Mispels ?

Geupdate 1 week geleden in Spirits
16 op 12 november 2018

Dit jaar staan mijn mispelaars (?) vol mispels.

Duitsers zouden er schnaps van stoken

https://www.youtube.com/watch?v=P80KB9-cqyI

Iemand een idee hoe dat werkt ?  Laat je de vruchten eerst rotten of zo ?

 

 

 

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 12 november 2018

Voor degene die de mispel niet kennen

Ziet er zo uit

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 november 2018

sorry ik woon in duitsland en heb veel grond en bomen staan maar ken dit niet  bij mij zijn nu na de appels en peren de kweeperen er aan en dan is het over en god  zij dank ik heb  1700 in de vaten staan nu stevig snoeien voor binnen 2 jaar

gr erik

 

Forum Lid
op 12 november 2018

Volgens mij de pitjes er uit,fijn maken,en de zelfde manier als fruit,maar niet rotten.heb ze nooit gestookt maar dat lijkt mij de manier,en zegt mijn gevoel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 november 2018

Net als rozenbottels verwerken.
Eerst een paar dagen in vriezen .
Dan gaan de harde cellen stuk en daarna verwerken soort Jam van maken en dan vergisten .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 november 2018

Ik heb twee jaar geleden een kistje gekregen, maar die lagen een dag later al te schimmelen. Vorig jaar kreeg ik een vaatje met uitgegiste mispels: een vrijwel vaste massa. Die heb ik in het bijvat gedaan met water in de ketel en zo gestookt. Rook heerlijk, maar de opbrengst was erg laag. Ik denk dat ze vergist waren zonder extra suiker.

Voor dit jaar is me weer een kistje beloofd, maar dat heb ik nog niet binnen.

Naar wat ik op internet las, zou je ze uit moeten leggen met het kroosje naar beneden en dan laten liggen tot ze zacht worden. Degene die zacht zijn apart in de diepvries bewaren, tot je ze allemaal hebt.

En dan inderdaad: ik zou zelf de pitten er uit halen, ze in kwarten of achtsten snijden, even opkoken en tot moes stampen en gist erbij. Misschien wat suiker. Suiker geeft meer opbrengst aan drank, maar dan wordt de smaak dus verdund over een groter volume. Ik denk dat mispel dat wel kan hebben.

Forum Lid
op 13 november 2018

Bedankt voor de tips.

Ontpitten :  gaat niet bij mispels.  Misschien wel na het doorkoken van het fruit maar niet na het plukken.  Ook niet na een verblijf in de diepvries.

Heb geprobeerd ze te gisten na verblijf in diepvries maar suikergehalte is laag en gisting niet echt fantastisch.

Zal eens proberen jam te maken en dan te vergisten.

Voordeel van de mispel :  kan je tot december plukken.

 

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 november 2018

Voila

Een heel lang proces maar ik denk dat het lukt.

  • Mispels plukken na de vorst
  • De kronen van de mispels snijden
  • De mispels 48 uur in de diepvries
  • Mispels 48 uur ontdooien, laten uitlekken en rijpen.
  • Mispels in grote pot 8 uur op houtkachel
  • Tot puree stampen (pletten)
  • Pitten uitzeven en suiker bijvoegen 30 percent
  • Gisten

Heel goede reuk, sterke gisting, geen schuim.

Overigens van een deel fruitpasta gemaakt (beetje gember bijgedaan) en heel lekker.  zal ik in december in chocolade dippen met hopelijk een lekkere mispel borrel erbij

 

 

 

 

Forum Lid
op 19 november 2018

Dat is voor mispels en rozenbottels de beste manier .

Forum Lid
op 19 november 2018

Ruikt lekker hè?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 november 2018

Ruikt heerlijk

Nu ik weet hoe het werkt, gaan er volgend jaar meidoorn bessen, rozenbottels  en lijsterbessen in fermentatie.

Hier de lijsterbessen uit de tuin (in september dus nu te laat)

 

 

Forum Lid
op 19 november 2018

Dat zou ik dan weer niet weten. Ik heb wel eens meidoornwijn gemaakt, maar vond er niks aan. Anderzijds worden in Frankrijk en Duitsland wel degelijk brandewijnen gemaakt van dit soort spul.

Voorzichtig met rozebottels: de haren die er in zitten jeuken verschrikkelijk, volgens mensen die ze gebruikt hebben.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 december 2018

Hoe ver ben je, Psycat?

Ik kreeg eergisteren toestemming om een mispelboom te oogsten en er staan er meer in de buurt.

Ik wil ze gaan wassen, na het oogsten. Dan invriezen en verder verwerken.

Ik zie  wel of ik pitten gaan verwijderen en suiker bijvoegen.

Forum Lid
op 5 december 2018

gewoon een zeer zoete jam van maken . ( pitten hebben weinig invloed )
daarna met beetje citroen zuur toevoegen en in water oplossen . vergisten en afstoken als een brandy .
👌👌👌
(Eventueel verzachten met wat houtskool )
😋😋😋👌👌

Forum Lid
op 5 december 2018

Hi Kees 22

 

Mijn bomen plooien nog onder de mispels maar voor deze is het te laat.  Het heeft al gevrozen en dan worden de mispelt plat.

Ik ben een 15kg mispels aan het verwerken.

In verschillende batches.

Wat het best werkt is de hierboven beschreven methode.  Vriezen, dagje op de kachel, pletten, zeven, suiker bij en gisten.

Waarom zeven ?

Kwestie van de vellen er uit te zeven en de pitten.

De batches met rauwe vruchten geven minder.  De vruchten blijven hard.  Misschien dat het na paar maanden beter gaat maar voorlopig geeft dat geen goed resultaat.

Alleszins, zoals met alle alcohol :  ik geef de gisting altijd 2 maanden.  Gewoonlijk is dat alles neergeslagen. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 december 2018

Gisteren 9 kg mispels geraapt en geplukt. De harde uitgelegd. Ik vroeg me af hoe ik ze uit kon leggen, want ik heb nou ook weer niet zo veel tafels. Tot ik bij de supermarkt fruitdozen zag: geen bananendozen, maar die van perziken of zo. Kunnen goed gestapeld worden en zijn niet hoog: precies goed voor een of twee lagen mispels.

Ik twijfel nog wat ik met de zachte, bruine kan doen. Zal er maar een paar bekijken en proeven en dan zien of ik ze invries om te bewaren of verwerk tot zaaizaad.

Volgende week nog maar een rondje.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 1 week geleden

Het systeem begint vorm te krijgen: mispels rapen, thuis wassen en uitleggen: de harde bij elkaar in een doos, de halfzachte bij elkaar en de zachte bij elkaar. De nog rijpende in de huiskamer, bij 13 tot 17 graden. De zachte snel invriezen om ze te bewaren en de halfzachte goed in de gaten houden, wegens bederf. Er kan van alles wonen in de krozen!

Inmiddels voor de 2e keer gaan rapen en weer pakweg 9 kg gevonden. En er hangt nog wel een portie aan de bomen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren