Mislukt bier destilleren

Geupdate op 25 januari 2018 in Bieren en wijnen
8 op 8 november 2017

Beste stokers, ik heb een hoeveelheid bier van 8,5 % ABV die niet geschikt is om te drinken. Ik wil deze in een Grainfather met het Alambic opzetstuk gaan destilleren. Op zich redelijk eenvoudig, echter het is een gesloten systeem zodat je niet kunt zien hoeveel je verstookt en daarmee ook lastig om te zien wanneer je ongeveer aan de tails toe bent. Mijn vraag is derhalve de volgende : is er bij een gegeven hoeveelheid bier, zeg 8 liter van 8,5% abv, uit te rekenen hoeveel alcohol hier in de eerste run ui te stoken valt.

Hoor graag ff van jullie, alvast dank !

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 8 november 2017

8.5 % van 1000ml =85ml x 8 =680ml   maar dat is puur theorie, ervan uitgaande dat wat je erin in stopt ook uit haalt…

 

Forum Lid
op 8 november 2017

Da’s snel gereageerd DoubleBarrel, klasse. Nog even een wellicht een domme vraag : zou je de gebruikte formule kunnen/willen toelichten? Alvast dank !

 

Forum Lid
op 8 november 2017

Te snel gevraagd; ik snap m nu ik nog een keer nadenk 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 9 november 2017

mislukt bier kan prima gestookt worden. maar houd wel in rekening dat het mislukt is, dit is dus allerminst de garantie dat je er een lekker sapje uit haalt. wat DB al zij klopt theoretisch. houd er rekening mee dat er altijd alcoholen achter blijven in de mash dus dat je die 100% nooit haalt. de tails kunnen te herkennen zijn door de troebelheid door de oliën, smaak en geur. bij een striprun destilleer ik meestal tot er 20% abv uit de koeler komt en bij een spirit run vang ik meestal tot 40% abv op en laat ik hem tot 20% doorlopen en verstook dat bij de volgende ronde

Forum Lid
op 25 januari 2018

Vraagje, kan je dit met de standaard kolom doen op de T500 of heb je beslist het alambic opzet stuk nodig>

 

Forum Lid
op 25 januari 2018

Ervan uitgaande dat je van het mislukte bier naar minder smaak en dus neutrale alcohol toe wil kan het het beste met de kolom en niet de alambiek.

Forum Lid
op 25 januari 2018

Ok, gaan we dat doen. Bedankt voor de reactie.

Forum Lid
op 25 januari 2018

Geen idee, Ik heb zelf geen ervaring met de T500. ik werk met een zelfgebouwde ketel. maar wat Mick inderdaad zegt, voor neutralere smaken heb je een kolom nodig. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren