Misschien wel DE oplossing voor het op temperatuur houden van een gistvat

Geupdate op 15 mei 2019 in Stooktips
9 op 13 maart 2019

Hallo stokers, 

Zojuist had ik toch een geniale ingeving, mocht dit eerder bedacht zijn dan mijn excuses! 

Afgelopen week heb ik een eerst mash voor rum gemaakt, omdat wij overdag de verwarming uit zetten gaat de gisting erg langzaam tot helemaal niet. Ik heb veel gezocht naar goedkope oplossingen voor het verwarmen van een gistvat zonder iets in het vat te hangen (verwarming van de buitenkant van het vat). De twee goedkope opties die ik vond op het internet waren de verwarmingsriem of plaat. Omdat deze continu aan staan en niet te regelen zijn op temperatuur vond ik deze opties niet ideaal. Vandaag bedacht ik een goedkope manier, die wel op temperatuur is in te stellen. 

Op verschillende forums las ik dat het verwarmen van de mash met een aquarium verwarming verre van ideaal is, mede doordat het ontsmetten ervan vrijwel niet te doen is en de temperatuur van het verwarmingselement te hoog is bij verwarmen. Nu zou het volgende kunnen werken (ik moet het nog uitproberen). 

Zelf maak ik gebruik van een gistemmer van 30L met een simpel waterslot. Het leek mij een goed idee om deze emmer in een plastic opslagkist (zoiets: https://www.bol.com/nl/p/curver-opbergbox-multibox-optima-met-deksel-33-liter/9200000002756222/?suggestionType=browse&bltgh=qBW1JHld78MFTpAMJkZH3w.1.15.ProductImage).  Zet hier volgens je gistvat of emmer in en vul de bak met water tot het gewenste niveau (geen idee wat een juiste hoeveelheid water zou zijn). Hang vervolgens je aquarium verwarmer in het water en stel deze in op de gewenste temperatuur.  Dit zorgt er dus voor dat het water gelijkmatig warm wordt en op de juiste temperatuur uitgaat. OF het werkt zoals ik in gedacht heb ga ik morgen uitproberen. Mocht jullie op of aanmerkingen hebben op mijn heldere ingeving dan hoor ik dat graag! 

Groeten 

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 13 maart 2019

Hallo Robbert02 .
Elk idee kan een ander zijn voordeel uit halen. 👍

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 maart 2019

dit zijn mijne 2 verdeelkasten met 2 temperatuur controlers en 2 warmteriemen samen €25 gekost

Forum Lid
op 15 maart 2019

Lang leve Ali

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 maart 2019

Hey Robbert,

Je zou ook voor 5 Euro bij de Gamma een speciekuip van 65L kunnen halen en je vat hierin zetten. Aanvullen met een goede laag water en daar je aquariumverwarmer in hangen.

Waar staat je Gistvat normaal gesproken? Als het een hele koude omgeving is zou je het nog kunnen proberen te isoleren met bubbelfolie of zoiets dergelijks en het geheel van de koude vloer te houden door de speciekuip op 2 houten latten te plaatsen.

https://www.gamma.nl/assortiment/speciekuip-rond-zwart-65-liter/p/B200570

Als je klaar bent met vergisten kun je de speciekuip goed gebruiken om dingen in schoon te maken 😉

Forum Lid
op 13 maart 2019

Hey Marca . Deze ( oude) Robbert 😅😅😅 zet gist vat zomers in bijkeuken en in koude tijden zet ik ze in het terrarium op plank . (daar is hele jaar continu warm . mijn terrariums zijn 5 x 5 m en een van 2,5 x 5 m . c.v. verwarmt )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 maart 2019

Ik doe een elektrische deken om mijn vaten en zet ze dan in een grote doos, met als het kan nog een deken er om heen. Op stand 1 kom ik makkelijk op 23 graden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 mei 2019

Via Alibaba een sensor met digitale temperatuurmeter en verwarmingsriem zoals evds3 op advies destijds van een van de leden gemaakt. Inderdaad voor nog geen 25,00 was ik klaar en werkt uitstekend. Ik stel de temperatuur in tussen de 21 en 23 graden en heb de voeler door het waterstof getrokken.

Toegegeven Robbert2 een prima idee 👍

Forum Lid
op 15 mei 2019

Ik kijk nooit naar de themperatuur.staan gewoon buiten in de zon,en in de winter in de aanbouw,gaat goed zo.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren