Mispels ?

Geupdate op 31 mei 2019 in Spirits
2 op 12 april 2019

Ben noch chemicus noch viroloog Kees, maar schimmels in alco van 40 graden lijkt me nogal bizar.  Misschien een paar vlokken isoleren en laten groeien ?   Zou fantastisch zijn om zo een cultuur aan te leggen.  (misschien heb je dan binnen paar weken een smurfendorp in je alco)

🙂

Proost

 

 

 

Forum Lid
op 12 april 2019

Psycat ,Stel je plukt giftige paddenstoelen en je zet deze op 90% alcohol zijn ze dan wel verstandig om te eten .

paddenstoelen zijn ook schimmels .
En je breekt de stoffen zoals toxinen niet af met alleen maar alcohol .

Forum Lid
op 21 april 2019

Ben noch chemicus noch viroloog Kees, maar schimmels in alco van 40 graden lijkt me nogal bizar.  Misschien een paar vlokken isoleren en laten groeien ?   Zou fantastisch zijn om zo een cultuur aan te leggen.  (misschien heb je dan binnen paar weken een smurfendorp in je alco)

🙂

Proost

 

 

 

Van Psycat

Met allemaal bezopen smurfen? Kunnen jullie door een liebigkoeler? Ja, wij kunnen door een liebigkoeler! 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 april 2019

Hi Robbert

Vraag is in dit geval of je de paddestoelen zou fermenteren en vervolgens distilleren :

Zou het dan drinkbaar zijn ?

Persoonlijk zou ik er nooit van drinken.  Het is het risico  niet waard.

Of er echter al dan niet giftige stoffen kunnen overkomen bij distillatie is een goede theoretische vraag. 

Stel je neemt een paar van de giftigste planten van ons :  taxus baccata met monnikskap.

Je laat de boel fermenteren met suiker erbij en distilleert dan.  Ik vermoed dat het niet gezond is om te drinken.

PS :  Een van mijn vuistregels is alles weggooien wat blauw is (zelfs blauwe zweem).  Ditto voor alles wat geen goede geur heeft.  Deze regels vrijwaren je niet van het drinken van methyl in louche bars.

PPS Blue curacao is de uitzondering die de regel bevestigt

 

 

 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 april 2019

er zijn diverse likeuren en creme likeuren op Basis van paddestoel en artisjok die voortreffelijk zijn en ook heel leuk om te maken .
De reuzen bovist is bijvoorbeeld een met zeer subtiele smaak .
Maar je kunt net al bessen en aantal andere
planten en paddenstoelen niet alles gebruiken.
Er zijn diverse planten , kruiden e.d. waarvan slechts delen schadelijke stoffen bevatten en andere delen wel van kunt gebruiken.
Het is zeker belangrijk daar rekening mee te houden.

Wanneer je een drank maakt op basis van een plant , kruid , vrucht of paddestoelen wil je
smaakstoffen gebruiken dat wil zeggen dat
je ook stoffen mee kunt krijgen die niet
geschikt zijn voor consumptie.
Dus keuze is van zeker zeer van belang.
Bij distillatie voor alleen puur alcohol
raak je ook de toxines kwijt maar anders kunnen schadelijke stoffen
i.d.d. mee komen.
Denk erom wanneer je door het drogen van alcohol schone alcohol wil krijgen wel risico houd om schadelijke residuen te behouden .
blauwe zwemen , draden en vlokken kunnen hoewel in alcohol nog vervelende stoffen bevatten daarom is verwijderen altijd verstandig .

Forum Lid
op 12 april 2019

( drogen van alcohol wil zeggen de laatste restanten vocht onttrekken door middel van een toevoeging aan alcohol. waardoor b.v. 94- 96% alcohol richting 99.6 – 100% komt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 18 april 2019

Ik had bij de eerste mispelbrand blauwe vlokjes in de flessen. Na goed koud zetten gefilterd door een enkele koffiefilter en dat lijkt goed gegaan te zijn: het filter is blauwig, de drank helder.

Een andere portie heeft een pietsje blauw stof, die ga ik ook maar koud zetten en filteren.

Forum Lid
op 18 april 2019

Ik had net elders gepost even in vrieze . dan krijg je nog helderder .

Forum Lid
op 21 april 2019

Ja, dat ga ik inderdaad maar eens proberen, want de blauwe vlokjes die uitgefilterd leken, zijn teruggekomen.

Als ze met filteren niet weggaan, zal ik maar eens opnieuw destilleren, in glas. Ik neem aan dat schimmelsporen daar echt niet tegen kunnen.

Overigens is mispel niet echt giftig, maar ik ben wel benieuwd naar je kennis over andere vruchten. Zo schijnt van taxus alleen het vruchtvlees niet giftig en zelfs erg smakelijk te zijn.

Forum Lid
op 21 april 2019

taxus is i.d.d. een giftige plant .
Niet te adviseren om ook het vruchtvlees te eten ook al is het het enige niet giftige deel .
De schil en pit zijn beide giftig .
T is lastig om het juiste deel te scheiden .
Er zijn dieren zoals O.a. schildpadden die een enkele vrucht eet zo nu en dan .
Hierdoor gaan ze ontlasten en overgeven .
ze doen dit om van parasiten af te komen .
Ik heb wat naslag werkjes over kruiden en planten met zowel geneeskrachtige en giftige planten in beschreven .

Forum Lid
op 21 april 2019

Her distileren verlies je smaak .
Vriezen en filteren zou je kunnen proberen .
Verhoog alcohol percentage zou kunnen helpen en na 14 dagen terug mengen

Of toch een sulfiet tabletje .
Eventueel schepje suiker om sulfiet later mee te binden zodat daar weinig of niets
van over blijft ..

Forum Lid
op 21 april 2019

De schil ook giftig? Dat wist ik niet, dank je wel!! (Ik zou het toch niet durven proberen, lijkt me een beetje zoals die Japanse vis.)

Ja, daarom is destilleren ook mijn laatste redmiddel.

Maar hoe zie het verhogen van alcohol en later terugmengen?

Forum Lid
op 21 april 2019

Ja schil is licht giftig vruchtvlees en sap veilig maar pitje weer zeer giftig .
Rare plant !
Als je het alcohol percentage verhoogt door b.v. wat 94% bij te mengen .
Een aantal dagen laten staan en daarna met water weer wat verdunnen tot drink sterkte .
hoger alcohol kan stoffen doen binden of doen neerslaan .
Jammer is dat ook bij deze correctie iets in smaak veranderd maar minder dan distileren.

Forum Lid
op 23 april 2019

Nooit experimenteren met planten paddenstoelen of bessen waar je niets van weet,neem nooit een risico.wij plukken in het wild paddenstoelen waar we niet 100% zeker van zijn laten we staan,wij gebruiken best wat kruiden uit de natuur,maar zijn altijd voorzichtig,ook over de hoeveelheid die je mag nemen,en zeker als je medicijnen neemt kan dat averrechtswerken,dus ben voorzichtig en informeer je heel goed.ik zou niet graag hebben dat er iemand ziek of nog erger de pijp uitgaat door mij borrel.

Forum Lid
op 29 mei 2019

De vlier staat weer in bloei!!!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 30 mei 2019

Jaja, de mispels zag ik twee weken geleden al in  bloei!

Voor vlier is er vast wel een andere draad!

Forum Lid
op 31 mei 2019

Vlier al siroop van gemaakt,rozenbottels jam,dennesiroop ook klaar.paardenbloemsiroop en siroop van goudsbloem staan al in de kelder,dus mijn natuurapotheek vorderd.

Forum Lid
op 31 mei 2019

Trouwens die siropen maakt Adriana,ik stook en rook,

Forum Lid
op 31 mei 2019

vlierbessen jenever ! Simpel !!
je moet er alleen van houden .
Even terug gerekend van 1000liter voor gemak naar 5 liter 😊😊
5 liter :
1,5 a 1,7 kg vlierbessen wassen en tot pulp maken.
Hierna 2 liter kokend water toevoegen
dit laten afkoelen .
gist toevoegen en 4 gr citroen zuur .
Laat de pulp nu 3 dagen gisten .
na 3 dagen de pulp uitpersen .
SG naar 1060 brengen met suiker en laten vergisten .
Na vergisten de vlierbessenwijn afhevelen van bezinksel en gist ..
Meng nu de wijn met een alcohol 78% uit granen .
Je komt dan op 5 liter van ongeveer 28%
de drank filteren of klaren en verder laten rijpen .
😃😃
het SG zal nu rond

Forum Lid
op 31 mei 2019

p/s e.v.t suikersiroop voor gezoete vlierbessen jenever toevoegen

Forum Lid
op 31 mei 2019

ook mogelijk likeur maken . kilo bessen Schoonmaken en prakken .
4 kilo suiker erbij
Dit koken met wat extra water.
Hierna e.v.t. verdunnen met nog wat water .
Wijn gist toevoegen .
2- 4 gr citroenzuur .
en dit laten vergisten .
Hierna afstoken .
Na stoken toevoegen en handje gekneusde bessen voor kleur.
Na een aantal dagen als er een mooie kleur is filteren en wat suiker siroop naar smaak toevoegen ..

Forum Lid
op 31 mei 2019

5kilo schoonmaken moet er staan .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren