Methanol en de gaschromatograaf

Geupdate op 3 april 2019 in Stookforum
49 op 1 april 2019

De (bijna) enige voorwaarde van mijn vrouw om te mogen beginnen met stoken is dat ik methanol moest kunnen meten in een gaschromatograaf (zij is apotheker, dus ze let nogal op de puntjes ;)).

Deze namiddag heb ik dan mijn allereerste stook (4,5 liter van 8kg suiker, Turbo Classic 8 gist, 25 liter totaal, gemeten alcohol na gisting +/- 19,5%) door een collega laten controleren in een gaschromatograaf. Ik weet het, er komt geen methanol voor in een suikergisting, maar ik had wel degelijk die belofte gedaan.

De 1ste 10ml bevat 0.0017% methanol, na 100ml is dit 0.0006% en na 150ml is dit 0.0004%; telkens te berekenen op 92% alcohol. Dus de werkelijke percentages liggen nog iets lager.

Al is de hoeveelheid bijna niets, toch leert mij dat de “aflaat” van minimaal de eerste 100ml nu wetenschappelijk bewezen correct is. En nu mag ik van mijn vrouw verder brouwen :).

De eerste 10ml van de stook:

Na 100ml:

Na 150ml:

Concentratiemeting:

 
 • Geliked door
Antwoord
3 op 1 april 2019

Zeg maar tegen je vrouw dat ik in 16 jr.nog nooit iets gemeten heb,en ik stook fruit,zelfs met pitten.leef nog en zie nog elke mooie meid.dus geen paniek.

Forum Lid
op 1 april 2019

Jaja, mijn vrouw wil mij het zicht op die mooie meiden niet ontnemen 🙂

Forum Lid
op 1 april 2019

ChrisV, jij zou Tsjernobyl, Bhopal, Fukushima, instorting Twin Towers, Pompeii, Sandoz, grote meteoorinslag, Hirishima, ….. overleven, zelfs als deze simultaan langs jou zouden gebeuren. Dus jou als referentie nemen is misschien geen goed idee.

Forum Lid
op 1 april 2019

ondanks dat ben ik voorzichtig,gooi genoeg voorloop weg en laat de ketel open staan en dampen,en voor ik anderen laat drinken van mijn vergif heb ik al een fles geproefd.geen hoofdpijn blind of dood dan mogen anderen proeven.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 april 2019

Ondertussen ook even opgezocht: een gezonde volwassene kan zonder gevaar tot 2g methanol drinken (+/-3cc) (veiligheidsmarge van 4x) op één verteringscyclus van +/-6u. Met bovenstaande concentraties, aangelengd tot 45% ABV, mag ik dus 3 / (0.00006 / 2) = 10.000 liter daarvan drinken op 6 uur 🙂

 

Forum Lid
op 1 april 2019

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11926610

Forum Lid
op 1 april 2019

Je gaat er wel wat nadorst aan overhouden 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 april 2019

Hoeveel percent methyl is schadelijk voor de gezondheid en zijn er wettelijke normen ?

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 april 2019

Mooi apparaat om duidelijkheid te geven in plaats van geruchten te maken .
Mooi dat je gebruik mocht maken van het apparaat .

(misschien toch mijn eigen apparaat maar weer van zolder halen en repareren . -)

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 1 april 2019

Je bent je ervan bewust dat een proef met n=1 wetenschappelijk niks bewijst?

Deze internetverbinding is veel te traag om wat rond te zoeken, maar er is best veel over methanol te vinden. Zo is er een EU-studie naar de mogelijkheid om methanol door stoken te verwijderen.

Een overzicht van nationale grenzen staan in: Methanol contamination in traditionally fermented alcoholic beverages: the microbial dimension van Elijah Ige Ohimain in SpringerPlus (2016) 5: 1607. EU: 200 gr/hl (0,2 %) voor wijn en brandy; 1000 gr/hl (1 %) voor druivenmarcdistillaat en fruitdistillaat; 1500 gr/hl (1,5 %) voor fruitmarcdistillaat. Volgens het gegeven lijstje zit de EU daarmee erg hoog, vergeleken met andere landen.

Forum Lid
op 1 april 2019

Je kunt i.d.d. veel vinden op Internet , pdf jes en proefschriften en de info is niet nieuw in diverse uitgaves en jaartallen ” manual for the liquors industry ” staan
ook oudere mogelijkheden om methanol te verwijderen daarin besproken .
zowel via distillatie en scheikundig.

Door de jaren heen komt er steeds weer iets met nieuwere cijfers en methoden en tegenspraken.
Maar door meerdere proeven te doen kun je wel degelijk aanwezigheid en verschillen aantonen betreft methanol en hoeveelheid in verschillende stadia .
En een proef met apparaat waarin aanwezigheid van methyl word aangetoond kun je daarnaast ook scheikundig bevestigingen of weerleggen .

Forum Lid
op 1 april 2019

Ik weet het: lang geleden heb ik een vriend eens gevraagd of ik een monster kon laten testen. In het tweede monster zat meer methanol dan in het eerste, tot mijn verbazing. Helaas konden we niet verder testen.

Bij de kleurtest zag ik mijn destillaat minder kleuren dan commerciële wodka.

Overigens zou een apotheker makkelijk aan de benodigde chemicaliën moeten kunnen komen om de kleurtest te doen.

Overigens zou een bruikbare gaschromatograaf (en iemand die het ding kan bedienen) wel een mooi, gezamenlijk project zijn!

Forum Lid
op 2 april 2019

kees22 ik heb vroeger veel met zo een apparaat “gespeeld ” . bedienen is niet moeilijk . aflezen wat lastiger maar als bijbehorende Manual is het geen probleem .
Een gezamenlijk apparaat hebben we eens eerder geopperd.
Nadeel is aanschaf apparaat is prijzig .
het nodige draaggas valt in prijs mee dus
in gebruik is zo een apparaat niet gelijk duur .

Reparatie is ook erg prijzig ben ik achter .
vandaar dat die van mij nog steeds defect
staat . voeding is stuk en onderdeeltjes zijn aan merk apparaat specifiek.
maakt het weer lastiger . Ik zit er wel over te denken om apparaat inorde te maken .
zo met contacten hier opgedaan is best gezellig ook gezamenlijk dingen te doen .
(sparen dus . 😌 )

Ja Ik herken dat ook dat testen vaak verschillen in uitkomst .
En wat jij zegt met vodka’s met hogere uitkomsten verbaast mij niets . 😅😅
(Zelf in commerciele distilleerderijen gewerkt (stages))

Omdat er met zeer vluchtige stoffen wordt gewerkt kunnen zelfs uit zelfde monster verschillen ontstaan .
Daarom zijn er marges en tolerantie waardes binnen norm .

ja de chemikalien moeten via apotheker te verkrijgen zijn . maar veel is ook vrij op internet te bestellen .
En vaak niet eens duur .

VOOR DE BEGINNER EN MEE LEZERS : Nee je hoeft geen scheikundige te zijn om deze hobby te beoefenen ..
Sommige zijn gewoon wat nieuwsgieriger .

Forum Lid
op 2 april 2019

Kan je met zo’n apparaat ook cannabinoiden in olie uitlezen? Een kennis van me laat testen bij nova research en die doen dat ook met zo n ding. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 2 april 2019

Lummel vroeg of cannabinoïden kunnen gemeten worden. Antwoord is ja, maar 1. dan moet de juiste meetkolom worden geplaatst (hier meten we enkel alcoholen, dus met onze kolom niet mogelijk) en 2. er is een ijkstof nodig (bvb stof met gekende of benaderd gekende THC gehalte, relatief eenvoudig te maken).

Je kan zien op mijn resultaten dat de metingen 1. uiterst nauwkeurig zijn: beter dan 1/100.000 van 1% (0.1ppm) 2. herhaalbaar zijn (de 3 opeenvolgende resultaten geven een mooie logaritmische (of invers exponentiële) kurve).

Bovendien is het resultaat hier van die aard dat het monster meer dan bovenmatig ruimschoots binnen de marge van een veilig product ligt wat betreft methanol.

 

Forum Lid
op 2 april 2019

Ik vroeg het meer in het kader van een gezamenlijk project waar Kees op doelde. Wellicht in de vorm van een bijdrage om voor eens en altijd de methanol mythe uit de wereld te helpen “ de ene hand wast immers de andere hand”. 

wat mij betreft gaan we verder brainstormen over het apparaat van Robbert als zoKn kolom voor cannabinoiden niet al te gek duur is natuurlijk en dan nog een laborant. Maar die zit hier vast ook op het forum. 

 

 

Forum Lid
op 2 april 2019

Zo’n meter is mischien handig maar of hij echt nodig is?als je genoeg voorloop weggooid,en net zo als ik de ketel een tijd open laat staan is de methanol vervlogen.de doden van drank gaan dood door rotzooi door de drank te mengen,winstbejag,wij stoken niet voor verkoop dus mengen niet met rotzooi,heb nog niet gehoord dat er hier doden zijn gevallen van zelf gestookte.daar bij voor ik iemand iets te drinken geef van mijn drank heb ik die ruimschoots zelf geproefd,word ik s’morgens wakker zonder barstende hoofdpijn,dan laat ik er anderen van proeven,dus de eerste die risico’s loopt ben ik zelf.maar nog nooit ergens last van gehad.proost

Forum Lid
op 2 april 2019

Is ook totaal gelul Chris. Slechte zooi proef je gelijk en gooi je weg. Behalve als je stomdronken of heel erg arm bent en bezopen wil worden. En dan nog is het knap dat je lichaam het er niet gelijk uit gooit. 

Forum Lid
op 2 april 2019

Aan ChrisV: je hebt gelijk hoor; deze meting had ik gedaan omdat ik het aan mijn vrouw had beloofd, ik doe hierna nog één keer labometingen en dan zal het op een fruitstook zijn. en daar blijft het bij.

Ik vond het wel interessant genoeg om de resultaten hier te posten, maar zoals hierboven al genoteerd: dit was een nuttige oefening, en voor de rest aub in de context plaatsen.

Forum Lid
op 2 april 2019

Is ook intresant,heeft ook nog nooit zover ik weet iemand deze resultaten gepost op het forum,vind ik ook heel goed van je,zeker om dat er veel mensen bang zijn om vergiftigt te worden,ben blij dat je zo’n lieve vrouw hebt ze wil je zeker nog niet kwijt.👍

Forum Lid
op 2 april 2019

“wat mij betreft gaan we verder brainstormen over het apparaat van Robbert als zoKn kolom voor cannabinoiden niet al te gek duur is natuurlijk en dan nog een laborant. Maar die zit hier vast ook op het forum.”
Bij ons op de opleiding wordt dat gewoon met een HP-1 kolom gedaan. Je hebt alleen wel een behoorlijke lijst aan stofjes nodig om vast te kunnen stellen wat er allemaal wel of niet in je sample zit. T is allemaal behoorlijk veel werk en als je sample niet heel goed is voorbewerkt vervuil je de hele GC.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 april 2019

Voordeel van apparaat is dat je kunt diverse aanwezige stoffen meten en vergelijken .
Nadeel is je doet het een paar keer en dan gaat het apparaat weer lange tijd in de berging .
als je altijd zelfde principes en producten gebruikt. hoef je niet te blijven meten .

Die van mij staat al meer dan 15 jaar op zolder .
Werkte toen ik hem weg zetten wil nu niet inschakelen meer .

Forum Lid
op 2 april 2019

Maar is wel intresant wat Brice3010 liet zien zeker om dat beginnende stokers zig zorgen maken en bang zijn om te stoken.een ervaren stoker heeft het niet nodig mits hij voorzichtig te werk gaat.niemand wil dat anderen of zelf ziek worden.maar ik vind de bezorgdheid van zijn partner wel mooi het bewijst dat ze van hem houd.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 2 april 2019

Romanticus

Forum Lid
op 2 april 2019

& Realist 😉

 

Forum Lid
op 2 april 2019

Romanticus en realist, dan is een vrouw verloren. Begrijp haar bezorgdheid. 

Forum Lid
op 2 april 2019

Ja he dat is pas liefde.

Forum Lid
op 2 april 2019

@Lummel: ik dacht dat je op ChrisV doelde met “romanticus”; waarop ik hem ook “realist” toedichtte 🙂

 

Forum Lid
op 2 april 2019

voor chris is een avond romantiek sokken uitdoen voor de seks .

Forum Lid
op 2 april 2019

Maar klaarkomen schijnt intenser te zijn als je warme voeten hebt!

De spookverhalen over methanol de wereld uithelpen zal niet gaan lukken. Zelfs via oudere fora, waar de relevante informatie makkelijk te vinden is, duikt de vraag steeds opnieuw op.

Inderdaad zul je na een paar keer methanol meten daar geen zin meer in hebben, maar er wordt in wetenschappelijke tijdschriften steeds opnieuw onderzoek gedaan naar hogere alcoholen en andere stofjes en af en toe komt daar toch een nieuw inzicht uit.

Ik zou van die zeepsmaak waar ik last van had wel eens willen weten wat het was.

Forum Lid
op 2 april 2019

was die zeepsmaak niet boterzuur of een boterzuur verbinding ?
stress gist produceert meer boterzuur .

Ja de methyl mythe blijft ronde doen .
Is ook hoe media met alcohol en het ” belastingvrij ” stoken omgaat .
gewoon Stigmatiseren .
” Als het niet legaal gaat ga je eraan dood ”
Alsof iedereen maar onnozel is ..

Forum Lid
op 2 april 2019

Rober ze is 32 jaar jonger als mij ik krijg geen tijd om de sokken uit te doen😂😂😂😂

Forum Lid
op 2 april 2019

en ik heb nooit een zeepsmaak wel iets van zuur😜😜😜

Forum Lid
op 2 april 2019

CrisV  …ik kreeg een lachbreuk…

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 2 april 2019

We zijn niet onnozel Robbert maar vaak onwetend Daarom kunnen we ons intellect bundelen op dit forum. En laten we er ook maar gebruik van maken. 

Forum Lid
op 2 april 2019

Daar ben ik weer te dom voor Lummel.😂😂😂

Forum Lid
op 2 april 2019

Jij snapt het

Forum Lid
op 2 april 2019

😂😂😂😂

Forum Lid
op 2 april 2019

@Kees22

Ik zou van die zeepsmaak waar ik last van had wel eens willen weten wat het was.

 

Kan het zijn dat alleen jij dat proeft ?

https://mentalfloss.com/article/91060/why-does-cilantro-taste-soap-some-people

 

Forum Lid
op 3 april 2019

@gompie: Daar heb je een punt, ik heb daar wel eens eerder van gehoord. Toch blijft staan: als je het niet proeft, kan het toch wel bestaan.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 april 2019

zo is het lummel .! samen een !

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 2 april 2019
Forum Lid
op 2 april 2019

Gvd julie zijn echt intulectueel😂😂🥃🥃🍺🍺

Forum Lid
op 2 april 2019

…hmm, ik denk eerder dat methanol zijn effecten toont 😉

Forum Lid
op 3 april 2019

Nou ja: je hoeft niet echt intellectueel te zijn om in grote letters iets in het Engels te schrijven. Overigens ben ik het met de strekking wel eens: als je je kennis voor jezelf houdt, heeft niemand er wat aan.

Forum Lid
op 3 april 2019

Het zijn gewoon ook niet meer dan een paar pakkende bekende quotes .
i.d.d. niets intellectueel . bumper stickers .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 april 2019

Ach alles is niets. Wie dat  verzonnen heeft. Geen idee.of wel 

 

En wat het er toe doet weet ik ook niet. Waarom schrijf ik dit? Is het olie of ben ik in de olie. Wie het weet mag het zeggen 

Forum Lid
op 3 april 2019

Ach Lummel , bier , bitterballen en borsten is ook een levensmotto .😅😅

Forum Lid
op 3 april 2019

Ja bier en braatwurst ook.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren