mirabellen

Geupdate op 8 september 2019 in Stookforum
31 op 7 november 2017

Hey jongens ik heb juist nog twee bomen gevonden die vol mirabellen hangen .Kan ik die ook stoken of likeur van maken ????

Het heeft hier deze nacht wel juist gevroren ,doet dit iets aan de vruchten ?

Groeten

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 7 november 2017

 

Hoi Stokerke,

Volgens mij is het goed te doen om mirabellen te vergisten en een lekkere drank van te stoken.

De vorst erover is ook geen probleem volgens mij.

Groet, @ndré

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 7 november 2017

Het zijn twee volle bomen die verlaten staan plukken geen probleem dus he ,als de vorst geweest is worden ze dan niet plat die pruimen ?

Het gaat deze nacht terug vriezen hier  grrrr

Forum Lid
op 7 november 2017

Hoi Stkerke,

Dan zou ik ze zo snel mogelijk plukken en dan in het vat om te laten vergisten. 

Succes er mee?

Groet, @ndré??

 

Forum Lid
op 7 november 2017

Yep dat gaan we dan zeker doen ,ik heb dit nog nooit gestookt maar zal er ook maar suiker of dextrose aan toevoegen zeker 

Groeten

 

Forum Lid
op 7 november 2017

Misschien hoef je er helemaal geen suiker. In te doen. Eerst proeven hoe zoet het is. Je kunt altijd suiker toevoegen als het nodig is . Maribellen fijn maken, maar de pitten heel laten in een groot vergistingsvat gooien en.gist toevoegen
Deksel erop met een waterslot en gisten maar
L

Forum Lid
op 7 november 2017

Succes er mee
Groet, @ndré??

Forum Lid
op 7 november 2017

okej dank je @ndré

 

Forum Lid
op 7 november 2017

Ben benieuwd hoe het gaat worden en smaken, mirabellen zijn toch een soort pruimen?

laat maar horen hoe het verder gaat?

Groeten, @ndré??

Forum Lid
op 8 november 2017

Ik denk dat het krieken zijn,bij ons in België dan en is het zo dan lukt het wel om te vergisten met een fruitigist,maar denk wel dat er suiker bij moet want die zijn zuur van smaak!.

 

 

Crew member
op 8 november 2017

Een mirabel is een pruimensoort en een kriek is een zure kers.

 

Forum Lid
op 8 november 2017

mmmmm zijn dat toch die kleine gele pruimpjes niet ???? ik moet zien dat ik wel de juiste pluk he .Het is maar voor de platte kaka 🙂

 

Crew member
op 9 november 2017

Mirabellen zijn kleine gele pruimpjes, klopt.

 

 

Forum Lid
op 9 november 2017

Nog niet gezien,wel de blauwe!.

 

Forum Lid
op 9 november 2017

Het zelfde recept als palinka gebruiken,zijn heel goed om te stoken,als ze van eigen zoet zijn geen suiker ook geen water kapot mixen gist er bij en staan laten,de pitten zakken van zelf naar de bodem,ik zou wel verse bakkers gist gebruiken.ik heb ze in Roemenie gestookt.gr.?Chris.V.ps.als het kan gooi je het als je gaat stoken alles in een kussensloop of katoen (wit) laken zo in de ketel.pitten en bezinksel natuurlijk niet.sucses.?.

 

Forum Lid
op 9 november 2017

Hoy Chris ik zal er eerst eens van proeven voor ik er suiker bij doe ,bakker gist heb ik nog wel liggen maar wel gedroogde geen verse ,

Bedankt voor de info 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 17 juli 2019

Vandaag eens een vruchtje opgeraapt van een boom in de buurt. Na enig zoeken denken we dat het mirabellen zijn. In elk geval zijn ze erg lekker!

Eens kijken of ik ze mag oogsten: ze staan in een tuin maar er wordt al jaren niks mee gedaan, volgens mij.

Hoe is het met jouw mirabellen afgelopen?

Forum Lid
op 17 juli 2019

Kun je net zo doen als pruimen.laat ze wel goed rijp worden ivm.suiker.worden zoeter.plastic zijl bij de gamma,die je bij het schilderen gebruikt rond de boom leggen en boom schudden dan hoef je niet te plukken en de rijpste vallen er af.op je zijl.

Forum Lid
op 18 juli 2019

chris zo doe ik dat ook maar bij mij zijn die eerst in september rijp

Forum Lid
op 18 juli 2019

Dan kun je ze dan stoken.vat binnen zetten.of op andere warme plaats.hoef maar 4 weken te vergisten.zo doe ik het ook ik mag van Adriana rustig twee vaten van 80 ltr. In de keuken zetten.heb wel eens een dure pers verknoeit vat liep over.maar de drank was goed.😂zij doet gelukkig niet moeilijk,ontdanks dat ze niet van rommel houd,ze stimuleerd mij zelfst.komt zelfs met 200 kg druiven naar huis.en koopt suiker op vooraad.

Forum Lid
op 18 juli 2019

Uiteraard heb ik op internet wat rondgezocht. Eerst om er achter te komen dat het mirabellen zijn en vervolgens wat meer over soort en ras. Ze zijn inderdaad erg vroeg, maar dat kan van het ras afhangen: de eerste eind juli-begin augustus en de laatste in september-oktober. Dat zal allemaal wat vroeger worden, nu alles warmer wordt.

De truc van het zeil was ik ook al tegengekomen. En verwerken als pruimen ligt voor de hand. Probleempje: de boom staat in een tuin en ik ken de bewoners van het huis helemaal niet. En wat er over de heg valt, valt op een trottoir, dus daar kan ik niet zo maar een zeil spannen of neerleggen.

Eerst maar eens kijken of de oogst een beetje de moeite waard is.

Forum Lid
op 18 juli 2019

Gewoon aan de eigenaar vragen en in ruil een flesje er van beloven.vaak vinden mensen dat leuk,zo krijg ik als het goed is pruimen in ruil voor een paar flesjes.

Forum Lid
op 18 juli 2019

Kees 22 mijn mirabellen heb ik om de 2 jaar en die worden blauw/ geel op het einde maar zijn super zoet ideaal om te stoken!!!! vorig jaar had ik in totaal 1700l in de tonnen zitten dit jaar geen 300l denk ik alleen de appels en peren gaan goed de rest niet ! mss nog wat pruimen spijtig maar dan gaan we wat anders stoken

Forum Lid
op 18 juli 2019

Beloven vind ik geen goed idee: voor hetzelfde geld mislukt alles en dan moet je je in allerlei bochten gaan wringen.

De boom moet dringend onderhouden worden, volgens een bevriende tuinier en aan de binnenkant, in de tuin, zag ik vandaag geen mirabellen meer. Nog wel aan de buitenkant, maar ook niet veel meer. Vandaag 1,1 kg geraapt, morgen en overmorgen geen tijd. Dus dat wordt geist maken of zo. Misschien inleggen in alcohol. Maar lang geen eau de vie.

Maar lekker, lekker!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juli 2019

bij mij staat de T500 een mengeling van pruimen en mirabellen aan het branden en ik wil deze week de rest van de 100l branden

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 juli 2019

Na de regens van zaterdag hing er geen vrucht meer aan de struik. Ca 300 gram geraapt.

En toen ik naar huis fietste zag ik een paar struiken met rode mirabellen staan, en een met nog maar halfrijpe gele er achter. Het verhaal is dus nog niet over. Moet nog wel bedenken hoe ik die ga oogsten: met een zeil eronder en schudden of met een trap eronder en plukken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 25 juli 2019

laatste mirabellen stookwijn is in de T500 morgen om 6h00 beginnen we te branden en dan nog 3 x 120l van ander fruit te gaan en dan is alles van vorig jaar weg

 

Forum Lid
op 25 juli 2019

Laat jij je stookwijn zo lang staan? Of hou je het fruit in de vriezer?

Forum Lid
op 25 juli 2019

keess22

 ik had vorig jaar 1700l fruit in de vaten staan en ja 1 jaar in de vaten kan geen kwaad komt nog een prima en lekkere drank uit

gr erik

 

Forum Lid
op 25 juli 2019

Ik heb ze ook wel eens langer laten staan word soms zelfs beter.

Forum Lid
op 25 juli 2019

OK, goed om te weten. Dat werkt wat rustiger.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 september 2019

Inmiddels een paar andere vindplaatsen gevonden. Waaronder een met een rijtje struiken die vol hangen en nu nog rijp zijn. De late variant, zogezegd. Heb al 10 kg verzameld.

Heb ze, bij gebrek aan vriezer, met 10 % water aan de kook gebracht en tot moes gekookt. 10 % suiker erbij en iets pectoënzyme (voor de zekerheid). Achteraf gezien is het water overbodig, denk ik. En misschien de suiker ook wel. Geen speciale geur bij het vermoezen, maar wel heel lekker zuur en zoet.

Met droge gist uit de supermarkt gestart. We zullen zien wat het wordt. Morgen maar weer eens verder plukken.

Voordeel van deze struiken: ze hebben niet van die lange doorns zoals sleedoorn, dus je kunt gewoon midden in de struik gaan staan en om je heen grijpen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren