

Ook kun je een refracto meter kopen .. daar kun je de temperatuur en de brix op zien … maar daar heb ik dus ook vragen over

Crew member
op 8 maart 2017
Ook kun je een refracto meter kopen .. daar kun je de temperatuur en de brix op zien … maar daar heb ik dus ook vragen over Van Kapisjon

 Ik heb twee refractometers, een voor alcohol (van 0% tot 80%). Deze gebruik ik voor het verdunnen. De andere is een Brix/Plato 0-32 + SG wort 1000-1120 (voor bier brouwen). Maar op beide kun je geen temperatuur aflezen. Verwar je de ATC niet met temperatuur meter?

 

Verder gebruik ik een SG dobber, een vinometer, alcohol dobber (met of zonder T500 parrot), een thermometer en een pH meter.

Crew member
op 8 maart 2017

… welke vragen heb je er over?

Forum Lid
op 8 maart 2017

Nou … nee het is eigenlijk al opgelost ….

Ik dacht Ik zou tussen de weken door als me stookwijn nog aan het gisten wel eens willen weten hoeveel alchol het nou precies is …

Of.

Als ik een recept maak van iets fruit. .. of dit voldoende suiker bevat voor vergisting …

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 maart 2017

Dit is een refractometer

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 8 maart 2017

Hier een filmpje met uitleg over de refractometer bestemd voor alcohol. Deze gaat tot 90%. Dus voor de T500 met reflux gebruikers is hij niet handig aangezien het percentage altijd boven het maximale uitkomt. Tenzij je hem wilt gebruiken tijdens het verdunnen. Het is sowieso een fijn instrument.

https://www.youtube.com/watch?v=1EnZtnqhurI

Voor stokers met een alambiek is hij sowieso ideaal.

een brix refractometer ziet er hetzelfde uit maar is een ander aparaat. Wil je dus zowel je suikergehalte als de alcohol kunnen meten met een refractometer, dan heb je 2 verschillende refractometers nodig

 

Crew member
op 8 maart 2017

Hier een filmpje met uitleg over de refractometer bestemd voor alcohol. Deze gaat tot 90%.

 

Van Stookforum

 

Jan, weet je zeker dat deze tot 90% gaat en tot 80%?

Admin
op 8 maart 2017

Excuses, hij gaat inderdaad tot 80%.

De Brix refractometer gaat tot 90% Brix

Admin
op 8 maart 2017

Brix refractometer

Admin
op 8 maart 2017

Alcohol refractometer

Crew member
op 8 maart 2017

90% Brix, dat is behoorlijk veel. Die van mij gaat tot 32% Brix en dat vind ik al behoorlijk hoog voor een accurate aflezing (16% is voor bier brouwen al voldoende). Waar gebruikt je zo’n hoog percentage voor? 

Admin
op 8 maart 2017

Ze worden niet alleen gebruikt bij de bereiding van alcoholhoudende dranken maar ook om suikergehaltes te bepalen bij andere levensmiddelen.

Ik ben het met je eens dat het zo iets lastiger is om het percentage heel precies te meten. Helaas had deze leverancier maar 1 alcohometer en 1 brixmeter 🙂

Het rare is dat de groothandels zoals Still Spirits en Gert Strand ze helemaal niet in het assortent hebben.

Crew member
op 8 maart 2017

Juist in de lagere regionen, waar wij hem voor willen gebruiken, is hij lastig afleesbaar omdat daar de streepjes dichter op elkaar staan.

Dat StillSpirits hem niet levert is vreemd, want op de Grainfather site is hij wel te leveren.

 

https://www.grainfather.com/shop/accessories/refractometer.html

 

Admin
op 8 maart 2017

Inderdaad raar, ik moet de bestellingen op de groothandelssite plaaten en daar hebben ze hem niet. ik ga daar eens navraag naar doen! bedankt om het even te laten weten!

Forum Lid
op 8 maart 2017

Munckerik, idd, ook van mijn refractometer gaat de Brix maar tot 30, maar de SG wel tot 1.130.

Ik gebruik mijn refractometer alleen bij het bierbrouwen en vind het overdreven om het alcoholpercentage met een dure refractometer vast te stellen, er zijn daarvoor ook goedkopere alternatieven.

Admin
op 8 maart 2017

Nou ja zeg, als ik het partnummer gebruik van de grainfather site kennen ze hem ineens wel. Ik ga ze meebestellen, inderdaad handiger!

 

Admin
op 8 maart 2017

Tijdens de stook met een alambiek is het juist heel fijn om een druppel op te vangen met de refractometer om even te kijken wat de sterkte is. Dat is niet nodig als je een parrot gebruikt, maar ik vind het persoonlijk een ideaal ding.

Crew member
op 8 maart 2017

Klopt Rob, ik had de refractometer aangeschaft om, wanneer ik met de alambiek stook, makkelijk bij te kunnen houden hoe het % verloop was. Steeds 100 ml aftappen en meten vond ik omslachtig. Maar ik heb nu de T500 parrot aangeschaft dat werkt nog makkelijker.

 

Jan, denk dat het zeker een beter bruikbare refractometer is. 

Forum Lid
op 8 maart 2017

Erik, dan heb je dus nu 2 refractometers, want degeen die je voor het bierbrouwen gebruikt gaat met z’n Brix niet ver genoeg om alcohol te kunnen meten.

Crew member
op 8 maart 2017

Klopt Rob. De refractometer voor alcohol gebruik ik nu voor het verdunnen, werkt makkelijk. En de Brix SG refractometer voor het bierbrouwen maar kan ook voor stookwijn gebruikt worden. 

Forum Lid
op 8 maart 2017

Muncherik … die brix sg. Wat ken je daar mee !??

Crew member
op 8 maart 2017

Je SG en Brix meten 😉

Je kunt om te beginnen je start SG meten. Tijdens het vergisten kun je makkelijk een monstertje nemen en een meting doen zonder steeds 100 ml in een maatglas te hoeven doen. Het beste is dan wel om een vergistingsvat te hebben met een kraantje anders moet het deksel er steeds af. Bij stookwijn is het niet zo interessant om dit te meten want wanneer het eenmaal uitverigst is kun je aannemen dat alle suiker(s) omgezet is (zijn) in alcohol. Bij bier heb je wel restsuikers.

 

Er zit wel een addertje onder het gras bij een tussentijdse meting. Je SG meten tijdens het vergisten levert geen goed beeld op van je alcoholpercentage. Er kunnen nog suikers in zitten die het beeld vertroebelen. Aan de Brix zijde kun je dan wel het Brix percentage aflezen en met een omreken tool eea omrekenen. Je moet dan wel eerst je correctie factor weten of bepaald hebben.

Is je stookwijn niet goed uitgegist dan heb je aan een vinometer ook niet veel want de suikers die nog niet omgezet zijn vertekenen het eea.

 

 

 

Admin
op 8 maart 2017

Klopt, suiker is altijd lastig als je alcohol wilt meten. Ik raad bij een vinometer altijd aan om een beetje vloeistof 1 op 1 te verdunnen met water en de uitslag te verdubbelen wanneer je het vermoeden hebt dat er nog suikers aanwezig zijn.

Een vinometer is een heel basic instrument en het is aan te raden hem een keer te ijken. Met een gekleurde vloeistof is dit het duidelijkst. Combineer het met het drinken van een glaasje Commerciële  rode wijn 🙂 

Je weet dan de eventuele afwijking waar je de volgende keer rekening mee kunt houden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 8 maart 2017

@ munckerik De jouwe is bij brouwmarkt alleen vandaag in de aanbieding 🙂

https://www.brouwmarkt.nl/refractometer-0-32-brix-atc.html

Ik ben zo aardig reclame te maken voor de concurrent  🙂

Crew member
op 8 maart 2017

Ik zag het maar ik wilde niet onder je duiven schieten 🙂

Forum Lid
op 25 maart 2017

Je kunt refractometers in alle prijsklassen kopen, de kwaliteit is van allen prima:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=m570.l3201&_nkw=refractometer&_sacat=0

Crew member
op 25 maart 2017

Ik heb de Tilt draadloze hydrometer/thermometer besteld om eea nog beter en makkelijker te volgen. Kost een hoop maar dan heb je ook iets 😉

 

https://tilthydrometer.com/products/brewometer

 

Forum Lid
op 25 maart 2017

Erik, ik ben zéér benieuwd, laat me als je hem in huis hebt, weten of je tevreden bent. 

Crew member
op 25 maart 2017

Doe ik Rob.

Als het goed is komt hij volgende week.

Forum Lid
op 25 maart 2017

Hoy,

En die kan dan wel het suikergehalte juist meten als er alcohol in zit ?

Een refractometer niet volgens dat ik hier gelezen heb.

groetjes

 

Crew member
op 25 maart 2017

Deze laat actueel het SG zien dus geen suikergehalte en geen alcoholpercentage. E.e.a. kun je wel weer uitrekenen aan de hand van het actuele SG t.o.v. het start SG.

 

Het voordeel is dat je je vergistingsvat niet meer hoeft te openen en geen monsters hoeft te trekken dus ook geen geklieder. Gewoon aflezen op de app.

 

Voor een suikerwash is dit niet zo interessant maar voor bier brouwen erg handig.

 

Met een refractometer kun je ook je alcoholpercentage meten echter moet je wel een correctiefactor toepassen en die correctiefactor moet je eerst bepalen voor jouw specifieke refractometer. Ik vind dat omslachtig.

Forum Lid
op 29 maart 2017

Ik heb de Tilt draadloze hydrometer/thermometer besteld om eea nog beter en makkelijker te volgen. Kost een hoop maar dan heb je ook iets 😉

 

https://tilthydrometer.com/products/brewometer

 

Van Munckerik

 He Munk, heb je de hydrometer al binnen?

Ik heb namelijk ook interesse. 

 

Crew member
op 30 maart 2017

Nee volgens de track en trace zou hij nu ergens in San Francisco zijn of inmiddels in het vliegtuig. Dan duurt het hier ook nog even voordat alles ingeklaard is dus nog even wachten.

Crew member
op 30 maart 2017

Hij is al in Amsterdam…..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 maart 2017

Ik heb een vraag,

Weet iemand tot hoever de Brix/SG refractometer gaat van Stookwinkel? Op de website wordt wel vermeld tot hoever de graden Brix gaat maar niet tot hoever het soortelijk gewicht gaat. 

Alvast bedankt. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 maart 2017

Omrekenen, misschien heb je hier wat aan? https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 maart 2017

Wanneer hij tot 32 Brix gaat zal hij tot 1.120 of zelfs 1.130 SG gaan.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 april 2017

De Tilt wordt net afgeleverd. Gelukkig had ik voldoende om de inklaringskosten contant af te rekenen. Ik zal mijn bevindingen hier posten (kan nog wel even duren want ik moet nog iets opzetten)

Crew member
op 1 april 2017

Eerste bevindingen van recht uit de doos: De app heeft meteen contact en geeft de gravity en temperatuur constant aan. Zet je hem verticaal dan gaat hij na ongeveer een halve minuut in de slaapstand. Zodra hij weer even uit de verticale stand is wordt meteen alles weer doorgegeven.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 april 2017

Top ding, ik heb m ook binnen. 

Kost wel een godsvermogen maar dan heb je m wel helemaal uit Amerika. 

Binnenkort testen met mn molasses vergisting.  Ook dat is inmiddels binnen.

Het wordt een goede zomer ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 24 april 2017

He Munk ben jij er al achter hoe je de temperatuur kan kalibreren van de Tilt?

Crew member
op 28 april 2017

Hoi Techneut, ik ben net terug van een korte vakantie en heb vanmiddag wat mouten in huis gehaald om morgen een whisky-mash te gaan maken. Ik was vanavond van plan om hem te gaan kalibreren maar je verrast me met de vraag hoe je de temperatuur van de Tilt kunt kalibreren….. ik wist niet dat dat mogelijk was. Ik duik er straks in, hoop dat ik er achter kom.

Forum Lid
op 28 april 2017

Misschien dat je de instelling gelijk kan zetten met een anologe meter, of anders op 0 zetten wanneer hij in ijswater dobbert. 

Crew member
op 28 april 2017

Ik dacht ook aan kalibreren met een goede thermometer.

Forum Lid
op 28 april 2017
Crew member
op 28 april 2017

Bedankt voor de link, nuttige informatie!

Crew member
op 29 april 2017

Ik heb hem gekalibreerd met twee goede thermometers. Vandaag een all grain whisky mash gemaakt met de Grainfather en daar drijft hij nu in. Loopt zelfs mooi synchroon met de temperatuur die ik op de STC-1000 aflees. Inderdaad een top ding en inderdaad kost hij een godsvermogen maar dat heb ik er graag voor over, steeds weer monsters nemen en kliederen is nu verleden tijd.

Forum Lid
op 30 april 2017

Erik, als ik zo op de foto kijk van de TILT, zie ik hem schuin in de vloeistof drijven.

Is dat juist de bedoeling? Heb je de app die bij de TILT hoort van het internet kunnen downloaden

Crew member
op 30 april 2017

Hoi Rob, ja hij hangt schuin in de vloeistof en dat is de bedoeling. Het SG bepaalt de hoek. Wanneer je de Tilt rechtop zet komt hij in de slaap-modus.

De app heb ik via de app-store gedownload. Werkt via Bluetooth en heeft best een groot bereik. Mijn klimaatkast staat op zolder en beneden kan ik hem nog uitlezen.

Forum Lid
op 30 april 2017

Hallo Erik, ik ga hem toch ook maar kopen, het lijkt mij inderdaad toch een handig apparaat om het gistingsproces van het bierwort te kunnen volgen, i.p.v. met de refractometer.

Ik heb inmiddels de app van de Tilt alvast gedownload. Ik heb meer van dit soort app’s op mijn smartphone staan, zoals voor mijn Robomow-robotmaaier en robotstofzuiger.

Forum Lid
op 30 april 2017

Geen robot vrouw?gr Chris.V??

Forum Lid
op 30 april 2017

Hai Chris, ik heb die robotmaaier al weer een paar jaar.

Voorheen vroeg ik mijn buren om te willen maaien in onze tuin als wij weer een maandje weg waren met de caravan, nu ben ik van niemand meer afhankelijk.

Maar ook als ik thuis ben krijg ik een goed gevoel als ik dat apparaat zie zwoegen en ik net een lekker drankje heb ingeschonken voor mezelf.

Crew member
op 30 april 2017

Alleen al voor de app zou ik zo’n grasmaaier willen hahaha. Rob van die Tilt ga je geen spijt krijgen. De boel is nu flink aan het gisten en en dan schommelt het SG ook mee maar de trend is dat hij flink daalt. Met name voor de laatste dagen van het vergisten is hij praktisch. Ook is mijn klimaatkast flink aan het koelen omdat het vergisten veel warmte veroorzaakt. 

 

Nog even wachten tot Jan hem in het assortiment heeft 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 april 2017

Ik gebruik alleen een alcoholmeter geen thermometer en al de rest ook niet,ik gebruik mijn gehoor mijn ogen en mijn verstand,en dat doe ik al 14 jr met stoken,zelfs als ik op hout stook gebruik ik die dingen niet,gebruik ook geen speciale gisten geen klaringsmiddelen geen koolfilters,ik vind dat niet nodig ik vind het juist leuk om met beperkt middelen mijn drank te stoken,het hele zooitje ketel 100ltr brander etc.heeft mij €125.gekost,het gaat mij niet om de kosten maar ik wil stoken zoals ze het vroeger echt deden.gr.?Chris.V

Forum Lid
op 30 april 2017

Ben ik het voor een groot deel mee eens Chris !

Forum Lid
op 30 april 2017

awel chris, 

ik ben ook zo,ben van het kiss (keep it simpel stupid) systeem. met al die berekenings  dingen kan ik geen weg heb er de zin niet in om er mee weg te kunnen.een gistkast enzo zal wel beter werken,maar ik zal geen ruimte ervoor op geven . ik gebruik wel turbo gist en wat andere gisten,maar blijf het simpel houden. daar vind ik mezelf goed in terug. ik let wel op de oplopende kosten heb in het verleden meer dan genoeg geld verloren in hobby’s. en dit is nu niet mijn bedoeling van deze hobby. het moet gewoon kei leuk blijven een mash maken en stoken tot een goed drankje. en mss kun je dan nog eens iets speciaals doen als lageren of zo , of dat je iets nieuws wilt bij leren. maar ik zal altijd van het standpunt blijven simpel is goed genoeg. want van hytech of simpel alcohol worden we beide even veel zat.

mvg gerdy

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 30 april 2017

@Munck, goed dat het is gelukt. Vooral ook het meten van het SG tijdens de vergisting is super handig, weet je tenminste hoever hij is, en dat zonder het vat open te moeten maken.

Heb je ook al je data naar de cload gekoppeld om alles in een grafiek weer te kunnen geven?, ziet er vet uit op de instructie fimpjes.

Ik moet nog even wat aanpassingen doen, en dan ga ik ook starten met mn molasses voor mn eerste rum.

@ Chris en Kapisjon, ieder zo zn eigen ding natuurlijk. Ik hou wel van techniek en gadgets, maar de old timers way heeft natuurlijk ook zo zn charmes, dat heb ik zelf de afgelopen 15 jaar ook gedaan.

Ik zal voor en na vergisting ook nog gewoon na meten met de normale SG meter.

Keep on shining boys

Crew member
op 30 april 2017

Ik heb het zojuist geprobeerd en dat werkt ook prima. Nu staan er nog niet veel resultaten in maar wanneer die erin staan krijg je een mooie grafiek. Leuk speeltje!

 

Het meten is een hobby binnen de hobby. Zo meet ik ook de pH tijdens het brouwen van bier en whisky-mash en stuur deze bij voor een zo optimaal resultaat. Gewoon omdat ik dat leuk vind en omdat het kan 😉

Mijn doel is een zo mooi mogelijk resultaat, de kwantiteit vind ik minder belangrijk.

Zo is het bouwen van ketels en kolommen ook weer een hobby binnen de hobby. Ik kan het (helaas) niet.

 

Maar dit topic gaat over meten en weten 😉 

Forum Lid
op 30 april 2017

Ok,maar ik vind moonshine,met beperkte middelen een zo goed mogenlijk resultaat te krijgen,dan vind ik het moonshine,de old way,het is dan juist een kunst,maar dat vind ik,iedereen moet doen wat hij het beste vind,ik wil niemand iets opdringen maar er zijn mensen die dit forum lezen en zich niet in hoge kosten wilen steken en er daarom er van afzien,ik geef hier ook mee aan dat deze hobby niet duur en moeilijk hoef te zijn.gr?Chris.V

Crew member
op 30 april 2017

Daar heb je helemaal gelijk in Chris het hoeft zeker niet duur en moeilijk te zijn.

Het is ook leuk om te zien dat iedereen er op een andere manier plezier aan beleeft.  

Admin
op 30 april 2017

Ik sta al in contact met die lui van Tilt. Wellicht binnenkort ook hier verkrijbaar ?

Forum Lid
op 30 april 2017

Jan, in dat geval wacht ik nog even op jou, ik heb geen haast en heb toch nog een paar dingen van je nodig.

Om 17.00 uur gaan we naar de buren aan de overkant die nu aan de beurt zijn voor het mei-feest. We lopen dan eerst met een bolderkar, welke met drank is gevuld, het bos in om een mei-boom te kappen. We maken dan onderweg meerdere stops om in te nemen. Deze berk wordt dan versiert en in hun tuin gezet.

Daarna een uitgebreide barbecue met allerlei salades + zuipen, ha, ha, ha.

Het zal een latertje worden.

Forum Lid
op 30 april 2017

Dus je doet ook nog aan ontbossing,morgen ga je zeker het zwarte woud om kappen,maar die bolder kar vol drank ben ik wel voor,veeeel plezier vandaag en kijk uit met de aks,vooral bij het proeven.gr???Chris.V

Forum Lid
op 30 april 2017

Ja Chris, het meifeest duurt hier 2 dagen (dus maandag ook)  en die Duitsers kopen zoveel vlees in dat er daarna nog zoveel over is en ze het onderling verdelen.

Een paar jaar terug waren wij aan de beurt en is het toch een behoorlijke voorbereiding.

Crew member
op 30 april 2017

Je bent goed bezig Jan 😉

 

Forum Lid
op 30 april 2017

lekkah zeg

Viel Spass gewunscht (ofzo)

Forum Lid
op 30 april 2017

Vielen Dank Maboc, nur die gegenseitigen Diskussionen im deutschen Dialekt sind schwer zu folgen.
Aber je mehr ich trinke, desto besser kann ich alles verstehen

Forum Lid
op 30 april 2017

Sehr Gut. Vielleicht kann ich auf dieses Forum meinem Deutsh ein wenig uben. (Namfalle und alle Ausganger versteh ich wirklich nicht mehr)

Mein Deutsch ist eigentlich “Camping Deutsch”.

Aber genau…wie mehr ich trinke, desto besser kann ich alles verstehen.

Forum Lid
op 30 april 2017
Gesundheit, sie trinken hier viel Rosche Uralter, HKT Herzhafte Krauter-Tropfen und Krombacher Bier.
De meesten hier praten in dialect, “plat Duuts” en dat is een mix van Gronings/Drenth’s en Duits, het is zelfs van dorp naar dorp verschillend.
Zal ik dan nu maar weer de Nederlander uithangen, een stuk gemakkelijker?
 
Forum Lid
op 30 april 2017

Ha…tot mijn 24 op het Twentsche platteland gewoond.

Ook daar heeft ieder dorp z’n eigen dialect. Prachtig…

Admin
op 30 april 2017

Je bent goed bezig Jan 😉

 

Van Munckerik

 Met dank aan jou Erik, ik kende het eerst ook niet. Ik lees en leer ook bij 🙂 en als er vraag naar is dan ga ik het proberen te regelen ?

Crew member
op 30 april 2017

Zou Mooi zijn als je ze kunt gaan leveren evenals de reserve afdichtrubbertjes. Ik heb geen idee hoe lang die mee zullen gaan maar om die nu (als het zover zou zijn) als enige product uit Amerika te laten komen dan worden ze wel erg duur. Ben benieuwd voor welke prijs jij ze straks kunt gaan aanbieden.

Admin
op 30 april 2017

Ik kan er nog niet veel over zeggen maar ik houd jullie op de hoogte. Ze zijn niet zo snel in reageren, en morgen is het dag van de arbeid, dus dan ligt ook alles plat ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 16 mei 2017

Even een update in dit topic, had het eerder al ergens anders in het forum verteld, de Tilt kan ik voorlopig nog niet leveren. De mannen die dit bedacht hebben en maken, kunnen nog geen aantallen aan en zijn dus nog niet klaar om aan resellers te leveren. 

Maar, de deur staat niet dicht, ze willen wel graag. Dus mocht hun productie binnenkort efficienter geregeld zijn dan  hoor ik dat vanzelf.

Tevens werken ze aan nog een paar revolutionaire spulletjes voor onze hobby, maar ik heb geen idee wat dat is. Ze willen eerst de patent registratie rond hebben voor ze dat naar buiten brengen.

Forum Lid
op 16 mei 2017

Ik denk dat ze bij Tilt aan bestellingen niet tekort komen, het is echt een geweldig ding.

Ik hoop dat ze in de toekomst ook software gaan ontwikkelen om de Tilt d.m.v. een bleu tooth apparaatje op je pc te kunnen aflezen.

Forum Lid
op 16 mei 2017

Ik heb ze net gemaild met deze vraag.

Forum Lid
op 16 mei 2017

Andriod/ios emulator, bluestack, andyos, zelf 1 opstellen met een VM keuze genoeg 😉

Forum Lid
op 16 mei 2017

Hier nogmaals de app voor Android en ios van Apple:

https://tilthydrometer.com/pages/app

Forum Lid
op 16 mei 2017

Dat moet je me toch even uitleggen John

Forum Lid
op 16 mei 2017

Je kan met een virtual machine een andriod of iOS laten draaien op je pc, zo kan je apps die uitsluitend geschikt zijn voor android of iOS laten werken op je pc. Dit omdat de software een andriod, iOS toestel nabootst(emuleerd) als je dan over bluetooth beschikt op je pc dan kan de geemuleerde software hier meestal ook direct gebruik van maken.

 

Als je nu iets als bluestacks neemt, dit emuleerd android en hoef je niet zelf volledig in te stellen in een virtual machine, je sleept de .apk van de tilt in het scherm(het fake andriod toestel op je scherm) en  het installeert. Mits bluetooth te hebben connecteer je met de tilt en viola je kan op je pc dezelfde app van je smartphone gebruiken.

 

Let op! sommige apps willen niet werken op emulators, maar de meeste app werken wel hoor

Forum Lid
op 16 mei 2017

Android emulators

http://www.androidauthority.com/best-android-emulators-for-pc-655308/

 

iOS emulators

https://www.technonutty.com/2015/09/ios-simulator-windows-emulators-for-ios.html 

 

Ik ga ervan uit dat je pc op windows werkt niet OS X of linux

 

Forum Lid
op 16 mei 2017

Klopt.  Dankjewel ik ga ernaar kijken. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 augustus 2017

Laatste bericht verwijderd wegens spam uit india….

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 augustus 2017

Ik heb een recept gevonden voor braambessenlikeur. De hoeveelheid alcohol die wordt opgegeven is 350  ml van 95° (procent). Welke hoeveelheid moet ik gebruiken voor een alcohol van 95% (procent), of komt ° overeen met % ???

Forum Lid
op 6 november 2017

Wiki: In de Amerikaanse benaming wordt het woord graad niet gebruikt,

“dus is het Engels”:

70° proof komt overeen met 40% alcohol, verhouding is dus 7:4.

Bij 95° :

(95° / 7) * 4 = 55% (afgerond)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 augustus 2017

Was natuurlijk effe fout, het gaat over 350 ml van 95  graden ipv procent.

Forum Lid
op 19 augustus 2017

Ik denk dat ze met 95 graden, 95 % bedoelen, ik zeg ook dikwijlls 95 graden ipv 95 %

Forum Lid
op 19 augustus 2017

Ik denk het niet. Het recept komt uit een Amerikaans boek en om tot die 95 graden te komen hebben ze alcohol van 190° moeten aanlengen met de helft water! En van 190% alcohol…

 

Admin
op 19 augustus 2017

Als het een amerikaans boek is hebben ze het idd over proof. 95 graden proof is dus 47,5% ABV. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 augustus 2017

Ik hou het ook bij het laatste. Het is inderdaad een Amerikaans boek. Bedankt

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 september 2017

Inmiddels heb ik ook een refractometer, geweldig ding die 3 tientjes meer dan waard, met fruit heb ik hem al geprobeerd, maar ik gooide er net een paar druppels pils op die op een brix van 5 bleef staan en sg 1020  hoe moet ik dit nu lezen. Ja sorry, ben maar een Lummel. 

 

Crew member
op 15 september 2017

In pils zitten nog restsuikers en dit samen met de aanwezige alcohol levert geen betrouwbaar beeld. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 6 november 2017

Ik heb net mijn PH meter binnen gekregen en zojuist gecalibreerd met de bijgeleverde zakjes.

Alleen moet ik nu nog weten welke PH waarde’s ideaal zijn en waarmee ik die kan aanpassen.

ik val nu zeg maar in de categorie “meten zonder te weten”

Crew member
op 6 november 2017

De meeste gisten houden van een omgeving met pH tussen pH 3,5 en pH 5,5.

Bij bier probeer ik tijdens het maischen een pH van 5,4 tot 5,6 aan te houden op 20 graden ofwel pH 5,2 bij rond de 60 graden.

 

Om aan te passen is het handig om te weten welke waardes je brouw/mash water heeft en wat je precies wilt bereiken. Mouten maar ook verschillende fruitsoorten hebben allemaal een eigen pH waarde dus ook dat heeft invloed op het resultaat. Zelf gebruik ik melkzuur of calciumchloride of calciumsulfaat om aan te zuren.

 

https://www.youtube.com/watch?v=u1jSo9LLP7o

 

Forum Lid
op 6 november 2017

Dat is duidelijk Munckerik !, dat zakken van de PH waarde bij een hogere temperatuur is dat een vast gegeven ?, zakt hij dan 0,1 per 10 graden ofzo ?

 

Crew member
op 6 november 2017

Dat durf ik zo te zeggen hoe dat verloopt, ik weet enkel wat ik met maischen aan kan houden en wat het dan in werkelijkheid is 😉

 

Forum Lid
op 6 november 2017

Oke, dat is dus een beetje gevoel en ervaring, want om nu steeds alles op 20 graden te zetten voor je kan meten is ook niet handig

 

Crew member
op 6 november 2017

Soms doe ik het wel hoor dan schep ik met een pollepel wat in een bekerglas en koel dat onder de koude kraan tot 20 graden. Maar de pH-meter in de wort van 60 graden stoppen is wel makkelijker. Ik heb eens in een brouwboek gelezen dat pH 5,2 bij 60 graden aanhouden overeen zou komen met 5,4 tot 5,5. Niet heel nauwkeurig maar voor mijn bieren heeft het nooit enig nadelig effect gehad, tot op heden zijn ze allemaal nog erg lekker geweest met een mooie schuimkraag. 

 

Forum Lid
op 20 mei 2020

( klopt helemaal erik . Temperatuur geeft afweiking ook op ph )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren