Moerbei vergisten

Geupdate op 17 augustus 2019 in Spirits
15 op 11 juli 2019

Het is zover, de moerbeien zijn rijp en klaar om te plukken. Aangezien ik enkel whisky en gin stook tot nu toe, vroeg ik me af of iemand me kan helpen hoe ik best moerbeien laat vergisten.

hoeveel kg op een 30l emmer bvb? Nog extra suiker toevoegen? Gewoon pletten en water bij doen, of moet ik de hele zooi koken, ik vermoed van wel…

ik dacht aan champagnegist of cidergist, goed idee?

Alvast bedankt voor de tips!

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 11 juli 2019

Ik zou ze pletten 20 kg op een emmer van 30 ltr.van moerbei heb je niet veel sap,dus zou ik er wel kokend water bij doen en suiker,af laten koelen en gist er bij,ik gebruik meestal natte bakkersgist 5 a 6 gram is voldoende.altijd proeven hoe zoet het is.ik stook de pulp mee.

Forum Lid
op 11 juli 2019

Zou heel lekker zijn volgens Adriana,die stoken ze in Roemenie ook.er zijn witte en zwarte.

Forum Lid
op 11 juli 2019

Dank! De mijne zijn nu rood tot donkerrood. Als ze zwart zijn vallen ze, geeft een onvoorstelbare troep:) Ik heb me ook laten wijsmaken dat je daar iets heel lekker uit kan stoken

Forum Lid
op 11 juli 2019

Je kunt ze vergisten als druiven . Net als chris zegt . pletten eventueel water erbij SG meten eventueel aan zoeten En natuurlijk laten vergisten of met een zeer neutraal gist . Let op PH ! voor natuurlijke vergisting ph hoger dan bij gebruik van toegevoegde gisten . Daarna afstoken met de Pulp . Beter is de moerbeien te kneuzen en op alcohol van rond 50- 55 % te laten trekken met kruidnagel en kaneel aanzoeten met riet / bruine suiker . Of de moerbei trekken op alcohol 60 – 78% met kruidnagel en kaneel . dan afstoken en aanzoeten .

Forum Lid
op 11 juli 2019

Dat als ze vallen troep geven weet ik maar dan zit er wel meer suiker in en zijn ze makkelijker tot pulp te maken,leg rond om de boom als ze beginnen te vallen een stuk plastik(bij de doe het zelf hebben ze dat voor op de grond voor als je gaat texen) en vang ze daar in op,hoef je niets te rapen of plukken,rijp of overrijp fruit is altijd beter zachter en meer suiker en meer smaak.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 juli 2019

Op het andere Nederlandse forum was er vorig jaar iemand met een verslag. Er is verschil tussen zwarte en witte moerbei, blijkbaar:

 

“Het vergisten op zich was al lastig, en gaandeweg kom ik er achter dat de zwarte zeer sappig is en makkelijk start, maar de witte is stugger en minder sappig waardoor deze op zichzelf niet makkelijk gist.”

 

Een van de twee gaf ook meer olie en er was iets met de pitjes, maar de details ben ik, bij gebrek aan beschikbare beien, vergeten.

 

 

Forum Lid
op 12 juli 2019

Daarom gaf ik dit aan ” Beter is de moerbeien te kneuzen en op alcohol van rond 50- 55 % te laten trekken met kruidnagel en kaneel aanzoeten met riet / bruine suiker .

Of de moerbei trekken op alcohol 60 – 78% met kruidnagel en kaneel . dan afstoken en aanzoeten .”

Forum Lid
op 13 juli 2019

Zwarte is inderdaad makkelijker,meer sap en niet zo taai,pitjes is het probleem van aanbranden in de ketel,dus zeven.of in een kussensloop de pulp gooien,beetje rek.houden met voorloop dan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 juli 2019

Dank voor de tips! Ik ga een deel laten vergisten (het zijn zwarte), en een deel laten macereren op neutraal. Ik kan er maar uit leren voor volgend jaar 🙂

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

Dat is inderdaad een leuk experiment! Ben heel benieuwd!!

Forum Lid
op 16 juli 2019

Moet lekker zijn die stoken ze in Roemenie ook.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 17 augustus 2019

Een kennis van me heeft elk jaar een partijtje ‘kornoelje’ schillen en pitjes over, kan ik dat net als bijv tsipouro of grappa heet water erop en als het afgekoeld is gist of….?

 

Forum Lid
op 17 augustus 2019

Nooit gestookt,ik weet dat het steenfruit is maar wat je er mee kunt?meestal alles waar  suiker in zit kun je stoken.

Forum Lid
op 17 augustus 2019

Ja dat zou kunnen Paul . Er zit voldoende suiker in . maar je kunt het ook macereren op alcohol . na 3 weken filteren en eventueel nog iets suiker erbij

Forum Lid
op 17 augustus 2019

Robert ik wist dat je wel een oplossing wist.👏

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren