Methanol, blind worden, fabels en feiten

Geupdate op 17 oktober 2020 in Stooktips
107 op 10 augustus 2017

Methanol? Giftige alcohol? Blind worden? Overlijden? 

Zeer veel mensen die nog nooit gestookt hebben en iets horen over het hobby stoken associëren het hobbystoken direct met blind worden of overlijden. Terwijl er niemand op dit moment in leven is die iemand kent die hier van blind geworden is of een artikel kan laten zien dat dit in West Europa wel eens voorkomt. Ik krijg zelfs wel eens een boze mail, tweet of privebericht op Facebook van mensen die vinden dat wij hier direct mee moeten ophouden en of wij niet weten dat je van zelf gestookte drank blind zal worden. Ik moet heel vaak hetzelfde verhaal weer gaan vertellen over welke risico’s er nu zijn en hoe je dat kunt voorkomen. Voortaan verwijs ik iedereen naar dit topic. Ik pin het vast in de categorie stooktips zodat het bovenaan blijft staan.

Wat is methanol?

Er zijn verschillende soorten alcoholen. Deze alcoholen hebben allemaal verschillende kookpunten waardoor ze van elkaar gescheiden kunnen worden. Deze alcoholen ga ik nu niet allemaal benoemen, ik beperk mij tot Ethanol (De alcohol die we willen hebben) en Methanol (De alcohol waar je blind van kunt worden) Andere alcoholen en hun kookpunten mogen bij de reacties besproken worden. Methanol wordt ook wel houtgeest genoemd. Deze naam heeft methanol van vroeger uit waarschijnlijk gekregen omdat je het in je vergisting kunt krijgen wanneer je veel steeltjes en pitjes (houtachtigen) van je fruit mee vergist. Echter methanol kan ook worden gevormd door de aanwezigheid van pectine. Pectine is een stof in de celwand van het fruit. Het is meer bekend omdat het erg nuttig is als geleermiddel, handig als je jam gaat maken. Bij fruit met veel pectine, bijvoorbeeld pruimen, heb je maar heel weinig geleisuiker nodig om jam te maken. Het is namelijk zeer rijk aan pectine. Dit betekent voor de hobbystoker echter dat hij extra moet opletten bij pectine rijke vruchten.

Wil je fruit stoken,? Wees niet bang! De makkelijkste manier is om eerst te zorgen dat het fruit geperst is. Je bent dan direct van de pitten en steeltjes af die methanol kunnen vormen, daarnaast blijft de pulp achter in je sapcentrifuge en daar zit dus ook het meeste van de celwanden, en dus de pectine in. Wil je zeker weten dat je nog minder pectine in je sap hebt zitten, dan kun je  zakje pectolase enzymen per 25 liter toevoegen. Deze enzymen breken de pectine af. Als je eens wilt zien hoe snel dat werkt, strooi dan eens een beetje in een pot met pruimenjam en zie hoe snel dat vloeibaar wordt! (De pectine die in de jam als bindmiddel geeft gefungeerd wordt afgebroken, de jam verliest zijn binding)

Hoe bang moet ik zijn dat mijn zelfgestookte product niet giftig is en dat ik er niet blind van zal worden?

Wanneer je alcohol stookt heb  je vast wel eens gehoord dat de voorloop, de eerste alcohol die uit de ketel komt wordt weggegooid. Waarom is dit? Methanol heeft een kookpunt van 65 graden Celcius. Ethanol, de alcohol die we willen hebben heeft een kookpunt van 78 graden Celcius. Het ligt dus voor de hand dat de Methanol alcohol eerder verdampt dan de Ethanol. Dat is een feit, maar het is niet gezegd dat daarmee alle Methanol weg is (wel een aanzienlijk deel omdat methanol in veel mindere mate aanwezig is dan Ethanol) De Ethanol, de goede alcohol dus, hebben we vanaf 78 graden ook niet in 10 minuutjes er uit gedistilleerd, zelfs niet als de temperatuur van de vloeistof al 90 graden is. Er blijft dus ook altijd een klein beetje Methanol achter! Dat is ook in commerciële dranken zo. Zelfs bier en wijn in de supermarkt bevat in lichte mate Methanol en daar wordt je niet blind van!

Het weggooien van de voorloop heeft nog een functie, de eerste alcoholen die uit de ketel komen stinken naar spiritus en branden op de tong. Dit zou je hele eindresultaat verpesten, dit wil je niet in je drank. Een natuurlijke afkeer van slechte alcoholen is in ons lijf al voorgeprogrammeerd 😉 Vertrouw op je zintuigen, als iets stinkt en erg vies smaakt dan is dat niet voor niks!

Hoe groot is de kans op een Methanol vergiftiging?

De kans op een Methanol vergiftiging is uiterst klein. De krantenberichten waar wordt bericht dat mensen overleden zijn aan een Methanolvergiftiging komen altijd uit Rusland en contreien, oh ja ook een keer uit India. Dit zijn dan geen hobby stokers maar handelaren die bewust drank hebben aangelengd met gedistilleerde spiritus of andere ondrinkbare alcohol, puur uit winstbejag en in 1 keer een heel arm dorp voorzien van goedkope drank. Daar komen dan de berichten vandaan als er 100 doden zijn gevallen door “zelfgemaakte drank” Ook in Nederland kwam het vroeger wel eens voor. Arme mensen stookten spiritus uit met de gedachte dat ze zo de Methanol van de Ethanol konden scheiden en zo de van accijnzen vrijgestelde spiritus drinkbaar konden maken. Maar als een fles spiritus vrijwel geheel uit methanol bestaat valt er niets te scheiden. Je ontdoet je dan enkel van de blauwe kleurstof. De vloeistof blijft even giftig.

Deze praktijken vind je niet bij de Nederlandse (en Belgische) hobbystokers die doorgaans meer uitgeven aan hoogwaardige ingredienten dan dat een fles bij de slijterij kost. Kwaliteit is waar de hobbystoker doorgaans voor gaat, een hobbystoker is niet bezig om op een heel goedkope manier dronken te worden. Dit risico op methanolvergiftiging loop je niet wanneer je goed fruit verstookt, en wil je er een methanolvergiftiging van oplopen dan zal je vele liters achtereen moeten drinken om dat voor elkaar te krijgen!

Wil je echt helemaal zeker zijn? Vergist dan alleen van water en suiker. Er zijn diverse turbogisten te koop die alleen suiker kunnen omzetten naar een goede schone alcohol en dan weet je zeker dat er geen Methanol gevormd kan worden. De schone alcohol smaakt dan na distillatie nergens naar maar je kunt er wel weer goede likeuren van maken. Ook kun je kiezen om een smaak essence te gebruiken.

En dan nog een vraag die we dagelijks krijgen 😉 Vraag: Als ik wijn of bier koop in de winkel en dat verstook dan weet ik toch zeker dat er geen methanol in zit?

Antwoord: Dit is een fabel. Ook in wijn en bier zit een klein percentage Methanol. Dit is niet erg omdat het slechts een heel zwak percentage is. Het kan pas  gevaarlijk worden als je het concentreert (distilleert dus)  Ook bij het distilleren van commerciële producten moet je dus rekening houden met je voorloop. En dan nog een feit, en dat kunnen veel mensen hier beamen: Zelfgestookte drank bevat normaal gezien veel minder rommel dan commerciële dranken. Het bewijs is geleverd op de grote Stookforum BBQ dit jaar. Iedereen heeft vanaf s’middags tot s’nachts van iedereen alles door elkaar heen gedronken en geproefd, en niemand heeft zich gemeld met een kater. Sommigen waren om 07.00 in de morgen al bezig met hun tentje op te ruimen zonder koppijn!  Voor mij het ultieme bewijs dat de producten die hier op Stookforum.nl door de leden zelf gemaakt worden veel minder slecht zijn voor de gezondheid dan de commerciële producten.

Wees dus niet bang en onthoudt: De beste borrel maak je zelf! Ik ben natuurlijk niet volledig geweest in de beschrijving, vul hieronder aan waar nodig en ik probeer het in de tekst te verwerken. Ik hoop dat vele nieuwelingen hier wat aan hebben om hun scepsis weg te nemen 🙂 

Zie ook onderstaande methanol test onder een aantal leden.
https://www.stookforum.nl/thread/check-op-methanol-wie-het-eerst-komt-die/

 
 • Geliked door
 • Nimrax
 • Scoozy
 • JohnDoe
Antwoord
2 op 10 augustus 2017

https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/187575-behandeling-meoh-intoxicatie/ 

Hier word uitgelegd hoe ethanol gebruikt word om methanol af te voeren

 

 

In commerciële dranken uit de slijterij zit vaak veel meer methylalcohol of methanol dan in zelf gestookte dranken. Dat is niet verontrustend, zolang de hoeveelheid maar beneden de gevarengrens blijft.

https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/32474/Hoe-kan-ik-proefondervindelijk-het-verschil-vinden-tussen-methanol-en-ethanol-in-een-substantie 

Hier staat uitgelegd hoe je drank kan testen op methanol

Admin
op 10 augustus 2017

Hier staat uitgelegd hoe je drank kan testen op methanol

Van JohnDoe

Omslachtig maar een leuke proef als je alles in huis hebt, het is bij allemaal slechts een eenmalige aanschaf en je doet er jaren mee. Je hoeft dus geen duizenden euro’s kostende gaschromatograaf aan te schaffen 🙂 Bedankt John!

Ik leer ook iedere dag weer bij 😉

 

 

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Ik zit hier in Roemenie ik drink al 15 jr.bij iedereen en ik leef nog en zie nog altijt als een mooie vrouw voorbij komt,en hier stoken ze met pit en al ik zelf ook,waar je dood of blind van word is waar rotzooi bij gegooid word gr.?Chris V.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 augustus 2017

Sexverslaving heeft mij een nekhernia opgeleverd,ok.
Maar even zonder gekheid: Ik oktober2016 is mijn bloed getest in het AMC en 2 maanden geleden door mijn huisarts. Ik drink best door en geef toe dat het een tandje minder zou kunnen.
Feit is dat ik een verbeterde lever en nierwaarde heb gescoord. Aantoonbaar op papier.
Blind ben ik ook nog steeds niet, creatief en happy as heaven en ik denk dat ze het hebben over slijterij bocht.
Totale ondeskundigheid en misverstanden over stoken omdat het een keertje fout is gegaan in Bulgarije,alwaar criminelen uit winstbejag hun moonshine hadden aangevuld met spiritus. Ja, dan ga je tenminste in 1x dood. Ik ga eerder dood aan teenkanker dan aan mijn hobby. Roken is schadelijker. God is ok. Moonshine is geweldig. Niemand kan en zal me laten doen stoppen ermee.En ik voel me heel verbonden met mijn mede forumleden en laat ze maar lullen. Tegen stom gelul van doemdenkers die ook eens iets gehoord hebben kun je moeilijk op. Dat is mijn uitspraak en nu zuipen,krengen! Cheers!!

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Ik zit hier abrikozen met pit te stoken het valt mij op dat ze de voorloop niet weggooien,ik dus wel,ik drink hier bij iedereen ,en nog nooit ergens last van gehad,wel dat mijn bloeddruk hier perfect is.? En wij ons maar zorgen maken over deze zaken ze gooien hier het fruit met bezinksel fruitvliegen pitten en de  hele rotzooi in de ketel,er word niets gewassen.en ik haal er een mooi resultaat uit.????Gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 15 augustus 2017

Ik neem mijn stooksels regelmatig mee naar het werk voor controle in de gaschromatograag. Nog nooit methanol gevonden.

Zaterdag had ik nog een feestje met enkele vrienden. Er is serieus gedronken want mijn voorraad is serieus geslonken. En niemand had ‘the day after’ last van een kater.

Twee zaken die er op wijzen dat amateurs zoals wij kwaliteit kunnen leveren. Dus steeds voldoende voorloop nemen!

Forum Lid
op 15 augustus 2017

DDM.ik gooi de voorloop ook altijd weg ik denk altijd wat maken een paar glaasjes uit als je 30 ltr. stookt ik hou er niet van om met mijn of anderen hun gezondhied te spelen.gr?Chris.V.

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Chris, vooropgesteld dat ik slechts morellen en graan heb gestookt in de Grainfather dus kan alleen daarover mijn bevindingen geven. Maar op de Grainfather zit thermometer waar je aan de ene kant niks aan hebt want je stookt op wattage en moet ruiken en proeven, maar aan de andere kant zie je dat de thermometer ongeveer 2 tot 3 graden lager aangeeft dan de computer die die stookwijn in de ketel meet. 

 

Lekker belangrijk zal je mogelijk zeggen maar dat is niet helemaal het geval. Je ziet namelijk de methanol komen en je ziet waar het stopt. Het zijn drupjes, in ieder geval bij graan en morellen.

 

Als de thermometer 83 graden aangeeft begint het interessante gedeelte, m.a.w. dan is de smaakt perfect. De voorloop is minuscuul ( drupjes) en niet eens slecht maar neigt toch iets meer spiritus. Die flikker ik dus ook weg, maar veel methanol zit er niet in. 

 

My 2 cents, weet dus niks van de rest. Ik heb het over kersen en graan. 

Admin
op 15 augustus 2017

Lummel, als iets niet aantrekkelijk smaakt en het ruikt boevendien naar spiritus dan geven jouw zintuigen zelf al aan dat het niet goed is. Dat het slechts een klein beetje is, dat klopt in ieder geval bij de morellen. Morellen bevatten bijna geen Pectine waardoor er ook bijna geen Methanol gevormd wordt. 

 

Vertrouw op je zintuigen. Je hebt zelf gezien bij de bbq dat er niemand echt straalbezopen is geworden en ook niemand een kater heeft gehad. Je was er bij dus je weet zelf wat er daar gedronken is door iedereen. 

 

DDM geeft ook al aan dat hij meerdere malen de zelfgestookte dranken heeft getest in het lab op zijn werk en dat er geen methanol was aangetroffen.

 

Zoals wij hobbystokers werken is nog veiliger dan hoe de industrie werkt waar je wel koppijn van krijgt. 

 

Ik heb mijn striprun van de morellen nog steeds op verse kersen staan te macereren, en ik weet dat ik eigenlijk nog een keer een spiritrun moet doen, maar aangezien morellen bijna geen Pectine bevatten durf ik er af en toe een glaasje van te drinken. Hij is zo lekker, ik vind het bijna zonde om hier nog een spiritrun van te doen. 

 

Mijn gezond verstand zegt dat ik het voor de zekerheid wel moet doen, maar de industrie had met minder al genoegen genomen, dat weet ik zeker.

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Lummel ik stook alleen fruit ,ik heb een ketel van100 ltr.ik stook altijd met de deksel er af tot het heet genoeg is dan vervliegd methaan al voor een gedeelte,de voorloop gooi ik ruimschoots weg op 30 litr.maakt een halve litr.voor mij niets uit ik stook ongeveer 120-160 litr. per jaar ik gebruik geen therm.meter het enige wat ik gebruik is een alc.meter.ik zit nu in Roemenie en heb zelfs geen alc.meter,drank in het vuur spugen of met fles schudden,heb vandaag ongeveer 40 kg abrikozen gestookt op houtvuur 8 ltr.van 40-45% ik zit nu lekker met een zelfgestookte van druiven en een Roemeens biertje,Adriana is buiten op een houtvuurtje de eenden die ik vandaag de kop heb afgeslagen te braden,wat een leven.gr????Chris.V.

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

eend, ben er dol op.

 

Maar of een halve liter weggooien niks uitmaakt voor jou doet niks af aan de vraag ” hoeveel methanol zit er nou eigenlijk in onze producten?”.  Blind worden, fabels en feiten heet het topic maar volgens mij praktisch niks. Maar heb het alleen getest met graan en kersen dus geloof me niet. Wees voorzichtig. 

Rum trouwens ook maar dat heb ik niet zo nauwkeurig kunnen volgen want toen had ik nog geen Grainfather. Met de Grainfather die alles digitaal heeft begrijp ik in ieder geval veel meer. Wat was ik toch aan het kutten! De rum heb ik destijds gewoon geproefd en daar kan je ook op vertrouwen is mijn mening. 

 

 

Admin
op 15 augustus 2017

In rum zal ook weinig methanol gevormd worden, voornamelijk suikers, geen pectine en geen houtachtigen. Voorloop gooi je weg tot het lekker begint te ruiken.

 

Lummel, ik heb niet de indruk dat jij je stoomketel ooit nog gaat gebruiken of niet? Wanneer poets je hem op en zelt je hem in de verkoop? Dan heeft Helma haar tuin weer terug!

Crew member
op 15 augustus 2017

Whisky(moonshine) met eend! Lekker Chris!! Eet ze alvast! Even terug on topic:
Ik heb werkelijk nooit meer een kater vanaf de start van deze geweldige hobby.
Dus al dik 5 jaar. Gewoon fris je bed uit. Jan, laten we ons berusten in het feit dat de mis-gunners- de azijn en zoutzuurpissers soms een misplaatste steek onder water geven.
Aan jou om deze “spam”te verwijderen als je zulke zooi binnenkrijgt.
Ooit zag ik een forumlid schrijven: Alles is giftig. Alleen het gaat om de hoeveelheid.
Wisten jullie al dat blijkt dat je van een kropje sla dik wordt?
De kunstmest waarmee het is opgekweekt activeert ook vet-aanmaak in je lichaam.
Alles is slecht en verrot. Laten wij er het beste van maken,bro’s+sis:-) Cheers!

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Nou ja, als je lekker binnen bij de verwarming kan stoken op 1/20 graad nauwkeurig. Tja, veel beter wordt het niet. Charme, matig,  maar ben blij dat ik de regen en kou niet meer in hoef. 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Ik stook fruit en vroeger met de pitten dat doe ik nu hier in Romenie ook daar om stook ik het liefs zelf ,ze hebben het mij hier geleerd maar de opbrengs van mij en de kwaliteid van mij vinden ze beter,maar ik hou wel goed rek.met de voorloop,hier letten ze daar niet zo op,ondanks dat is hier nog niemand ziek of dood gegaan,ik neem geen risico’s ik heb deze week 40ltr gestookt wat maakt dan een ltr.uit gr.??Chris.V

 

Crew member
op 15 augustus 2017

Zo doe ik het ook Chris. Als iets me niet aanstaat pleur ik het net zo makkelijk weg.
De Industrie gaat voor maximaal, wij voor optimaal en dan ook nog +100% ok.

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

maar ik hou wel goed rek.met de voorloop,hier letten ze daar niet zo op,ondanks dat is hier nog niemand ziek of dood gegaan,ik neem geen risico’s ik heb deze week 40ltr gestookt wat maakt dan een ltr.uit gr.??Chris.V

 

Van ChrisV

Niks, maar wat ik enkel bedoelde te zeggen dat ik dat door elektronisch de temp te meten het allemaal beter in de gaten kan houden. Ik denk dat methanol een mythe is om bang te maken. Maar nogmaals neem veiligheid in acht. Het zijn gewoon mijn bevindingen. 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Lummel daar heb je gelijk in,zo denk ik er ook over ,ik zou het mij zelf nooit vergeven dat er iemand ziek zou worden van mijn drank,ik drink ook het eerste van wat ik stook,zodat ik weet dat er niemand er ziek van word.bij mij word alleen moonshine gedronken,nooit iemand ziek of hoofdpijn.ik nog niet na 1.5 ltr. maar ik ben prof.???gr.???Chris.V.

 

Crew member
op 15 augustus 2017

Dat is gewoon keihard waar. En Chris, jij bedankt dat we hier zoveel van je mogen leren op -old school-basis. En ik hoop dat je nog met meer komt. Ik ga even een lekker fleske toasten op iedereen hier. Cheers:-)

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Nimrax ik zit alweer aan de druivenstook te proeven met een lekker biertje,ik ben aan mijn gezondheid aan het werken.van al die zelfgestookte is mijn bloeddruk op een perfecte druk lang leve moonshine,voor mij is het ook de manier van leven op een primitive manier een goed product maken als alles uitvalt heb ik nog drank en kan ik stoken.gr???Chris.V

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Ik neem mijn stooksels regelmatig mee naar het werk voor controle in de gaschromatograag. Nog nooit methanol gevondenVan DDM

Ik neem aan dat je praat over controle van de fijnstook.  Controleer je de fijnstook ook op congeners, zoals aceetaldehyde, ketonen, propanolen, butanolen en amylacoholen?

Gaat die analyse waarover je melding maakt  enkel over fijnstook bekomen uit een suikerbeslag? En welke gist heb je gebruikt om het beslag te vergisten? 

 

Forum Lid
op 16 augustus 2017

De ‘analyse’ is gebeurt op het eindproduct, dus na de fijnstook. Dit zowel op zelfgemaakte whisky met prestige whiskygist als op alcohol verkregen uit een suikeroplossing met alcotec turbogist.

 

Ik heb enkel gezocht naar mogelijke aanwezigheid van methanol. Een chromatografische analyse op de andere componenten is voor mij niet mogelijk omdat ik (1) niet beschik over het juiste referentiemateriaal en (2) ik dan waarschijnlijk zodanig moet spelen met de instellingen van het toestel dat dan (tijdelijk) niet meer kan gebruikt worden waarvoor het door mijn werkgever is geplaatst.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 september 2017

Hey, bedankt voor alle info aan iedereen die hier iets heeft uitgelegd, nu heb ik op youtube een filmpje gezien die zegt dat je door simpel een beetje drank te verbranden kan zien of er methanol inzit, de link is https://www.youtube.com/watch?v=nxFT0zspcCo

Nu heb ik dit geprobeerd bij de eerste druppeltjes die eruit komen als ik stook, en bij wat er wat later uitkomt en het gaf dezelfde soort vlam.

Ik stook in een ketel van 15l, dus telkens een 8-tal liter maisch, gemaakt van mais, gerstemout, maismout, rogge, ensuiker, niet allemaal samen daarom, ik ben nog aan het zoeken wat de lekkerste combinatie is.

Ik gooi altijd een half bierglas als voorloop weg, zowel in de ruwstook als in de fijnstook, aangezien ik niet zo goed meer kan ruiken, maar ik vraag me af of teveel of te weinig weggooi.

Ik heb idd veel minder last van katers en zovoort van mijn zelfgemaakte drank tegenover de goedkopere dranken in de winkel.

Mijn vraag is, is deze vlamtest nuttig, of is dit een filmpje dat op niets gebaseerd is?

Ik heb nu niet veel zin om de meerdere ingredienten, die in een vorige post als test meegedeeld werden, aan te schaffen, aangezien het redelijk wat is.

Veel plezier gewenst aan iedereen.

 

Forum Lid
op 10 september 2017

Lilpuppie ik gooi geen half bierglas weg meestal een borrelglas maar ik laat de ketel op themp.komen met de deksel er af dus zou al het meeste vervlogen zijn aan dat glas ruik ik ook niets verkeerd aan maar ik gooi het wel weg.ik of anderen die mijn drank drinken hebben nooit hoofdpijn,wel vd.rotzooi uit de winkel.gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 10 september 2017

Nog een paar leuke weetje in het feit of fabel verhaal :

We weten dus nu dat methanol vooral ontstaat als je pitten, steeltjes, kontjes, en steeltjes meevergist. Ben je er erg bang voor omdat je dat gedaan hebt kun je een ruime voorloop nemen die je weggooit. Daar zit dan alle methanol in als het goed is. Omdat eerst alle methanol uit je ketel verdampt en pas daarna de ethanol. Dat is een feit.

 

Ook dat er in sommige slechte dranken die je koopt bij de slijter wel eens wat in kan zitten. Dat is altijd erg weinig.

 

Het weetje wat ik wil delen is de dosis. Paracelsus leerde ons al dat er geen echte giffen zijn, het gaat om de dosis.

 

Nu koop je brandspiritus in de winkel. Die bevat vrijwel alleen maar methanol + een klein beetje andere stoffen. Dat gaan we een keer of 3 overhalen (de alcohol wassen) zodat we met pure methanol werken.

Dat lengen we dan aan met water totdat het op de sterkte is waarop de meeste mensen sterke drank drinken; 40-45% .Dan neem je een standaard borrelglaasje

http://Door Kelly Martin https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1376938

 

 

Drink je 1 zo’n glaasje dan is het genoeg om permanent en levenslang blind te worden. Drink je twee van die glaasjes dan word het je dood.

 

Dan weet je dat.

 

Er is nog iets om te weten waar je je voordeel mee kunt doen.

 

De symptomen.

Iedereen hier kent denk ik wel de symptomen als je veel te veel goede borrels gedronken hebt. Je begint te wauwelen inplaats van praten. Moeite om in een keer je glas op te pakken. Onvast te been. Duizelig.

 

Deze zelfde symptomen heb je al na een half borrelglaasje methanol. Let daar dus op ! De mensen die het is overkomen en het konden navertellen waren mensen die niet de ene borrel na de andere achterovertikken. Het waren mensen die rustig een half uur met 1 borreltje doen. Op zo’n manier kun je van minder als 1 borrelglaasje al zo dronken worden dat je in slaap valt en met geen 10 paarden meer wakker te krijgen bent. Vraag is dan of je ogen het nog doen als je ze weer opendoet …

 

2 borrels is absoluut een dodelijke dosis.

 

Doe er je voordeel mee als je iets niet vertrouwd.

Forum Lid
op 10 september 2017

Ik ben nu voor de 4e keer rum aan het stoken, daar zit niet of nauwelijks methanol in maar ik merk wel dat er geen voorloop meer is alles smaakt perfect vanaf de eerste druppel. En dat was drie keer eerder niet. Kortom, wil je veilig zijn stook 4 keer (rustig) en het is volgens mij onmogelijk om methanol mee te krijgen. Maar dat is dus op smaak, weten doe ik het niet. 

 

Crew member
op 10 september 2017

Quirijn, het blijft een hardnekkig misverstand dat spiritus voornamelijk uit methanol bestaat. Uit de rest van je verhaal denk ik ook dat je ethanol verwart met methanol.

 

Brandspiritus, meestal kortweg spiritus genoemd, is een mengsel van alcohol, water en diverse toevoegingen.

Spiritus wordt gebruikt als schoonmaakmiddel en als brandstof. Brandspiritus bestaat grotendeels uit ethanol. Er is een giftige stof aan toegevoegd (meestal methanol), om de alcohol te denatureren (ongeschikt te maken voor consumptie). Daarnaast bevat het een blauwe kleurstof en een geurstof om de zo behandelde alcohol goed herkenbaar te maken. Ook bevat het een braakmiddel voor het geval iemand de spiritus toch binnenkrijgt. Over zo behandelde alcohol hoeft dan geen accijns te worden betaald. De samenstelling van brandspiritus is doorgaans: 85% ethanol, 10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyridine (een geurstof) plus een blauwe kleurstof. De verbrandingswaarde van spiritus is 18 × 109 J/m3 en de dichtheid 0,84 x 103 kg/m3.

 

Crew member
op 10 september 2017

Munckerick, it’s true: https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandspiritus

Verder goede posting Quirijn. Sommige mensen denken echt dat je na spiritus distillaat iets consumeerbaars overhoudt. Helaas. Gewoon eerst stookwijn maken dus.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 september 2017

Eerlijk gezegd ben ik nog niet zo’n doorgewinterde stoker maar de pruimen die ik tot nu toe heb gestookt heb ik met schillen en pitten laten vergisten. De pulp zonder pitten stoken en bij de tweede stook op reuk en zicht de voorloop bepalen. Het is mij opgevallen dat (een deel van) de voorloop een hele lichte blauwe kleur heeft in tegenstelling tot wat er later uitkomt en helemaal helder en ‘stroperiger’ is. Ik denk dat ik in de praktijk teveel weggooi (met 30 liter ketel gooi ik meestal ongeveer 300ml voorloop weg) maar beter geen risico.

Toch blijf ik het een kunst vinden om die voorloop te bepalen. Misschien een idee voor een nieuw topic om wat dat betreft ervaringen te delen?? Het is natuurlijk een redelijk elementair dingetje van het stoken haha

Crew member
op 14 september 2017

Gijs, mijn advies: Alles met een kleurtje: NIET drinken.  Mogelijk is je systeem vervuild. Bij de minste twijfel: niet doen.

 

Forum Lid
op 14 september 2017

Gijs ik denk dat je leiding koper afgeeft,dus dat absoluut niet drinken,wat daarna uitgekomen is is ok,je hebt de leiding schoon gestookt,wat de voorloop betreft,ik laat mijn ketel open tot het dampt het eerste wat vervliegd is de methanol dan sluit ik de ketel en gooi ik ongeveer een a twee borrelglaasjes weg ik ruik daar aan als het lekker ruikt is het goed om te drinken,ik werk het zelfde als jij met de pruimen.en palinka is 55% en die stook je twee keer,is sterk maar lekker.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 16 september 2017

Zou kunnen jongens, maar het is tot nu toe altijd zo geweest, alleen eerste twee borrelglaasjes. Heb net een nieuw koeling gemaakt en het is daarmee niet anders en ik maak altijd alles grondig schoon. Heb het ook bij een andere stoker gezien. Het is geen kleur maar meer een soort gloed, een andere structuur ofzo. Geen idee wat het is. Hoe dan ook, ik drink alleen wat kleurloos is, goed ruikt en goed smaakt, geen zorgen. Maar evengoed bedankt voor het scherp houden!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 16 september 2017

Uit het draadje blauw destillaat:

https://www.stookforum.nl/thread/blauw-distillaat/

 

quote author=”JohnDoe”]

Blue Spirit

Sometimes the spirit may get a slight blue tinge to it. This is usually a sign that you’ve used too much nutrient in the wash. Mike explains …

I [previously] replied, saying it was probably due to copper salts coming from acid wash. I WAS WRONG!!!!

In fact, I’ve learned that it is just the opposite! Acid washes do not corrode the condenser (unless, perhaps, they’ve been allowed to sit far to long and have gone acetic), but neutral to alkaline ones DO. Heating an ALKALINE wash, particularly one with lots of nitrogen-containing compounds that have been put in as nutrients, liberates ammonia, which corrodes the heck out of reflux coils and dyes the distillate a distinct greenish blue.

The Upshot: if the WASH is turning blue, it’s probably due to acid wash corroding a copper sheathed element or a copper boiler, but if the collected DISTILLATE is blue, (and probably ammoniacal, but not always), the wash should be acidified!

Turbos contain a lot of nitrogen-containing compounds, and at neutral to high pH, these can liberate free ammonia. At low pH, they are bound up with the acid as salts, and do not liberate ammonia. So, by adding nutrients to an already nutrient rich turbo, you can inadvertently push the mix over the line and get ammonia with your distillate.

Bron

[/quote]

 

Forum Lid
op 17 september 2017

Kijk, weer iets geleerd!

Forum Lid
op 23 september 2017

Hallo allemaal! Wilde voor de eerste keer mijn grainfather met reflux gaan gebruiken. Fijntjes rustig kijken hoe het werkt. Vroeg mij af met het verstoken van bier, hoeveel voorloop zouden jullie daarvan weggooien? 

Crew member
op 24 september 2017

Ik zou 100 ml weggooien.

En als hij dan nog niet lekker ruikt zou ik meer weggooien.

Forum Lid
op 24 september 2017

Ik laat mijn ketel altijd open staan tot het begint te dampen,dan is het meeste al verdampt,dan gooi ik twee borrelglaasjes weg en ruik of het lekker ruikt,bij 20% stop ik met stoken.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 15 september 2018

Ik verwarm meestal voor op 60 graden, noodgedwongen. Bij het in de ketel gieten verdampt er vaak al van alles. Ik vang meestal op in fracties van 100 ml, tot ik aan een vlak stuk kom, dan gebruik ik 500 ml. Bij het mengen ga ik uit van het midden, dat nog goed ruikt. Vandaar uit werk ik naar voren en achteren en beoordeel steeds de geur (en smaak) van het potje voor ik besluit: meenemen of opzij zetten. Dat is voor elke stook weer verschillend.

Oh, en blauw of groen distillaat zou ik opzij zetten. Eventueel nog een keer overhalen, dat helpt vaak wel.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 september 2018

Er worden veel sprookjes verteld over methanol.

Om te beginnen is het inderdaad behoorlijk giftig, veel giftiger dan ethanol. Grappig is wel, dat een remedie tegen methanolvergiftiging een overdosis ethanol is. Zolang er genoeg ethanol in je bloed zit, wordt de methanol niet door de lever omgezet, omdat voor beide stoffen dezelfde enzymen gebruikt worden en ethanol eerst aangepakt wordt. Als je dat lang genoeg volhoudt, wordt methanol uitgescheiden zonder verdere schade aan te richten. Het zijn namelijk de omzettingsproducten die zo giftig zijn. Dus een week lang ethanol voeren is het motto.

Een opvallend hardnekkig misverstand is, dat methanol bij distilleren eerder uit de wijn of het bier verdampt dan ethanol. Dit lijkt logisch, maar het is maar beperkt waar. Omdat methanol zo lijkt op water en ethanol vormt het stevige mengsels met beide stoffen. Proeven laten zien dat methanol in de eerste fracties ruim voorhanden is, maar verder gedurende de hele stook in vrijwel een gelijke hoeveelheid voorkomt. De stinkspullen (acetylaldehyde, ethylacetaat, aceton etc.) zijn al snel weg, gelukkig. De stinkerds maken dat we vanzelf een voorloop weggooien, maar methanol ruik en proef je niet. Je gooit het in de eerste fracties alleen maar weg omdat de voorloop zo stinkt. Omdat methanol de hele rit mee overkomt, valt het ook bijna niet weg te distilleren. Ook niet met hoge kolommen of zachtjes stoken.

Ook is het voorkomen van methanol niet beperkt tot distillaat. Het komt van nature al voor in fruit en bij het verwerken van fruit tot sap of wijn gaat de productie gewoon door. Toevoegen van pecto-enzyme maakt dat erger. Gelukkig zijn de gehaltes erg laag: zelfs in mangowijn of -distillaat zit zo weinig, dat je je echt volledig in coma moet zuipen om door de drank een methanolvergiftiging op te lopen. Nou, en dan ben je toch al ver heen!  In suikerwijnen of in graanbieren, dus ook in de distillaten daarvan, zit het helemaal amper, omdat er geen pectines in suiker of graan zitten.

Ik zag zelfs ergens de bewering dat tijdens het stoken zelf ook wel eens methanol geproduceerd wordt. Dit is lulkoek! Of je moet heel bijzondere stofjes meestoken die je echt opzettelijk toevoegt met dat doel. Ja, en dan ben je gestoord.

Een luciferproefje voor aantonen van methanol is ook onzin. Beide alcoholen branden met een onzichtbare vlam. De ervaring met een campingbrandertje is wel, dat methanol schoner stookt dan ethanol. Ethanol geeft iets meer roet af. Maar dat kan heel goed liggen aan de afstelling van zo’n brandertje. Je keukenfornuis is ook niet geschikt voor butagas of propaan.

Het komt wel voor dat mensen vergiftigd raken door illegale stooksels. Maar dan is er meer aan de hand. Meestal worden dan, al dan niet met opzet, giftige stoffen toegevoegd aan de drank.  Autoriteiten grijpen dat soort berichten graag aan om paniek te zaaien en zelf stoken te bestrijden.

 

Forum Lid
op 15 september 2018

Kees22ik ben het geheel met je eens,ik stook ook wel eens in Roemenie,ze vonden het vreemd dat ik de voorloop weggooi,vonden ze zonde,ze stoken daar gewoon met de pit van pruim ed.ik gooi de voorloop wel weg.de alcohol doden die vallen gaan dood om dat de drank met rotzooi vermengd word,volume is meer geld,ook mensen die in de winter bezopen langs de weg bevriezen worden onder die noemer geplaatst.ik drink in Roemenie bij elke thuisstoker,nooit hoofdpijn leef nog en ben ook niet blind.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 15 september 2018

Stoffen waarmee je tijdens distileren te maken zou kunnen krijgen hebben allen diverse kookpunten .
Dat zijn o.a. :
Acetaldehyde 20,2 gr C.
Ethylacetaat 54 gr C.
Methylalcohol 64,7 gr C.
Ethylalcohol 78,3 gr C.
Propylalcohol 97,8 gr C.
Butylalcohol 117 gr C .
Amylalcohol 137 gr C .
Deze zijn daarom apart te scheiden .
Dit kan Net als in de grote raffinaderijen door Distillatie in diverse stadia.

De kook temperatuur van methyl is dus 64,7 graden .
Dus wanneer je bij opstoken van ketel temperatuur eerst enige tijd instelt op 64,7 graden kun je de methylalcohol scheiden / uit distileren .
Ook de Acetaldehyde en Ethylacetaat ben je dan kwijt.
( de 64,7 is dus gemeten in de brug , het punt waar de alcoholdamp over gaat naar koeler )
Zodra er enige tijd uit de uitstroom niets meer komt kun je verhogen naar 78,3 graden voor de Ethylalcohol die wij nodig hebben voor de drank waar het ons omgaat.

Bij 78,3 gr op de brug is de Ethylalcohol 98,8 % , bij 79,9 gr 86,5% , bij 80,8 gr is deze 81,9 % en bij 95,9 graden is alcohol nog maar 35,5 % .
Wat er dan nog uitkomt stinkt enorm en zal Je allang niets meer opvangen dus de Propyl , butyl en Akylalcohol is nagenoeg onbelangrijk.
Dus des te nauwkeuriger je werkt des te zuiverder is alcohol.

Wanneer je een brouwsel waar methyl in aanwezig is meteen op stookt naar 78,3 gr C. is dus met enkele scheiding 1 of 2 borrelglaasjes voorloop verwijderen nog niet alle methylalcohol verwijderd en zal door een deel van proces nog methyl meekomen omdat het zich makkelijk verbind aan andere aanwezige alcoholen en water .
Dus vooraf uit distilleren op 64,7 gr C is daarvoor de methode.

Methyl in dranken gemaakt uit fruit.
In voornamelijk fruit komt pectine voor .
Bij vergisting zal door aanwezigheid van pectine in de vrucht methylalcohol worden gevormd .
Door pecto enzym [ pectine afbrekend enzym) toe te voegen voor vergisting zal de pectine afbreken en weinig tot geen methyl meer aanwezig zijn .Ook kun je voor je gaat vergisten de fruit 30 min verwarmen op 85gr C . Hierdoor werkt het enzym dat de methyl afsplits niet meer en ontstaat er tot 90% minder methyl alcohol.

Bij graan en suiker vergisting ontstaat geen methyl.
Wanneer je toch wil weten of er na distillatie Methylalcohol aanwezig is kun je dit testen .
——-
De Test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit :
Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol . Voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )
Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.
Laat dit 15 min staan .Er ontstaat een bruine aanslag .Voeg nu 2ml oxaalzuur toe,
( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )
Verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is .
Voeg 1 ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.
Na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn .
Is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.
—–
Kortom in voorbehandeling is methyl grotendeels te voorkomen .

Tijdens distileren door met temperatuur regeling van ketel en met thermometer de verschillende temperatuur stadia’s te regelen kun je methylalcohol scheiden voor je de uiteindelijk drank Destillatie begint.

En in nacontrole kun je bepalen of de drank verantwoord is te drinken .

In de “oudheid” stookte men met open ketels op en liet men de ketel eerst even dampen hierbij komt al grotendeels de niet welkome stoffen vrij en sloot men zodra het zacht begon te pruttelen en de geur verbeterde na een poosje de ketel om dan het distillaat op te vangen. Ook hiermee kreeg men een goede drank met verwaarloosbaar hoeveelheden methyl. Maar dit vergt enige ervaring om op deze manier te stoken.

Met beetje gezond verstand werken hoef je geen zorgen dus te maken over Methylalcohol.

Forum Lid
op 15 september 2018

Sorry, maar er zitten wat foutjes in je stuk.

Methanol ontstaat o.a. door de afbraak van pectine door pectinase. Dus als je veel pectinase toevoegt bij het maken van de fruitpulp, maak je ook juist methanol. Hoe effectiever de pectinase, des te meer methanol.

Verder is het kookpunt van methanol wel een stuk lager dan dat van ethanol, maar je raakt de methanol niet kwijt in de voorloop. Wel de andere viezigheden, en methanol voor een deel ook wel. Maar dat gaat om pakweg eenderde van de hoeveelheid methanol.

Zie:https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/0b908be6-2673-45a5-8c2f-b3b6abc1aa37

Volgens de site bestaat er ook een Nederlandse versie (dat is verplicht in de EU!), maar mijn verbinding is er traag.) Het is mogelijk methanol weg te stoken, volgens deze studie, maar de installatie die beschreven wordt omvat wel minstens drie kolommen met terugvloeien en zo! Mij te ingewikkeld.

Praktijkcijfers in het volgende artikel:

http://www.scielo.br/pdf/sa/v67n3/a05v67n3.pdf

In het Engels, maar de grafieken en tabellen zijn gewoon eenvoudig te lezen. Zie bijvoorbeeld tabel 1. Let wel op: de stoffen, behalve ethanol, worden uitgedrukt in mg per 100 ml pure ethanol (aa). Daarom stijgt het gehalte methanol in de laatste paar fracties opeens heel sterk! Als het  omrekent naar ml per 100 ml fractie, daalt het gehalte methanol heel langzaam. In tabel 2 worden de cijfers van de fijnstook gegeven.

Forum Lid
op 15 september 2018

Sorry: de Nederlandse versie van het EU-rapport komt niet op mijn scherm, bestaat misschien ook niet. Maar figuren en tabellen zijn toch wel te lezen.

Forum Lid
op 15 september 2018

Er zijn Heel veel tegenstrijdige verhalen over methyl .
Maar je kunt voor en na het distileren op 64,7 en ook na de totale distillatie testen of er methyl aanwezig is en ook eventueel de waardes.
Boven staat hoe je aanwezigheid kunt testen .

Forum Lid
op 15 september 2018

Robbert,en Kees22,die manier vd.oudheid pas ik dus toe,ik laat mijn ketel open tot hij dampt,laat hem ook even openstaan,ik heb ook nooit last van nare smaakjes,ik stook door tot 20 %zou mischien tot 10% kunnen stoken maar daar ben ik om eerlijk te zijn te lui voor,ik werk niet volgens tabellen boeken of iets dergelijks,ik stook op gevoel,en met gebruik van mijn hersens en het liefs op de manier vd.oudheid,en het werkt perfect,in princiepe heb ik nog geen alc.meter nodig ik schud met de fles en kan op 5% nauwkeurig zegen hoeveel%

Forum Lid
op 15 september 2018

Chris Ik heb in mijn studie tijd voor mijn scheikunde een aantal maanden een soort stage bij een distilleerderij gedaan . Daar werd ik overspoeld met driverse methode , distillatie van puur alcohol in toen moderne machines , ook diverse authentieke dranken in toen 80 j oude Ketels maar ook het laboratorium werk . dat is nu bijna 40 j geleden . Voor het thuis stoken wat ik ook al die jaren doe gebruik ik minimale middelen bijna net als jij .
Dat Volstaat prima .
Als de basis en grondstoffen goed is zal eindproduct ook goed zijn .

je kan het net zo moeilijk maken als wil .
T is net als een ei bakken . je kan het op een Dure Borreti in drukpannetje maar ook op een leisteen in de zon .
beide keren is het een gebakken ei .
(Als je maar zorgt dat de kip er omheen weg is .)

Forum Lid
op 16 september 2018

Robbert, volgens wiki heeft Ethylacetaat een kookpunt van 77,1 C. Dit ligt dan dus verdomt dicht tegen die van ethanol aan. 

Forum Lid
op 16 september 2018

Robbert,met gewoon je hoofd gebruiken kom je vaak al heel ver,en geduld,je hersens gebruiken werkt ook tegen altsheimer,je kunt het zo moeilijk maken als je wil en zo duur als je wil.onze voorouders hadden niet die middelen maar evengoed drank.

Forum Lid
op 16 september 2018

Arak , ik heb net even nageslagen In scheikunde en Paar leerboeken Likeurstokerij .
Vreemde is inderdaad er staan verschillen waardes .
Likeur stokerij 54 gr en scheikunde 77,1 . Vreemd !
Ik weet niet waarom deze verschillen .
Misschien dat het verschil te maken heeft met onder druk of in vrije vorm ,
Of Synthetische of bio of in verbinding of zuiver .

Forum Lid
op 16 september 2018

Chris , jij en ik horen zelf al bijna tot de voorouderen .
Enige wat er toen ik begon te koop was voor de niet professionele stoker was het schaarse laboratorium glas werk wat duur was en maar 5 liter kolven .
Dus we moesten wel met wasketels , melkbussen en boilers iets bouwen .
Dus we moesten wel op oude traditie manieren werken .
Wat wel grappig is dat er in frankrijk , Duitsland en engeland een aantal Vrij grote whisky , Absint , gin , snaps stokerijen zijn die nog steeds met grote koperen potstills ( van 500 – 1500 liter )
commercieel produceren .
(In Plymouth , Ascot , chestershire zijn er aantal waar je gewoon ook rondleiding krijgt als je binnenstapt . Erg leuk ! . Maar ga op de fiets want je komt er aangeschoten uit )

Forum Lid
op 16 september 2018

En dan zeggen ze iets over oudjes.oude drank smaakt ook het beste.en Adriana zegd een oude haan maakt de soep lekkerder,wij hebben een leeftijds verschil van 32jr.dus zij kan het weten.???

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2018

Goed stuk!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 september 2018

Ik ben voor de eerste keer kirsch aan het verouderen. 5 flessen verdund met water wat ik uit kersensap heb gedistilleerd tot 45%. Dit moet 3 uur op 50 graden volgens de theorie (gebruik de Granfather) met een losse dop op de fles maar ik vraag me af of je metyl ook weggeblazen uit een fles krijg door te verouderen op laten we zeggen 67 graden gedurende 3 uur. Is zuiver hypothetisch want er zit geen metyl in mijn kirsch, kan ook niet na minstens 3 keer gestookt te zijn. Maar zou het kunnen? Wie weet het. Dan is verouderen niet alleen lekker hoop ik, ( dat weet ik over een paar uur) maar ook veilig. 

Admin
op 15 september 2018

Ik denk dat het heel goed is dat je dit doet Lummel. Het kan alleen maar beter worden. Lubberhuizen en Raaff laat de Eau de Vie meer dan een jaar rijpen voor het de deur uit gaat. Zal vast niet voor niets zijn.

 

Ik heb ook Kirsch gemaakt,dit jaar met de T500 met vermogensregelaar. Hij is nog beter dan die van vroig jaar, en die was al erg lekker. Er is een hoeveelheid glucose aan toegevoegd, dus niet helemaal zonder suiker zoals jij hebt gedaan. Maar hij is zo extreem lekker dat ik denk dat het verschil tussen die van jou en mij niet heel groot kan zijn. Hij is echt heel erg lekker.

 

Ik meen eens gelezen te hebben dat jij niet van Tonic houdt. Ik ben zelf  een enorme liefhebber van Gin Tonic. Dat drink in alle variaties. Nu mijn Gin eens op was heb ik Kirsch gebruikt inplaats van Gin. Het resultaat was niet normaal, zo lekker! De kersensmaak die is gevangen in de Kirsch kwam zo extreem naar voren in deze mix dat een klein kind nog direct zou zeggen dat hij kersen zou proeven. Zo sterk was die smaak aanwezig. Zelfs als je niet van Tonic houdt zou ik zeggen dat je toch even die drempel over moet gaan en het gewoon eens zou moeten proberen. Het is echt de moeite waard.

Kom anders eens met Lummelientje mee naar Deventer, dan kun je het proeven. Steken we daarna de bbq aan om de dag vol te maken 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2018

Jan ik heb net 3 uur verouderen geproefd. Wat een deceptie. Ik ga nooit meer verouderen want de smaak vlakt alleen maar af. Wil je goede kwaliteit wodka van graan dan moet je dat doen. Voor de kirsch is het kut. Kan niks anders zeggen. 

 

Maar ik heb nog voldoende goede kirsch en deze mislukking gaat er wel in met een sinaasappeltje. Ik ben (liever gezegd Lummelientje) de marktkooplui aan het af gaan voor rijpe druiven. Moeilijk moeilijk maar dinsdag weet ik meer en dan kan ik eindelijk eens wat gaan doen met de chiller en er minstens 1 of liever 2 fermenters aan vastknopen. Maar zo makkelijk zijn deze kilo’s niet te bemachtigen. 

 

Maar mijn appelsap project ga ik gelijk goed doen en absoluut geen suiker. Het verschil is echt enorm, geen grapje. Dat is echt dag en nacht. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 15 september 2018

klopt Lummel ,wanneer je zou verouderen op 65gr zal inderdaad ook de methyl uitdampen .
ja kirsch is zal nagenoeg geen methyl bevatten . kersen zijn juist de laagste pectine houdende vrucht .
verouderen op iets hogere temperatuur kun je ook iets kortere tijd aanhouden . 2 – 2 ,5 zur.
Laat na verouderen even de dop losjes tot je op kamer temperatuur is .
Vast draaien en op kelder temp +/- 12 graden
2 weken laten rusten .
Heerlijk word dat Lummel.

Forum Lid
op 15 september 2018

Robbert, hoop dat de kersensmaak terug komt. Baal behoorlijk. Maar weet nu wel de perfecte wodka van graan te maken, verouderen dus en met de appels ga ik het weer anders doen. 

Crew member
op 15 september 2018

Ik dacht nog dat ga ik ook doen maar laat ik dat dan maar niet doen met mijn Kirsch. Ik hoop ook dat de smaak terugkomt Lummel.

Forum Lid
op 15 september 2018

Kersen en ananas zijn ook erg lichte smaken . Maar de smaakstoffen en verdwijnen niet geheel bij verouderen ze worden zachter . even paar dagen laten rusten . Maar Kneus een paar kersen en laat die in jou kirch alcohol een paar dagen macereren dat komt de smaak en kleur zeker ten goede .

Forum Lid
op 15 september 2018

Lummel ik zet mijn drank gewoon buiten,overdag word hij warm vd.zon s’achts koelt hij af,ik draai af en toe de dop er af,ik laat de natuur het werk doen,en als je smaak wat afgevlakt is.die komt na een tijdje meestal terug.stoken is net als een relatie,GEDULD,en de natuur het werk laten doen,?

Forum Lid
op 16 september 2018

Heb dacht ik ergens eens van odin gelezen die beweerde dat de fruitige smaken meer in het eerste deel zitten van je hearts. en bv de granen- en rum-smaken meer tegen de tails kant van de hearts zitten. Bij verouderen probeer je oa wat van de vluchtiger bestanddelen kwijt te raken door dicht tegen hun verdamping temp aan te zitten. klinkt dan wel logisch dat rum en whiskey met leeftijd beter word. en bv een eau de vie van 20 jaar oud niet echt een feest is.

 

Forum Lid
op 17 september 2018

Inderdaad, dat heb ik ook ergens gelezen van Odin of der wo. Hoewel bij het uiteindelijke mengen van palinka ook verschillende fracties aan het einde beoordeeld worden: wel mee of niet mee.

Luchten wordt veelal gedaan om vieze luchtjes kwijt te raken, dus daarmee raak je de lekkere luchten natuurlijk ook een beetje kwijt. Vies en lekker zijn menselijke waarden, geen natuurkundige!

Verouderen lijkt me iets heel anders dan luchten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 september 2018

Even op wiki gekeken: ethylacetaat heeft een kookpunt van 77,1 graden C. Het si trouwens slecht oplosbaar (8 %) in water, bij hogere temperaturen wel mengbaar.

Gisteravond was ik de hond aan het uitlaten en ik snapte opeens het misverstand over uitdampen van methanol bij 65 graden. Dat is een fout die beginnende stokers ook maken: ethanol heeft een kookpunt van 78 graden, dus als ik de wijn of het bier maar lang genoeg op 78 graden hou, krijg ik zuivere alcohol. Voor de hand liggende gedachte, maar, zoals we allemaal weten, zo werkt het niet. Evenmin kun je methanol bij 65 graden uit een waterige oplossing verdampen. Nou ja: misschien na een maand of zo, maar ik denk zelfs dan niet, omdat water ook al een beetje dampt bij 65 graden.

Waarom ethylacetaat en acetaldehyde wel snel weg zijn, weet ik ook niet. Misschien omdat ze veel minder neigen tot waterstofbruggen.

Forum Lid
op 16 september 2018

Wie weet,ik heb aleen nooit hoofdpijn van mijn drank,maar die van uit de winkel wel,mischien zijn wij wel beter in stoken,denk daar maar eens over.met 66 ben ik nog niet blind.

Forum Lid
op 17 september 2018

Waarom ethylacetaat en acetaldehyde wel snel weg zijn, weet ik ook niet. Misschien omdat ze veel minder neigen tot waterstofbruggen.

 

Ik heb laatst een stuk gelezen (kan het nu even  niet vinden), waarin aangegeven wordt dat niet alleen het kookpunt is waar je mee moet rekenen, maar je hebt ook de verdamping factor die bepaald wordt door de concentratie van de ethanol in de wash, en de druk in de kolom. Hierin gaf men aan dat methanol verspreid uit je kolom komt maar niet schadelijk is in deze hoeveelheid. Ethylacetaat verdampt het beste bij zo’n hoog mogelijk percentage van de alcohol in de wash, vandaar er altijd wordt gezegd dat je 30% a 40% alcohol in je wash moet hebben. 

 

Forum Lid
op 17 september 2018

denk daar maar eens over.met 66 ben ik nog niet blind.

Van ChrisV

Dat is wel het laatste waarvan ik je zou verdenken. 

 

Forum Lid
op 17 september 2018

JaLummel zie nog van ver een mooie vrouw lopen.?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 september 2018

Kees22 schreef: Verouderen lijkt me iets heel anders dan luchten.

 

Denk het ook. Ik ben een hele simpele boerenlul en vind dat je altijd voor een tien moet gaan. Daar is iedereen het vast met mij over eens. Maar er is een eenvoudige economische wet, je kan niet tot een 10 komen zonder grondstoffen die een tien verdienen. Dat is de uitdaging. Maar dat wordt steeds moeilijker en duurder. 

Forum Lid
op 17 september 2018

Het is niet mijn bedoeling om een of andere drank na te bootsen,maar een hele goeie drank te stoken van mij zelf en waar ik iedereen mee verras en inderdaad goeie grondstoffen heb je nodig,maar die kun je ook op een eenvoudige manier verstoken tot een goede drank

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2019

Als je een fles brandspiritus koopt heeft die een blauwe kleur en karakteristieke geur. Als je een fles methanol koopt is die kleurloos en geurloos. Niet moeilijk dat malafide figuren het bij hun alcohol gieten voor meer geldopbrengst. Methanol wordt in het lichaam afgebroken eerst tot formaldehyde en vervolgens tot mierenzuur. Maar als er ethanol in het lichaam gebeurt dit nauwelijks. Ethanol is een antigif voor methanol. Dus als de vrouw zegt” ben je alweer bezopen?” Kan je zeggen dat je per ongelijk een slok methanol binnen hebt gekregen…. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2019
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 12 mei 2019

Ja, dat klopt allemaal vast wel (al geloof ik niet dat methanol meteen in de maag al omgezet wordt), maar het voor de sluikstoker zelf van weinig belang. Wij maken zelf geen tientallen milliliters methanol, hoogstens enkele milliliters. En dan altijd nog gemengd met veel ethanol. Zoveel, dat je eerst aan de ethanol doodgaat.

Forum Lid
op 12 mei 2019

Dat methanol in de maag omgezet is een foutje
Het word omgezet in de lever.

Forum Lid
op 16 mei 2019

Methanol,krijg je door steeltjes en pitten mee te stoken.zegt men,ik heb vroeger altijd pitten mee gestookt,heb er vaak nu nog steeltjes en pitten in.ik heb nog de zelfde bril sterkte en leef nog.mijn ketel laat ik open staan tot hij dampt na + – 10 min.gaat hij dicht.de voorloop twee drie glaasjes gaan in een fles om de ramen,of de bbq aan te maken.alc.doden vallen door er troep bij te gooien,meestal word dat gedaan door mensen die verkopen,ook de alc.doden die vallen om dat ze bezopen naast de weg bevriezen tellen ze daar ook onder,dus maak je niet zo druk,in de oudheid wisten ze niets over methanol.heb nog nooit in een tijdschrift van 100 jr.voor Christus daar iets over gelezen.🤔

Forum Lid
op 16 mei 2019

Methyl komt in hoofdzaak door de afbraak van pectine .
Pectine komt voornamelijk in vruchten voor . De meeste pectine zit onder en in de schillen . Pruimen is een van de hoogste daarin en kersen nagenoeg niets .
Maar ondanks dat andere producten zoals suiker en granen weinig of geen pectine bevat kan gist toch methyl gaan uitscheiden .zeker wanneer gist onder stress staat .
steeltjes en voornamelijk pitten bevatten cyaniden ( blauwzuur ) . daarom is het meestoken daarvan te bediscussiëren.

Forum Lid
op 16 mei 2019

In Roemenie stoken ze de pruimen en abrikozen pitten gewoon mee,ook de appels zo het vat in.en ze zijn daar echt niet secuur.stoken met maden en al,zijn totaal niet proper.nooit gehoord in 16 jr dat ik er kom over een dode door de drank.

Crew member
op 16 mei 2019
heb nog nooit in een tijdschrift van 100 jr.voor Christus daar iets over gelezen.Van ChrisV
Forum Lid
op 16 mei 2019

Ok dat was Mozes.maar wie heeft dat boek van hem gelezen.niemand, ze zijn allemaal verzopen bij die zondvloed.die dat gelezen hadden.😂😂😂

Crew member
op 16 mei 2019
maar wie heeft dat boek van hem gelezen.Van ChrisV

Robbert. En die leest ALLES!

Forum Lid
op 16 mei 2019

In alles gaat het om hoeveelheid en concentraties aanwezige stof .
wanneer bijv. amaretto maakte kun je te hoge concentraties krijgen van cyaniden .
Wanneer je fruit concentraten distileren gaat ( essences maken ) kom je hoog in methyl.
De wijnen die wij zo drinken bevatten allemaal methyl .
Vandaar dat van wijn sneller hoofdpijn dan andere dranken .
Bij portwijnen verstoken kun je dus hogere concentraties methyl verwachten .
In voorstoken bij fruit of wijnen verlies je een deel methyl maar niet alles .
De oude Balkan en russen wisten al gauw dat uitdampen met eerst open ketels beter was . ( wat jij ook doet ChrisV )
Uit de tijd van Vasco DaGama weet men al langs de mediterrane Balkan , krim zo richting oude Perzië van voorstoken . ( dus niet voor / ziel / naloop ) . maar dat kwaliteit beter was en minder misselijkheid van de drank .

Meeste ” methyl mythen ” komen uit kneierij en na oorlogs gesjoemel met De 100 duizenden liters koelvloeistof uit u boten en tanks die door illegale praktijken werden vermengt met wijnen en dranken voor grotere winsten .met gevolg van veel doden en blinden.
Dit kwam uitgebreid in de kranten als de illegale stoken en was gauw een stigma wat werd gebruikt door overheden om de thuis stook tegen te gaan .
Kortom bij de meeste met gezond verstand gemaakte dranken is het methyl en cyanide probleem verwaarloosbaar .
Er zijn enkele dranken waarbij je rekening moet houden maar een voorstook kan dit probleem ondervangen .
je raakt nooit alles kwijt omdat alcoholen kunnen binden maar je kunt ruim onder veilige grens blijven .

Forum Lid
op 16 mei 2019

Nimrax volgens mij heb je gelijk,volgens mij slaapt Robbert nooit,die weet echt alles,volgens mij leest hij zelfs s’nachts,goed voor ons,maar weet niet wat zijn vrouw er van vind.🧐

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 16 mei 2019

Op een ding hebben jullie gelijk ik slaap gemiddelde 4 uurtjes per nacht . Ik luister dan muziek of kijk muziek programma’s op t.v. , youtubr of een concert d.v.d . Vroeger las ik veel maar tegenwoordig erg weinig . enkele keer sla ik wat na maar meeste boeken liggen op zolder te verstoffen. ik heb ook andere hobby die verl aandacht vraagt . Mijn vrouw tolereert nog steeds mijn aanwezigheid ChrisV . Alleen zijn er een paar dozijn huisdieren waar een paar van niet haar favorieten zijn .

Forum Lid
op 16 mei 2019

En dat snap ik… spannend.

Forum Lid
op 17 mei 2019

Wat een prachtig dier.

Forum Lid
op 17 mei 2019

Ja zijn ook mijn favorieten ook spinnen,en katten maar helaas vind mijn omgeving mij al gestoord genoeg.ik vind het prachtig dat je ze niet hoort aankomen,maar ineens aanwezich zijn.dat kan ik ook heel goed.maar ben liefhebber van alle dieren maak ook nooit iets dood in mijn tuin,ik laat de slakken mijn planten wel op eten ze moeten ook leven en zijn mooi,ze zijn er nu aan gewend dat ik zo gestoord ben ,(in hun ogen)in mijn ogen hebben dieren meer rechten,wij verkloten de wereld.maaar ik slacht wel.

Crew member
op 17 mei 2019

Zo kan je ook je moonshine bewaken, maar hypnotiserend mooi. +1 voor Sneekie

Forum Lid
op 18 mei 2019

Je kunt er ook een gemene vrouw bij zetten.of een chiwawa😜🐶

Forum Lid
op 18 mei 2019

Een gemene vrouw hou je een een doos chocolade voor en die gaat overstag .ChrisV
Op foto is de kleinste die ik heb Nimrax .
Maar of het afschrikt weet ik niet .

Forum Lid
op 18 mei 2019

Over de chocolade had ik niet na gedacht.weet wel voor stukje worst😜en Nimrax is niet gemeen wel gehaaid,die houd alles in de gaten🤓

Crew member
op 18 mei 2019

Nim moet zo effe naar de Aldi dus ga vooral lekker losss

Forum Lid
op 18 mei 2019

Ik zuip vanavond gratis😂😂😂en gratis bbq 😂neem alleen 4 flessen vergif van mij zelf mee.want die bocht uit de winkel drink ik niet.🤮🤯

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 november 2019

Haai!

Ik ben bezig met een wijn brouwen van de Isabella druif

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Isabella_(druivenras)

Nu lees is dat de productie van wijn van deze druif verboden is in Europa ivm hoge methanol gehaltes. Ik heb de pitjes van de druif wel in de gisting gelaten voor 6-7 dagen…

Het is de eerste keer dat ik probeer wijn te maken, dit doe ik door te brouwen en niet te destilleren. Dus ik heb het laten gisten en ben nu bezig met overhevelen van de wijn. De smaak van de wijn so far is oke.

Kun je door te brouwen (en niet destilleren) een te hoog methanol gehalte verkrijgen?

 

Forum Lid
op 1 november 2019

Heb je wild vergist of een wijngist gebruikt ?
met natuurlijke vergisting ligt waarschijnlijk methyl percentage wat hoger .
het zal redelijkerwijs behoorlijk aanwezig zijn maar niet gelijk boven acceptabele norm komen bij gebruik van een wijngist en een goed verlopen vergisting .
Wanneer je de wijn zou distilleren ga je concentreren en zal de waarde hoger liggen
Als je dat zou gaan doen moet je daar rekening mee houden en een voor distillaat doen waardoor je een deel methyl uit distilleert .
( je zal niet allen kwijtraken maar wel voldoende kunnen zakken .)

Forum Lid
op 1 november 2019

Het wikipedialemma zegt niet dat de productie verboden is, maar de handel. En niet omdat het methanolgehalte te hoog zou zijn, maar omdat het moeilijk te regelen is.

Brouwen is het omzetten van zetmeel in graanmout door het mout te malen en in water een temperatuurbehandeling te laten ondergaan. De aanwezige enzymen worden dan actief en zetten het zetmeel om in suikers.

Het omzetten van suikers in alcohol en kooldioxide door gist noemen we vergisten.

Dit gezegd zijnde:

De EU heeft als allerhoogste grens voor methanol in brandewijn 1.350 gr methanol per 100 liter zuivere ethanol. Dat is voor stooksel uit Williamsperen. Dat is 13,5 gr per liter ethanol en, bij 40 vol-%, dus 5,4 gr methanol per liter brandewijn.

De levensbedreigende dosis methanol voor mensen is 1 ml, d.i. 0,719 gr per kg lichaamsgewicht. Voor een mens van 75 kg wordt dat dus bijna 54 gram methanol.

Met maximaal 5,4 gr methanol per liter brandewijn en een levensbedreigende dosis van 54 gram zou je dus 10 liter brandewijn achter elkaar naar binnen moeten werken om de levensbedreigende dosis methanol binnen te krijgen. Nou: succes ermee! Studenten in de ontgroening gaan al dood van 1 liter jenever van 35 %.

Bij het destilleren worden methanol en ethanol geconcentreerd, niet geproduceerd.

Stel dat in jouw wijn de dubbele hoeveelheid methanol per 100 liter ethanol zit, dan nog zou je een onrealistische hoeveelheid wijn moeten drinken om dood te gaan aan de methanol. Als je een wijn maakt van 10 vol-%, zou je dan 20 liter achter naar binnen moeten werken.

Het is wel zo, dat de afbraak van ethanol voorrang krijgt over die van methanol. Dus als je nou een week lang elke dag 3 liter van die wijn zou drinken en dan zou stoppen, heb je wel een probleem: dan komt de (deels) opgespaarde methanol alsnog aan bod. Het beste advies zou dan zijn: ga nog een week of twee aan de methanolvrije wodka.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 1 november 2019

Ik heb druiven uit eigen tuin gebruikt en heb een giststarter gebruikt.
Hoe kom ik er achter of de gisting goed is verlopen?

Bedankt voor de reacties in ieder geval!

Crew member
op 1 november 2019

Johan, het beste gaat dat door start SG en eind SG te meten.
Als je het exact wilt monitoren, met een TILT meter die in je vat drijft.

Forum Lid
op 2 november 2019

Als hij niet meer zoet maar zurig smaakt,en je aansteker blijft mooi branden,is het vergist.en kun je stoken.( mijn manier)

Forum Lid
op 2 november 2019

weten of de vergisting voorbij is is wat anders dan of de vergisting goed is verlopen .

Het kan een stress vergisting , te snelle vergisting , te trage vergisting zijn geweest waardoor er andere bijproducten zijn gekomen . .
inderdaad even proeven en ruiken kan helpen .
Maar je kunt ook p.h. Even testen na vergisten
bij een vergisting die niet helemaal is gegaan zo hoort is ook vaak p.h. Veel te laag . Dat wil dan ook snel verwijzen naar acetaten , zuren , extra methyl vorming .

Forum Lid
op 5 november 2019

Ik moet het zonder ph meter doen die heb ik kado gedaan😏

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 oktober 2020

Methanol test kit voor bier wijn en spirit.  Maar wel heel duur!

https://www.neogen.com/en-gb/categories/adulteration/alert-methanol

 

Forum Lid
op 13 oktober 2020

Deze test kost nog geen 20 euro aan materialen en stoffen en kun je meerdere keren toepassen wanneer je de stoffen in huis hebt .

Test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit :
Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol . Voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )
Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.
Laat dit 15 min staan .Er ontstaat een bruine aanslag .Voeg nu 2ml oxaalzuur toe,
( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )
Verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is .
Voeg 1 ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.
Na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn .
Is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.

Forum Lid
op 13 oktober 2020

Had ik al gelezen… ik gooi de voorloop wel weg… lol  maar toch bedankt Robbert

Forum Lid
op 13 oktober 2020

Alleen voorloop weggooien raak je nooit alle methanol kwijt .
Met een voorstook kun je wel een groot deel kwijtraken .
Maar bij meeste dranken zijn de hoeveelheden ver beneden de tolerantie waarde.
Producten als pruim , abrikoos e.d ( voornamelijk hard schillig fruit) is een voorstook te adviseren .

Forum Lid
op 14 oktober 2020

Robbert heb jij enig idee waar ik dat spul kan halen? (grondstoffen voor test) want bij ons bij de apotheek hebben ze het niet..

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 oktober 2020
Forum Lid
op 15 oktober 2020
Forum Lid
op 17 oktober 2020

Dankjewel 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren