Mislukte gisting?

Geupdate op 7 november 2018 in Stooktips
14 op 6 november 2018

zonet heb ik een turbo gist gebruikt (volgens de aanwijzing op de verpakking, 8kg geinverteerde suiker op 20L en met correcte temperaturen) nadat de koolzuurgas stopte met ontsnappen en bij het openen en meten blijkt dat het % 0 is, ook de sg is 1000. Er is geen sterke gistgeur (wel een lichte fruitige geur), bij het proeven wel een zachte alcoholsmaak. Maw is mijn conclusie dat het niet gelukt is.

Kan je bij deze stookwijn een 2e keer een gisting opstarten op dezelfde manier, of lijkt dit verloren?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 6 november 2018

Steven, hoe lang heeft het staan gisten? Heeft het waterslot de hele tijd staan borrelen? Als de oplossing niet zoet meer is, kan het bijna niet anders dan dat er vergisting heeft plaatsgevonden. Heb je het sg voor de vergisting ook gemeten? Een stookwijn met 400gr suiker per liter heeft een veel hoger sg dan 1000..

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 november 2018

hij is opgestart op 21 oct. en heeft staan borrelen tot eind vorige week. Tot eergisteren kwam er per minuut nog een borreltje voorbij het waterslot.Volgens de verpakking zou hij maar 5 dagen nodig gehad hebben (ipv 15 dagen), het heeft maw veel langer geduurd.

In vergelijking met mijn eerste test vorige maand, was het wel zo dat de druk minder was – maw vorige keer vloog het water bij momenten mee uit het waterslot – dit was bij de laatste poging niet zo.

Brouwmaat
op 6 november 2018

Je meet waarschijnlijk met een alcoholmeter (dobber)? Daar kun je geen stookwijn mee meten.

SG 1.000 wil zeggen dat er geen suikers meer inzitten dus dat kan kloppen. Heb je ook je start SG gemeten? Zo ja trek de eind SG af van de start SG en vermenigvuldig met 0,13125 en je hebt het ABV percentage.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 6 november 2018

klopt – bedankt heb ik al iets bijgeleerd / misschien dan domme bijvraag: waarom meet zo een dobber niet in dit type stookwijn?

De 2e fout die ik maakte is dat ik SG bij start vergeten meten ben. Zou de waarde sowieso niet veel hoger moeten liggen aangezien de gist aangeeft dat hij 20% zou moeten behalen?

Brouwmaat
op 6 november 2018

Zou de waarde sowieso niet veel hoger moeten liggen aangezien de gist aangeeft dat hij 20% zou moeten behalen?

Van Steven

Welke waarde bedoel je, dat kan ik uit het voorgaande niet opmaken?

 

Een alcoholmeter meet in een ander bereik dan het percentage van stookwijn is. Er staat wel mooi 0% en wat hoger maar dat kan hij gewoon niet meten. Een alcoholmeter is een hydrometer die bedoeld is voor een specifiek bereik. 

 

 

Forum Lid
op 6 november 2018

de sg waarde van 1000 bedoelde ik

Forum Lid
op 6 november 2018

De SG waarde toont niet het alcohol% maar wel de hoeveelheid suiker die in je mash zit.  Een waarde van 990 sg betekent een volledig/complete/drooggegiste mash (geen suiker meer).  Jouw SGwaarde van 1000 ligt hier een fractie boven, maar waarschijnlijk is jouw mash ook volledig uitgegist.  Om een correcte alcoholbepaling van je mash te bekomen moet je de begin SG meten (dus vóór de vergisting begint) en de eind SG.  Als je start SG bijv 1.110 was en je eind SG 1000, dan was het verschil 110.  Dit vermenigvuldig je met 0,131 en je heb je alcoholpercentage van je mash (in dit geval dus 14,41%).

Forum Lid
op 6 november 2018

Ik gebruik ook wel eens Turbo gist en dit staat vlot 2 weken te borrelen (+ nog een week klaren) Dus niets abnormaals. Je kan de densiteit op voorhand meten, maar na gisten beïnvloeden de rondzwevende gistdeeltje soms de densiteitsmeting en is een 100 % correcte meting moeilijk (wel indicatief natuurlijk). Je meet veel lager dan de startoplossing had moeten zijn, dus ik denk dat er geen probleem is. Stoken maar, dus…

Brouwmaat
op 6 november 2018

Over die rondzwevende deeltjes zou ik me niet te druk maken vwb de meting. Bierbrouwers meten hun wort ook en dat is doorgaans behoorlijk troebel bij de start van de meting. De vaste deeltjes zijn niet van invloed op het SG van een vloeistof. Alle metingen die wij met onze redelijk amateuristische meetapparatuur verrichten zijn dan ook slechts benaderingen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 november 2018

ok, bedankt – is het aangeraden deze nog te klaren met een turbo clear om in de toekomst te hermeten of voor het stoken?

Brouwmaat
op 6 november 2018

Als je ongeduldig bent kun je Turbo-clear gebruiken anders klaart het vanzelf wel.

Wat je wel moet doen is als het geklaard is en je hebt het van het gist afgehaald, goed de CO2 er uit roeren. Deze kan behoorlijk gaan schuimen. 

Overigens is CO2 in je vloeistof een grotere risico op een foutieve meting, de CO2 ontsnapt en kan de hydrometer omhoog drukken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 november 2018

8 kg suiker op een totaal volume van 20L geeft een start SG van 1150.

Eind SG van 1000 dan krijg je ongeveer een 20% ABV

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 november 2018

Hier valt nog veel te leren!!

Een dobber drijft in een waterig soort vloeistof, omdat het volume van de dobber onder water groter is dan zijn gewicht. Een leeg schip drijft hoog op het water, een vol schip laag.

Hoe zwaarder het water, bijvoorbeeld zeewater, hoe hoger het schip drijft.

Water heeft een dichtheid van 1 kilo per liter: een liter water weegt dus 1 kg.

Water met suiker er in opgelost weegt meer, want de opgeloste suiker telt ook mee. Hoe meer suiker, des te hoger het gewicht van die oplossing per liter. En des te hoger het schip of de dobber drijft. De hydrometer blijft hoog drijven in water met veel suiker en zakt dieper weg in water met minder suiker. In de hydrometer zit een papiertje met streepjes en daarop kun je aflezen wat de dichtheid (het gewicht in kg per liter oplossing) is. Vaak zit er in de hydrometers die wij gebruiken meteen een omrekening in naar gr suiker per l of potentieel alcoholgehalte.

Als je de vergisting start, kun je wegen hoe zwaar je suikeroplossing is met je hydrometer en dat noem je je begindichtheid. Bijvoorbeeld 1,060: 1,060 kg per liter.

Door de vergisting van suiker naar alcohol daalt de dichtheid, want suiker weegt 1,6 kg per liter en alcohol maar 800 gram. Bovendien verdwijnt er koolzuur. Tijdens de vergisting daalt dus de dichtheid en als je dat zou meten, zou je zien dat je hydrometer langzaam zou wegzakken. Als je hydrometer 1,000 aanwijst, is er nog een beetje suiker over.

Omdat er dan een mengsel van alcohol, suiker en water is, kun je niet meer zeggen hoeveel van ieder er is. Wel dat de gisting bijna afgelopen is. Bij de hydrometers die wij gebruiken staat dan meestal: bottelen. Wij zouden zeggen: morgen of overmorgen stoken.

De alcoholmeter kunnen we behandelen na het stoken.

Forum Lid
op 7 november 2018

Test event.met een aansteker boven je wort,gaat hij uit of flakkert de vlam,dan nog even wachten met stoken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren