Mezcal van de lage landen .

Geupdate op 13 februari 2018 in Spirits
2 op 13 februari 2018

Mezcal :

Uit agava plant worden diverse dranken gebrouwen en gestookt .

Tequila , mezcal en Pulque zijn de meest bekende .

Voor Tequila gebruikt men uitsluitend de blauwe agave of wel de Agave Tequilana .

Voor Mezcal kunnen ook andere soorten gebruikt worden zolang het maar een agave is .

Pulque is een melk kleurig brouwsel wat gemaakt word voornamelijk van het sap en de nectar van de agava americana .

dit brouwsel heeft volgens zeggen  een licht  hallucinerende  werking.

Omdat dit licht alcoholische drankje zeer snel bederft  word dit ook wel gedistilleerd tot een mezcal. [ Mezcal  betekent gewoon dat het een van agave afkomstige drank is  .]

Omdat agave nectar , sap en agave tequilane aan deze kant van de oceaan  schaars is

en prijzig ga ik verder met de Mezcal .

zoals eerder gezegd , mezcal word gemaakt uit agaves en mag ook een combinatie zijn van  soorten ..

Aangezien de agava vrij groot kan worden en een niet winterharde plant is zie je na de zomer vaak  een heleboel agava’s gratis op te halen of voor weinig op de diverse sites aangeboden .

Voor ons hobby stokers dus tijd om in te oogsten. .!

Hoe maken we echte originele Mezcal ?

Van de agave snijden we alle bladen af  tot we het hart overhouden . dat is een ananas achtige bol .

We proberen ongeveer 15 a 20 kilo van deze bollen bij elkaar te krijgen .

Om te zorgen dat de suikers van de plant vrij komen moeten we de bollen roosteren .

Dit kan door een grote bbq op te stoken in de bbq leggen we stenen en zodra die heet zijn leggen we de bollen er tussen  deken ze af met de agave  bladeren en eventueel zand of aarde .

Je kan ook een gat in de grond maken en deze vullen met brandend houtskool en stenen en daar de gave in roosteren maar wanneer je een grote oven hebt { en de vrouw is even weg ] .kun je daar ook de agave roosteren tot deze  gaar is . .[het ruikt verschrikkelijk maar de vrouw was toch een paar daagjes weg ]

na het roosteren hak je de agave in stukken en maal je ze fijn in een schrootmolen .

De gemalen agave doen we nu in een vat en voegen heet water toe tot een soort dunne pap  en deze laten we fermenteren in de zon of op een warme plaats .

Wanneer de gisting niet opgang komt kunnen we keuze maken .

deze is geheel aan wat je wil , ga je voor authentiek of speel je op safe .

officieel is de vergisting door infectie . dus een dode rat of vogel in het vat en de fermentatie komt op gang  .

Maar speel je safe voeg je  natte bakkers gist toe . 200 – 250 gram per 25 liter .

[ ik prefereer de rat ]

De vergisting duurt vrij lang . 3 tot 4 weken .

Om te weten wanneer de vergisting echt voorbij is gebruik een SG weger !

Even proeven of het nog zoet is is niet aan te  raden . je word ziek !  ook met bakkers gist !

Wees daarom voorzichtig !

Nu de vergisting voorbij is gaat het gehele vat in de stookketel .

Bij de eerste stook ga je door tot alle alcohol is opgevangen.

Je heb een laag alcoholische drank nu van tussen de 24 en 30%  

Leeg de ketel zodat alle vezels en restanten eruit zijn ..

Nu gaan we voor een tweede stook ..

Ondanks dat we een suiker vergisting hebben spelen er ook andere factoren mee dus stokken we langzaam op .

bij ongeveer  55 gr zal de voorloop beginnen  bij 65 graden houden we de temperatuur even vast . we verhogen de temperatuur naar 72 graden en houden deze even vast na +/-10 min gaan we naar de 78 graden . .

ook nu houden we een ruime voorloop aan . .

[Dit is belangrijk bij het stoken van Mezcal !

Agaves zijn niet geheel onschuldige planten .]

we stoken door tot de uitstroom niet meer brandbaar is . [ rond de 50% .]

laat de temperatuur niet boven de 90 graden komen .!

De rest is naloop.

we hebben nu een scherpe .Mezcal.

breng deze op drink sterkte van 45%

Mezcal heeft echt rijping nodig . min 2 weken

Deze is nu te bottelen . als en blanco  of joven . …

ook kun je de mezcal op eiken laten rusten voor 6 maanden en dan bottelen dat noemt men reposado.

De worm in de Mezcal is eigenlijk een rups larve uit de agave plant en heeft eigenlijk geen functie maar is een soort P.R . voor hoog alcohol .

Mezcal van de lage landen maar toch zoals Mezcal hoort te zijn !

Veel plezier .

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 13 februari 2018

… klinkt lekker dooie rat of vogel. Ik geloof dat ik op safe speel.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 februari 2018

is ook het verstandigste om gewoon bakkersgist te gebruiken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren