Mijn eerste whiskey ( Hard Mocha Whiskey Bio van Biobrouwmaat )

Geupdate 2 dagen geleden in Het Café (praathuis)
96 op 2 november 2020

Na de eerste stappen te hebben gedaan (Ben een startende stoker) met wisselende resultaten denk ik klaar te zijn voor de volgende stap.  Whiskey !!! I love it 😊

Het duurde nog wel even voor ik alles in huis had om te kunnen starten. De stookketel is een Alambiek van 15 liter geworden. Een pan van 40 liter op de kop getikt. Grote zeef is binnen. Ook een gasbrander met vlamverdeler plaat en regelbare drukmeter is binnen. Ik wacht nog op de Jodium maar als het goed is ben ik er klaar voor. Dus net de bestelling bij Biobrouwmaat gedaan voor een recept op maat ” Hard Mocha Whiskey 25 liter ” .

Als het binnen is kan ik gaan starten en als jullie het niet erg vinden zal ik het verloop van het proces hier plaatsen. Er zullen vast nog wel vragen zijn als ik ergens tegen aan loop, maar ik hoop dat het niet nodig is. 😉

Tot Zover 🙂

 
  • Geliked door
  • Munckerik
  • Nimrax
Antwoord
0 op 2 november 2020

Succes Jandeman 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 2 november 2020

Succes Jan. Met mout werken blijft geweldig, beter huisparfum zul je niet vinden. Let bij het verhogen van de temperatuur op dat je goed moet roeren, als een Italiaanse oma die polenta maakt.

Forum Lid
op 2 november 2020

Haha..daar kan ik me wel iets bij voorstellen 😂

Forum Lid
op 2 november 2020

We zien de vragen wel verschijnen . Je bent redelijk voorbereid al.

Forum Lid
op 2 november 2020

Vergeet niet een ph meter en ph correctie middelen.

Forum Lid
op 2 november 2020

Ik heb PH strookjes en ook middelen om het aan te passen. Al zijn de strookjes van 1 tm 10   Misschien beter om nauwkeuriger te werken inderdaad

 

Forum Lid
op 2 november 2020

Top .
En wat voor gist ?

Forum Lid
op 2 november 2020

Gist wordt door Erik van Biobrouwmaat bijgeleverd. Welke weet ik niet maar het is een moutrecept waar de gist bij zit. 

Crew member
op 3 november 2020

Zit Distiller’s Whisky Yeast van StillSpirits bij. Succes Jan het is onderweg. Hoop dat het morgen bij je is.

Forum Lid
op 3 november 2020

Die gist is me goed bevallen moet ik zeggen. Blijft bij mij een van de voorkeuren als iemand vraagt voor welke gist voor Whisky, die kan wat hebben.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 november 2020

Ik lees aandachtig mee.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 4 november 2020

Om vast voorbereid te zijn en niet tijdens het proces vast te lopen heb ik al een vraag.

Mijn kraanwater heeft een PH waarde van 7 ongeveer. Mijn inziens is het dus waarschijnlijker dat bij een meting tijdens het proces ik de PH waarde eerder zal moeten verlagen dan verhogen.

Ik heb daarvoor de volgende middelen beschikbaar ; Melkzuur, Calciumsulfaat en Citroenzuur.

Welke zou het beste zijn en is er een indicatie hoeveel je er per stap (10 min wachten per meting) bij doet om tot de juiste waarde te van zo`n 5.5 te komen ? 

Forum Lid
op 4 november 2020

Je hebt redelijk neutraal water dus, ik weet niet precies wat er in de stort zit van de Harde Mokka maar je hebt kans dat je redelijk in de buurt gaat uitkomen al.

 

Zou zelf Calciumsulfaat overwegen, denk dat je rond een magere theelepel per poging uitkomt.

Forum Lid
op 4 november 2020

Na correctie middel toevoegen 20 min wachten en dan meten .
!

Forum Lid
op 4 november 2020

Helder !   Nu wachten op de levering van de Biobrouwmaat vandaag 🙂 

Crew member
op 4 november 2020

Volgens mijn gegevens is het pakket in distributie en wordt in de loop van de middag afgeleverd 😉

En nu is het afgeleverd 😁 Succes met maishen en stoken!

Forum Lid
op 4 november 2020

Thanks Erik, het is binnen en alles nog netjes in de vacuum verpakt. Morgen ga ik starten. Las de handleiding en die is duidelijk genoeg en met de info en hulp die hier gegeven wordt moet het gaan lukken. Alleen het stukje Ageing was even schrikken 😅 3 weken rusten, weer drie weken en daarna nog eens drie weken. Daarna nog rijpen op de chips.. Dat wordt een helse beproeving ..zo lang wachten..haha

Maar ik ga het volgen.. wil het goed doen 👍 Of het moet sneller kunnen maar dat zal de kwaliteit vast niet ten goede komen.

Nog een vraag;

Ik maak 25 liter. Dus 25 liter verwarmen en gaan starten. Maar als ik de Wort na moet spoelen met water van 80 graden om de suikers eruit te halen… krijg ik meer dan 25 liter ! Moet ik dan met 20 liter starten ? Of verdampt er genoeg tijdens het proces zodat je dat makkelijk kan aanvullen?

Forum Lid
op 4 november 2020

Mout houdt vocht vast Jan, niet zo zuinig ook. Denk dat je voor het spoelen op 1 a 2 liter per kilogram mout kunt rekenen.

Forum Lid
op 4 november 2020

Mout houdt vocht vast Jan, niet zo zuinig ook. Denk dat je voor het spoelen op 1 a 2 liter per kilogram mout kunt rekenen.

Van Alchemist

Ja, dat is logisch natuurlijk. Hoef ik me ook niet meer druk om te maken. 🙂 

Morgen het verslag met als het goed is wat foto`s 👌

 

Crew member
op 4 november 2020

Jan, aging die beschreven is, is een voorbeeld/methode die veel toegepast wordt. Je kunt e.e.a. ook op andere manieren verouderen zoals hier vaker op het forum ter sprake komt hoor.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 november 2020

Maisch temperatuur was aangepast toch Eric.

Crew member
op 4 november 2020
Maisch temperatuur was aangepast toch Eric.Van RvdH

Moet je me even helpen. Er stond een foutje in de handleiding, was dat het? 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 4 november 2020

Temperatuur 75c in de maisshstap

Crew member
op 4 november 2020

Dat was het 👍 

Is meteen na jouw bericht aangepast.

Forum Lid
op 4 november 2020

Wat is er dan aangepast? ipv 75c ?

En ik baal een beetje.. kreeg net email van Amazon dat de PH meter vanavond niet meer geleverd wordt.. Grrr  Ik mag reageren als hij de 11e er nog niet is. Terwijl hij volgens Track/Trace al onderweg is in Hilversum en vanavond aankomt. Dan maar met strookjes morgen.. 

Forum Lid
op 4 november 2020

In de handleiding staat;

1e maischstap 65 gr 

2e maischstap 75 gr

Volgens mijn opgedane kennis begin je bij ;

55 gr dan 65 gr en dan 72 gr  Stap 1-2-3 

En dan nog eventueel aan de kook brengen..

Maar ik ga mij er morgen even in verdiepen.. komt goed 🙂

Crew member
op 4 november 2020

Ergens stond een typo, bij de maish stappen 75ºC waar 65ºC moest staan.

Wanneer je je er beter bij voelt om je eigen maisch stappen te volgen is dat ook prima hoor, het wordt whisky 🥃  

Ook koken…. er zijn verschillende opvattingen over (ik kook het ook 😊)

 

Jammer dat je pH meter lager gaat duren, de stripjes zullen ook wel werken. Maar wat Robbert zegt, wacht 20 minuten alvorens te testen na iedere toevoeging. 

Forum Lid
op 4 november 2020

“Jammer dat je pH meter lager gaat duren, de stripjes zullen ook wel werken. Maar wat Robbert zegt, wacht 20 minuten alvorens te testen na iedere toevoeging.”

 

Nou.. keek net op m`n telefoon en die vertelde dat het geleverd was. Dus ik in de brievenbus kijken 🙂 Ja hoor 🙂 Hij is toch binnen.. En met een extra meter die ik niet besteld had. TDS&EC meter ???? Ga ik ook maar even uitzoeken. Rare jongens die van Amazon😅 

En ik ga zeker Robbert volgen met de 20 minuten.  👍 Gaat zeker goedkomen

Thanks zoverrr…. 

Forum Lid
op 4 november 2020

Voor whiskey is 3 en 4 stappen vrij gebruikelijk omdat dit in vloed heeft op zuren en eiwitten .
De 65 en 72 zijn gericht op enzymen werking .
Er wordt ook wel oo 67 graden in 1 stap gewerkt omdat op deze temp de alfa en bèta beiden werken .
Niet aan te bevelen ! Ik laat het aantal keten maischen afhangen aan granen en smaak .
Wil je meer zuren en pit wil maischen op ook 45 gr van belang zijn .
De 55 is voor eiwitten omzetten naar aminozuren ook van belang en heeft voordelen .
Koken heeft als voordeel je kunt wat in volume terug en minder kans op infectie .

Stop je bij 72 graden en spoel je niet heet of koken heb je nog wat enzym en coenzymen nawerking wat nog invloed heeft op cellulose en andere nog aanwezige koolhydraten afbraak.
Bij werken met naast
Mouten ook nog gewone granen heeft dat nog invloed.

Maar voor begin zou ik zeggen 55 -65 en 72 graden en uitspoelen op 80 graden of even kook .

Forum Lid
op 5 november 2020

In de handleiding staat;

1e maischstap 65 gr 

2e maischstap 75 gr

Volgens mijn opgedane kennis begin je bij ;

55 gr dan 65 gr en dan 72 gr  Stap 1-2-3 

En dan nog eventueel aan de kook brengen..

Maar ik ga mij er morgen even in verdiepen.. komt goed 🙂

Van Jandemann

Ja,  precies die, stap 2 75c. dat klopt niet.

Crew member
op 5 november 2020

Dat is geen fout, dat komt uit het originele recept 

 

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dit is er een van maar eenieder is vrij om zijn of haar zienswijze in dit recept aan te passen naar eigen inzicht.

Zo zie je ook de 55ºC stap in dit recept niet terug en ook in een recept van de mouterij komt deze niet meer voor. Dit heeft alles te maken met de modificatie die de mouten de laatste jaren hebben ondergaan. Een mout van een paar decennia terug is niet meer te vergelijken met de huidige mouten. 

Wanneer je je pH op orde hebt dan slaan de eiwitten na de kook netjes neer (je ziet de vlokken dan naar de bodem zakken). Maak je een whirlpool dan kun je e.e.a. mooi scheiden. Gebruikt je calciumchloride als pH-correctie dan slaan de eiwitten nog mooier neer. In bovenstaand recept hebben ze het weer over een 62ºC stap. Ook wordt hier e.e.a. gekookt wat weer noodzakelijk is om de eiwitten te laten neerslaan.

 

Maar nogmaals, er is niet één methode maar vele verschillende. Kijk wat jou het beste past en waar je je goed bij voelt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 5 november 2020

Ik ga denk ik deze stappen volgen;

1e stap   55gr   20 min   ( PH-meting en aanpassen)

2e stap  65gr    60 min

3e stap  72gr    10 min   (jodiumproef)

4e stap  80gr

5e stap ?

Ik heb even niet helder hoe ik het verder aan moet pakken. Ik heb nu 1 grote pan met  die ik wil spoelen en filteren en koken. En ik heb een leeg gistvat.

Moet ik eerst koken en daarna overbrengen en filteren naar het gistvat en dan de Borstel spoelen met water van 80 graden boven het gistvat ?

Of eerst overhevelen naar gistvat, filteren en de Borstel spoelen boven het gistvat , daarna weer terug om te koken?

 

Forum Lid
op 5 november 2020
  • Stap 1: breng het water naar 55 a 56 graden en voeg de mout toe, roer goed en wacht even voordat de p.H. meting gedaan wordt en aangepast, indien aanpassing nodig is hou de tijd aan die je wilt.
  • Stap 2: verhoog de temperatuuur naar 65 graden met flink roeren.
  • Stap 3: verhoog de temperatuur naar 72 graden met flink roeren.
  • Stap 4, verwijder de bostel (filter) van de vloeistof.
  • Stap 5: Spoel de bostel met 80 graden water (richtlijn 1 a 2 liter water per kilogram mout)
  • Stap 6: verhoog naar het kookpunt met flink roeren. 
  • Stap 7: Blijf koken voor zolang je nodig acht.
  • Stap 8: Koel het af naar kamertemperatuur
  • Stap 9: Hevel over naar het gistvat.
  • Stap 10: Meet de temperatuur en indien laag genoeg voeg de gist toe.
  • Stap 11: Deksel op het gistvat.
Forum Lid
op 5 november 2020

Ahh ok, het filteren is mij nu duidelijk 🙂 Thanks

Forum Lid
op 5 november 2020

Het val misschien op dat de 80 graden stap is weggevallen, maar als je toch gaat koken kun je die overslaan. Bij 80 graden denatureren de aanwezige enzymen en zet je dus de activiteit daarvan stop.

 

Erik z’n opmerking hieronder is ook een mogelijkheid nog om het makkelijker te maken. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 november 2020

Jodiumproef is aan het einde van de 72 graden, kleurt het paars, voeg 20 minuten op 72 graden toe.

Forum Lid
op 5 november 2020

En dank je wel voor het overzichtelijk maken 👍👌

Forum Lid
op 5 november 2020

Haha, een eerdere poging staat hier;

 

https://www.stookforum.nl/thread/theorie-whisky-maken-maischen-quasi-simpele-uitleg/

 

Ik ga binnenkort (met name voor mezelf) toch eens spiekbriefjes maken zodat ik een boekwerkje heb wanneer ik zelf ga brouwen. Zoek nu steeds terug op t forum wat ik me bedacht had.

Forum Lid
op 5 november 2020

Ik heb een” Forum ” Word-document openstaan. En als ik op het forum interessante dingen tegen kom of lees. Kopieer en plak ik het gelijk in het document. Daar sta je nu ook in 🙂 Is wel handig want je zoekt je rot soms 😉  Ik zoek nog zo`n schema met graden en alcoholpercentages tijdens het distileren, ooit ergens gezien..maar waar haha

Forum Lid
op 5 november 2020

McCabe Thiele diagram? Is voor een binair mengsel wel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 november 2020

Wanneer je slechts 1 grote pan hebt zou ik de BIAB (Brew In A Bag) methode overwegen.

Forum Lid
op 5 november 2020

Ja, dat kan ook nog. Maar ik heb een hele grote zeef die ik boven een schone gistemmer kan hangen en daar dan de gefilterde bostel in doen. Daarna boven de ketel uitspoelen met heet water en het vocht wat in het gistvat zit terug erbij doen.

Zoiets had ik bedacht ?

Forum Lid
op 5 november 2020

Misschien kan het filmpje in topic :Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )
een beetje een indruk geven hoe het wat gaat .

Forum Lid
op 5 november 2020

Ja, die heb ik gezien. leuke filmpjes en erg leerzaam ! 👍 Alleen je filterde en spoelde anders, direct boven het gistvat met overhevelen toch? 

Forum Lid
op 5 november 2020

Klopt inderdaad , direct op gistton gespoeld met 80 graden water.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 november 2020

Past er geen foodgrade hdpe emmer in je pan, gaatjes erin aan de onderkant.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 november 2020

Het zit erop 🙂 

Was wel een onderneming waar niet alles verliep zoals ik het had voorzien. Eigen onkunde en stommigheden liep ik tegenaan en daar heb ik maar zo goed mogelijk op geanticipeerd,

Wat is het leuk om te doen 🙂 Al ik nog niet precies weet wat ik aan het doen wash..haha

Morgen geef ik uitgebreider verslag en hopelijk ook met wat foto’s, want die krijg ik op een of andere manier niet geplaatst.

Ik had wat tegenslagen en voelde de moed al zakken maar net op het eind bij een SG meting bij 25 graden had ik 1060 SG. Volgens mij is dat wel ok…hoop ik 😉

(laat me vanavond maar in die waan 😂 )

Nu wachten tot de gist erbij kan……kan wel ff duren staat op 84 graden nu 😅

To be continued  ✌

 

 

 

 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 6 november 2020

Mijn verslagje van gisteravond.

Als eerste is het beter om het in de ochtend te doen….het duurt wel even voor het afgekoeld is en dan wordt het echt wel een latertje voor je klaar bent.

Na alle spullen klaar te hebben gezet en gereinigd (Wat is sulfiet scherp zeg..poeh) Kan ik mijn pan vullen met wat voorverwarmd water. Daar liep ik tegen het eerste probleem op. Ik had de pan op Marktplaats gekocht voor 40 liter maar deze is hoogstens 30 liter. Dus toen de pan op temperatuur was en de mout erin kon…moest ik heel voorzichtig zijn om het niet te laten overstromen. Beetje stom dat ik dat niet nagekeken had. Ik kwam er net mee weg en er is maar een beetje over de pan heen gegaan. Volgende keer vul ik tm 22 liter en als de mout volledig opgenomen is doe ik de rest er pas bij, dan kom ik er wel mee weg. Al ik op zoek ga naar een 50 liter pan, dan is het helemaal opgelost. De eerste stap ging prima. Maar mijn nieuwe PH meter heeft een “hold “knopje die ik indrukte bij de meting..alleen die moet je niet ingedrukt houden want dan gaat hij in de calibratiemodus en ging hij calibreren in de mash. ☹ Dus onbruikbaar en dus maar met strookjes gewerkt. Ik hoop dat ik goed uit ben gekomen. De tweede en derde stap gingen goed. De jodiumproef was lastig te zien daar de mash heel donker van kleur was, voor de zekerheid wat langer doorgegaan. Maar omdat mijn pan tot het randje zat werd spoelen wat lastiger. Ik had een schoongemaakte gistemmer klaargezet en heb daar een grote zeef boven gehangen. De bostel uit de pan in de zeef uitgespoeld met water van 80 graden en daarna de hele pan overgegoten door de zeef in de gistemmer. Gelijk de gistemmer weer terug in de pan gedaan om hem naar kookpunt te brengen. (ik hoop dat dit geen verkeerde methode is geweest want ik zag even geen andere oplossing. Ik had misschien beter eerst naar 85 moeten gaan en dan de bostel eruit zeven? )

Uiteindelijk zat ik weer met een pan op het randje en heb het laten inkoken tm 25 liter met voortdurend roeren, wat ik de hele proces gedaan heb. Roeren, roeren, roeren als een Italiaanse Oma boven de polenta. Daarna af laten koelen wat natuurlijk wel even duurde. Ik had een monster genomen en op 25 graden kwam deze op 1062 SG.

Wat ruikt het trouwens lekker en wat is het leuk om te doen. Dat je met uitsluitend goede natuurlijke ingrediënten werkt maakt het nog wat specialer. Ik ga dit zeker nog een keer doen.!!

Ik had nog een vraag …. Is het mogelijk bij stap 1 eerst 20 liter erin te doen en dan de mout in de pan te doen en als deze doorgeroerd is de pan afvullen tm 25 liter volume ? Nu had ik 25 liter dan de mout erin en dan kom je op een groter volume dan 25 liter en als je dan gaat spoelen hou je ook ruim meer dan 25 liter over. Dat was in mijn geval wat lastiger werken en ik moest best beetje inkoken.

Ik krijg geen foto1s geplaatst.. ik ga nog  kijken of ik ergens wat kan uploaden met een linkje

Het staat nu lekker te gisten 😊 Ik hoop dat het z`n gang gaat.

Forum Lid
op 6 november 2020

https://myalbum.com/album/AThdndpGb849

Wat foto`s van het proces kun je via de link bekijken (hoop ik) 

En iedereen nog bedankt voor het meedenken 👌

Straks komen er vast weer wat vragen maar voor nu een weekje rust 😅

Forum Lid
op 6 november 2020

Zo te horen is het goed gegaan mooi!

 

S.G. waarde is goed.

Crew member
op 6 november 2020

Je kunt inderdaad eerst met 20 liter beginnen.

Ook langer doorgaan met een maish stap is geen probleem. De maish schema’s zijn een leidraad. Met de mouten van tegenwoordig zijn maischschema’s ook niet meer zo belangrijk en moet je er ook niet te zwaar aan tillen (zie mijn voorbeeld van een paar posts terug).

De jodiumproef: hiervoor schep je het beste een beetje bostel uit de ketel/pan en druppelt daar wat jodium op, niet in de vloeistof/mash. En niet teruggooien 😉

Ook het inkoken tot 25 liter is niet echt van belang en daarmee is ook het start SG niet zo belangrijk. Voor bierbrouwers is dit wel belangrijk omdat dit het eindproduct is. Whisky mash moet toch nog gestookt worden.

 

Mooie fotoreportage 👍🏼

Forum Lid
op 6 november 2020

Gelukkig lijkt het dan goed te zijn gegaan, het pruttelt al lekker op z`n gemak. Dat inkoken was omdat mijn gistvat maar voor 25 liter is 😉 

Thanks 👍

 

Forum Lid
op 6 november 2020

Als je later de Whisky proeft zal het ook naar meer smaken, werken met granen is het leukste wat er is qua deze hobby 

Forum Lid
op 6 november 2020

Leuk verslag!

Forum Lid
2 dagen geleden

Jan, die grote zeef die op je foto’s staan hoe kom je daaraan? Deze past volgens mij percies in een 30 liter emmer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 november 2020

Hard gewerkt, nu is het even wachten. En dan ga je het destileren ook hier bijhouden hoop ik 🙂 heb je ph nog gestuurd? En wat je start ph?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 november 2020

Hee jan ik heb per ongeluk 2 50 liter pannen besteld als je er 1 over wilt nemen kun je me een bericht sturen. Voor het filteren is een hevel filter een goede tip. Eenvoudig zelf te maken en ontzettend effectief.  

Forum Lid
op 10 november 2020

Ik heb net een pan op MP gekocht, maar dank je voor het aanbod ! 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 10 november 2020

De gist is al aardig uitgewerkt en is van 1070 naar 1020 gegaan. Volgens het rekensommetje zou ik dan 6.75 procent alcohol moeten hebben. ? Wat ook het het opgegeven percentage is in de beschrijving van Biobrouwmaat. 

Dus straks gaan klaren.

Hoe kan ik dit het beste doen? 

Alle tips zijn welkom 🙂

Forum Lid
op 10 november 2020

Laat het staan tot 1.000 of lager.

 

Klaren hoeft niet, wel de CO2 eruit halen, makkelijkste is in de ketel doen zonder helm, breng de vloeistof naar 50 a 55 graden en flink roeren. Laagje slaolie helpt ook wat tegen schuimen.

Forum Lid
op 10 november 2020

ehh.. mijn start SG was 1060  en nu dus 1020 . Even wachten nog met klaren. 

 

 

Forum Lid
op 10 november 2020

Als je wilt gaan klaren door het spul koud weg te zetten ga je alleen maar meer problemen veroorzaken, de opgeloste CO2 blijft beter behouden bij lagere temperaturen.

 

Dan eindig je met een spuwende ketel,

bron: eigen ervaring.

Crew member
op 10 november 2020

SG 1.000 zal hij niet gaan halen denk ik maar het zal zeker nog wel verder zakken richting 1.016 of lager. Het staat pas een dag of 4 te gisten. Om van je CO2 af te komen kun je ook de mash, na klaren en gescheiden van het gist, ook een paar keer over gieten van het ene vat in het andere.

Forum Lid
op 10 november 2020

ik wacht tm donderdag..staat het een week en dan check ik even. Dat overgieten ga ik doen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 12 november 2020

Morgen ga ik overhevelen. Hoe kan ik dat het beste doen? Zoals op stooktv eerst met hevelslang en dan met een filterzak ? En kan je dan alles in de filterzak doen…komt er geen gist mee dan?

na het overhevelen ga ik het een paar keer overgieten in emmers voor de Co2 eruit te halen. En zal het ook met roeren verwarmen.

Is het handig kooksteentjes in de Alambiek te leggen? Heb er een paar vd T500.

Thanks vast
grtz Jan

Forum Lid
op 12 november 2020

Kooksteentjes en een lepel olie gebruiken .
Dat voorkomt schuimen en het schijnt dat sommige wel eens last van hebben dat ketel wat gaat spuwen.
Je kunt met een slang of grote pollepel overhevelen .
Laat alleen het onderste laagje drap achter .

Forum Lid
op 12 november 2020

Een grote pollepel heb ik liggen, das mooi 🙂 En ook antischuimspul van Stookwinkel dus dat moet ook goed gaan. Heb net een testrun gedaan op de Alambiek.. Dat ging prima 👍 Morgen doe ik de ruwstook en bewaar alles voor de fijnstook. Heb er zin in 😊

Forum Lid
op 12 november 2020

Wat voor antischimmelmiddel ?
Staat er een E900 nr op ?

Forum Lid
op 12 november 2020
Forum Lid
op 12 november 2020

Antischuimmiddel .
Moest er staan .
E900 is niet verstandig te gebruiken .

Forum Lid
op 12 november 2020

Distilling Conditioner van Still Spirits, het lijkt mij ok ?

Forum Lid
op 12 november 2020

Er moet opstaan wat het is .
Is het siliconen – Dimethylpolysiloxaan- E900 .
Niet gebruiken .

Forum Lid
op 12 november 2020

Ok, dat ga ik goed nakijken….zijn heule kleine lettertjes 😉 

Thanks 👍

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 november 2020

tot hoeveel procent alcohol ga je met de ruwstook?

Forum Lid
op 13 november 2020

In eerste overhaal stook je in principe tot ongeveer 1/ 3 deel is opgevangen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 november 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 15 november 2020

Even een update 😊

 

Vrijdagavond ben ik begonnen met de distillatie. Als eerste de wash overgehelvel naar een andere ton en deze een paar keer over laten kletteren in een andere ton om de Co2 er een beetje uit te halen. Het schuimde lekker. Ik heb mijn alambiek gevuld met kooksteentjes en 8 literwash met daarbij een dopje antischuim (zonder E nummers) De ketel langzaam laten verwarmen, wat langer duurde dan ik dacht maar toen de eerste druppels verschenen werd ik helemaal blij. Het rook al erg lekker en de maak was ook goed. Het was de ruwstook dus geen voorloop weg gegooid. Ik ben doorgegaan tot het moment dat het alcoholpercentage onder de 10% kwam. Had ik langer door kunnen gaan? Bij de tweede ronde met 8 liter in de ketel voltrok zich hetzelfde proces, ik was vergeten er intischuim in te doen maar dat gaf geen probleem. Echter bij de derde ruwstook van zo`n 5 liter begon het te schuimen en kwam er bruin gekleurd vocht uit het slangetje. Ik dacht mij te kunnen herinneren dat Robbert een keer een natte theedoek om de ketel had gedaan om dit te verhelpen. Ik verlaagde te temp en ook een natte theedoek om de ketel om het daarna weer langzaam te verwarmen. Dat lukte en het resultaat was uiteinelijk 4 liter ruwstook van 28 %.

Gelijk gestart met de fijnstook. Ik vond het best wel spannnend maar het liep naar wens. De voorloop geproefd en weggegooid wat niet lekker was qua smaak en reuk. Het keteltje pruttelde lekker door en ik ben doorgegaan tot het onder de 35 % ging zakken. Steeds een beetje opgevangen en gekeurd wat bij de fijnstook mocht. Het resultaat was 1.6 liter fijnstook van 60%. In een grote fles gedaan en dit staat nu vanaf vrijdag te luchten.

Hoe verder ?

Ik denk dat ik maandag het op 43% abv ga brengen om daarna met twee flesjes het verouderingsproces te gaan starten d.m.v 50 graden verwarmen en na kamertemperatuur te brengen om daarna in de vriezer te doen. Dit proces nogmaals herhalen om het daarna met houtsnippers rustig twee weken te laten staan. Ik hoop dat dit een goede volgorde is, anders hoor ik het graag.

Natuurlijk heb ik een beetje geproefd…en ik kan je zeggen dat ik er erg blij van ben geworden. Wat een smaakvolle whisky gaat dit worden, dat kan bijna niet meer fout. Kan ook niet anders met de bio ingredienten van Biobrouwmaat. Erik bedankt nog 👍

Wordt vervolgd 😊

Forum Lid
op 15 november 2020

Mooi om te horen Jan 👍🏻 je kunt bij de ruwstook doorgaan tot 0% overloop, sommige smaken zitten achteraan bij de ruwstook.

Je kunt het verouderen meteen met het hout doen.

Forum Lid
op 15 november 2020

Verouderen doe je als de drank opzich al ” klaar ” is
Dus in principe ook al op kleur .
Het hout en stoffen daaruit moeten al grotendeels ” opgenomen ,” zijn .

Forum Lid
op 15 november 2020

Dan moet ik het nog maar een keer proberen😅 ..vd week maar weer bestellen en dan de ruwstook helemaal door laten lopen.

Ik hoop dat ik hem goed op kleur krijg.. met de houtsnippers. Kun je daar teveel in doen ? Staat geloof ik 25 gram per liter op de verpakking. We gaan het zien en geduldig afwachten 👍 Thanks voor alle input !

 

 

 

 

Crew member
op 15 november 2020

Mooi verslag Jan en goed om te horen dat e.e.a. naar wens is verlopen.

Houtsnippers kun je in principe niet te veel van in doen maar als er “te” veel in zit is het sneller op kleur en smaak. Ik zelf zou het wat langzamer trekken prefereren. 

Forum Lid
op 15 november 2020

Uiteraard kun je er teveel in doen, in het geval van een overheersende houtsmaak gooi het niet weg maar laat het in de fles verder rijpen zonder hout. 3 a 6 maanden kan t duren maar dat wordt wel minder hoor.

Forum Lid
3 dagen geleden

Goed om te horen(lezen) Alchemist, dat de overheersende smaak wat minder wordt na een tijd. Ik heb ergens een paar flessen staan waar te veel of te lang houtsnippers in hadden gezeten. De drank smaakte gewoon bitter. Ik heb dit ook gehad met een vaatje van 3 liter waar de drank al snel een overheesende houtsmaak krijgt. Ik vind het opsmaak maken van de drank met hout het lastigste van mijn moonshine hobby.

Ik ga gelijk opzoek naar die flessen 😛

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 3 dagen geleden


Het verouderen is begonnen 😊 en de tweede poging is onderweg.. Ik geef nog wel een update…als dat ok is 👍

Forum Lid
3 dagen geleden

Het enige wat ik een beetje apart vind, is dat je de eerste Whiskey niet gewoon op t gemak hebt laten verouderen om de smaakverandering te volgen.

Forum Lid
3 dagen geleden

Hij heeft dorst 😄

Forum Lid
3 dagen geleden

Blijkbaar 😅

Forum Lid
3 dagen geleden

😁 Ik had goede dingen gelezen over het verouderen d.m.v verwarmen en koelen, dat in combinatie met nieuwsgierig zijn en dorst 😉 maakte dat ik het zo wilde proberen. De tweede stook komt eraan volgend weekend en deze laat ik langzaam verouderen en daar heeft die ook meer kans voor omdat de eerste stook dan nog niet op is…hoop ik🤣  De smaakverandering en het verschil zal ik waarschijnlijk dan wel gaan proeven 👍

 

Forum Lid
3 dagen geleden

Ik zeg t ook meer voor het leren dan wat anders, mocht je straks op een punt komen dat je zelf recepten gaat samenstellen dan is t wel fijn als je de smaakevolutie beter begrijpt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 3 dagen geleden
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 2 dagen geleden

En dan het resultaat 😊👍 ik ben er erg blij mee. deze flesjes laat ik voorlopig nog even staan en ga mij op de volgende stook richten.

Ik begon 1 nov met deze hobby en was onbewust onbekwaam. ik wist niets van distilleren. Maar met behulp van het Stookforum en de input van en antwoorden van de bekende leden met veel kennis ben ik aan de gang gegaan en heb veel geleerd. Waarvoor mijn dank groot is 👍🙏👍
Ik ben nu bewust onbekwaam en er is nog zoveel te leren. Dus op naar de volgende stappen 👍

Het resultaat van deze whiskey is boven verwachting al er nog verbeterpunten zijn ..vooral met het langzaam verouderen en er vanaf blijven 😂

dit draadje wordt afgerond en iedereen bedankt voor de hulp en de antwoorden
top forum dit !!
grtz Jan

Forum Lid
2 dagen geleden

Ziet er niet slecht uit. Goed begin is t halve werk, dus ga zo door🙂
Geduld is het lastigste van deze hobby, zeker in het begin.

Forum Lid
2 dagen geleden

Mooi om te horen dat t goed gegaan is 👍🏻

Crew member
2 dagen geleden

Ziet er heel goed uit!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren